Pátek 7. srpna 2020, svátek má Lada
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 7. srpna 2020 Lada

Pohlreich otevřel japonskou restauraci. Tady nejsou patlalové, tvrdí

aktualizováno 
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich už má dost napodobenin japonské kuchyně. Spojil se s podle něj nejlepším kuchařem Markem Horou, který získal praxi přímo v Japonsku, a hodlá nabízet autentickou japonskou kuchyni.

Do projektu šli společně. "Mám rád lidi, co něco umějí. A on je podle mě nejlepší český sushimaster. Vždycky jsem říkal, Máro, něco spolu uděláme. Moc mě nebaví, že se japonská kuchyně všude objevuje v divných modifikacích. Takže jsme se domluvili na takové té echt kuchyni," popisuje Pohlreich proces zrození nové restaurace.

Fotogalerie

"To, co mě na japonské kuchyni baví, je čistota, jednoduchost, kde z toho čiší kvalita surovin. A Marek má tu strašnou výhodu, že na rozdíl od patlalů, kteří umějí udělat rolku, což umí ve finále udělat i senátor, on připravuje sushi podle chuti, což není až tak obvyklé. Většina lidí se to naučí mechanicky jako cvičená opice, kdežto Markovo sushi má myšlenku," pěje chválu na duši jejich společné restaurace.

Marek Hora ale upozorňuje, že japonská kuchyně zdaleka není jen o sushi, jak se spousta lidí domnívá. Připravuje například i maso přeštických prasátek a jeho vařený bůček je naprosto úchvatný. Podobně jako pečená kachna na pomerančích s jemnou, skvěle vyladěnou omáčkou.

Pohlreich při výčtu lahůdek tvrdí, že lidí, kteří umějí dělat pro oko a na efekt, je hromada, ale lidí, kteří  do toho umějí myšlenkově proniknout, je jen pár.

Marek Hora prožil nějaký čas v Japonsku, takže to má z první ruky v originálním podání i ve vztahu k japonské kultuře. "Já nemůžu tvrdit, že jsem tam pracoval, za práci se berou peníze," usmívá se. "Já jsem se tam učil. A  japonská kuchyně mě před těmi devatenácti roky velice chytla," tvrdí.

Že má pro japonskou kuchyni cit, dokládá i jeho úspěch v mezinárodní soutěži o nejlepší sushi, které se v Japonsku zúčastnil. "Měli jsme vytvořit vlastní kombinaci s využitím produktu typického pro svoji zemi. Jenže zkombinujte sushi a pivo," usmívá se. Pak ho ale napadlo namarinovat rybí maso v černém pivu. "V kombinaci s křenem to porotu uchvátilo natolik, že jsem skončil druhý," ukazuje na vystavené ocenění v podobě poháru. Za svou knihu Sushi – doma krok za krokem vydanou Romanem Vaňkem a jeho Pražským kulinářským institutem se v mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2013 v Paříži umístil v první desítce.

Yamato

"Yamato je prapůvodní název pro Japonsko a splňuje i podmínku, že v japonštině musí všechna důležitá slova obsahovat písmena A a O. Až dodatečně jsme se dozvěděli, že se stejně jmenovala také japonská válečná loď potopená Američany. Zatím nám to ale nikdo nevyčetl," vysvětluje Pohlreich prapůvod názvu nového podniku.

Idea restaurace Yamato je podle Zdeňka Pohlreicha jednoduchá: "Vzácně nadaní lidé, jako je Hora, mají dostat víc prostoru, aby mohli vést restauraci podle svého názoru a nemuseli se podřizovat někomu, kdo oboru nerozumí."

V místech nové restaurace byl kdysi také nějaký sushi koutek. "Jmenovalo se to Kabuki, jako divadlo, a byla tady hromada masek jako výzdoba. My jsme se spíš snažili najít nějakou autenticitu, vycházeli jsme z toho, jak vypadají restaurace v Japonsku. A čím lepší a dražší, tím je interiér jednodušší. Sem tam jenom pár kousků něčeho – takhle to má vypadat," říká Pohlreich s tím, že přebytek dekorací navíc hosty rozptyluje od prvotřídního jídla.

"Je nesmysl, že je třeba interiér restaurace jakkoliv zateplovat, nejlépe přidat alespoň akvárium. U nás chceme, aby lidi nic nerušilo od jídla," dodal ještě Pohlreich. Což se architektovi Josefu Němečkovi, který je autorem podoby interiéru restaurace, zadařilo. Hned od vstupu na vás dýchne čistota interiéru: bílé stěny, jednoduché osvětlení i prostírání a čistý až strohý design vybavení. Tady se prostě můžete bez obav soustředit na obsah talířů.

