VIDEO: Hůlkami se můžete najíst jako člověk, radí Tomio Okamura

aktualizováno 
Dejte Japonci hůlky a polévku mu naservírujte na polévkový talíř. Nenají se. Když mu ji ale přelijete do misky, sní ji rychleji než vy lžící. Manipulace s hůlkami je totiž technicky velmi jednoduchá a miska jí vydatně pomáhá.

Technicky není nic jednoduššího než hůlky, jen je potřeba si to s nimi nacvičit. Jste-li naprostí začátečníci, zapomeňte na zdobené lakované hůlky. Sáhněte po těch na jedno použití z rychlého občerstvení. Vybalíte je z hygienického obalu, rozlomíte a můžete začít s tréninkem. Jsou z neošetřeného dřeva, takže v prstech nekloužou.

Manuál, jak se najíst hůlkami krok za krokem

Lepivá japonská rýže, kulatá mistička a hůlky – japonsky hashi (čti haši) – je kombinace, která k sobě ideálně pasuje. Není se tedy čeho bát, což platí i pro leváky, jak dokazuje napůl Čech a napůl Japonec Tomio Okamura osobně.

Hůlky se vkládají přesně na hranu dlaně, kde končí ukazováček a začíná palec
Prohlubeň mezi palcem a ukazovákem je přesně to správné místo...
Hůlky přitisknuté k sobě vložte přesně do tohoto místa

Hůlky přitisknuté k sobě vložíte do prohlubně mezi ukazovákem a palcem pravé nebo levé ruky.

Hůlky se vkládají přesně do hrany dlaně, kde končí ukazováček a začíná palec. Obě hůlky přitisknuté k sobě vložte přesně do tohoto místa. 

Silnější konce hůlek musí být vždy u sebe a stejně dlouhé
Hůlky se mají v ruce držet úhledně u sebe, všechny ostatní varianty jsou špatně
K držení a manipulaci s hůlkami se používá pouze palec, ukazováček a prostředníček. Prsteníček a malíček vůbec nepotřebujete

Konce hůlek musí být vždy srovnané u sebe a stejně dlouhé, jiné varianty jsou špatně.

Silnější konce hůlek musí být vždy u sebe a stejně dlouhé, tím pádem budou stejně dlouhé i špičky, kterými budete nabírat sousta. Hůlky se mají v ruce držet úhledně u sebe, všechny ostatní varianty jsou špatně.

K držení a manipulaci s hůlkami se používá pouze palec, ukazováček a prostředníček. Prsteníček a malíček vůbec nepotřebujete
Správným držením hůlek vytvoříte páku, s jejíž pomocí sousto jednoduše uchopíte
Jakmile máte správně uchopeno, není problém donést sousto k ústům

K držení a manipulaci s hůlkami se používá pouze palec, ukazováček a prostředníček. Prsteníček a malíček pouze podpírají ostatní prsty. Při správném držení dokážete uchopit jakékoliv sousto.

K držení a manipulaci s hůlkami se používá jen palec, ukazováček a prostředníček. Prsteníček a malíček byste vůbec neměli potřebovat. "Sousto uchopíte tak, že využijete páky, kterou jste správným držením hůlek vytvořili," vysvětluje Okamura. Češi mají podle něj tendenci s hůlkami stříhat jako s nůžkami, což je špatně. Hůlky mají být v podstatě pořád u sebe. 

Trénink podle česko-japonského manuálu v praxi

Tomio Okamura, který se s hůlkami v ruce v podstatě narodil, to vidí jednoduše. Když to ale začnete podle jeho návodu zkoušet, už to tak jednoduše a elegantně nevypadá ani náhodou.

Po chvíli zjistíte, jak je důležité ruku uvolnit a nechytit do ní křeč. Už proto, že malíček a ukazováček se usilovně krčí, jak se vám snaží pomoci při pokusech hůlkami cokoliv sebrat.

Aby se mi podařilo sousta nabrat a současně to nevypadalo, že se mi hůlky v ruce splašily, osvědčilo se mi hůlku blíže palci zafixovat jemným pokrčením palce. Současně s ní pak můžete – právě ovládáním palcem – podle potřeby jemně pohybovat.

Druhá hůlka mi leží na špičce prostředníku, z vnější strany ji jistí špička ukazováčku a shora jemně bříško palce. To jsou zřejmě detaily, na které si musí přijít každý sám právě při tréninku. Pro ten si můžete nakrájet třeba různě velké kousky ovoce a natrénujete tak nabírání různě velkých soust.

S hůlkami opravdu sníte i polévku

Z polévky Japonci vybírají hůlkami pouze větší kousky
Misku s polévkou Japonci při jídle drží v ruce
Polévku Japonci pijí, hůlkami si k ústům přistrkují obsažení kousky

Z polévky se hůlkami vybírají pouze větší kousky, případně se ty menší při pití polévky přihrnují k ústům.

Celý vtip spočívá podle Okamury v tom, že se jídlo servíruje v miskách. Japonci si polévku v misce jednoduše hůlkami zamíchají a během jídla ji pijí; polévku totiž nepodávají před hlavním chodem, ale je součástí menu. Případně si podle potřeby při pití polévky hůlkami přistrčí k ústům kousky zeleniny či nudlí nebo hůlkami vyberou kousky tofu či brambor.

Nemusíte se bát, že vás někdo za srkání při pití polévky odsoudí. "V Japonsku je společensky únosné srkat jak polévku, tak i nudle. Má to praktický důvod. Japonci jí rádi polévku i nudle velmi horké, a takto trošku zchladnou," vysvětluje Okamura.

Při nabírání rýže hůlkami vydatně pomáhá stěna misky
Při nabírání rýže hůlkami vydatně pomáhá stěna misky
Lepivá rýže drží dobře pohromadě, takže hůlkami snadno naberete velké sousto

Při nabírání rýže hůlkami vydatně pomáhá stěna misky i lepivost rýže. Dovolují nabrat i velké sousto.

I japonská rýže se podává vždy v misce. Navíc přirozeně lepí a nerozpadá se na jednotlivá zrníčka. Prakticky se tedy při konzumaci jídel s rýží využívá stěn misky. "Pak na hůlky naberete víc rýže než Čech na běžnou lžíci," předvádí názorně na videu Tomio Okamura.

Během jídla lze hůlky odložit přes misku nebo na speciální stojánek

Během jídla lze hůlky odložit přes misku nebo na speciální stojánek.

Hůlky během jídla můžete odkládat buď na misku, nebo na speciální stojánek na stole. Musí být úhledně vedle sebe, zaražené na stejnou délku a bez kousků jídla. Nikdy je nepokládejte na stůl nebo na prostírání. Není to sice přímo neuctivé, ale Japonci to neradi vidí. 

Hůlkami sníte cokoliv. Vtip ovšem spočívá v servírování jídel do mističek

Hůlkami sníte cokoliv. Vtip spočívá mimo jiné v servírování jídel do mističek.

Pozor na zásadní společenský přešlap!

Naprosto neuctivé a zcela společensky neúnosné je zapíchnutí hůlek do misky s jídlem. Misku s rýží a zapíchnutými hůlkami je totiž zvykem pokládat na domácí buddhistický oltář na uctění památky zesnulého příbuzného. A to nejen v Japonsku. 


Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Zimní malta pomůže zachránit stavbu, ale nepodceňujte předpověď počasí

Pokud je zima mírná, není třeba skončit se stavbou.

V běžných podmínkách by se stavební práce neměly provádět při teplotách pod 5 °C. V případě mírné zimy je však možné...

O venkovní žaluzie je třeba pečovat i v zimě. Hrozí hlavně přimrznutí

Venkovní žaluzie dostávají zabrat při venkovním sněžení.

Venkovní žaluzie prokazují velkou službu nejenom přes léto, ale i v zimě, kdy chrání před chladem a před nechtěnými...

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

Najdete na iDNES.cz