Pondělí 16. prosince 2019, svátek má Albína
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 16. prosince 2019 Albína

Lahodný cheesecake zvládne připravit i ten, kdo neumí péct

aktualizováno 
Je chuťově úžasně jemný a lahodný, přesto na něm není nic složitého. Ani troubu nepotřebujete. Jen pár ingrediencí, trochu času a chladničku, ve které necháte dort ztuhnout.

Dort je rychlý, na videu je evidentní, že ho má Markéta Krajčovičová hotový za chviličku. Akorát mu musíte dopřát dvou až tříhodinový pobyt v chladničce, takže se vyplatí připravit ho den předem, ideálně večer. Nebo prostě musíte počítat s trpělivým čekáním, než ho budete moci nakrájet a servírovat. 

Jaké ingredience budete na dort potřebovat

Na korpus si nechte změknout 100 g másla a nadrťte si 250 g máslových sušenek. Na náplň dortu budete potřebovat 600 g sýra typu žervé, 100 g cukru moučka, 300 ml našlehané 30% šlehačky a 25 ml mandlového likéru. Na dozdobení dortu pak drcenou čokoládu, čokoládové hoblinky nebo kakao.

Rozdrobené sušenky spojte se změklým máslem a natlačte je pomocí lžíce na dno...

Sušenky podrťte třeba válečkem na nudle, vyplatí se vložit je například do mikrotenového sáčku, ze kterého pak drobečky jednoduše nasypete do mísy. A nebo je lze drtit po částech v nástavci mixéru na sekání oříšků. Ale můžete je samozřejmě nadrobit i ručně.

Pak drobečky v misce spojte se změklým máslem a vzniklou hmotou nandejte do formy. Rozprostřete ji na dno, ke stěnám formy trochu víc, aby vznikl vyvýšený okraj, a lžící postupně po celé ploše umačkejte. Drobečky se pevně spojí a po ztuhnutí vytvoří pevný korpus. Než ušleháte sýrový krém, dejte do chladničky. 

K sýru typu žervé přimíchejte ušlehanou 30% šlehačku.
Přimíchejte ještě mandlový likér.
Ušlehaný krém nalijte na zchladlý korpus a dejte na dvě až tři hodiny ztuhnout...

V misce smíchejte žervé, ušlehanou šlehačku a přidejte trochu cukru, ani nemusíte připravených 100 g, a promíchejte metličkou, nakonec vmíchejte mandlový likér. Ušlehanou směs nalijte do formy s korpusem ze sušenek a dejte ztuhnout do chladničky alespoň na dvě až tři hodiny.

Ze ztuhlého dortu opatrně sejměte dortovou formu, nazdobte ho čokoládou nebo...

Poté z hotového dortu sejměte okraj dortové formy a povrch posypte čokoládovou drtí, čokoládovými hoblinkami nebo kakaem a můžete servírovat.  

Tento rychlý, lahodný a oblíbený dort připraví cukrářka Markéta Krajčovičová ve svém pořadu Božské dorty od Markéty v pondělí po osmé večer na televizi Prima love. 

Chybět nebude marcipánový dort pro hasiče: požární hydrant

Cukrářská fotogalerie

A cheescake jako obvykle nebude jediným dortem, jehož přípravu Markéta předvede. Rozhodla se také udělat radost svým kamarádům, jabloneckým hasičům. V horských oblastech totiž nikdy nevíte, kdy je budete potřebovat.

Jako poděkování drsným chlapům, kteří jí v zimě několikrát pomohli se sněhem nebo odstranit nebezpečné rampouchy ze střechy, se Markéta pustí do modelování dortu ve tvaru hasičského hydrantu. Dívat se Markétě pod ruce, jak takový dort vzniká, je zážitek sám o sobě (na modelování podobného marcipánového dortu se můžete podívat například zde).

V případě hodně členitých dortů Markéta radí vyválet marcipánovou hmotu na potahování o něco silnější, aby při potahování nejrůznějších výstupků na dortu nepopraskala. Patinu vytváří pomocí práškového kakaa, které nanáší štětcem.

Autor:
  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Z předvánočního úklidu nešilte. Stačí pár minut a byt bude jako klícka

Většina lidí uklízení nemá ráda. Zvláště to, které se ve „spořádané domácnosti“ předpokládá před svátky. Přitom stačí...

Zahrádkáři chtějí nový zákon. Je to paskvil, hřímá opozice

Zahrádkářský svaz už počtvrté za posledních dvacet bojuje za to, aby bylo jeho fungování uznáno za obecně prospěšnou...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Premium

Neustále se mě ptají na honorář, říká „holčička“ z reklamy s prasátkem

Tak nám ta malá holčička z prasátkové reklamy na kofolu trochu povyrostla. Už jí je dvacet, jmenuje se Sandra Flemrová...

Premium

Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Tradice stromku je kouzelná jako Vánoce samy. Je symbolem života i hříchu

Zdobíme ho, rozsvěcujeme, nakonec pod něj schováme dárky pro nejbližší. Vánoční stromek je součástí svátků podobně jako...

Premium

Kouzelní andílci s vůní lesa, vyrobte si adventní i vánoční ozdoby

Zkuste si o adventu vyšetřit jeden odpočinkový den. Zajděte se projít do lesa, cestou nasbírejte šišky, lišejník a...

Zařaďte do jídelníčku dýně. Jsou vynikající, zdravé a pomáhají hubnout

Klasické dýňové pyré zdaleka nenadchne každého, a s ním také většinou končí i veškerá invence, jak třeba takové hokaido...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz