Pátek 6. prosince 2019, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 6. prosince 2019 Mikuláš

Testujeme kurzy vaření: v Hiltonu vás naučí vyznat se v asijských surovinách

aktualizováno 
Při kurzech vaření v hotelu Hilton se dostanete do špičkové profesionální kuchyně, to se jen tak každému nepodaří. Kurz samotný je určený těm, koho neodradí zatím ještě komplikovanější shánění surovin a občas dost složité recepty.

Kuchaři pro nás připravili na ochutnávku malou ukázku typické thajské kuchyně | foto: Michaela Červená

Pokud chcete proniknout do hotelové kuchyně a poznat tajemství špičkových thajských jídel, zkuste kurzy vaření v Hiltonu. My jsme je vyzkoušeli pro vás: pod dohledem šéfů jsme se ponořili do exotických barev a chutí Asie.

Cena za kurz (2 900 Kč) nám nepřipadala vysoká. Pokud byste jídla zvládli tak dobře jako jako místní kuchaři, s trochou nadsázky se vám vrátí zpět v okamžiku, kdy si odepřete jednu návštěvu místní restaurace Zinc.

Poznáte asijské suroviny

Tajemství citronové trávy, mučenky nebo liči zůstávalo pro Čechy dlouho ukryto v šuplíku. Na trzích a u vietnamských prodejců ale na tyto suroviny narážíte stále častěji, přesto nevíte, co s nimi. I já jsem váhala. Jak je připravit, abych si pochutnala? Vyrazila jsem proto na kurzy vaření do Hiltonu, kde mě to naučili dva šéfkuchaři - Ari Munandar a Chaiysaith Lam Srichom.

Kuchaři nás nejdříve podrobně seznámili se surovinami

Kuchaři nás nejdříve podrobně seznámili se surovinami

Zázvor, chilli, šalotka, speciální cukr... Všechny suroviny byly autentické

Zázvor, chilli, šalotka, speciální cukr... Všechny suroviny byly autentické

O všech surovinách nám nejdříve obšírně vyprávěli. K čemu slouží a jak se používají a hlavně kde se dají sehnat. Všechno jsme pečlivě očichali, ochutnali a později při přípravě jídla i oloupali, oškrábali, nakrájeli, nadrtili či rozmixovali.

Hlavní chod o 22 ingrediencích

Usměvaví kuchaři společně s účastníky kurzu připravovali tradiční thajské pokrmy jako mořské plody s limetkou a dresinkem z citronové trávy, kachní kari s červenou kari pastou a roládu Pavlova s mangem a mučenkou s čerstvým lesním ovocem a kokosovým krémem.

Roláda mě zaujala natolik, že jsem ji hned druhý den zkusila doma. Recept nebyl nikterak složitý a zvládla jsem ho, ačkoliv na kurzu ho připravovala hlavně cukrářka. Z lekce jsem si odnesla všechny recepty, a tak příprava sladké dobroty byla hračkou.

Na thajské kari je potřeba spousta surovin. Společně se vaří v hrnci

Na thajské kari je potřeba spousta surovin. Společně se vaří v hrnci

Roláda Pavlova s mučenkou a čerstvým ovocem

Roláda Pavlova s mučenkou a čerstvým ovocem

Zato hlavní chod mi přišel natolik složitý, že bych musela oběhnout půlku tržnice, abych sehnala všechny potřebné suroviny a pak nad ním strávila dlouhé desítky minut. Jen si to poslechněte, co všechno je součástí pokrmu: kachna, badyán, skořice, slupky z mandarinky, sojová omáčka, vinný ocet, kokosové mléko, cherry rajčata, thajský lilek, liči nebo ananas, kafrové limetové lístky, citronová tráva, galangal, šalotka, česnek, koriandr, cukr, sůl, rybí omáčka, kuřecí vývar, olej, kari pasta.

A troufnu si říct, že ani s chutí bych si nebyla příliš jistá, je složité trefit se do té správné.

Kari vonělo po ananasu a skvěle chutnalo. Stejně jako rýže připravovaná v rýžovaru

Kari vonělo po ananasu a skvěle chutnalo. Stejně jako rýže připravovaná v rýžovaru

Salát z mořských plodů plný svěžích salátů

Salát z mořských plodů plný svěžích salátů

Pokud se ale vyžíváte v surovinově náročnějších pokrmech, je recept pro vás špičkový. Asijské kořeny nezapře, přesto v něm ucítíte i moderní evropskou podobu.

Zato samotná pečená kachna není nikterak složitá a s chutí ji někdy vyzkouším.

Salát s mořskými plody voněl po dresingu z limetek a rybí omáčky a byl plný mořských plodů.

S úsměvem, ale jen anglicky

Jako největší mínus kurzu vidím to, že je vedený v angličtině. Jeden z kuchařů mluví sice velice dobře česky, ale angličtina je mu bližší, a tak ji používá ve větší míře. Nejsem zrovna expert na cizí jazyky, naštěstí mi ochotně pomohli ostatní účastníci kurzu, s nimiž jsme společně poté všechno snědli. A vypili, protože sommeliér nás vydatně zásoboval vybraným vínem. U kachničky jsme si dávali dokonce několikrát nášup.

Sympatičtí šéfkuchaři nás provedli celým kurzem

Sympatičtí šéfkuchaři nás provedli celým kurzem

Na památku si odnesete nejen certifikát, ale i zástěru. Takže i za domácím sporákem si budete připadat jako v hotelové kuchyni. A právě profesionální kuchyně byla i tím, co mě na kurz zlákalo. Málokomu se totiž poštěstí nahlédnout do zákulisí, kde probíhá hotová kulinářská alchymie.

  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky
Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Ochotní sousedé i úklid cenností. Sedm rad, jak zabezpečit chalupu na zimu

Jen za první polovinu letošního roku napáchali zloději v rekreačních objektech škody za více než osmnáct milionů korun....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

Najdete na iDNES.cz