Jak udržet hospodu na malém městě. A jak Malér ve Vysočanech

aktualizováno 
Před dvěma lety navrhl šéfkuchař Zdeněk Pohlreich provozovatelce hospody v Hazlově u Aše, ať se s manželem vykašlou na hospodu, kterou dotují až 100 tisíci měsíčně. Ať si za ty peníze raději koupí obytný vůz a objedou kus světa. Po dvou letech tedy ani nepočítal s tím, že by hospoda ještě vůbec byla v provozu.

Muž dotoval hospodu na malém městě v podstatě proto, aby se jeho žena nenudila, jak se ukázalo při předloňském natáčení pořadu Ano, šéfe! (více zde). Aby toho nebylo málo, lidé do ní po odvysílání dílu přestali chodit úplně. Zdeněk Pohlreich tedy při svém letošním letním návratu do Hazlova - v rámci navazující pořadu Už dost, šéfe! - pochyboval, zda se bude mít kam vracet.

V Hazlově a ve Vysočanech

Při první návštěvě Kuželny v Hazlově šéf na kuchaře ani na majitelku moc milý nebyl, přesto se mu podařilo paní Miroslavě otevřít oči. Nenechala se ale zlomit a do podnikání se pustila s o to větší vervou.

Dodává obědy přes ulici a dokonce své kuchaře zapřáhla ve vlastní malé výrobně knedlíků, která dodává nakrájené knedlíkové šišky hospodám v okolí (více ve videu). To jí pomáhá udržet hospodu soběstačnou. Je to hodně zvláštní způsob, ale u Aše zřejmě funguje. 

Prodělali a odstěhovali se do Vysočan

Ale ani v Praze není podnikání v pohostinství žádná legrace. Vyprávět by mohli manželé Plaší, kteří zainvestovali 5 milionů do vybavení luxusní restaurace Letem světem v pražských Petrovicích (čtěte zde). Protože ale nebyli schopni se s obcí domluvit na rozumných podmínkách pronájmu, místo výdělku na provozu těžce prodělali a s Prahou 15 se soudí.

"Jejich" zařízená hospoda je prý nyní k pronájmu za podmínek, po jakých sami po tři roky toužili. Když se je ale Zdeněk Pohlreich vydá zjistit osobně, je na úřadě odkázán na tiskovou mluvčí a nedozví se nic. 

Manželé se po bolestné a drahé zkušenosti s podnikáním raději přestěhovali do Vysočan. Obávaný šéf je ale rozpačitý už z názvu nové restaurace ležící na rozhraní Libně a Vysočan. La Maler, což není ani pořádně francouzsky, mu zrovna nepřijde jako ideální.

Majitelka si ale za jménem restaurace stojí, chtějí podávat hlavně středomořskou kuchyni. A snaží se držet Zdeňkových rad, které od něj loni dostali. Už proto, že si váží samolepky s jednou hvězdičkou, kterou jim tehdy udělil. Teď už se paní Plachá cítí na dvě, o to víc si je ale tedy šéf proklepne. Podívat se na to můžete ve středu ve 21:45 na Primě.

Chcete si vaření se šéfem zkusit na vlastní kůži?

Nenechte si ujít další živý přenos pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě v sobotu ve 20:15 na Primě. Naučíte se připravit citronové těstoviny s bazalkou, grilovaný filet z lososa a flambované ovoce. 

Seznam ingrediencí, potřebných k přípravě těchto receptů (jsou rozpočítané pro 4 osoby), abyste byli na sobotní večer připraveni:

Na citronové těstoviny s bazalkou si připravte 400 g těstovin (měly by to být dlouhé nudle, např. tagliolini), 100 ml kuřecího vývaru, 50 ml extra panenského olivového oleje, 80 g másla, 1 citron, 1 hrst čerstvých bazalkových lístků, 60 g sýru parmazánového typu (polovinu nastrouhanou, polovinu vcelku) a sůl.

Na grilovaný filet z lososa s opečenými bramborami nakupte 4 filety z lososa s kůží, 500 g brambor vařených ve slupce (nakrájených na 1 cm silné plátky), extra panenský olivový olej, kousek másla, 4 utřené stroužky česneku, čerstvě vymačkanou šťávu a nastrouhanou kůru ze 2 citronů, hrst směsi čerstvých bylinek (bazalku, rozmarýn, tymián a hladkolistou petrželku), mořskou sůl, čerstvě namletý pepř a kousky citronu na ozdobu.

Flambované ovoce připravíte ze 4 broskví, 1 vanilkového lusku, 40 g másla, 50 g hnědého cukru, čerstvě vymačkané šťávu z půlky citronu, 1 dl kubánského rumu a 4 porcí vanilkové zmrzliny. Potřebovat budete také misku s ledovou vodou.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

I vitaminy se lze předávkovat. U některých hrozí arytmie a poruchy jater

Vitaminy, ovoce, vitaminové přípravky

Vitaminy hrají zásadní roli pro náš metabolismus i imunitní systém, ovšem stačí tělu to, co mu dodáme ve stravě?...

Koho nebaví čistit toaletu, může si na to objednat přenosného robota

Giddel se umí naučit, jakou mísu používáte.

Robot Giddel za vás udělá špinavou práci na toaletě. Tříkilový přístroj umístíte mezi keramiku a prkénko a on pak čistí...

Najdete na iDNES.cz