Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

VIDEO: Návod na přípravu sushi. Snadno a rychle s Okamurou

Se správně lepivou japonskou rýží připravíte opravdu chutné a poctivé japonské sushi i doma. Bez vhodných ingrediencí se o jeho přípravu ani nesnažte, typický Japonec by to podle Tomia Okamury nedělal ani s nimi. Nechal by si sushi přivézt z restaurace.

Absolutním základem je japonská rýže, která přirozeně lepí, tekutý (nebo práškový) sushi ocet, mořská řasa nori, japonský křen wasabi, pražený sezam goma, japonská majonéza, sojová omáčka a nakládaný zázvor. Neobejdete se také bez bambusové rohožky na maki-sushi a ostrého nože.

Originální japonské ingredience na sushi

Lososové plátky připravené a pokrájené speciálně pro sushi.

Nakládaná ředkev takuan nakrájená na plátky.

Možných variant náplně máte nepočítaně. Může to být syrový losos, čerstvá okurka, nakládaná ředkev takuan, smažené krevety, avokádo, krabí tyčinky, syrový tuňák, tuňák z konzervy promíchaný s japonskou majonézou a špetkou soli a podobně. Výborná je i vařená ředkev kanpyo či pečený úhoř unagi, které se prodávají hotové. "Stejně jako všechny ostatní ingredience jsou k dostání v prodejnách s japonskými potravinami, kamenných i internetových," radí Okamura, který k nám originální japonské potraviny a pochutiny dováží.

Příprava sushi krok za krokem

Nejprve si uvařte japonskou rýži na sushi. Japonci rýži připravují v rýžovaru, ale uvaříte ji i v běžném hrnci. Rýži několikrát propláchněte ve vodě, dokud není protékající voda čistá a čirá. Objemový poměr rýže a vody k jejímu uvaření je přesně 1:2, díl rýže na dva díly vody. Žádné koření ani sůl se k rýži nepřidává. Rýži přikryjte pokličkou, přiveďte prudce k varu, poté ztlumte oheň a vařte 10 minut.

Uvařenou rýži přendejte do misky a přidejte k ní sushi ocet.
Rýži s octem promíchejte a nechte ji několik minut stát, aby mohla ocet vsáknout.

Uvařenou rýži přendejte do misky a přidejte k ní sushi ocet. Rýži s octem promíchejte a nechte ji několik minut stát, aby mohla ocet vsáknout.

Po uvaření rýži promíchejte, aby z ní vystoupila pára a zchladlou ji přendejte do větší mísy. Přidejte do ní pár lžic sushi octa, promíchejte a ochutnejte – měl by být v rýži velmi jemně cítit. Podle potřeby ocet přidejte a opět promíchejte a ochutnejte, abyste ho nepřidali příliš mnoho. Poté nechte rýži stát, aby do ní mohl sushi ocet nasáknout.

Chcete-li připravit tenké rolky (hosomaki), rozstřihněte arch řasy nori napůl.
Plátek řasy nori připravený na bambusové podložce.
Ideální je mít v dosahu pramínek tekoucí vody nebo alespoň mističku s vodou - abyste si mohli oplachovat prsty při vrstvení vařené rýže na řasu nori.

Arch mořské řasy nori rozstřihněte napůl, jeden plátek si položte na bambusovou rohožku. Abyste si mohli vlhčit prsty při nanášení rýže, nechte téct pramínek vody nebo mějte po ruce mističku s vodou.

Arch mořské řasy nori rozstřihněte nůžkami nebo nožem podélně napůl a jeden plátek si položte na bambusovou rohožku.

Ideální je mít v dosahu pramínek tekoucí vody nebo alespoň mističku s vodou - abyste si mohli oplachovat prsty při vrstvení vařené rýže na řasu nori.
Na vrstvičku rýže naneste trošku wasabi.
Na plátek mořské řasy nori naneste rýži a vlhkými prsty ji umačkejte tak, aby byla rovnoměrně rozprostřena.

Na mořskou řasu nori dejte rýži a vlhkými prsty ji umačkejte tak, aby byla rovnoměrně rozprostřena. Na okraji nechte volný jen zhruba centimetrový proužek. Pak na rýži naneste trochu wasabi.

Pod tekoucím kohoutkem nebo v misce s vodou si navlhčete prsty a na mořskou řasu nori naneste zhruba tolik rýže, kolik se vám jí vejde do zavřené hrsti. Vlhkými prsty ji na řasu přimačkávejte tak, aby byla rýže rovnoměrně rozprostřena na celé ploše plátu řasy nori. Jen na jednom jejím delším okraji nechte zhruba jeden centimetr volný (pro přesah po zarolování). Pak na rýži naneseme prstem zprava doleva velmi malý jemný proužek křenu wasabi.

