Škoda nevařit, řekl si v sedmnácti a sepsal třetí nej prvotinu světa

aktualizováno 
Svoji kuchařskou múzu v podobě Jamieho Olivera objevil ve svých devíti letech, takže si v sedmnácti mohl dovolit napsat a vydat kuchařku plnou vlastnoručně vychytaných receptů. Ke každému přidal tip na písničku, kterou si k vaření a případně i konzumaci pustit. O víkendu za ni v Paříži převzal cenu v celosvětové prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2013.

Martin Škoda se svou oceněnou prvotinou na sobotním vyhlášení výsledků celosvětové prestižní soutěže Gourmand World Cookbook Awards 2013 v Paříži (v rámci víkendového Paris Cookbook Fair) | foto: Smart Press

Martin Škoda, dnes osmnáctiletý autor kuchařky plné hudby, se ve finále celosvětové soutěže v prostorách pařížského nákupního centra s kongresovým a výstavním sálem Le Carrousel du Louvre utkal s autory z Německa, Grenady Hongkongu a USA a jeho knížka Škoda nevařit s podtitulem Kuchařka plná hudby (vydal Smart Press) získala třetí místo v kategorii nejlepších kuchařských prvotin, tedy "First Cookbook". A nebyla z Česka jediná oceněná. 

Galerie oceněných kuchařek

V kategorii Nejlepší japonská kuchařská kniha byla oceněna kniha Sushi - Doma krok za krokem. Na jejím vzniku se podílel šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk a šéfkuchař Marek Hora, který je členem World Sushi Skill Institute a umístil se v první desítce v mezinárodní soutěži v umění přípravy sushi.  

A mezi sedmi nejlepšími (na 4. až 5. místě) se v kategorii "Asian" umístila také kniha Shahafa Shabtaye Osm chutí Asie, opět z nakladatelství Smart Press. Autor není nikdo jiný než šéfkuchař oblíbené pražské restaurace SaSaZu, který se se čtenáři své kuchařky dělí nejen o recepty a postupy asijské kuchyně, ale také o příběhy, které se za nimi skrývají. Jednotlivé kapitoly se přitom věnují vždy jedné typické asijské surovině a jsou použity v receptech na saláty, polévky, hlavní jídla a dezerty či drinky. Nechybějí ani tipy, kde v Česku sehnat potřebné suroviny.

Mladé myšlení baví i v kuchyni. A nadšení pro věc se pozná

Hudební kuchařka

Škoda nevařit koupíte za 339 Kč na Knihy.iDNES.cz

Kniha Škoda nevařit je plná hudby a skvělých receptů, fotografií, rad a tipů, k...

"Takový úspěch jsem nečekal. Bylo pro mne ctí usednout v jednom sále s tolika významnými lidmi z oboru gastronomie z celého světa. Pro mne jako studenta, kuchaře-amatéra, bylo třetí místo něčím snovým a teď o víkendu se ten sen stal skutečností," řekl o svém působení v mezinárodní soutěži Martin Škoda.

Když knížku spolu s pražským vydavatelstvím Smart Press dával Martin dohromady, bylo mu sedmnáct. Čím dokázal zaujmout mezi autory ze 171 zemí světa? "Poté, co jsem na vlastní oči viděla ty stovky úžasných kuchařek, považuji třetí místo Martina Škody za neuvěřitelný úspěch jak pro Martina, tak pro naše nakladatelství," okomentovala výsledek Adéla Hálková, redaktorka nakladatelství Smart Press. 

Lahodný hruškový koláč s macsarpone podle Martina Škody (recept z kuchařky...
Fajnová domácí pizza podle Martina Škody (recept z kuchařky Škoda nevařit s...
Zabaione (kuchařka Škoda nevařit, Martina Škoda, Smart Press)

Podívejme se tedy na oceněnou kuchařskou prvotinu zblízka. Dobré jídlo Martin evidentně zbožňuje, odmítá používat náhražky a jeho recepty jsou poctivé. Popsané tak, že jednoduše navodí, kdy a jak daný recept oceníte, takže v jeho knize za sebou plynou kapitoly jako Jídla na cesty, Za velkou louží, Z mála hodně, Na stres a kocovinu, Party na grilu, London Calling či Základ vašeho úspěchu. Listování v kapitole Party na grilu ve vás vyvolá stejný absťák po letním grilování jako dnešní pohled z okna na šedivou a bílou utrápenou ulici.     

A nelze pominut hudební doporučení. Třeba k přípravě povzbuzující zázvorové limonády Martin navrhuje pustit si Chce se mi spát od Psích vojáků; prostě proč si v kuchyni neudělat pohodu a nevykašlat se na všechno? A když dostanete chuť na čokoládové muffiny, máte zvolit Toma Waitse a jeho Chocholate Jesus.  Na sedmnáctiletého kluka překvapivě zralý výběr, který baví bez ohledu na věk.

V kapitole Vyhrazeno pro dva najdete recepty zasvěcené intimním chvílím ve dvou, namátkou italský dezert ze žloutků, vína a cukru (zabaione) či hráškové rizoto s parmazánem a mátou. A mladík mazaně radí pustit k hovězímu na víně s krémovou bramborovou kaší She Wants od Metronomy. Která by odolala? Když kluk uvaří a pustí k tomu ještě takovouhle hudbu, ona chtít určitě bude.

A například k přípravě kuby s houbami si máte pustit nostalgické a legendární Muchomůrky bílé od Mejly Hlavsy. Zkuste to, opravdu je to zážitek. Jen se nesmíte nechat unést a do kuby použít houby jedlé. Pochopíte však, v čem spočívá kouzlo vaření s vybranou hudbou. Martinovi zřejmě jde o jakousi harmonii, chce nasytit tělo i ducha. Pokud vás baví a naplňuje radostí hudba i vaření, funguje to. Jestli to stejně cítila i kulinářská porota v Paříži, těžko říct.    

Nicméně nezbývá než všem třem knížkám a jejím autorům srdečně pogratulovat k úspěchu. Je to radost.

Autor:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Recept na domácí ovocný ocet ze zbytků. Pomáhá s trávením i léčí

Jídlo vám ochutí každý ocet, ale k terapii se používá pouze ten ovocný. Největší zdravotní efekt má ocet jablečný,...

Z hlívy ústřičné uděláte dršťkovou i řízek. Navíc vám posílí imunitu

Hlíva ústřičná má lahodnou chuť s příjemně jemným houbovým aroma a právě v tomto období ji můžete najít nejen v lese,...

Premium

Můžu najít chyby na Pohlreichovi i na Babicovi, vypráví kuchař Sapík

První má vyhlášenou rodinnou restauraci v Klokočné u Prahy, kde vaří především českou klasiku, druhý je šéfem v Terase...

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Najdete na iDNES.cz