Recept na domácí kečup: rajská jablka budete mít plně pod kontrolou

aktualizováno 
Ať už se nám to líbí nebo ne, dětem se se sofistikovanými omáčkami nezavděčíte. Když už špagety, tak s kečupem. Když hranolky, tak s kečupem. Tak si pojďme uvařit domácí, ať alespoň víme, co tam dáváme.

Domácí kečup má tu výhodu, že si můžete řídit chutě podle svého. | foto: Profimedia.cz

Přiznejme si to: vařit kečup dá práci. Dvě hodiny poletujete kolem omáčky z rajčat. Jenže někdo se nesmíří se složením omáček z obchodu, někomu nevyhovuje prodávaná chuť. Pro ty jsou určené tyto návody.

Čtěte ve středu

Domácí čatní

Další díl letního zavařovacího seriálu. Tentokrát specializovaný na chutney (čatní).

Na začátek si dejme základní recept, který zřejmě budeme používat mimo sezonu. Tehdy je optimální použít rajčata v plechovce, protože jsou sklízena v sezoně, kdy jsou rajčata nejlepší.

Budete potřebovat: plechovka celých rajčat (250 g), 1 střední cibule, nasekaná, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rajčatové pasty, 1/3 šálku hnědého cukru, 1/2 šálku jablečného octa, 1/2 lžičky soli

Rozmixujte rajčata dohladka. Osmahněte cibuli na oleji doměkka, přilijte rajčata, pastu, cukr, ocet, sůl a mírně vařte nepřikryté do zhoustnutí, asi hodinu.

Občas míchejte, ke konci stále častěji. Hotový kečup vychlaďte, opět rozmixujte. Chutě se rozvinou asi až za dvě hodiny, nejezte ho hned. Podle chuti můžete okořenit pepřem, česnekem nebo bylinkami.

Podívejte se na obrázek, z 400gramové plechovky toho víc neuděláte, jednu malou skleničku nemá ani cenu sterilovat, sní se rychle.

Odváží kuchaříci mohou rozmixovat rajčata přímo v plechovce.

Odváží kuchaříci mohou rozmixovat rajčata přímo v plechovce.

Z jedné plechovky máte sotva půlku rendlíčku kečupu.

Z jedné plechovky máte sotva půlku rendlíčku kečupu.

Pokud se vám ale na zahradě zadařilo a blíží se vám pořádná úroda rajčat, vyplatí se jít na to ve velkém a pořídit várku do zásoby.

Na velký hrnec použijte asi dvě kila nakrájených rajčat, čtvrtkilovou hrubě nasekanou cibuli, jedno stejně velké jablko. Chutit můžete podle sebe, rozhodně přidejte lžíci soli, 10 dkg cukru, deci octa. Hrst divokého koření, špetku skořice, hřebíček, lžičku mleté papriky, česnek nebo chilli.

S chutěmi můžete experimentovat, než zpracujete celou úrodu, můžete udělat více várek, každou chuťově jinou. Podstatné je nechat celý obsah hrnce hodinku bublat, občas promíchávat. Na závěr tyčovým mixérem můžete nadrtit a propasírovat.

Aby strávníci ocenili jeho chuť

Děti i dospělé nadchne domácí pizza nebo slaný závin. Na Labuznik.cz najdete další recepty s domácím kečupem.

Na nalévání do skleniček od kečupu (které už od zimy určitě schováváte) se osvědčila ustřižená láhev od vody místo trychtýře.

Ve skleničkách (vyvařených) kečup sterilujte 20 minut, když takto zpracujete nadúrodu, do příští sezony máte od kečupu pokoj.


Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Další z rubriky

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Urodily se cukety? Připravte si pyré do zásoby nebo se pstruhem

Pyré z cukety si dokonce můžete zmrazit, v mrazáku vydrží celou zimu. A třeba...

Zelenina, na první pohled vzdáleně podobná okurce, avšak odlišné chuti, má nízkou kalorickou hodnotu a je vhodná při...

VIDEO: Točené zmrzliny nemusí být jen z prášku, jde to i z pravého ovoce

Zmrzlina patří k létu, jen ne každá se vyrábí poctivě z původních ingrediencí.

U běžné točené zmrzliny, kterou si koupíte na ulici, si téměř s jistotou můžete být jistí, že je vyrobená z prášku...

Advantage Consulting, s.r.o.
ZÁSTUPCE HR MANAŽERA - OBLAST VZDĚLÁVÁNÍ

Advantage Consulting, s.r.o.
Ústecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 42 000 Kč

Najdete na iDNES.cz