Úterý 3. října 2023, svátek má Bohumil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 3. října 2023 Bohumil

VIDEO: Živý dort z čistého kakaa a kešu vás vystřelí do chuťového nebe

Takhle umí hřešit vitariáni. Pokud jste na sladké, vaše chutě si přijdou na své, přestože cukr v tomto dortu nenajdete. Zato si na jazyku užijete stoprocentní čokoládu, slaďoučké datle a med či lahodné nepražené oříšky a mandle. Že vás tenhle dort pořádně energeticky nakopne, o tom vůbec nepochybujte.

Nepražené kakaové boby nebo čistý kakaový prášek koupíte nejsnáze přes internet, od 10g balení po 5kg. Kešu oříšky by také měly být naprosto přírodní, nepražené. Podobně seženete i čisté kakaové máslo, dokonce i v prášku.  

Vitariánský čokoládový dort

Není divu, že nepražené kakaové boby patří mezi tzv. "super food", tedy super potraviny. Protože nejsou pražené, zachovávají si cenné vitaminy, minerály i řadu antioxidantů.

Recept na přípravu tohoto dortu nám prozradil majitel vitariánské restaurace Biogurmania Jelica na pražském Zlíchově Radoslav Vučičevič. Jak už název restaurace napovídá, používají tam jen "živé", tedy tepelně neupravené ingredience v biokvalitě, ostatně jako všichni vitariáni. (Více o vitariánské kuchyni čtěte v předchozím článku zde.)   

Těsto na 'dortovou kůrku' připravíte jen z mandlí a datlí

Postup přípravy je velice jednoduchý, na principu hrnečkových receptů, nebudete ovšem potřebovat mouku ani vajíčka. Naopak, při přípravě těsta na krustu si vystačíte jen s dvěma hrnečky mandlí a jedním hrnečkem vypeckovaných datlí. Pokud jsou datle moc suché, a tedy i tvrdé, namočte je před zpracováním do vody, klidně přes noc.

"Těsto" na spodní část dortu připravíte z rozemletých mandlí a měkoučkých datlí.

Mandle rozemelte, přidejte vypeckované datle, vyhrňte si rukávy a obě ingredience důkladným hnětením zpracujte v těsto. Řádně si procvičíte svaly na ruce, ale získáte vláčnou hmotu, kterou vyplňte dno dortové formy. Radoslav Vučičevič této části dortu říká krusta, protože vlastně vytvoří jakousi kůrku kolem vlastní čokoládové výplně dortu a nahradí klasický dortový korpus.  

S čokoládovou vrstvou už vám pomůže mixér

Pokud máte výkonný mixér, můžete si směs na čokoládovou hmotu připravit najednou. Pokud ne, rozemelte si dopředu kešu oříšky a pak všechny ingredience pečlivě promíchejte třeba pomocí ponorného mixéru.

Sladit medem?

K přislazení medem Radoslav Vučičevič dodal, že běžně sladí agave nektarem, jelikož někteří vegani neuznávají med (protože se odebírá včelám). "My jsme v tomto případě med použili výjimečně," vysvětlil.

Každopádně na čokoládovou vrstvu budete potřebovat: 2 hrníčky nepražených oříšků kešu, 1 hrníček čistého kakaa z umletých nepražených kakaových bobů, 1 hrníček vody, zhruba lžičku pravé vanilky, trochu čerstvé citronové šťávy a 1 až 2 lžíce medu na oslazení. Pak už jde v podstatě jen o to tyto ingredience pořádně rozmixovat a spojit. Nakonec nesmíte zapomenout přidat ještě poslední podstatnou složku: nastrouhané čisté kakaové máslo, a to 1 a půl hrníčku.

Kakaovou hmotu nalijte do dortové formy na připravenou spodní část.

Poté směs i s přidaným kakaovým máslem naposledy promixujte a můžete ji nalít do dortové formy na připravenou spodní část, tedy na výše zmíněnou krustu. Alespoň na dvě tři hodinky dejte dort ztuhnout do lednice a při servírování nazdobte dílky dortu čerstvým, mraženým či sušeným ovocem.

