Vánoční chaloupku zvládnete upéct, nazdobit a dokonce i rozsvítit

Sen každého malého dítěte – mít doma opravdovou perníkovou chaloupku a občas si z ní kousek uloupnout. Splnit ho můžete snadno, recept na perník zvládne každý. A s cukrovým zdobením vám děti rády pomohou.
Perníková chaloupka

Perníková chaloupka | foto: Kulinární studio Mafra

Opravdu na tom není nic složitého, pokud nejste v kuchyni úplný začátečník. Nakreslete a vystřihněte si jednoduchou papírovou šablonku (na štít, bok, střechu a komín, případně i spodní díl), níže v boxu najdete soupis potřebných ingrediencí a pusťte se do díla, které v redakci magazínu DOMA Dnes rozepsaly do deseti jasných kroků.

1. Na vál prosejeme mouku, cukr, kakao a jedlou sodu. Uprostřed uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme med, změklé máslo a perníkové koření. Vypracujeme nelepivé těsto a uložíme je přes noc do chladničky.

Perníková chaloupka krok za krokem

2. Z těsta oddělíme třetinu a vyválíme z ní válečky 6 až 7 mm silné.

3. Válečky přiložíme k sobě a přejedeme kuchyňským válečkem, aby se spojily.

4. Z těsta podle šablony vykrojíme 2 štíty a 2 boky chaloupky a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

Rozpis na jednu chaloupku (12x17x17 cm):

  • 400 g hladké pšeničné mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 vejce
  • 60 g tekutého medu
  • 100 g másla
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 vejce na potření 

Poleva:

  • 2 bílky
  • 10 lžic moučkového cukru
  • 2 lžíce krystalového cukru

5. Teprve na plechu vyřízneme okénka, která dáme na druhý plech a rozpůlíme je, čímž vzniknou okenice. Ve štítech vykrojíme srdíčka. Další třetinu těsta rozválíme na 4 mm silnou placku a vykrojíme 2 díly střechy, části komína a hvězdičky. Ze zbytku těsta vyválíme ovál, na nějž umístíme chaloupku. Části chaloupky rozdělíme na tři plechy a pečeme při 200 °C asi 15 minut.

6. Horké perníky potřeme rozšlehaným vejcem a necháme zaschnout. Mezitím si připravíme polevu. Z bílků odebereme lžičku stranou a zbytek utřeme s moučkovým cukrem dohladka.

7. Čtyři lžíce polevy dáme do mikrotenového sáčku, ozdobíme jí štíty a malé tvary a přilepíme okenice.

8. Necháme zaschnout a na podkladové placce slepíme polevou chaloupku. Nakonec přilepíme střechu a komín.

9. Zbylou polevu dáme do cukrářského sáčku a celou střechu pokryjeme silnější vrstvou.

7. Čtyři lžíce polevy dáme do mikrotenového sáčku, ozdobíme jí štíty a malé...
8. Necháme zaschnout a na podkladové placce slepíme polevou chaloupku....
9. Zbylou polevu dáme do cukrářského sáčku a celou střechu pokryjeme silnější...
10. Okolí chaloupky potřeme zbylým bílkem, posypeme krystalovým cukrem a...

10. Okolí chaloupky potřeme zbylým bílkem, posypeme krystalovým cukrem a necháme zaschnout.

TIP: I perníkovou chaloupku můžete rozsvítit

Pokud chcete do chaloupky vložit svíčku, vyřízněte ještě před upečením do středu základové placky otvor o něco větší, než je čajová svíčka.

Zrovna tak ovšem můžete do chaloupky vložit světelný řetěz napájený tužkovými bateriemi. Pak do základové placky vyřízněte takový otvor, aby šel do chaloupky řetěz i krabička s tužkovými bateriemi pohodlně vložit; základová deska ovšem musí zůstat pevná a stabilní.

Komerční sdělení
Ceny v soutěži Nejkrásnější vánoční perníčky

Čtenářská soutěž Nejkrásnější vánoční perníčky s novými moukami Kváskování probíhá na iDNES.cz od 15. 11. do 20. 12. 2021. Pět výherců, jejichž perníčky nejvíc zaujmou čtenáře iDNES.cz, získá Kuchyňský robot ETA Gratus 0028 90030 titanium v hodnotě 9 999 Kč.

Cenu do soutěže věnovala společnost Penam, přední pekárenský a mlýnský výrobce v České republice.

Upečte s námi ty nejkrásnější vánoční perníčky. Díky moukám Kváskování budou naprosto dokonalé! Každý druh mouky z řady Kváskování je vhodný pro přípravu nebo upečení jiného výrobku, a proto má každá mouka svoji specifickou výraznou barvu a číselné označení. Penam mouky Kváskování jsou výsledkem spolupráce s domácími pekařkami, které ví, co je ke správnému pečení potřeba.

Penam mouky Kváskování:

  • žitná mouka celozrnná: jedna z nejdůležitějších mouk na kváskování, která slouží na založení a udržení kvásku
  • žitná mouka chlebová tmavá: mouka slouží na založení a udržování kvásku a pečení žitného nebo žitno-pšeničného chleba
  • pšeničná hladká polosvětlá mouka: mouka ideální na pečení kváskového chleba, croissantů nebo focaccie
  • pšeničná hladká světlá mouka: mouka ideální na pečení rohlíků, baget, pizzy a křehkého těsta

Videonávody, jak připravit chléb z mouk Kváskování, najdete na stránkách Penam Kváskování.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Jak se k sobě chovali nejvyšší a nejmenší pes světa? Budete překvapeni

Představa, že by se mohutná německá doga mohla stát nejlepším přítelem drobné čivavy, zní jako vystřižená z nejnovějšího animovaného filmu od Disneyho. Nicméně tato neobvyklá situace se stala...

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

Ostravská zoo má nové lákadlo. Malí levharti vyrazili do venkovního výběhu

Půlroční mláďata levharta cejlonského se v ostravské zoo začala seznamovat se svým venkovním výběhem. Dosud se zdržovala pouze v interiéru a zpočátku jen v bezprostřední blízkosti své matky. Jejich...

Co kdyby vyhynul hmyz? Všude by se hromadily mršiny i výkaly, líčí entomolog

Premium

Proč nám v zimě někdy létá po chalupě babočka paví oko? Proč mají housenky tělo pokryté chlupy? A jak by vypadala naše planeta bez hmyzu? Kromě toho, že by hmyzožravci neměli co žrát... Odpovědi na...

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

13. května 2025

Šťastnější a voňavý domov, který člověka nabíjí energií, vytvoříte snadno

S jarem přichází i chuť na změny. Vytvořte si kolem sebe prostředí, které vás nabije energií, vnese čerstvý vítr do vašich domovů a hlavně – díky němuž se budete cítit šťastnější. Nemějte obavy, není...

13. května 2025

Rostliny spolu umějí komunikovat a v jistém ohledu jsou schopny se učit, říká biolog

Premium

Když hrozí nebezpečí, začnou produkovat vonné signály, aby varovaly ostatní. Třeba když je chce sežrat koza. A to i přesto, že nemají mozek ani žádné jiné řídicí centrum. Rostliny jsou velmi chytré,...

12. května 2025

Vlasy, korunu krásy, dostane do kondice ořechová terapie i elixír z rajčat

Roztřepené konečky, mastné kořínky nebo celkově zplihlé a unavené vlasy, takže byste nejraději stále nosili čepici? Lepší bude dopřát vlasům pořádnou péči. V první řadě je potřeba postarat se o...

12. května 2025

Přírodní srdce. Objevte skryté symboly lásky kolem sebe

Květen je v mnoha kulturách vnímán jako měsíc lásky a probouzející se vášně. S rozkvétající přírodou a teplejšími dny se i v našich srdcích probouzí touha po blízkosti a romantice. V tomto období...

12. května 2025

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

11. května 2025

Pupeny plné účinných látek pomohou nejen s přechodem či bolestí karpálů

Gemmon je latinsky pupen a terapie je léčba, gemmoterapie je tedy metoda, která uplatňuje k léčbě rostlinné, stromové či keřové pupeny nebo různé výhonky, mladé kořínky, lístky a klíčky. Účinné látky...

11. května 2025

Jednoduché triky pro dokonale čistý gril. Zvládnete to sami

Je grilované maso skutečně tak zdravé, jak se o něm říká? Ano, ale pouze pokud se o gril dobře staráte!

10. května 2025

Zdravější mlsání: Proč vyměnit bramborové chipsy za řepu nebo mrkev

Bramborové chipsy jsou jednoduše mor. Vezmete si jeden a pak další, další, až schroupáte celou hrst. Podle odborníků to není nic zvláštního, protože slaná chuť vzbuzuje stejnou závislost jako ta...

10. května 2025

Strážci zdraví. Parazité se přenášejí nejen z primátů na lidi, ale i obráceně, líčí vědkyně

Premium

Malárie, virus HIV, ebola, virus Zika a spousta dalších. Nemoci, které se přenesly na lidi ze zvířat. Proč se tyto přenosy dějí a jak jim zabránit, zjišťuje primatoložka Klára Judita Petrželková z...

9. května 2025

Vyhrajte balíček stylových doplňků na svačiny od Hollandie
Vyhrajte balíček stylových doplňků na svačiny od Hollandie

Poctivé jogurty, to je Hollandia. Věděli jste ale, že vyrábí také skvělé jogurtové nápoje a osvěžující smoothie? Zapojte se do soutěže a vyhrajte 5...

Ostravská zoo má nové lákadlo. Malí levharti vyrazili do venkovního výběhu

Půlroční mláďata levharta cejlonského se v ostravské zoo začala seznamovat se svým venkovním výběhem. Dosud se zdržovala pouze v interiéru a zpočátku jen v bezprostřední blízkosti své matky. Jejich...

9. května 2025  15:05

Hortenzie potřebují správný čas i místo. Jen tak pokvetou naplno

Hortenzie patří k nejvděčnějším a nejoblíbenějším okrasným keřům. Upoutají především bohatými květy, které se každým rokem vracejí. Předtím ale potřebují pečlivou výsadbu, která je zásadní pro zdravý...

9. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.