Čtvrtek 30. března 2023, svátek má Arnošt
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 30. března 2023 Arnošt

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

  1:18
Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový džem dokonalý. A to ho často skladovaly dokonce jen ve skleničkách překrytých celofánem. Díky marmeládařce Romaně Šafránkové už vím jak. A mám i vyzkoušeno. Skutečně to jde.

Chuť jahodového džemu bez přidaných želírovacích přípravků a nadmíry cukru je naprosto dokonalá a plná, do jogurtu vám stačí lžička. Důvod je prostý - v té malé lžičce je zhruba dvakrát tolik ovoce - proměnou v džem ho jen prostě zbavíme vody. Nic víc, nic míň. Žádný přidaný pektin či chemie, co umožní navařit naopak násobek daného množství ovoce. Či upraví barvu i chuť, aby byl džem rádoby lákavější a vydržel takový roky.

U džemů a marmelád z čistě přírodních surovin se jen musíte smířit s tím, že opravdu vynikající vydrží tak maximálně rok. Poté pomalu mění chuť i barvu - prostě chybí přídavek chemie. A po otevření je třeba je skladovat v lednici a zkonzumovat zhruba do týdne.

Pokud jste ovšem příznivci minimalismu, přípravu opravdu poctivých džemů a marmelád (jistě, citrusy u nás zpracovává málokdo, ale z českých domácností toto označení jen tak nezmizí, i když půjde třeba o borůvky) vidím jako další krok na vaší cestě. Čerstvé ovoce totiž zpracujete tak, že se vám vejde do mnohem menšího počtu a menších skleniček, než když stejné množství ovoce „nafouknete“ chemií a hromadou cukru, abyste měli pořádné zásoby.  

A jak tedy na to? Pro starý domácí „babičkovský“ postup jsme s kamerou zajeli do Čtyřkol u Benešova za Romanou Šafránkovou, kterou živí právě řemeslná výroba domácích džemů, marmelád či čatní. Poté, co v Anglii před čtyřmi lety vyhrála na pomyslné marmeládové olympiádě Worlds Marmalade Awards dokonce Double Gold, ale i další zlatou, stříbrnou i bronzovou medaili.

Recept na jahodový džem s černým pepřem krok za krokem

Romaně Šafránkové už prošlo pod rukama tolik ovoce, že si dovolí tvrdit, že univerzální recept na jahodový džem neexistuje. „Záleží na odrůdě, zralosti a cukernatosti konkrétního ovoce, a samozřejmě na obsahu vody,“ říká. Veškeré množstevní údaje tedy doporučuje brát jako orientační, uvolní vám to ruce.

Ingredience na domácí jahodový džem bez chemie, s pepřem a balsamikem

Budete potřebovat cca 1,5 kg vyzrálých čerstvých jahod, cca 350 g třtinového cukru, šťávu z jednoho citronu, trochu čerstvě namletého černého pepře a cca 50 ml balsamikového octa.

Přípravu jahodového džemu - když pomine přípravu marmelád z citrusů - navíc považuje za malou maturitu, protože je to měkké ovoce s vysokým obsahem vody. Řiďte se tedy vlastním citem a hlavně vlastní chutí, pokud si džem děláte pro svou rodinu a přátele.

Nakupte jahody, ideálně přímo od pěstitele, nebo čerstvé na trhu. Vybírejte pečlivě, krásné velké, světle červené  plody sice mohou vypadat lákavě, ale nemusí být do džemu nejlepší. Pro vaření před naší kamerou měla Romana Šafránková vybrané ne zrovna vábně vyhlížející jahody, hodně tmavé a pravděpodobně kvůli suchu až zaschlé, přitom chuťově vynikající a dost sladké. I proto stačilo přidat minimum cukru.   

Jakmile jahody přesypete do kastrolu a zahřejete, začnou pouštět šťávu. Tu je nutné za stálého míchání zredukovat na minimum.

A můžete se pustit do vlastní přípravy. Zpočátku vás čeká klasika: jahody zbavte květních stopek, opláchněte je a nechte okapat. Případně nechte oschnout na čisté utěrce, aby na nich zůstalo co nejméně vody. Právě vody se totiž musíte při vaření džemu především zbavit.

Osušené jahody tedy přesypte ideálně do nízkého nerezového či měděného kastrolu se silným a co největším dnem. Zralé jahody není potřeba do džemu krájet, ale můžete je rozmačkat obyčejným šťouchadlem na brambory jako Romana. Za stálého míchání pak několik minut trpělivě odpařujte vodu a čistou naběračkou průběžně odstraňujte pěnu tvořící se na povrchu.

Jak na meruňkový džem s přidaným pektinem z citrusů

Vypeckované meruňky podlijte v hrnci trochou vody.
Domácí marmeláda podle blogerky Venduly Svobodové je bez chemie, jen s...