Podélně na rýži položte náplň, kterou jste si předem pokrájeli na tenké proužky.
Rolku zarolujte tak, že postupně horní okraj rohožky přesunujte přes spodní a přitom přimačkávejte prsty.
Rolku zarolujte tak, že postupně horní okraj rohožky přesunujte přes spodní a přitom přimačkávejte prsty.

Podélně na rýži položte náplň, kterou jste si předem pokrájeli na tenké proužky. Rolku zarolujte tak, že postupně horní okraj rohožky přesunujte přes spodní a přitom přimačkávejte prsty.

Následně podélně položte náplň, kterou jste si předem nakrájeli na tenké proužky – například lososa – a přisypte trochu pražených sezamových semínek goma. V případě, že připravujete maki sushi s avokádem nebo nakládanou ředkví, přidává se podélně ještě trochu japonské majonézy, která chutná jinak než česká a opět ji hledejte se ve specializovaných obchodech.

Rolku zarolujte tak, že postupně horní okraj rohožky přesunujte přes spodní a přitom neustále přimačkávejte rolovaný obsah prsty; na videu i fotografiích je to dostatečně zřetelně vidět. Nikdy rohožku s rolkou nemotejte dokola! Pro jistotu – aby byla co nejkompaktnější a dobře držela – můžete rolku zarolovat ještě napodruhé. A máte hotovou tenkou rolku s jednou náplní: hoso maki.

Takto vypadá hotová rolka.
Hotovou rolku nakrájejte na stejně velké kousky.
Každý kousek sushi proložte plátkem zázvoru pro neutralizaci chuti.

Hotovou rolku nakrájejte na kolečka a servírujte s nakládaným zázvorem, wasabi a sojovou omáčkou.

Rolku nakrájejte na kolečka, nepěkné okraje rolky ale neservírujte, ty jsou pro kuchaře. Výjimkou jsou rolky ze smažené krevety, u kterých se naopak servírují i krajní kolečka, která se odkrojí širší a na talíři to pak vypadá velmi efektně. Strávník ocásek krevety samozřejmě nejí, ale odkousne ho a odloží.

Hotové rolky maki sushi naservírujte na talíř, na kraj přidejte scezený nakládaný zázvor a trochu wasabi pro ty, co mají rádi pikantnější sushi. Každý strávník má také dostat malou mističku s japonskou sojovou omáčkou.

Doporučené kombinace náplní "tlusté rolky" futo maki:

Pokud rolku chcete plnit víc než jedním druhem náplně, plát mořské řasy nori použijte celý, aby se náplň vešla. Tomuto sushi se říká futo maku, tedy "tlustá rolka". Následující kombinace jsou v Japonsku nejoblíbenější:
- Avokádo, krabí tyčinka, vařená ředkev kanpyo, křen wasabi, pražená sezamová semínka goma a japonská majonéza.
- Na proužky nakrájená čerstvá okurka, křen wasabi a pražený sezam goma. 
- Na proužky nakrájená čerstvá okurka, krabí tyčinka, vařená ředkev kanpyo, na nudličky nakrájená japonská omeleta tamagoyaki, křen wasabi, pražená sezamová semínka goma a japonská majonéza.
- Avokádo, krabí tyčinka, vařená ředkev kanpyo, na nudličky nakrájená japonská omeleta tamagoyaki, křen wasabi, pražený sezam goma a japonská majonéza.
- Tuňák z konzervy promíchaný s japonskou majonézou a špetkou soli.
- Na proužky nakrájená čerstvá okurka, krabí tyčinka, křen wasabi, pražená sezamová semínka goma a japonská majonéza.
- Na proužky nakrájená čerstvá okurka, krabí tyčinka, na nudličky nakrájená japonská omeleta tamagoyaki, křen wasabi, pražená sezamová semínka goma a japonská majonéza.
- Na nudličky nakrájený syrový tuňák, křen wasabi, pražený sezam goma.
- Na nudličky nakrájený syrový losos, křen wasabi, pražený sezam goma.
- Smažené krabí tyčinky, křen wasabi.
- Smažené nebo vařené celé krevety, křen wasabi.
- Pečený úhoř unagi, spražená sezamová semínka goma. 
- Na proužky nakrájená nakládaná ředkev takuan, křen wasabi, pražená sezamová semínka goma.
Pro většinu kombinací platí, že pražená semínka goma lze vypustit.

Jak jíst sushi? Můžete hůlkami i rukou

Pokud vládnete jídelními hůlkami, používejte hůlky. Názorný návod, jak se to naučit najdete v článku Hůlkami se můžete najíst jako člověk, radí Tomio Okamura. Jestliže to nezvládáte, můžete vzít bez rozpaků rolku do ruky. "V japonském stolování je to naprostá výjimka, jedině sushi můžete jíst rukama. Je to podobné, jako se v Česku promíjí obírání kostí u kuřete," vysvětluje Tomio Okamura

Kdo má rád pikantnější jídla, přidá si na rolku ještě trochu křenu wasabi. Poté rolku velmi jemně a krátce smočte v sojové omáčce a vložte do úst. "V žádném případě rolku v omáčce nemáchejte, přišla by o svoji specifickou chuť čerstvých surovin," varuje Okamura. "V tom případě by byla škoda jíst sushi, to byste si pak mohli rovnou dát rýži se sojovou omáčkou," konstatuje suše.

Zázvor se nejí společně se sushi. "Zázvorové plátky se konzumují mezi tím, co sníte jednu nebo více rolek s jednou náplní a chystáte se na jiné s jinou náplní, aby se neutralizovala v ústech chuť od předchozího druhu sushi. To znamená, že zázvor jíme s prázdnou pusou," vysvětluje Okamura. Díky nakládanému zázvoru tak dokážete ocenit chuťové nuance jednotlivých druhů náplní. 

  • Nejčtenější

Gorilí ikona, kterou už neuvidíte. Makumba zahynul v souboji s jiným samcem

Proč letos na jaře Marek Ždánský opět vyrazil do Afriky? „Chtěl jsem vidět poslední poddruh goril, které jsem v jejich přirozeném prostředí ještě neviděl – gorily nížinné, o které jsem se staral...

23. července 2024

Dům vlastně koupili kvůli zahradě, učarovala jim i zarostlá. Dnes je to ráj

Před devíti lety koupili dům s nádhernou a na městské poměry obrovskou zahradou, o kterou se léta nikdo nestaral. „V jedné části byla plná náletů od sousední zahrady, a až do jejího středu se táhly...

24. července 2024,  aktualizováno  10:01

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANKETA: Pět variant jména pro luskouní holčičku. Které z nich to bude?

Zhruba dva a půl tisíce návrhů jmen pro samičku luskouna krátkoocasého, která se v Zoo Praha narodila prvního července, se během týdne sešlo od téměř čtyř tisíc čtenářů iDNES.cz. Děkujeme. Zoo Praha...

18. července 2024,  aktualizováno  22.7 12:15

Proč mňoukají, k čemu mají ocas a kolik z DNA tygra? Dejte si kočičí kvíz

Zvládnete levou zadní a bez chybičky desítku otázek motajících se kolem koček? Pokud ano, můžete si zahrát o rodinnou kuchařku Jednou rukou.

25. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Závodky mlely do sekané velrybí maso. Bylo levné, hovězí nebylo, líčí historik

Premium

Snídaně před odchodem do práce, oběd ve dvanáct a teplá večeře? Tyto zvyklosti Češi rychle opouštějí. Čas jídla se posouvá podle potřeby, jíme, když máme čas a náladu. „Vítězí individualismus,“ říká...

20. července 2024

Trénuje psy pro Afriku. Krutost pytláků je neskutečná, říká kynoložka

Premium

Hana Böhme rozhodně není žádná cukrová panenka, při výcviku ostrých psů by jí to ani neprošlo. Tahle drsňačka má ovšem ve skutečnosti srdce na dlani a nesmírně se jí dotýká drancování přírody a...

27. července 2024

Pes Avatar míří do Konga, má být postrachem pašeráků. Vyčenichá slonovinu i munici

Rok a půl starého belgického ovčáka Avatara symbolicky předali zástupci dvorského safari parku a projektu Malina pro slona celníkům z Konga. V pětimilionové africké zemi bude speciálně vycvičený pes...

26. července 2024  17:35

Už žádný plast. Vyrobte si zahradní dřevěný stolek. Rychle a jednoduše

Zahradní stůl pro příjemné posezení ve stínu stromů si samozřejmě můžete koupit. Pokud jste však aspoň trochu šikovní a chcete sedět u „svého“ stolu, můžete si ho snadno vyrobit.

26. července 2024

Zoo v Jihlavě musela uspat žirafího samce Zuberiho, měl v noze těžkou artrózu

Jihlavskou zoologickou zahradu zasáhla smutná zpráva. Přišla o žirafího samce Zuberiho. Chovatelé ho museli nechat uspat. Důvodem byly chronické zdravotní problémy. Zuberi trpěl vážným ortopedickým...

25. července 2024  11:48

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....