Úterý 28. ledna 2020, svátek má Otýlie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 28. ledna 2020 Otýlie

VIDEO: Zkuste bezlepkovou živou pizzu plnou vitaminů, se sýrem z kešu

aktualizováno 
Připravit chutnou pizzu, která by se horká nevytáhla z pece, se nám zdálo nemožné. A je fakt, že vitariánská, tedy tepelně neupravená, "živá" pizza potřebuje tři dny příprav. Musíte dát naklíčit pohanku, umlít si z ní mouku, nebo dopředu namočit kešu oříšky a vyrobit z nich sýr. Ovšem výsledek stojí za to.

Tři dny příprav zní strašlivě, ale ve skutečnosti to moc času nezabere. Jen musíte na všechno myslet dopředu a naplánovat si, co kdy musíte udělat.

Vitariánská fotogalerie

"Živá" kuchyně je jen prostě hodně jiná, tak jsme se nechali tímto receptem na pizzu provést praktikujícím vitariánem a majitelem veganské a vitariánské restaurace Biogurmania Jelica na pražském Zlíchově. 

Výsledek chutnal báječně. Jeden kousek zdaleka nestačí, zvlášť pokud si připravíte pizzy s různými náplněmi a ochutnat chcete všechny. A jídlo je to lehké, malátnost a ospalost vám po takovém obědě nehrozí. Zkuste to.

Pohanková vitariánská pizza krok za krokem

Bio a za studena!

Aby bylo od začátku jasno. Protože vitariáni chtějí přispět k ozdravení planety a zároveň svému tělu poskytovat to nejlepší, používají v kuchyni samé bio produkty. V receptu už to neuvádíme, je to dané.

Také maximální teplota 42 °C, kterou při úpravě potravin (například sušení) vitariáni používají, je jasně daná. Jen tak si potrava uchová cenné enzymy.

Prvním krokem, který musíte podstoupit, je dát naklíčit pohanku. Použít můžete třeba jednoduchý a vyzkoušený návod na klíčení luštěnin ZDE. Za dva dny naklíčenou pohanku properte pod čistou vodou a usušte (třeba v sušičce na ovoce).

Naklíčenou usušenou pohanku umelte a můžete se pustit do přípravy těsta. Na těsto budete potřebovat: 2 hrnky mouky z naklíčené pohanky, jeden šálek psylia (vláknina) a půl kávové lžičky himalájské soli. Tyto suché ingredience si promíchejte ve větší misce.

Zvlášť si do mixeru nalijte čtvrt šálku gelu z mořských řas označovaných jako Irský mech (řasy koupíte suché, ale necháte je nasáknout vodou, rozmixujete a získaný gel uchováte v chladničce). Přidejte k němu šťávu z jednoho citronu, čtvrt hrnku panenského přírodního oleje a lžíci agávového sirupu. Přilijte 2 šálky vody a rozmixujte.

Naklíčenou pohanku usušíte (na snímku v sušičce) a umelete na mouku.
Příprava rajčatové omáčky na potření pizzy. Na ni využijete jak čerstvá, tak...
Vitariánská pizza může mít nejrůznější podoby, všechny ingredience jsou ale...

K suché směsi v míse pak přilijete obsah mixéru a vše zpracujete v těsto. To rozválíte na plát a podle vhodného mustru z něj vykrojíte kruhovou pizzu. Získané placky nastrkáte do sušičky a sušíte je zhruba čtyři hodiny.

Rajčatové pesto na pizzu připravíte stejně jako omáčku na cuketové špagety (recept na cuketové špagety včetně omáčky najdete ZDE). Do mixéru prostě vhodíte zhruba dvě hrsti namočených sušených rajčat, tři oloupané stroužky česneku, tři pokrájená čerstvá rajčata, hrst piniových oříšků, přilijete pár lžic olivového oleje, skleničku vody, přihodíte po snítce bazalky a oregana a rozmixujete.

Hotovou omáčku rozetřete na usušenou placku, navrch můžete použít pokrájená rajčata, lístky polníčku nebo baby špenátu, sýr z kešu oříšků, nebo třeba nadrobno pokrájenou a marinovanou hlívu ústřičnou. 

