Recept jak mirabelky neboli špendlíky proměnit v zásoby na zimu

aktualizováno 
Obsypané žlutě či růžově svítícími plody rostou podél cest, silnic i ve zpustlých zahradách. Mirabelky, lidově špendlíky. Spousta jich opadá a přijde vniveč, přitom se dají proměnit v úžasné zásoby na zimu. Třeba v lahodný džem. Až si s ním v zimě potřete palačinky, vystřelí vás do chuťového nebe.

Mirabelky, jimž až na výjimky neřekneme jinak než špendlíky. Nemáte-li čas na přípravu džemu, naplňte je do mikrotenových sáčků a uložte je do mrazáku. | foto: Profimedia.cz

Planě rostoucí špendlíky jsou sice o trochu drobnější než mirabelky šlechtěné, pěstované v zahradách, a nejdou od pecky. Což je nevýhoda, která však není při zpracování plodů do podoby džemu či rosolu podstatná.

Fotogalerie

Hlavní roli hraje jejich vynikající chuť, která pro někoho předčí i chuť meruněk, a možnost levného pořízení výchozí suroviny. Leckde vás nechají otrhat si keře se špendlíky zadarmo.  

Za trochu snahy v kuchyni pak získáte fajnový kořeněný džem, který najde uplatnění i při plnění dortů a rozmanitých zákusků, které s oblibou peče a zdobí nejedna hospodyňka.

Potřebné ingredience: 1 kg mirabelek (špendlíků), 5 hřebíčků, kousek skořice, 1 lžička kyseliny citronové, voda dle potřeby, krupicový cukr dle potřeby, 1 vanilkový cukr, 1 pektogel, kousek čerstvého zázvoru a 50 ml tuzemského rumu. 

Kořeněný mirabelkový džem krok za krokem

Dobře vyzrálé mirabelky omyjte, nasypte je do velkého kastrolu a přidejte hřebíček, skořici, kyselinu citronovou a vše zalijte tak, aby ovoce bylo ponořené. Obsah hrnce přiveďte k varu a ovoce rozvařte na občasného promíchání na kaši, což bude trvat zhruba půl hodinky.

Horkou hmotu s peckami propasírujte přes hrubý cedník, pyré odvažte, vraťte do kastrolu a přidejte do něj stejné váhové množství cukru, tedy v poměru 1:1. Opět vše přiveďte k varu, ale hmotu provařte spíše jen krátce.

Než ji odstavíte, smíchejte v malé misce pektogel s trochou cukru včetně vanilkového, vmíchejte vše do ovocného základu a proveďte na chladném talířku želírovací test. Kápnete-li na něj trochu a hmota po chvilce stydnutí ztuhne, je džem hotový. Nakonec do něj ještě vmíchejte jemně strouhaný závor, tuzemák a horký džem plňte do vypařených sklenic a zavíčkujete. Sterilujte při 80 oC asi 20 minut.

Hotový džem raději ještě sterilujte

Naplněné sklenice se vyplatí sterilovat, nikoli jen zavíčkovat a nechat na utěrce dnem vzhůru vychladnout. Jemně strouhaný zázvor se totiž přidává do provařeného ovocného základu až po odstavení a bez sterilace by mohl způsobit jeho zkázu.

Další recepty na přípravu domácích džemů, marmelád či povidel najdete v srpnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Báječné letní zavařování a domácí konzervování.

Autoři:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Další z rubriky

Známe vítěze infrasauny, první cenu si odnesl snímek z horského srubu

Se svou přítelkyní relaxujeme nejraději aktivně. Pro většinu lidí by...

Soutěž o nejlepší místo k relaxaci zná svého vítěze. Stal se jím snímek, který poslal David Kudr. Jen těsně v...

Když si jen potřebujete přitopit v dílně, volte úspornější infrazářiče

I v nevytápěné dílně se můžete v zimě zahřát.

Jednou za čas se i v zimním období potřebujete zašít do nevytápěné garáže. Abyste tam nezmrzli, ohřejete se malým...

I vitaminy se lze předávkovat. U některých hrozí arytmie a poruchy jater

Vitaminy, ovoce, vitaminové přípravky

Vitaminy hrají zásadní roli pro náš metabolismus i imunitní systém, ovšem stačí tělu to, co mu dodáme ve stravě?...

Najdete na iDNES.cz