VIDEO: Živý dort z čistého kakaa a kešu vás vystřelí do chuťového nebe

aktualizováno 
Takhle umí hřešit vitariáni. Pokud jste na sladké, vaše chutě si přijdou na své, přestože cukr v tomto dortu nenajdete. Zato si na jazyku užijete stoprocentní čokoládu, slaďoučké datle a med či lahodné nepražené oříšky a mandle. Že vás tenhle dort pořádně energeticky nakopne, o tom vůbec nepochybujte.

Nepražené kakaové boby nebo čistý kakaový prášek koupíte nejsnáze přes internet, od 10g balení po 5kg. Kešu oříšky by také měly být naprosto přírodní, nepražené. Podobně seženete i čisté kakaové máslo, dokonce i v prášku.  

Vitariánský čokoládový dort

Není divu, že nepražené kakaové boby patří mezi tzv. "super food", tedy super potraviny. Protože nejsou pražené, zachovávají si cenné vitaminy, minerály i řadu antioxidantů.

Recept na přípravu tohoto dortu nám prozradil majitel vitariánské restaurace Biogurmania Jelica na pražském Zlíchově Radoslav Vučičevič. Jak už název restaurace napovídá, používají tam jen "živé", tedy tepelně neupravené ingredience v biokvalitě, ostatně jako všichni vitariáni. (Více o vitariánské kuchyni čtěte v předchozím článku zde.)   

Těsto na 'dortovou kůrku' připravíte jen z mandlí a datlí

Postup přípravy je velice jednoduchý, na principu hrnečkových receptů, nebudete ovšem potřebovat mouku ani vajíčka. Naopak, při přípravě těsta na krustu si vystačíte jen s dvěma hrnečky mandlí a jedním hrnečkem vypeckovaných datlí. Pokud jsou datle moc suché, a tedy i tvrdé, namočte je před zpracováním do vody, klidně přes noc.

Mandle rozemelte, přidejte vypeckované datle, vyhrňte si rukávy a obě ingredience důkladným hnětením zpracujte v těsto. Řádně si procvičíte svaly na ruce, ale získáte vláčnou hmotu, kterou vyplňte dno dortové formy. Radoslav Vučičevič této části dortu říká krusta, protože vlastně vytvoří jakousi kůrku kolem vlastní čokoládové výplně dortu a nahradí klasický dortový korpus.  

S čokoládovou vrstvou už vám pomůže mixér

Pokud máte výkonný mixér, můžete si směs na čokoládovou hmotu připravit najednou. Pokud ne, rozemelte si dopředu kešu oříšky a pak všechny ingredience pečlivě promíchejte třeba pomocí ponorného mixéru.

Sladit medem?

K přislazení medem Radoslav Vučičevič dodal, že běžně sladí agave nektarem, jelikož někteří vegani neuznávají med (protože se odebírá včelám). "My jsme v tomto případě med použili výjimečně," vysvětlil.

Každopádně na čokoládovou vrstvu budete potřebovat: 2 hrníčky nepražených oříšků kešu, 1 hrníček čistého kakaa z umletých nepražených kakaových bobů, 1 hrníček vody, zhruba lžičku pravé vanilky, trochu čerstvé citronové šťávy a 1 až 2 lžíce medu na oslazení. Pak už jde v podstatě jen o to tyto ingredience pořádně rozmixovat a spojit. Nakonec nesmíte zapomenout přidat ještě poslední podstatnou složku: nastrouhané čisté kakaové máslo, a to 1 a půl hrníčku.

Kakaovou hmotu nalijte do dortové formy na připravenou spodní část.

Poté směs i s přidaným kakaovým máslem naposledy promixujte a můžete ji nalít do dortové formy na připravenou spodní část, tedy na výše zmíněnou krustu. Alespoň na dvě tři hodinky dejte dort ztuhnout do lednice a při servírování nazdobte dílky dortu čerstvým, mraženým či sušeným ovocem.

Pokud vás shánění nutných ingrediencí děsí, můžete dort zajít ochutnat na Zlíchov. Nepatří zdaleka k nejlevnějším moučníkům, ale vzhledem k používaným vysoce kvalitním a hlavně "opravdovým" ingrediencím to je pochopitelné. Zato si můžete být jisti, že plnou a opravdovou chuť tohoto dortu ucítíte na jazyku ještě dlouho a budete na ni s nostalgií vzpomínat. Jako my, kdo jsme byli u jeho přípravy.    


Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Další z rubriky

V USA našli dvouhlavou želvu. Nemůže za to radiace, ale genetická mutace

Dvouhlavá želva v Show Jana Krause

Želví „mutantku“ se dvěma hlavami objevili ochránci přírody na břehu Atlantiku. Bizarní stvoření má prý docela obyčejný...

VIDEO: Točené zmrzliny nemusí být jen z prášku, jde to i z pravého ovoce

Zmrzlina patří k létu, jen ne každá se vyrábí poctivě z původních ingrediencí.

U běžné točené zmrzliny, kterou si koupíte na ulici, si téměř s jistotou můžete být jistí, že je vyrobená z prášku...

Jídlo prolomí ledy. Gordon Ramsay vařil s Berbery a sjížděl řeku Mekong

V marockých horách odhaloval Ramsay tajemství berberské kuchyně.

Vařil v klášteře laoským mnichům, slaňoval hory, sjížděl divoké řeky. Světový kuchař Gordon Ramsay se při natáčení...

Najdete na iDNES.cz