Recept na sýr z kešu oříšků

Dokud člověk oříškový sýr neochutná, má pocit, že tradiční sýr z mléka se prostě nahradit nedá. Dá. Oříškový sýr má totiž velmi jemnou a přitom plnou lahodnou chuť, trochu připomíná ricottu. Jenže ho nikde nekoupíte, opět si ho musíte připravit sami, takže to znamená myslet na to dva dny dopředu.

Kešu oříšky je totiž potřeba přes noc namočit. Druhý den nabobtnané kešu ořechy vhodíte do mixéru, přidáte probiotika (například Super Acidophilus plus) a vše najemno umixujete. Kašovitou směs přendáte do misky a necháte do dalšího dne při pokojové teplot dozrát.

Teprve potom sýr promíchejte se špetkou  jemné růžové himalájské soli, případně dále dochuťte. Pokud toužíte po bylinkovém sýru, jednoduše do něj přimícháte třeba nasekanou bazalku, rozmarýn či jinou chuťově oblíbenou bylinku.

Autor:
  • Nejčtenější

Základem chodského koláče z kynutého těsta zdobeného merhováním je rum

Kynutý chodský koláč je zdobený, tedy merhovaný, tvarohem a navrch povidly i mákem. S nadsázkou se říká, že jeho...

Zima vrcholí a u vás už něco kvete? Podělte se o své fotografie

Na lednové či únorové květy sedmikrásek v trávníku jsme si už zvykli, zvlášť ve městech. S křehkými květy čemeřic a...

Vyzkoušejte krátké praní ve studené vodě. Ochráníte planetu i oblečení

Experti testovali náplň prádla v rámci chladnějších i teplejších pracích programů. Měřili vyblednutí barev a uvolňování...

Krbová kamna vybírejte nejen podle vzhledu, ale hlavně podle výkonu

Krbová kamna jsou pro většinu lidí spíš dekorativním doplňkem. Ale v přechodných obdobích mohou suplovat i vytápění v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z agresivní border kolie se stal parťák batolete, z drsného kocoura mazel

Nevypočitatelná border kolie Árčí útočila na cizí psy a iritovaly ji cizí zvuky, přitom její majitelé čekali přírůstek...

Premium

Velký test palubních kamer: některé umí i ochránit před nehodou

Porovnali jsme šestnáct oblíbených autokamer podle kvality záznamu, parametrů a funkcí, které nabízí. Cenové rozpětí...

Premium

Léčil jsem lidi homeopatií. Pak jsem zjistil, že funguje jinak, než mi říkali

Homeopatie je přes dvě stě let stará medicína. Znamená to, že patří do starého železa, nebo má stále co nabídnout?...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

  • Další z rubriky

Krbová kamna vybírejte nejen podle vzhledu, ale hlavně podle výkonu

Krbová kamna jsou pro většinu lidí spíš dekorativním doplňkem. Ale v přechodných obdobích mohou suplovat i vytápění v...

Kuchař s vášní pro sušené maso. Vyvařoval velvyslancům a ohromil Italy

Vojtěch Kalášek opustil místo kuchaře na britské ambasádě, aby se mu zdrojem obživy stalo jeho hobby. Nyní suší maso z...

Premium

Život kolem vody jim sluší. Zelené společnice ale potřebují i denní světlo

Ačkoli koupelny patří k nejmenším místnostem v bytě, rostliny by tu měly mít své místo. Ovšem za předpokladu, že je zde...

Premium

Vařit na vozíku? Těžší je shánět v Praze lidi, říká rakouský šéfkuchař

Vídeňský šéfkuchař Marco Simonis, se po úspěchu svých rakouských brasserií vydal do Prahy – a to rovnou do...

Nejlepší příběhy píše sám život. Tyto deníčky u vás v loňském roce zabodovaly
Nejlepší příběhy píše sám život. Tyto deníčky u vás v loňském roce zabodovaly

Deníčky jsou již neodmyslitelnou součástí eMimina. Z každého měsíce roku 2019 jsme vybrali jeden z mnoha příběhů, který vás chytl za srdce.

Najdete na iDNES.cz