Domácí marmeláda podle blogerky Venduly Svobodové je bez chemie, jen s přírodním citrusovým pektinem a s minimem cukru.

Pak ovoce zakápněte citronovou šťávou z jednoho citronu, přidejte část odměřeného cukru a džem ochutnejte, zda je doslazení dostačující. Dosladit podle potřeby pak ještě džem můžete, odebrat cukr už nikoliv.

Za stálého míchání pak ještě chvilku pokračujte v odpařování přebytečné vody, až se vám za vařečkou bude tvořit cestička. To už je ta správná konzistence, které potřebujete docílit. Džem už tedy jen dochutíte pepřem a balsamikovým octem, naplníte do čistých vypařených skleniček a zavíčkujete. Případně můžete pro jistotu sterilovat (cca 20 minut při 80 oC).

  • Nejčtenější

Pohlreich si ze soutěžního výkonu českých restaurací sedl na zadek

V aktuálním dílu Pohlreichova souboje restaurací se střetly podniky ze Strakonic a Olomouce. Obě restaurace vyznávají...

To když ochutnáš, tak jsi v Americe. Pohlreich otestoval ráje masožroutů

Milujete začouzený T-bone steak, pomalu pečená žebírka nebo šťavnatý hamburger, symboly pravého amerického barbecue? V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Alkohol, či oškrábat? Plísně hyzdí domovy a škodí. Zbavte se jich navždy

Premium Pokud vás někdo v poslední době pořádně vyplísnil, nebylo to asi nic příjemného. Většinou to však netrvá déle než pár...

VIDEO: Nizozemci se rozhodli v reálu postavit šílené nápady Pata a Mata

Jejich nápady jsou velmi hloupé, ale zároveň velmi vynalézavé, charakterizuje kutily Pata a Mata Bram van Dijk, který...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dobrovolníci sledovali okamžitou spotřebu plynu. Začátek února s ní zamával

Portál iDNES.cz v prosinci odstartoval netradiční projekt Špion na plynoměru. V domácnostech dobrovolníků sleduje...

Starý dům už neprodáte. Unijní směrnice ale může být protiústavní, tvrdí právníci

Premium Zateplování, výměna kotle i oken, solární panely na střechu… Nechcete starý dům opravovat „po evropsku“? Rychle se jej...

Přežila Terezín i Osvětim. Bůh není, takové utrpení by nedopustil, říká

Premium Měla si užívat bezstarostné mládí, namísto toho si musela na kabát přišpendlit židovskou hvězdu. V 15 letech ji...

Hokej se změnil v jatka. Píše o nich i Wikipedie, extraliga se styděla

Premium Jen co se ve zlínském kamrlíku pro rozhodčí potkal Roman Polák s kolegy, hned měli jasno: „Pánové, dnes to může být...

Domácí chléb je zázrak, pokazit ho však mohou drobnosti. Podívejte se jaké

Domácí pečení chleba patří k „novým sportům“. Když se povede, lze to srovnat s uběhnutím stovky za sedm sekund. Jenže...

Známe vítěze detektoru spotřeby plynu. Vyluštili kvíz na jedničku

Soutěž Soutěžili jste o tři elektronické senzory spotřeby plynu v domácnosti. Zvýšené ceny plynu mnohé z nás nutí sledovat...

To když ochutnáš, tak jsi v Americe. Pohlreich otestoval ráje masožroutů

Milujete začouzený T-bone steak, pomalu pečená žebírka nebo šťavnatý hamburger, symboly pravého amerického barbecue? V...

Alkohol, či oškrábat? Plísně hyzdí domovy a škodí. Zbavte se jich navždy

Premium Pokud vás někdo v poslední době pořádně vyplísnil, nebylo to asi nic příjemného. Většinou to však netrvá déle než pár...

Nervozita roste. Padající Deutsche Bank stáhla dolů korunu i pražskou burzu

Od záchrany problémové švýcarské banky Credit Suisse ještě neuplynul ani týden a investoři opouštějí další potenciální...

Herečka Jenovéfa Boková porodila, z Witowské je nevlastní babička

Jenovéfa Boková a její partner Adam Kolář v pátek odpoledne potvrdili, že herečka a hudebnice už porodila a šťastní...

Horníci leželi na pokojích na břichu. Skrývali erekci. A zrodila se viagra

Modrá pilulka slaví pětadvacet let. Spustila svého druhu kulturní i farmaceutickou revoluci, preformátovala vnímání...

Tom Cruise se dcerou Suri pyšnil. Už ho neviděla deset let, míří na vysokou

Tom Cruise se od roku 2006 do roku 2013 rád ukazoval na veřejnosti s dcerou Suri v náručí. Před deseti lety však ze...

Rozjívené fracky tu nechceme. Kde končí svoboda dětí ve veřejných prostorách?

Vlnu vášní vyvolalo vyjádření pražského bistra, které na sociálních sítích publikovalo pravidla, jak se mají chovat...