Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vaření je oheň, a to jsem i já, říká Besky, vítězka Masterchefa Česko 2021

Rozstřel   22:05aktualizováno  25. listopadu 11:41
Vítězství v soutěži Masterchef Česko dokáže od základu změnit život, své o tom ví Kristína Nemčková i Roman Staša. Usměvavá Slovenka Besky, vlastním jménem Veronika Danišová, se o svých pocitech přišla rozpovídat pro čtenáře iDNES.cz spolu s šéfkuchařem Radkem Kašpárkem, majitelem michelinské restaurace Field a porotcem soutěže.

Besky (vlastním jménem Veronika Danišová) tvrdí, že už postup do finále považovala za obrovskou výhru. A celou soutěž za „mega výzvu“. Vaření pro ni představuje formu energie, kterou lze naservírovat na talíř. Geniální chutí svého jídlo nadchla šéfkuchaře Radka Kašpárka už během castingu a neomylně si ji vybral do svého týmu, aby mohl být po dobu soutěže jejím mentorem. Dokonce ji už tehdy označil za možnou vítězku.  

„Fajn, zvítězila si, ale teď je to tajemství a zapomeň na to,“ popsala Besky, jak se vyrovnávala s tím, že své vítězství si vybojovala už před několika měsíci, oficiálně se to ovšem veřejnost dozvěděla až po odvysílání středečního televizního finále.

Veronika alias Besky a její cesta soutěží

Že Radek Kašpárek její obrovský talent odhadl správně, se potvrdilo i tehdy, když posledních šest adeptů na titul Masterchefa pozval do kuchyně své michelinské restaurace Field, aby připravili degustační menu. V Rozstřelu Kašpárek potvrdil, že je s Besky bezpochyby spojuje touha po dokonalosti. Podle Besky mají společnou i houževnatost, která je znovu a znovu nutí jít dál, i když se zrovna něco nedaří.

Besky velmi náročnou zkoušku ve Fieldu zvládla nejlépe, podívejte se na ni na videu z kuchyně Kašpárkovy restaurace. Připravovala vegetariánský pokrm ve složení: čistec, cibule, černý rybíz a lékořice. 

10. listopadu 2021

Jak se Besky cítila při soutěžním vaření v kuchyni Fieldu? „Byla to nejnáročnější výzva, která se s vařením ve studiu nedá srovnávat,“ uvedla. Radek Kašpárek přiznal, že soutěžící finalisty Masterchefa tehdy úmyslně donutil fungovat pod stresem, protože ve špičkové profesionální kuchyni to jinak nejde. Vaření ve studiu je proti tomu pohoda.

Asi bych dovařila i s uřezanou nohou, vzpomíná Masterchefka Besky na krizové chvíle

Na základě toho, jak dokázala připravit nejobávanější chod celého menu, jí také už během soutěže nabídl ve své michelinské restauraci stáž. Na místě je tedy gratulace nejen pro Besky, ale i pro Radka Kašpárka a jeho tým, jemuž se letos podařilo obhájit michelinskou hvězdu již popáté.

Radek Kašpárek prozradil, že v práci pátou michelinskou hvězdu oslavili jen přípitkem. „Všem jsem poděkoval, a zase se šlo pracovat,“ vysvětloval, že jinak to ve Fieldu nejde. Nicméně této obhajoby si cení nejvíc, protože přišla po náročném období nejrůznějších proticovidových omezení.

A čím Besky porotu přesvědčila ve finále, že si titul Masterchef Česko zaslouží nejvíc?

Teď už má Besky svou stáž ve Fieldu z 80 % za sebou a podle Radka Kašpárka tam má kdykoliv dveře otevřené. Navíc prý skvěle zapadla mezi ostatní. „Je to tam fenomenální,“ konstatovala Besky. Nejvíc prý miluje společné obědy, i když od něj zase všichni rychle odbíhají za prací.

V Rozstřelu Besky také v rámci možností odhaluje, jak probíhalo natáčení, které bylo ztížené i vynucenou covidovou pauzou, proticovidová opatření byla koneckonců samozřejmou součástí celého natáčení.

Zavzpomínala i na to, jak soutěžící společně bydleli na hotelu. Bydlela s Petrou a velmi si jejich vzájemného přátelství váží. A jak se všichni scházeli při vaření ve studiu. Kuchyň ve studiu vnímá jako místo, které bylo na dlouhou dobu jejím domovem. A Radek Kašpárek? Ten Besky považuje za novou královnu soutěže, která si to právem zaslouží.

Autor:

Nejčtenější

Datum narození vám to lehce spočítá. Co jste za numero, a co to znamená

Den a rok narození odhalí číslo, které ovlivňuje naše chování, jednání i vlastnosti. Numerologové totiž tvrdí, že není náhoda, který den jsme přišli na svět.

Kanadskou borůvku je potřeba nejdřív pochopit, pak řezat, radí zahradník

Kanadské borůvky jsou velmi oblíbeným ovocným keřem v řadě zahrádek. Vysazovat je můžeme v podstatě kdykoliv od jara do podzimu, prodávají se většinou jako kontejnerované rostliny. Na střih je ovšem...

