VIDEO: Rychlý chalupářský moučník už jednodušší být nemůže

aktualizováno 
S chutí si ho dáte jak k snídani, tak k odpolední kávě. Jeho nespornou výhodou je jednoduchost a rychlost přípravy, která ovšem není na úkor chuti. Kdo nemá rád suché dusivé moučníky, bude také spokojený, protože přidané ovoce a šťáva z kompotu dělají tento chalupářský moučník pěkně vláčný.

Potřebné ingredience: 270 g polohrubé mouky, 150 g cukru moučka, asi 100 ml oleje, nebo rozpuštěného másla, půl sáčku prášku do pečiva, sklenice angreštového kompotu i se šťávou, půl lžíce kakaa a hrst rozinek. Na ozdobu budete potřebovat rozpuštěnou čokoládu a snítku čerstvé máty.

Moučník krok za krokem

V míse promíchejte polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva, cukrem a lžící kakaa. Přidejte hrst rozinek, zhruba deci oleje a sklenici angreštu se šťávou. Opatrně promíchejte, abyste angrešt úplně nerozmačkali, a nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 20 minut.

Po upečení nechte moučník vychladnout, sundejte z něj formu a ozdobte ho čokoládou rozehřátou ve vodní lázni a několika lístky čerstvé máty. A rovnou můžete postavit vodu na kávu a servírovat.   

Sladký může být i dort z divočáka s jelítky a jitrničkami

I takhle může vypadat zvěřinová zabijačka. Ve sladké verzi.

Chalupářský moučník nebude jediným sladkým lákadlem, které cukrářka Markéta Krajčovičová připraví v dalším dílu pořadu Božské dorty od Markéty. Překvapí i podobou dortu určeného pro myslivce.

Nevybere si totiž jako hlavní motiv ani parohatou hlavu jelena, ani ušatého králíka, ale zabijačkový pekáč plný dobrot ze zvěřiny. Pokud chcete vidět, jak vznikají sladké jitrnice či sterilované okurky, které se tváří jako opravdové, nenechte si to v pondělí večer po osmé na televizi Prima love ujít.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Galerie mizejícího světa, který už vaše děti nebudou pamatovat

Legendární česká motorka Pionýr, známá pod přezdívkou fichtl, znovu ožívá. Při...

S těmito věcmi jste se ještě nedávno běžně potkávali, ale vaše děti už je nebudou znát. Svět se mění rychleji, než si...

Známe vítěze infrasauny, první cenu si odnesl snímek z horského srubu

Se svou přítelkyní relaxujeme nejraději aktivně. Pro většinu lidí by...

Soutěž o nejlepší místo k relaxaci zná svého vítěze. Stal se jím snímek, který poslal David Kudr. Jen těsně v...

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Najdete na iDNES.cz