Nadšení k úspěchu nestačí, konstatuje Zdeněk Pohlreich

  11:35aktualizováno  14:15
S kuchařskou show Už dost, šéfe! můžete znovu navštívit ty podniky, které se Pohlreich pod dohledem kamer už jednou snažil někam posunout. Premiérový středeční díl nás zavede do zámecké restaurace v Cholticích a na drsnou Vlčárnu v Českém Švýcarsku.

Kdo v předchozích letech sledoval sérii Ano, šéfe!, toho srovnání, kam se šéfem navštívené restaurace posunuly za nějaký čas, jednoznačně zaujme. Mnohdy drsná sonda do kuchyní českých restaurací z pohledu zkušeného kuchaře i provozovatele vlastních restaurací je poučná nejen pro ty, kterých se bezprostředně týká. 

V Cholticích vládne zámecká idylka, vypadá to na spokojenost

"Nebojte se přijít o něco, co vás zabíjí," řekl během loňského natáčení šéfkuchař Zdeněk Pohlreich majiteli rádoby zámecké restaurace ve zchátralém areálu v Cholticích Josefu Rabovi, přezdívanému Krab.

V sobotu ve 20:15 vařte se šéfem a s Lucií Bílou

Pokud si chcete vyzkoušet na vlastní kůži, jaké to je vařit se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem, nenechte si ujít již třetí živý přenos v sobotu ve 20:15 na Primě. Spolu s Lucií Bílou se naučíte  "se šéfem za zády" připravit salát s avokádem a hořčičnou zálivkou, hovězí roštěnec na bylinkách a sorbet se šumivým vínem. Seznam ingrediencí, potřebných k přípravě receptů, najdete v tabulce pod článkem. Abyste byli na sobotní večer připraveni.

Tehdy ho nervózní mladý kuchař zrovna nepřesvědčil, že by zvládal ukočírovat zámecký areál, kuchyň i rozrůstající se rodinu, se kterou se kvůli pracovnímu vytížení skoro nevidí. Aby toho nebylo málo, na rozloučenou ho tehdy šéf ještě seřval, aby šel do sebe, zavřel se v kuchyni a něco dělal.

Letos se ukázalo, že šéfova loňská návštěva a drsné poukázání na ne zrovna ideální situaci přineslo ovoce. V Cholticích ho obslouží usměvavá paní Rabová, která mezitím sice povila druhé dítko, ale aby se přes den viděli s manželem a přišla mezi lidi, chodí pomáhat "na plac". Zdeněk ochutná domácího králíka, vodňanské kuřátko a srnčí kýtu, o které se vyjádří velmi pochvalně.

A v kuchyni najde usměvavého Kraba, který mu poděkuje za uštědřenou lekci. Jakkoliv byla drsná, Krab je za ni vděčný. Evidentně ho posunula profesně i v osobním životě, takže šéfovy zásluhy jsou v Cholticích vidět na první pohled. "Ty možná nejseš úplně ten nejlepší kuchař, ale já si prostě myslím, že seš dobrej chlap," dostane se nakonec letos Krabovi od šéfa přátelského poplácání po ramenou.

Brouk a domácí kuchařka vládnou kuchyni na Vlčárně

To na Vlčárně v Českém Švýcarsku se dobře vařilo už před třemi lety, přestože byla vedena poněkud amatérsky. A to si tenkrát u toho kuchařka Zdenička i zpívala (více o tehdejším natáčení v článku zde) a samolepku si jednoznačně zasloužila.

Fotogalerie z natáčení

Aktuálně však šéf na Vlčárně nenajde kámen na kameni. Tedy co se původního osazenstva a majitelky paní Panenkové týká. Po rozvodu domácký podnik v Krásné Lípě vede pan Panenka s úplně novým personálem.

Poněkud nesourodá a navíc partnerská dvojice kuchařů vyvolá v šéfovi nejprve pochybnosti, ale nakonec ho dostane už tvarohová buchta, kterou si vytáhne zpod skleněného poklopu na baru, ještě než si objedná.