Je otázkou, jak se nové restauraci na Vinohradech povede. Zda se najde dost těch, kteří ocení velkorysou Pohlreichovu politiku: nabídnout v příjemném prostředí prvotřídní pokrm, připravený z těch nejlepších surovin, za kvalitě odpovídající cenu. Například za tříchodové polední menu tu utratíte mezi 200 a 300 korunami.

Autor:
  • Nejčtenější

Když se elévovi vymkne skalka z rukou, po padesáti letech se nestačí divit

Soutěž Zahrada u domu rodičů pana Vladimíra původně plnila čistě hospodářské účely, jak tomu dřív u chalup nejen v severních...

Na místě zahrádkářské kolonie buduje mladá rodina zahradu jako nudli

Soutěž Proměnit opět v zahradu nudlovitý pozemek v místě bývalé zahrádkářské kolonie na okraji Brna, kde vyrostla čtvrť s...

Američani žijí na polotovarech, neumí uvařit ani těstoviny, říká foodpioneerka

Premium Je to deset let, kdy se na blogu na iDNES.cz objevil zázrak jménem Anna Grosmanová. Středoškolačka se tehdy rozhodla...

Brit proměnil zahradu v prázdninový rezort. Jen podle návodů na internetu

Čtyřiatřicetiletý oční optik Guy Younga z Nuneatonu ve Warwickshiru během koronavirové krize nezahálel. Volného času...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třezalka neboli svatojánské koření umí zbavit depresí i zatočit s viry

Bylina dobré nálady, nebo také svatojánské koření, protože začíná kvést na svatého Jana. Tak se říká třezalce, která...

Tajemství zlatých adres. Pražská vila za půl miliardy je na prodej

Premium Mohutná, ale v rámci okolní zástavby celkem nenápadná cihlová stavba v srdci diplomatické čtvrti pražské Bubenče je...

Kůže je zrcadlem vnitřních chorob, říká lékař. Jaké nemoci může ukázat?

Premium Vyrážka s pupínky, puchýřky i problémová pigmentová znaménka dokážou pěkně znepříjemnit život, ale mohou být také...

Jak se dělá byznys za miliardy. Agent Paska o přestupu Součka i dalších

Premium Jak se zrodil rekordní přestup záložníka Součka do Anglie? Kam asi tak půjde střelec Schick? Co očekává od zázračného...

  • Další z rubriky

Dceři i synovi jsem gastronomii jako profesi zakázal, říká Jiří Babica

Premium Někdo ho miluje, jiný uvěřil jeho konkurentům, že je patlal. Jiří Babica má však za sebou ohromnou profesní minulost. A...

Vynález gumového těsnění odstartoval domácí zavařování ve velkém

Jak zavařovali naši předkové? Od měchuřiny, hedvábného papíru, pergamenu či celofánu přešli ke gumovému těsnění a...

Mobilní klimatizace v případě nouze pomůže, ale zázraky od ní nečekejte

Premium Podle statistik se poptávka po klimatizacích zvedá zhruba posledních pět let, kdy je teplotní nárůst v letních měsících...

Deset tipů, jak na komáry a vosy. Vsaďte na květiny a domácí repelenty

Letní měsíce znamenají výlety do přírody, dlouhé večerní vysedávání na zahradě, zkrátka více pobytu venku. Na druhou...

Škoda dostane šéfa s úkolem zabránit, aby značka dotírala na VW a Audi

„Není nám k ničemu, když se Škoda vyvíjí ke třetí prémiové značce v rámci koncernu,“ prohlásil v rozhovoru publikovaném...

Díky, že létáte se SpaceX. Loď Crew Dragon úspěšně dopadla do moře

Američtí astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley úspěšně absolvovali nedělní návrat z Mezinárodní vesmírné stanice...

Zemřela manželka Jiřího Krampola, měla dlouhodobé zdravotní problémy

Ve věku 59 let zemřela Hana Krampolová, manželka herce Jiřího Krampola. Dlouhodobě se potýkala se zdravotními problémy.

Pokutu za přespání v karavanu dohnal Němec až k soudu

Nocování na parkovišti v obytném autě se v Německu může dosti prodražit. Své si zažil jeden turista s karavanem, který...

Šéf Pirátů Ivan Bartoš je tatínkem. Miminku dali s manželkou neobvyklé jméno

Předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi (40) a jeho ženě Lydii (37) se v úterý večer narodil syn. Novopečený tatínek se s...