Vaření je oheň, a to jsem i já, říká Besky, vítězka Masterchefa Česko 2021

Autor:
Rozstřel   22:05aktualizováno  25. listopadu 11:41
Vítězství v soutěži Masterchef Česko dokáže od základu změnit život, své o tom ví Kristína Nemčková i Roman Staša. Usměvavá Slovenka Besky, vlastním jménem Veronika Danišová, se o svých pocitech přišla rozpovídat pro čtenáře iDNES.cz spolu s šéfkuchařem Radkem Kašpárkem, majitelem michelinské restaurace Field a porotcem soutěže.

Besky (vlastním jménem Veronika Danišová) tvrdí, že už postup do finále považovala za obrovskou výhru. A celou soutěž za „mega výzvu“. Vaření pro ni představuje formu energie, kterou lze naservírovat na talíř. Geniální chutí svého jídlo nadchla šéfkuchaře Radka Kašpárka už během castingu a neomylně si ji vybral do svého týmu, aby mohl být po dobu soutěže jejím mentorem. Dokonce ji už tehdy označil za možnou vítězku.  

„Fajn, zvítězila si, ale teď je to tajemství a zapomeň na to,“ popsala Besky, jak se vyrovnávala s tím, že své vítězství si vybojovala už před několika měsíci, oficiálně se to ovšem veřejnost dozvěděla až po odvysílání středečního televizního finále.

Veronika alias Besky a její cesta soutěží

Že Radek Kašpárek její obrovský talent odhadl správně, se potvrdilo i tehdy, když posledních šest adeptů na titul Masterchefa pozval do kuchyně své michelinské restaurace Field, aby připravili degustační menu. V Rozstřelu Kašpárek potvrdil, že je s Besky bezpochyby spojuje touha po dokonalosti. Podle Besky mají společnou i houževnatost, která je znovu a znovu nutí jít dál, i když se zrovna něco nedaří.

Besky velmi náročnou zkoušku ve Fieldu zvládla nejlépe, podívejte se na ni na videu z kuchyně Kašpárkovy restaurace. Připravovala vegetariánský pokrm ve složení: čistec, cibule, černý rybíz a lékořice. 

10. listopadu 2021

Jak se Besky cítila při soutěžním vaření v kuchyni Fieldu? „Byla to nejnáročnější výzva, která se s vařením ve studiu nedá srovnávat,“ uvedla. Radek Kašpárek přiznal, že soutěžící finalisty Masterchefa tehdy úmyslně donutil fungovat pod stresem, protože ve špičkové profesionální kuchyni to jinak nejde. Vaření ve studiu je proti tomu pohoda.

Asi bych dovařila i s uřezanou nohou, vzpomíná Masterchefka Besky na krizové chvíle

Na základě toho, jak dokázala připravit nejobávanější chod celého menu, jí také už během soutěže nabídl ve své michelinské restauraci stáž. Na místě je tedy gratulace nejen pro Besky, ale i pro Radka Kašpárka a jeho tým, jemuž se letos podařilo obhájit michelinskou hvězdu již popáté.

Radek Kašpárek prozradil, že v práci pátou michelinskou hvězdu oslavili jen přípitkem. „Všem jsem poděkoval, a zase se šlo pracovat,“ vysvětloval, že jinak to ve Fieldu nejde. Nicméně této obhajoby si cení nejvíc, protože přišla po náročném období nejrůznějších proticovidových omezení.

A čím Besky porotu přesvědčila ve finále, že si titul Masterchef Česko zaslouží nejvíc?

Teď už má Besky svou stáž ve Fieldu z 80 % za sebou a podle Radka Kašpárka tam má kdykoliv dveře otevřené. Navíc prý skvěle zapadla mezi ostatní. „Je to tam fenomenální,“ konstatovala Besky. Nejvíc prý miluje společné obědy, i když od něj zase všichni rychle odbíhají za prací.

V Rozstřelu Besky také v rámci možností odhaluje, jak probíhalo natáčení, které bylo ztížené i vynucenou covidovou pauzou, proticovidová opatření byla koneckonců samozřejmou součástí celého natáčení.

Zavzpomínala i na to, jak soutěžící společně bydleli na hotelu. Bydlela s Petrou a velmi si jejich vzájemného přátelství váží. A jak se všichni scházeli při vaření ve studiu. Kuchyň ve studiu vnímá jako místo, které bylo na dlouhou dobu jejím domovem. A Radek Kašpárek? Ten Besky považuje za novou královnu soutěže, která si to právem zaslouží.

Vstoupit do diskuse (27 příspěvků)

Nejčtenější

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

Za kobrami do haďárny k Budějovicím. Mají tu největší evropskou sbírku

Kobra quinejská je unikátní druh, popsaný teprve v roce 2018. Dvorská zoo je...

Představte si, že na jednom místě v Česku můžete vidět dvacítku druhů kober, včetně kobry královské. A legendární mambu černou jako bonus k tomu. Stačí zajet do Dvorce v jižních Čechách, jen 15...

KVÍZ: Růžový panter nebo Srdce oceánu: Jak dobře znáte slavné filmové diamanty?

Diamant Sancy byl údajně nalezen v žaludku mrtvého muže.

Filmové dějiny jsou plné drahokamů – skutečných i fiktivních. Ověřte si, jak se vyznáte v nejslavnějších „diamantových“ scénách, postavách a titulech. Soutěžit o voucher na Chytrý Kvíz můžete do 20....

Osmero nejchutnějších hub. Určitě je znáte a poslední úlovky máte v mobilu

8 nejchutnějších hub

Také máte takovou radost, když v lese narazíte na rodinu hříbků? Na to člověk rád vzpomíná i po sezoně. A zdaleka nemusí jít jen o ně, za pozornost stojí celá řada dalších druhů – redakce Tiny pro...