"Kousek tvarohovýho nebe. Tohle jsem nežral od tý doby, co jsem byl kluk," vydechne do kamery s blaženým výrazem a cukrem na nose. A už nechá na kuchařích Zlatě Šlajchrtové a Petrovi Broukovi, co mu sami naservírují. Z vyloženě domácí kuchyně, konkrétně plněných kachních prsou, panenky na hříbkách, candáta a srnčího guláše je naprosto nadšen. Petr Brouk by podle něj mohl většinu kuchařů v této zemi učit.

Scénář "najít si slušného kuchaře a nechat všechno na něm, když kšeftu sám nerozumím", se panu Panenkovi evidentně osvědčil a šéf ho schvaluje. Přesto mu to nedá a zastaví také u bývalé kuchařky z Vlčárny, setká se s dcerou Panenkových a přes Skype si popovídá i s bývalou majitelkou, která právě pracovně pobývá v Irsku. A nakonec musí konstatovat, že podle něj se rodina Panenkových připletla do kšeftu, kterému nikdo z nich moc nerozuměl a navíc ho někteří členové rodiny vlastně ani moc nechtěli. Což jakýkoliv úspěch prakticky vylučuje. "Nadšení k úspěchu nestačí," uzavírá zkušený šéfkuchař.  

Ingredience potřebné na vaření s Pohlreichem 9.11.

Pokud chcete v sobotu ve 20:15 začít vařit spolu se Zdeňkem Pohlreichem a Lucií Bílou a něco se naučit, připravte si dopředu potřebné ingredience (všechny rozpisy platí pro 4 osoby). A přijměte naši omluvu, původně nám z Primy dodali seznam ingrediencí z minulého týdne, pozorným čtenářům děkujeme za upozornění.

Toto jsou tedy ty správné ingredience, které si připravte na sobotu 9. listopadu:   

Na salát s avokádem a hořčičnou zálivkou si připravte směs listových salátů podle chuti, 100 g polníčku, 2 zralá avokáda, 250 g cherry rajčátek a svazek ředkviček. Na zálivku 70 ml panenského olivového oleje, 25 ml červeného vinného octa, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 nadrobno nakrájenou malou šalotku, mořskou sůl a čerstvě namletý pepř.   

Na hovězí roštěnec na bylinkách budete potřebovat 4 steaky z roštěnce, panenský olivový olej, 2 snítky čerstvého nasekaného rozmarýnu, 2 snítky čerstvého nasekaného tymiánu, 2 špetky sušeného oregana a čerstvě namletý pepř a sůl. Na domácí tatarskou omáčku 100 ml slunečnicového oleje, 5 ml olivového oleje, 1 žloutek, půl lžičky bílého vinného octa, půl lžičky dijonské hořčice, lžičku čerstvě vymačkané citronové šťávy, půl špetky soli a bílého pepře, najemno nakrájenou šalotku, 10 až 15 gramů najemno nakrájené kyselé okurky, 10 až 15 gramů nasekaných kaparů, lžici najemno nasekaných lístků hladkolisté petrželky. Jako přílohu bagetu nebo venkovský chléb. 

A na sorbet se šumivým vínem si připravte 300 g sorbetu podle chuti, třeba citronový, 150 ml šumivého vína a lístky čerstvé máty nebo meduňky. Potřebovat budete i trochu vody.   

Autor:

Nejčtenější

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Další z rubriky

Zabezpečte dětský pokoj. Základem je ukotvit nábytek a neopomenout okna

Po narození dítěte je první „povinností“ zaslepit veškeré dostupné elektrické...

Zařizování dětského pokoje neznamená jen výběr vhodné barvy na zeď, hezkého nábytku a doplňků, které perfektně ladí....

Nově objevené restaurace pro gurmány. Nejlepší je na jihoafrické pláži

Vítězem hlavního ocenění nově udělovaných gastronomických cen World Restaurant...

Nenápadná malá restaurace v pobřežním městečku Paternoster, téměř dvě stě kilometrů severně od Kapského města, se stala...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz