Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lahodný cheesecake zvládne připravit i ten, kdo neumí péct

Je chuťově úžasně jemný a lahodný, přesto na něm není nic složitého. Ani troubu nepotřebujete. Jen pár ingrediencí, trochu času a chladničku, ve které necháte dort ztuhnout.

Dort je rychlý, na videu je evidentní, že ho má Markéta Krajčovičová hotový za chviličku. Akorát mu musíte dopřát dvou až tříhodinový pobyt v chladničce, takže se vyplatí připravit ho den předem, ideálně večer. Nebo prostě musíte počítat s trpělivým čekáním, než ho budete moci nakrájet a servírovat. 

Jaké ingredience budete na dort potřebovat

Na korpus si nechte změknout 100 g másla a nadrťte si 250 g máslových sušenek. Na náplň dortu budete potřebovat 600 g sýra typu žervé, 100 g cukru moučka, 300 ml našlehané 30% šlehačky a 25 ml mandlového likéru. Na dozdobení dortu pak drcenou čokoládu, čokoládové hoblinky nebo kakao.

Rozdrobené sušenky spojte se změklým máslem a natlačte je pomocí lžíce na dno...

Sušenky podrťte třeba válečkem na nudle, vyplatí se vložit je například do mikrotenového sáčku, ze kterého pak drobečky jednoduše nasypete do mísy. A nebo je lze drtit po částech v nástavci mixéru na sekání oříšků. Ale můžete je samozřejmě nadrobit i ručně.

Pak drobečky v misce spojte se změklým máslem a vzniklou hmotou nandejte do formy. Rozprostřete ji na dno, ke stěnám formy trochu víc, aby vznikl vyvýšený okraj, a lžící postupně po celé ploše umačkejte. Drobečky se pevně spojí a po ztuhnutí vytvoří pevný korpus. Než ušleháte sýrový krém, dejte do chladničky. 

K sýru typu žervé přimíchejte ušlehanou 30% šlehačku.
Přimíchejte ještě mandlový likér.
Ušlehaný krém nalijte na zchladlý korpus a dejte na dvě až tři hodiny ztuhnout...

V misce smíchejte žervé, ušlehanou šlehačku a přidejte trochu cukru, ani nemusíte připravených 100 g, a promíchejte metličkou, nakonec vmíchejte mandlový likér. Ušlehanou směs nalijte do formy s korpusem ze sušenek a dejte ztuhnout do chladničky alespoň na dvě až tři hodiny.

Ze ztuhlého dortu opatrně sejměte dortovou formu, nazdobte ho čokoládou nebo...

Poté z hotového dortu sejměte okraj dortové formy a povrch posypte čokoládovou drtí, čokoládovými hoblinkami nebo kakaem a můžete servírovat.  

Tento rychlý, lahodný a oblíbený dort připraví cukrářka Markéta Krajčovičová ve svém pořadu Božské dorty od Markéty v pondělí po osmé večer na televizi Prima love. 

Chybět nebude marcipánový dort pro hasiče: požární hydrant

Cukrářská fotogalerie

A cheescake jako obvykle nebude jediným dortem, jehož přípravu Markéta předvede. Rozhodla se také udělat radost svým kamarádům, jabloneckým hasičům. V horských oblastech totiž nikdy nevíte, kdy je budete potřebovat.

Jako poděkování drsným chlapům, kteří jí v zimě několikrát pomohli se sněhem nebo odstranit nebezpečné rampouchy ze střechy, se Markéta pustí do modelování dortu ve tvaru hasičského hydrantu. Dívat se Markétě pod ruce, jak takový dort vzniká, je zážitek sám o sobě (na modelování podobného marcipánového dortu se můžete podívat například zde).

V případě hodně členitých dortů Markéta radí vyválet marcipánovou hmotu na potahování o něco silnější, aby při potahování nejrůznějších výstupků na dortu nepopraskala. Patinu vytváří pomocí práškového kakaa, které nanáší štětcem.

Autor:
  • Nejčtenější

V Kašpárkově Hell’s Kitchen pořád není jisté, kdo zabojuje ve finále

Aktualizujeme

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, aby zabojovali o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a...

4. prosince 2024  22:52,  aktualizováno  11.12 21:46

Symbol usmíření, ale i pokusy na zvířatech. Jak vzniklo sedm českých plemen

Premium

Některá jsou s námi pouze pár dekád a oficiálně byla uznána za socialistického Československa, jiná pamatují už středověkou lesní honitbu a žila zde na královských dvorech. Ze sedmi domácích...

8. prosince 2024

Ježek kvůli zranění vypadal jako balon, veterináři ho „vyfoukli“ jehlou

Neobvyklý následek zranění ježka museli ošetřit veterináři na záchranné stanici v Liberci. Zvíře, které přinesli všímaví lidé, bylo nafouknuté a připomínalo balon. Veterináři z ježka odsáli vzduch a...

11. prosince 2024  16:12

VIDEO: Makakové si užívají zimy v horkých lázních. Slastí zavírají oči

Makakové japonští si užívají lázeňskou kúru v horkých pramenech. Tuto kratochvíli jim připravuje botanická zahrada v Hakodate na Hokkaidó.

8. prosince 2024

Deset věcí, které doma rozproudí blahodárnou energii nejen před Vánocemi

Tradiční čínské umění radí, jak upravit prostory, kde žijete, a podpořit tak jejich harmonické vyzařování. Na umění rozproudit blahodárnou energii feng-šuej není vůbec nic složitého. Leckdy stačí jen...

5. prosince 2024

Věda je díky muchomůrce na stopě léku proti sarkomu, kvituje biochemik

Premium

Muchomůrku červenou má většina z nás jednoduše zařazenou mezi jedovaté houby. Tečka. Ovšem dobrodruzi zkoušejí její halucinogenní účinky. A fandové lidových receptů z ní připravují tinkturu, která má...

12. prosince 2024

V Kašpárkově Hell’s Kitchen pořád není jisté, kdo zabojuje ve finále

Aktualizujeme

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, aby zabojovali o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a...

4. prosince 2024  22:52,  aktualizováno  11.12 21:46

Ježek kvůli zranění vypadal jako balon, veterináři ho „vyfoukli“ jehlou

Neobvyklý následek zranění ježka museli ošetřit veterináři na záchranné stanici v Liberci. Zvíře, které přinesli všímaví lidé, bylo nafouknuté a připomínalo balon. Veterináři z ježka odsáli vzduch a...

11. prosince 2024  16:12

Kdysi tu žili lvi i nosorožci. Pratury vyhubili až lidé ve středověku, líčí vědec

Premium

Závěje sněhu, mráz a téměř nepřetržitý příval sněhových vloček. Kam jen oko dohlédne, jsou v závějích vyšlapané stezky, po nichž se procházejí mamuti a další velcí savci. Tak si většina z nás...

11. prosince 2024

Chraňte dětskou pokožku před zimou: Rozdáváme krémy do větru a zimy
Chraňte dětskou pokožku před zimou: Rozdáváme krémy do větru a zimy

Zimní počasí může být pro citlivou dětskou pokožku velkou zátěží. Zapojte se proto do testování HALLOHEBAMME Baby krému do větru a zimy, který...

V naději už nevěřím, moje onemocnění je smrtelné, říká Cyril Höschl o diagnóze

Premium Celý život tlumočil složitou řeč vědy do srozumitelného jazyka. Před rokem však psychiatrovi Cyrilu Höschlovi zasáhlo...

Ve Švédsku vládne trend „měkkých dívek“. Ženy končí v práci a žijí z platu mužů

Švédsko má celosvětovou pověst země prosazující rovná práva žen a mužů. Přesto teď poněkud překvapivě tamní mladé ženy...

Příliš velké sousto. Smetanová cukrárna dopekla, věřitelům dluží stamiliony

Pražská Smetanová cukrárna, která dodávala své cukrářské výrobky téměř do všech obchodních řetězců, ukončila svůj...

Co čekat od pokoje za čtyři stovky? Cestovatel s UV lampou se vyděsil

Kritizovat kvalitu pokrmů v restauracích anebo psát recenze na známé turistické destinace, to už dnes dělá skoro každý...

Příběh Petra: Moje manželka ignoruje domácí práce. Nevaří, neuklízí, nepere

Brali jsme se po docela krátké známosti. Čekali jsme tehdy naše první dítě a oběma nám už bylo dost přes třicet, tak...