Neděle 26. ledna 2020, svátek má Zora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 26. ledna 2020 Zora

Připravte si vánoční tiramisu. Jen vyměňte italské piškoty za perníčky

aktualizováno 
Tiramisu je hned po pizze asi nejoblíbenější italská pochoutka, pěkně sladká a tučná. Díky krému, ve kterém se snoubí žloutky s italským sýrem mascarpone, který už dneska koupíte v každém supermarketu. Případně ho české hospodyňky umí nahradit tučným tvarohem, snad Italové odpustí.

Snad nám Italové vánoční tiramisu s příchutí perníku odpustí. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Můžete si vybrat. Buď si připravit pravé italské tiramisu podle rodilého Itala (podrobný recept krok za krokem najdete v článku zde). Nebo si zkusit upravený český recept, který nahradil italské piškoty českými perníčky, aby „tiramisu“ pěkně vonělo a chutnalo po českých Vánocích.

Využít můžete perníčky, které jste na Vánoce napekli, vyzkoušené jsou i rumové perníčky, které běžně koupíte. Případně si můžete operativně upéct perníkový plát (recept v rámečku níže), nechat vychladnout a pokrájet ho na kostičky.

Postup krok za krokem

Na báječné perníkové tiramisu budete potřebovat misku domácích perníčků nebo dva sáčky kupovaných rumových perníčků. Na sirup na namočení perníčků pak 3 lžíce instantní kávy, 100 g krupicového cukru, 400 ml vroucí vody, 3 lžíce kávového likéru (případně brandy nebo tuzemák). Na lahodný krém 4 žloutky, 120 g krupicového cukru, 50 ml červeného vína, 500 g mascarpone a 250 ml smetany ke šlehání. Na závěrečné posypání moučníku pak trochu práškového kakaa, špetku mleté skořice a moučkový cukr dle chuti.

Na sirup na namočení perníčků promíchejte v misce instantní kávu s cukrem, přilijte vroucí vodu a míchejte vše do rozpuštění. Přidejte likér a nechte směs vychladnout.

Nemáte perníčky? Upečte perníkový plát a nakrájejte

Pokud o těchto Vánocích zrovna netrpíte přebytkem perníčků, na tiramisu si je můžete napéct podle jednoduchého receptu. 

Vyšlehejte 125 g měkkého másla se 70 g krupicového cukru, k tomu zašlehejte do pěny ještě 250 ml medu a 1 celé vejce. Do tohoto základu pak po částech zapracujte směs hladké mouky (350 g) s kakaem (2 lžíce), sodou (1,5 lžičky), kypřicím práškem do perníku (1 lžička), mletou skořicí se zázvorem (po 1 lžičce), špetkou mletého hřebíčku a špetkou soli.

Vlažnou vodou (cca 250 ml, podle potřeby) zadělejte hladké těsto, propracujte a rozetřete ho do pekáčku (ideálně velikosti  22 x 33 cm) vyloženého pečicím papírem a plát při 170 °C upečte (cca 40 až 45 minut). Zchladlý pokrájejte na kostičky o hraně zhruba 2 až 2,5 cm.

Mezitím si připravte krém. V kotlíku nad párou (nesmí se vařit!) vyšlehejte žloutky s krupicovým cukrem a vínem, hustou prohřátou pěnu odstavte a jakmile zchladne, okamžitě vmíchejte mascarpone. Nakonec do krému zlehka vmíchejte dobře vyšlehanou smetanu v podobě husté pevné šlehačky. 

Připravte si misky nebo poháry, případně můžete moučník připravit do dortové formy, nebo do pekáčku a servírovat po porcích.

Pak už můžete perníčky postupně namáčet ve zchladlém sirupu, aby tekutinu dobře nasály a skládat je v rovnoměrně silné vrstvě na dno misek, pohárů či do vybrané formy. Na ně navršte ne příliš velkou vrstvu krému, která by ale měla perníčky překrýt. A celý postup opakujte. Poslední vrchní vrstvu bude tvořit krém, který pečlivě uhlaďte a poháry nechte v chladu uležet, ideálně přes noc, nebo alespoň na pár hodin. Před podáváním posypte směsí kakaa, moučkového cukru a špetky skořice.  

Autoři:
  • Nejčtenější

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Základem chodského koláče z kynutého těsta zdobeného merhováním je rum

Kynutý chodský koláč je zdobený, tedy merhovaný, tvarohem a navrch povidly i mákem. S nadsázkou se říká, že jeho...

Zima vrcholí a u vás už něco kvete? Podělte se o své fotografie

Na lednové či únorové květy sedmikrásek v trávníku jsme si už zvykli, zvlášť ve městech. S křehkými květy čemeřic a...

Vědci vybrali 30 našich nejvýznamnějších parků a zahrad z dob totality

Odborníci se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly na českém území v období nacistické a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyzkoušejte krátké praní ve studené vodě. Ochráníte planetu i oblečení

Experti testovali náplň prádla v rámci chladnějších i teplejších pracích programů. Měřili vyblednutí barev a uvolňování...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

Premium

Parkování zadarmo díky fíglu. Stačí si připlatit za vlastní espézetku

Češi parkující v centru Prahy na takzvaných modrých zónách zkoušejí fígl, jak nezaplatit za parkovné svého auta ani...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

  • Další z rubriky
Premium

Kouzla v kuchyni. Pod pokličkou šéfkuchaře se skrývá všech pět chutí

Vaření z maximálně pěti surovin, spojení všech druhů chutí, neobvyklé kombinace inspirované pobytem v různých koutech...

Premium

Život kolem vody jim sluší. Zelené společnice ale potřebují i denní světlo

Ačkoli koupelny patří k nejmenším místnostem v bytě, rostliny by tu měly mít své místo. Ovšem za předpokladu, že je zde...

Premium

Škodlivé látky v potravinách: v půdě jsou pesticidy, ale i zbytky léků

Pavel Klouček je docentem Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze....

Premium

Gurmán Hejlík navštívil už 1 500 restaurací v Česku: Kam na nejlepší jídlo?

Aby splnil úkol, jedli jsme v rakovnické burgrárně Ella’s burger. Každý den na internetu zhodnotí aspoň jednu...

Najdete na iDNES.cz