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

Zvířata umějí být architekty. Staví podmořské metropole i ptačí paneláky

Co to? I když může a dokáže to, po mořském dně povětšinou nepluje, ale...

Obří města malých hlodavců, kolonie chobotnic s komplikovanými vztahy mezi obyvateli nebo spořádaně fungující ptačí činžáky v povětří – my lidé nejsme zdaleka jedinými tvory, kteří spolu staví, bydlí...

14. listopadu 2025

Zvídavý akrobat Kawi slaví sedmnáctého 5 let. Zve na oslavu za orangutany

Orangutan sumaterský, pětiletý Kawi

Sameček vzácného orangutana sumaterského, geneticky cenný Kawi, svým narozením před pěti lety udělal obrovskou radost chovatelům přesně na výročí Sametové revoluce. Oslavy jeho 5. narozenin v Zoo...

14. listopadu 2025

O stará křesla jsem se málem poprala. Redesignérka dává nábytku druhou šanci

Premium
Lucie Šafářová, upcyklátorka vintage nábytku (5. května 2025)

Nábytek, který sloužil předchozím generacím, dostává díky Lucii Šafářové druhou šanci. Křesla oživí novým čalouněním a svěží tvář dodá i komodám. „Nejsem restaurátorka. Mým cílem není držet se...

13. listopadu 2025

Vzácný brouk na Šumavě prospívá, těší vědce. Letošní pozorování kazilo počasí

Trnoštítec horský se nejčastěji nachází v tlejících souších, pařezech, nebo...

Na Šumavě se daří vzácnému brouku trnoštítci horskému. Potvrdil to letošní výzkum vědců. Brouk o velikosti až 3,5 centimetru žije po celém území národního parku od Nové Pece na Prachaticku po...

13. listopadu 2025  11:27

Osmero nejchutnějších hub. Určitě je znáte a poslední úlovky máte v mobilu

8 nejchutnějších hub

Také máte takovou radost, když v lese narazíte na rodinu hříbků? Na to člověk rád vzpomíná i po sezoně. A zdaleka nemusí jít jen o ně, za pozornost stojí celá řada dalších druhů – redakce Tiny pro...

13. listopadu 2025

KVÍZ: Růžový panter nebo Srdce oceánu: Jak dobře znáte slavné filmové diamanty?

Diamant Sancy byl údajně nalezen v žaludku mrtvého muže.

Filmové dějiny jsou plné drahokamů – skutečných i fiktivních. Ověřte si, jak se vyznáte v nejslavnějších „diamantových“ scénách, postavách a titulech. Soutěžit o voucher na Chytrý Kvíz můžete do 20....

vydáno 13. listopadu 2025

Kdy sázet lilie a jak na to. Vyhněte se chybám, které ničí cibulky

Přejete si na léto vytvořit na zahradě předěl, například mezi užitkovými...

Lilie patří mezi nejpůsobivější květiny, jaké si můžete na zahradě vysadit. Potěší bohatými květy i nenáročným pěstováním. Poradíme, kdy lilie sázet, jak vybrat vhodné stanoviště a půdu i jak...

12. listopadu 2025

Dědův malý podběrák na to nestačil. Životní souboj se 161centimetrovým sumcem

Soutěž
Tomáš Hovorka a jeho obří sumec

Tento příspěvek do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek poslal Tomáš Hovorka. Líčí jeden z nejúžasnějších a nejnáročnějších soubojů s rybou, který mladý rybář zažil. Ukazuje nejen vzrušení z...

12. listopadu 2025

Za kobrami do haďárny k Budějovicím. Mají tu největší evropskou sbírku

Kobra quinejská je unikátní druh, popsaný teprve v roce 2018. Dvorská zoo je...

Představte si, že na jednom místě v Česku můžete vidět dvacítku druhů kober, včetně kobry královské. A legendární mambu černou jako bonus k tomu. Stačí zajet do Dvorce v jižních Čechách, jen 15...

12. listopadu 2025

Mám ráda prvotní šok, základ je třídění a pořadí. Češka o mistrovství světa v puzzle

Premium
Historicky první mistryně světa v jednotlivcích ve skládání puzzle Jana...

Snad každý někdy doma skládal puzzle. Ale zkusili jste si sestavit obrázek na čas? Jana Ondroušková v tom patří k nejlepším na světě. „Pokud slyšíte cizí potlesk, víte, že první nebudete,“ říká v...

11. listopadu 2025

Maminky rozhodly! Tohle jsou nejlepší porodnice v Česku pro rok 2025
Maminky rozhodly! Tohle jsou nejlepší porodnice v Česku pro rok 2025

Každá z nás chce rodit tam, kde se cítí bezpečně a kde se o ni i o miminko postarají s respektem. Proto už tradičně pořádáme hlasování o tu...

Mláďata roku. V pražské zoo se podařil odchov kriticky ohrožených želv

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií...

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií bornejských. Líhnutí kriticky ohrožené želvy a její chov je podle chovatelů velmi náročný. Vylíhlé orlicie proto v pražské...

11. listopadu 2025  14:14

Hrabat, nebo nehrabat. Odpověď na otázku, kdy je listí vaším spojencem

Není nutné mít pod kontrolou každý lísteček. A když už listí uklízíte, využijte...

S příchodem listopadu se zahrada promění v galerii zlatavých a karmínových barev, ale s krásou přichází i věčná zahradnická otázka. Zatímco Shakespearův Hamlet řešil, zda „být, či nebýt“, majitele...

11. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.