Pokud vás shánění nutných ingrediencí děsí, můžete dort zajít ochutnat na Zlíchov. Nepatří zdaleka k nejlevnějším moučníkům, ale vzhledem k používaným vysoce kvalitním a hlavně "opravdovým" ingrediencím to je pochopitelné. Zato si můžete být jisti, že plnou a opravdovou chuť tohoto dortu ucítíte na jazyku ještě dlouho a budete na ni s nostalgií vzpomínat. Jako my, kdo jsme byli u jeho přípravy.    

  • Nejčtenější

Kocour vycítil, že je se mnou zle. Díky němu se rakovina odhalila včas

Že mají zvířata zvláštní schopnosti a odhalí i to, co je mimo lidské chápání, se dávno ví. A o kočkách toto tvrzení...

Jakého psa pořídit, aby vás později účty u veterináře nepřivedly na buben

Každé štěňátko je roztomilé. Je však pravdou, že někteří psi bývají v pozdějším věku nemocnější než jiní. I když to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vymyslela zvláštní způsob recyklace plastu. Dělá z něj vanilku do zmrzliny

Designérka Eleonora Ortolani vytvořila to, co považuje za první jídlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svého...

Zbláznila se do babičkovských květin a pěstuje je na permakulturní farmě

„Káže vodu, pije rosu,“ dalo by se říct o permakulturní designerce Denise Tomáškové. Jenže ona si to zaslouží. Pečuje o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pepa Libický se vrátil ke stavbě tiny housu. Konečně se dostal ke koupelně

Už to vypadalo, že Libickému na Primě před prázdninami došly síly a skončil napínáním stropu. Jenže uvnitř zbývá ještě...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Při výchově sourozenců nejde být úplně spravedlivý, vysvětluje psycholožka

Premium Do pracovny za ní chodí rodiče, kteří tápají ve výchově ratolestí, řeší komplikované vztahy sourozenců či výchovu...

Jsme firma na zážitky. Ředitel Sparty Křivda o Priskem i novém stadionu

Premium Dodnes ho zabolí nohy, když si vzpomene, jak hrála Sparta naposledy v Edenu. V loňském derby dostala takovou...

Vymyslela zvláštní způsob recyklace plastu. Dělá z něj vanilku do zmrzliny

Designérka Eleonora Ortolani vytvořila to, co považuje za první jídlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svého...

Vášeň na talíři: konzumovala se sušená koňská varlata, dnes vedou ústřice

Největšími vášněmi člověka jsou od nepaměti jídlo a sex. Když obě neřesti spojíme dohromady, vznikne dokonalá esence...

Rakouskou klasiku Punčochář i Forejt s úctou přetavili do moderní podoby

Hledali byste na Vysočině tafelspitz, klasiku, kterou miloval František Josef I.? Opravdu ho tam umí a jsou na něj...

Béleše, to jsou povidla a mák. Punčochář přidal zmrzlinu ze srnčích kostí

Jako výsostně skvostné označila paní Káčerová béleše Honzy Punčocháře připravené ve fikané sladko-slané kombinaci. A na...

Kazma ukázal, jak snadno se dal zjistit kód vedoucí k výhře 22 milionů korun

Kazma (38) ukázal, jak relativně lehce se dal zjistit kód vedoucí k výhře jednoho milionu dolarů, v přepočtu 22 milionů...

V 25 letech zemřela pěvkyně Patricia Burda Janečková, podlehla zákeřné nemoci

Ve věku pětadvacet let zemřela v neděli operní a koncertní pěvkyně, muzikálová zpěvačka a herečka Patricia Burda...

To mi máma nikdy neřekla! Archiv StB Janu Kratochvílovou překvapil

Podraz režimu a nucená emigrace. Tak popisuje Jana Uriel Kratochvílová (70) čtyřicet let staré události, které...

Sophii Lorenovou si manžel vyhlédl v šestnácti. Herečka dodnes lituje jediné věci

Historie vztahu herečky Sophie Lorenové (89) a italského filmového producenta Carla Pontiho (†94) byla dramatická....

Smartwings přestanou létat z malých letišť. Zařízly plány cestovek

Premium Posílit význam tuzemských regionálních letišť a umožnit řadě lidí cestovat na dovolenou bez cesty na pražské letiště. S...