Pátek 20. května 2022, svátek má Zbyšek
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 20. května 2022 Zbyšek

Nadšení k úspěchu nestačí, konstatuje Zdeněk Pohlreich

  11:35aktualizováno  14:15
S kuchařskou show Už dost, šéfe! můžete znovu navštívit ty podniky, které se Pohlreich pod dohledem kamer už jednou snažil někam posunout. Premiérový středeční díl nás zavede do zámecké restaurace v Cholticích a na drsnou Vlčárnu v Českém Švýcarsku.

Kdo v předchozích letech sledoval sérii Ano, šéfe!, toho srovnání, kam se šéfem navštívené restaurace posunuly za nějaký čas, jednoznačně zaujme. Mnohdy drsná sonda do kuchyní českých restaurací z pohledu zkušeného kuchaře i provozovatele vlastních restaurací je poučná nejen pro ty, kterých se bezprostředně týká. 

V Cholticích vládne zámecká idylka, vypadá to na spokojenost

"Nebojte se přijít o něco, co vás zabíjí," řekl během loňského natáčení šéfkuchař Zdeněk Pohlreich majiteli rádoby zámecké restaurace ve zchátralém areálu v Cholticích Josefu Rabovi, přezdívanému Krab.

V sobotu ve 20:15 vařte se šéfem a s Lucií Bílou

Pokud si chcete vyzkoušet na vlastní kůži, jaké to je vařit se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem, nenechte si ujít již třetí živý přenos v sobotu ve 20:15 na Primě. Spolu s Lucií Bílou se naučíte  "se šéfem za zády" připravit salát s avokádem a hořčičnou zálivkou, hovězí roštěnec na bylinkách a sorbet se šumivým vínem. Seznam ingrediencí, potřebných k přípravě receptů, najdete v tabulce pod článkem. Abyste byli na sobotní večer připraveni.

Tehdy ho nervózní mladý kuchař zrovna nepřesvědčil, že by zvládal ukočírovat zámecký areál, kuchyň i rozrůstající se rodinu, se kterou se kvůli pracovnímu vytížení skoro nevidí. Aby toho nebylo málo, na rozloučenou ho tehdy šéf ještě seřval, aby šel do sebe, zavřel se v kuchyni a něco dělal.

Letos se ukázalo, že šéfova loňská návštěva a drsné poukázání na ne zrovna ideální situaci přineslo ovoce. V Cholticích ho obslouží usměvavá paní Rabová, která mezitím sice povila druhé dítko, ale aby se přes den viděli s manželem a přišla mezi lidi, chodí pomáhat "na plac". Zdeněk ochutná domácího králíka, vodňanské kuřátko a srnčí kýtu, o které se vyjádří velmi pochvalně.

A v kuchyni najde usměvavého Kraba, který mu poděkuje za uštědřenou lekci. Jakkoliv byla drsná, Krab je za ni vděčný. Evidentně ho posunula profesně i v osobním životě, takže šéfovy zásluhy jsou v Cholticích vidět na první pohled. "Ty možná nejseš úplně ten nejlepší kuchař, ale já si prostě myslím, že seš dobrej chlap," dostane se nakonec letos Krabovi od šéfa přátelského poplácání po ramenou.

Brouk a domácí kuchařka vládnou kuchyni na Vlčárně

To na Vlčárně v Českém Švýcarsku se dobře vařilo už před třemi lety, přestože byla vedena poněkud amatérsky. A to si tenkrát u toho kuchařka Zdenička i zpívala (více o tehdejším natáčení v článku zde) a samolepku si jednoznačně zasloužila.

Fotogalerie z natáčení

Zámecká restaurace v Cholticích v aktuální podobě
Josef Raba, přezdívaný Krab, udělal v Cholticích za rok pořádný kus  práce.
Jen kuchař potřeboval v Cholticích trochu srovnat, aby si uvědomil, že tým musí...
Z natáčení v zámecké kuchyni v Cholticích

Aktuálně však šéf na Vlčárně nenajde kámen na kameni. Tedy co se původního osazenstva a majitelky paní Panenkové týká. Po rozvodu domácký podnik v Krásné Lípě vede pan Panenka s úplně novým personálem.

Poněkud nesourodá a navíc partnerská dvojice kuchařů vyvolá v šéfovi nejprve pochybnosti, ale nakonec ho dostane už tvarohová buchta, kterou si vytáhne zpod skleněného poklopu na baru, ještě než si objedná.

"Kousek tvarohovýho nebe. Tohle jsem nežral od tý doby, co jsem byl kluk," vydechne do kamery s blaženým výrazem a cukrem na nose. A už nechá na kuchařích Zlatě Šlajchrtové a Petrovi Broukovi, co mu sami naservírují. Z vyloženě domácí kuchyně, konkrétně plněných kachních prsou, panenky na hříbkách, candáta a srnčího guláše je naprosto nadšen. Petr Brouk by podle něj mohl většinu kuchařů v této zemi učit.

Scénář "najít si slušného kuchaře a nechat všechno na něm, když kšeftu sám nerozumím", se panu Panenkovi evidentně osvědčil a šéf ho schvaluje. Přesto mu to nedá a zastaví také u bývalé kuchařky z Vlčárny, setká se s dcerou Panenkových a přes Skype si popovídá i s bývalou majitelkou, která právě pracovně pobývá v Irsku. A nakonec musí konstatovat, že podle něj se rodina Panenkových připletla do kšeftu, kterému nikdo z nich moc nerozuměl a navíc ho někteří členové rodiny vlastně ani moc nechtěli. Což jakýkoliv úspěch prakticky vylučuje. "Nadšení k úspěchu nestačí," uzavírá zkušený šéfkuchař.  

Ingredience potřebné na vaření s Pohlreichem 9.11.

Pokud chcete v sobotu ve 20:15 začít vařit spolu se Zdeňkem Pohlreichem a Lucií Bílou a něco se naučit, připravte si dopředu potřebné ingredience (všechny rozpisy platí pro 4 osoby). A přijměte naši omluvu, původně nám z Primy dodali seznam ingrediencí z minulého týdne, pozorným čtenářům děkujeme za upozornění.

Toto jsou tedy ty správné ingredience, které si připravte na sobotu 9. listopadu:   

Na salát s avokádem a hořčičnou zálivkou si připravte směs listových salátů podle chuti, 100 g polníčku, 2 zralá avokáda, 250 g cherry rajčátek a svazek ředkviček. Na zálivku 70 ml panenského olivového oleje, 25 ml červeného vinného octa, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 nadrobno nakrájenou malou šalotku, mořskou sůl a čerstvě namletý pepř.   

Na hovězí roštěnec na bylinkách budete potřebovat 4 steaky z roštěnce, panenský olivový olej, 2 snítky čerstvého nasekaného rozmarýnu, 2 snítky čerstvého nasekaného tymiánu, 2 špetky sušeného oregana a čerstvě namletý pepř a sůl. Na domácí tatarskou omáčku 100 ml slunečnicového oleje, 5 ml olivového oleje, 1 žloutek, půl lžičky bílého vinného octa, půl lžičky dijonské hořčice, lžičku čerstvě vymačkané citronové šťávy, půl špetky soli a bílého pepře, najemno nakrájenou šalotku, 10 až 15 gramů najemno nakrájené kyselé okurky, 10 až 15 gramů nasekaných kaparů, lžici najemno nasekaných lístků hladkolisté petrželky. Jako přílohu bagetu nebo venkovský chléb. 

A na sorbet se šumivým vínem si připravte 300 g sorbetu podle chuti, třeba citronový, 150 ml šumivého vína a lístky čerstvé máty nebo meduňky. Potřebovat budete i trochu vody.   

Autor:
  • Nejčtenější

Pralinky a Aljaška rozhodly. Soutěž Peče celá země vyhrála máma na mateřské

Přestože finále soutěže amatérských pekařů a cukrářů proběhlo loni v létě, diváci České televize si ho užili až dnes...

Udržování okrajů záhonů a trávníku bývá problém, řešení je prosté

Stačilo pár opravdu pěkných dnů a tráva začíná v leckterých zahradách majitelům přerůstat nejen přes hlavu, ale i přes...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zvládla těžké výzvy, řekl Maršálek o Martině, vítězce Peče celá země

Rozstřel V sobotu večer Česká televize odvysílala finále druhé řady soutěže Peče celá země, z nějž se jako vítězka domů vrátila...

Neuvěřitelnou rekonstrukcí vyrobili z dřevěné boudy domov a trvalé bydlení

Seriál V novém dílu cyklu Do montérek!, který můžete sledovat na televizi Prima, se zkušený řemeslník Václav Adamec vydal za...

Hlava napomádovaná, ale nohy smrděj, vzpomínal Pohlreich na Ano, šéfe!

Nová řada příběhů šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je jiná. Dává tu do kontrastu mnohdy otřesné zážitky z minulých natáčení...

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

  • Další z rubriky

Pralinky a Aljaška rozhodly. Soutěž Peče celá země vyhrála máma na mateřské

Přestože finále soutěže amatérských pekařů a cukrářů proběhlo loni v létě, diváci České televize si ho užili až dnes...

Pořád si moc nevěřím, říká letošní vítězka pořadu Peče celá země Martina

Premium Chybělo málo, aby se soutěže Peče celá země nezúčastnila. Nakonec ji překvapivě Martina Kynstlerová vyhrála. Koho by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejhorší je, že se svým starým hláškám sám směju, říká Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v novém pořadu Jak to bylo, šéfe? vzpomíná na stará natáčení, ale zároveň míří do restaurací, jež jsou...

V Česku chybí pět tisíc řezníků. Firmy je lákají na praxi při škole

Česká republika postrádá až pět tisíc řezníků. Zájem o obor řezník-uzenář dlouhodobě klesá a řemeslo přežívá zejména...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Jelínek z Luneticu byl u smrtelné nehody, po koncertě srazil na dálnici muže

V sobotu vystoupili Lunetic na koncertě Leoše Mareše. Když se zpěvák skupiny Václav Jelínek (43) vracel domů do...

Hrušínského dcera se svlékla pro Playboy. Manžela to překvapilo, říká

Pro nové číslo Playboye se svlékla a nafotila sexy snímky Kristýna Hrušínská (37). Dcera Jana Hrušínského a Miluše...

Nešvar z devadesátých let se vrací. Turisté na místě zjišťují, že bydlí jinde

Premium Nešvar z devadesátých let se vrací. Turisté si zaplatí zájezd v zahraničí, přijedou do hotelu a teprve na jeho recepci...

Eurovizi vyhráli Ukrajinci s písní pro matky, čeští We Are Domi nezaujali

Na šedesátém šestém ročníku mezinárodní pěvecké soutěže Eurovize, který se letos konal v italském Turíně, zvítězil...