Lahodný cheesecake zvládne připravit i ten, kdo neumí péct

aktualizováno 
Je chuťově úžasně jemný a lahodný, přesto na něm není nic složitého. Ani troubu nepotřebujete. Jen pár ingrediencí, trochu času a chladničku, ve které necháte dort ztuhnout.

Dort je rychlý, na videu je evidentní, že ho má Markéta Krajčovičová hotový za chviličku. Akorát mu musíte dopřát dvou až tříhodinový pobyt v chladničce, takže se vyplatí připravit ho den předem, ideálně večer. Nebo prostě musíte počítat s trpělivým čekáním, než ho budete moci nakrájet a servírovat. 

Jaké ingredience budete na dort potřebovat

Na korpus si nechte změknout 100 g másla a nadrťte si 250 g máslových sušenek. Na náplň dortu budete potřebovat 600 g sýra typu žervé, 100 g cukru moučka, 300 ml našlehané 30% šlehačky a 25 ml mandlového likéru. Na dozdobení dortu pak drcenou čokoládu, čokoládové hoblinky nebo kakao.

Rozdrobené sušenky spojte se změklým máslem a natlačte je pomocí lžíce na dno...

Sušenky podrťte třeba válečkem na nudle, vyplatí se vložit je například do mikrotenového sáčku, ze kterého pak drobečky jednoduše nasypete do mísy. A nebo je lze drtit po částech v nástavci mixéru na sekání oříšků. Ale můžete je samozřejmě nadrobit i ručně.

Pak drobečky v misce spojte se změklým máslem a vzniklou hmotou nandejte do formy. Rozprostřete ji na dno, ke stěnám formy trochu víc, aby vznikl vyvýšený okraj, a lžící postupně po celé ploše umačkejte. Drobečky se pevně spojí a po ztuhnutí vytvoří pevný korpus. Než ušleháte sýrový krém, dejte do chladničky. 

K sýru typu žervé přimíchejte ušlehanou 30% šlehačku.
Přimíchejte ještě mandlový likér.
Ušlehaný krém nalijte na zchladlý korpus a dejte na dvě až tři hodiny ztuhnout...

V misce smíchejte žervé, ušlehanou šlehačku a přidejte trochu cukru, ani nemusíte připravených 100 g, a promíchejte metličkou, nakonec vmíchejte mandlový likér. Ušlehanou směs nalijte do formy s korpusem ze sušenek a dejte ztuhnout do chladničky alespoň na dvě až tři hodiny.

Ze ztuhlého dortu opatrně sejměte dortovou formu, nazdobte ho čokoládou nebo...

Poté z hotového dortu sejměte okraj dortové formy a povrch posypte čokoládovou drtí, čokoládovými hoblinkami nebo kakaem a můžete servírovat.  

Tento rychlý, lahodný a oblíbený dort připraví cukrářka Markéta Krajčovičová ve svém pořadu Božské dorty od Markéty v pondělí po osmé večer na televizi Prima love. 

Chybět nebude marcipánový dort pro hasiče: požární hydrant

Cukrářská fotogalerie

A cheescake jako obvykle nebude jediným dortem, jehož přípravu Markéta předvede. Rozhodla se také udělat radost svým kamarádům, jabloneckým hasičům. V horských oblastech totiž nikdy nevíte, kdy je budete potřebovat.

Jako poděkování drsným chlapům, kteří jí v zimě několikrát pomohli se sněhem nebo odstranit nebezpečné rampouchy ze střechy, se Markéta pustí do modelování dortu ve tvaru hasičského hydrantu. Dívat se Markétě pod ruce, jak takový dort vzniká, je zážitek sám o sobě (na modelování podobného marcipánového dortu se můžete podívat například zde).

V případě hodně členitých dortů Markéta radí vyválet marcipánovou hmotu na potahování o něco silnější, aby při potahování nejrůznějších výstupků na dortu nepopraskala. Patinu vytváří pomocí práškového kakaa, které nanáší štětcem.

Autor:
  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Vzestupy a pády Mika Tysona. Dokument zdarma o tom, co ho poslalo až na samé dno

Dokument o životě jednoho z nejslavnějších boxerů na světě, Mika Tysona, si odbyl svou premiéru na prestižním filmovém...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Barevné krásky fuchsie: jak o ně pečovat a jednoduše si je namnožit

Fuchsie jsou stálicemi našich balkonů a teras, každý rok se objevují nové tvary květů i početné barevné odstíny. Navíc...

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a štrúdl už se u vás...

Je ideální čas na sběr kořenů bylin. A přípravu tinktur či náhražky kávy

Začátek podzimu je nejvhodnější čas ke sběru kořenů rostlin, jejichž léčivá moc je ceněna odedávna. Představují symbol...

Devatero plodin od jáhel po čirok, které dodají jídelníčku sílu i šťávu

Už staří Římané nazývali zdánlivě obyčejnou ovesnou kaši pokrmem bohů a věděli proč. Stačí si tento prostý pokrm...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz