Tak má vypadat podnikání v restauračním byznysu, dojal se Pohlreich

aktualizováno 
Ráno posbírají čerstvá vajíčka od vlastních perliček a v kuchyni z nich hned připravují domácí nudle. Sami si dělají vývar z kostí, připravují čerstvě vylovené ryby, hostům se věnují jako vlastním. Vítejte v restauraci U Zběhlíka na Svitavsku, kam se Zdeněk Pohlreich vrátil po dvou letech s natáčením pořadu Už dost, šéfe!

Sám Pohlreich přiznává, že restaurace s penzionem U Zběhlíka je ojedinělým úkazem. A současně důkazem, že kuchařinu a pohostinství umíme dělat dobře i u nás, takže šéf září při této návštěvě výjimečným nadšením.

Zdeněk Pohlreich ochutnává

Jestli někdo dokázal využít beze zbytku jeho praktické a mnohdy drsné rady, co se vedení kuchyně a pohostinského podniku týká, tak je to právě obráběč kovů Pavel Kuře z Čisté u Litomyšle, který vlastníma rukama vybudoval pohádkový penzion s restaurací. Dodnes v případě potřeby dokonce sám stojí v kuchyni u plotny i s manželkou, vyučenou prodavačkou (více v článku z roku 2011 zde).

Za uplynulé dva roky se restaurace posunula tak dopředu, že Zdeněk Pohlreich nevychází z úžasu a nadšení. Pavel Kuře ho provede i po přilehlých pozemcích s domácími zvířaty, vlastní produkcí zeleniny a zázemím pro hosty. A když ještě následně dostane šéf na talíř výtečné jídlo připravené s láskou, doslova se rozsvítí blahem. Způsobí to poctivý domácí vývar, skopové nadivoko, králík na černém pivě, pstruh, tatarák v morkové kosti a jahodový řez.

Není divu, že emocemi srší i loučení. "Jste vzor toho, jak by mělo vypadat podnikání v restauračním byznysu," nešetří Pohlreich chválou, což stojí za vidění.

Kompletní premiérový díl kuchařské show Už dost, šéfe! i s návštěvou restaurace Pintovka u Tábora, která byla se svým chřestem s malinovou omáčkou pro šéfa naopak velkým rozčarováním, vysílá televize Prima ve středu ve 21:45. Právě v podniku Pintovka šéf před dvěma lety na názorném příkladu vysvětloval, jak se v restauraci vydělávají peníze (článek s videem najdete zde).

Chcete vařit živě s Pohlreichem? Nakupte si

Pokud si chcete vyzkoušet na vlastní kůži, jaké to je vařit se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem, nenechte si ujít další živý přenos v sobotu ve 20:15 na Primě. Naučíte se připravit tatarský biftek, kuřecí prsa na pažitce a čokoládovou pěnu. Zde seznam ingrediencí, potřebných k přípravě receptů, abyste byli na sobotní večer připraveni:

Na tatarský biftek si připravte 400 g svíčkové nebo očištěné hovězí kýty, kapary ve slaném nálevu, extra panenský olivový olej, dijonskou hořčici, 1 utřený stroužek česneku, 4 toasty z bílého chleba, 4 křepelčí vejce (případně vejce slepičí), mořskou sůl a čerstvě namletý černý pepř.

Na kuřecí prsa na pažitce budete potřebovat 4 porce kuřecích prsou, nejlépe s kůží, 100 ml rostlinného oleje, 200 ml suchého bílého vína, 150 ml kuřecího vývaru, 150 ml smetany ke šlehání, čerstvě vymačkanou šťávu z 1/2 citronu, na dochucení omáčky, 20 g másla, 2 snítky tymiánu, 1 lžičku čerstvě nasekané pažitky, sůl a čerstvě namletý černý pepř, 250 g vaječných těstovin na přílohu (nejlépe pappardelle nebo tagliatelle) a 50 g másla.

A na čokoládovou pěnu si připravte 3 bílky z čerstvých vajec, 100 ml smetany ke šlehání, 200 g kvalitní čokolády, 50 g cukru krupice, 25 ml koňaku nebo brandy, 1 hrst lístků čerstvé máty a 2 lžíce cukru krystal.

Kde najít slevy na suroviny

Některé ze surovin můžete pořídit za nižší ceny. Neustále aktualizovaný přehled slev a akčních nabídek najdete na portálu AkčníCeny.cz zde

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Tvarohovou svačinku připravíte za čtvrtinu ceny z obchodu. Za deset minut

Tvarohovou svačinku může ochutit jahodami, ořechy, anebo třeba borůvkami, podle...

Mám dvojčata a obyčejná dopolední svačinka pro kluky se mi prodraží skoro na padesát korun, píše čtenářka Věra. Některé...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Další z rubriky

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Podlesníky, pivovarský guláš a jelení steak. Ochutnejte krajové speciality

Pivovarský guláš se dříve připravoval z koňského masa, dnes vítězí hovězí.

Chcete-li hodovat jako kdysi šlechta, dejte si kvalitní kus jeleního masa. Vyrazit pro něj můžete i ke středočeským...

Je po svatém Janovi. Nejvyšší čas na přípravu domácí ořechovice

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané...

Ořechovice se připravuje z nedozrálých ořechů. Ty se obvykle sbírají v období mezi svátkem svatého Jana, který se slaví...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz