VIDEO: Rychlý chalupářský moučník už jednodušší být nemůže

aktualizováno 
S chutí si ho dáte jak k snídani, tak k odpolední kávě. Jeho nespornou výhodou je jednoduchost a rychlost přípravy, která ovšem není na úkor chuti. Kdo nemá rád suché dusivé moučníky, bude také spokojený, protože přidané ovoce a šťáva z kompotu dělají tento chalupářský moučník pěkně vláčný.

Potřebné ingredience: 270 g polohrubé mouky, 150 g cukru moučka, asi 100 ml oleje, nebo rozpuštěného másla, půl sáčku prášku do pečiva, sklenice angreštového kompotu i se šťávou, půl lžíce kakaa a hrst rozinek. Na ozdobu budete potřebovat rozpuštěnou čokoládu a snítku čerstvé máty.

Moučník krok za krokem

V míse promíchejte polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva, cukrem a lžící kakaa. Přidejte hrst rozinek, zhruba deci oleje a sklenici angreštu se šťávou. Opatrně promíchejte, abyste angrešt úplně nerozmačkali, a nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 20 minut.

Po upečení nechte moučník vychladnout, sundejte z něj formu a ozdobte ho čokoládou rozehřátou ve vodní lázni a několika lístky čerstvé máty. A rovnou můžete postavit vodu na kávu a servírovat.   

Sladký může být i dort z divočáka s jelítky a jitrničkami

I takhle může vypadat zvěřinová zabijačka. Ve sladké verzi.

Chalupářský moučník nebude jediným sladkým lákadlem, které cukrářka Markéta Krajčovičová připraví v dalším dílu pořadu Božské dorty od Markéty. Překvapí i podobou dortu určeného pro myslivce.

Nevybere si totiž jako hlavní motiv ani parohatou hlavu jelena, ani ušatého králíka, ale zabijačkový pekáč plný dobrot ze zvěřiny. Pokud chcete vidět, jak vznikají sladké jitrnice či sterilované okurky, které se tváří jako opravdové, nenechte si to v pondělí večer po osmé na televizi Prima love ujít.

Autor:
  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Vzestupy a pády Mika Tysona. Dokument zdarma o tom, co ho poslalo až na samé dno

Dokument o životě jednoho z nejslavnějších boxerů na světě, Mika Tysona, si odbyl svou premiéru na prestižním filmovém...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Barevné krásky fuchsie: jak o ně pečovat a jednoduše si je namnožit

Fuchsie jsou stálicemi našich balkonů a teras, každý rok se objevují nové tvary květů i početné barevné odstíny. Navíc...

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a štrúdl už se u vás...

Je ideální čas na sběr kořenů bylin. A přípravu tinktur či náhražky kávy

Začátek podzimu je nejvhodnější čas ke sběru kořenů rostlin, jejichž léčivá moc je ceněna odedávna. Představují symbol...

Devatero plodin od jáhel po čirok, které dodají jídelníčku sílu i šťávu

Už staří Římané nazývali zdánlivě obyčejnou ovesnou kaši pokrmem bohů a věděli proč. Stačí si tento prostý pokrm...

Najdete na iDNES.cz