Sysli nemilosrdně loví a zakusují hraboše. Proměnili se v predátory

Syslové jsou považováni za býložravce, v Kalifornii však zpozorovali krvelačný syslí lov malých hrabošů. Může snad za šokující změnu jejich jídelníčku člověk?

Pes je unikátní druh, díky člověku už se mnohdy nechová jako zvíře, říká kynoložka

Premium

Na jakém principu dokážou psi vycítit lidský strach? Kteří z nich jsou učenlivější a co dokážou, když se zrovna nedíváme? To vysvětluje etoložka a kynoložka Milena Santariová z České zemědělské...

Svažitou zahradu zkrotili terasami s cortenovými lemy. Rez přinesla stříbro

Vybudovat funkční zahradu je hodně podobná výzva jako postavit dům, jakkoliv má řada lidí tendenci tento fakt podceňovat. Obojí by mělo respektovat dané místo, terén i jeho okolí. A obojí by také...

První pozorování lochnesky v roce 2025. Tmavá masa u hladiny vyvolala rozruch

Záhadná masa spatřená pod ledovými vodami jezera Loch Ness byla označena za první pozorování Nessie v roce 2025. Pozorování, které trvalo několik minut, nyní Centrum Loch Ness v Drumnadrochit...

18. března 2025

Hierarchie spřežení je daná. Mezi psy funguje chemie, burcují se, říká musher

Premium

Na svém osobním profilu píše, že když začal závodit se psy, ztratil iluze o lidech. To jen pro představu, jak moc sport, v němž je vaším parťákem celá smečka psů, člověku dává. Bez ohledu na to,...

18. března 2025

Až půjdete na medvědí česnek, hlavně čichejte. Jinak hrozí otrava

Sezóna medvědího česneku pomalu začíná. Na první pohled se tato bylinka velmi podobá ocúnu nebo konvalinkám, které jsou však jedovaté. Jak se vyhnout otravě? Stačí drobnost – rozemnout list mezi...

17. března 2025  13:39

Kochejte se snímky roztomilých mazlíčků a vyberte vítěze měsíce března

Soutěžní anketa o nejroztomilejší březnové mazlíčky odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány od značky PROPLAN. Podpořte svými hlasy své...

3. března 2025,  aktualizováno  17.3 9:29

Sysli nemilosrdně loví a zakusují hraboše. Proměnili se v predátory

Syslové jsou považováni za býložravce, v Kalifornii však zpozorovali krvelačný syslí lov malých hrabošů. Může snad za šokující změnu jejich jídelníčku člověk?

17. března 2025

Ochutnali jsme jarní Restaurant Week. Ráj pro každého milovníka dobrého jídla

Začíná jarní edice festivalu Restaurant Week. Potrvá sice až do 19. dubna, ale moc dobře víme, že ty nejlepší podniky bývají brzy vyprodané, zejména ve večerních termínech. Chcete-li navštívit...

16. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Datum narození vám to lehce spočítá. Co jste za numero, a co to znamená

Den a rok narození odhalí číslo, které ovlivňuje naše chování, jednání i vlastnosti. Numerologové totiž tvrdí, že není náhoda, který den jsme přišli na svět.

15. března 2025

Pes je unikátní druh, díky člověku už se mnohdy nechová jako zvíře, říká kynoložka

Premium

Na jakém principu dokážou psi vycítit lidský strach? Kteří z nich jsou učenlivější a co dokážou, když se zrovna nedíváme? To vysvětluje etoložka a kynoložka Milena Santariová z České zemědělské...

14. března 2025

Medvědí střídání v brněnské zoo. Hnědé nahradí bílí, obsadí jejich výběh

V brněnské zoo už nebudou k vidění kamčatští medvědi. Místo nich se chce zahrada soustředit na plnohodnotný chov ledních medvědů a navázat tak na úspěchy v podobě pěti odchovaných mláďat v letech...

14. března 2025  11:05

Svažitou zahradu zkrotili terasami s cortenovými lemy. Rez přinesla stříbro

Vybudovat funkční zahradu je hodně podobná výzva jako postavit dům, jakkoliv má řada lidí tendenci tento fakt podceňovat. Obojí by mělo respektovat dané místo, terén i jeho okolí. A obojí by také...

14. března 2025

Za mikroplasty mohou nejen sáčky a lahve, ale i barvy, zjistila studie

Když přemýšlíme o zdrojích mikroplastů, často nám na mysl přicházejí plastové láhve, igelitové tašky nebo vlákna z oděvů. Avšak vědci nyní upozorňují na jiný zdroj, který si zaslouží větší pozornost....

14. března 2025

Britští vědci vytvořili banán, který po oloupání nezmění barvu celý den

„Žádné slizké, hnědé banány!“ vyhlásil s velkou pompou Gilad Gershon, generální ředitel biotechnologické společnosti Tropic se sídlem v Norwichi. Tvrdí, že jeho banány můžete oloupat, nakrájet,...

13. března 2025