Čtvrtek 22. února 2024, svátek má Petr
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 22. února 2024 Petr

Živé jídlo plné energie a enzymů ozdravuje tělo. Sporák nepotřebujete

Po přechodu na syrovou stravu zhubl šéfkuchař restaurace Biogurmánia Jelica deset kilo a cítí se skvěle. Původně nabízeli hostům i maso, ale teď restauraci mění na čistě vitariánskou. Raw food aneb syrové stravě totiž propadli: nevaří ani nesmaží, všechno jídlo nechávají živé. Nehýbe nožičkami ani tykadly, neprochází žádnou tepelnou úpravou a je skutečně dobré.
Z menu vitariánské kuchyně

Z menu vitariánské kuchyně | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Tahle scéna je z komedie Notting Hill: u stolu vysvětluje éterická, unaveně působící dívka, že je frutariánka. Jí jen ovoce spadlé ze stromů. Nic mrtvého, nic utrženého, nic zabitého... Působí to směšně.

Zdraví a energie na talíři

Když jsem začátkem října se smíšenými pocity kráčela na ochutnávku raw food do nedávno otevřené restaurace Jelica Biogurmánia na pražském Zlíchově, první v hlavním městě, která se specializuje na vitariánskou, tedy syrovou stravu, ta scéna se mi vracela. Vitariáni jedí také jen "živé". Ovoce a zeleninu sice klidně utrhnou, ale vše jedí tepelně neupravené. Jistě, salát není špatný, ale několik chodů? Bude to kapusta se zelím a švestka v hrušce? Jak to může chutnat?

Vitariánské menu ze Zlíchova

Nejprve si ujasněme pár pojmů. Zjednodušeně řečeno: vegetariáni nejedí maso a jatečné produkty. Vegani nekonzumují nic živočišného původu, ale klidně si vyvařují. Vitariáni nepotřebují ani sporák; suroviny, absolutně čerstvé a v biokvalitě, zahřívají nanejvýš do teploty 42 stupňů, jinak by zničili životodárné enzymy, látky, které pomáhají trávení.

Uvařená mrkev nebo kedlubna jsou podle vitariánů mrtvé. Tělo si pak musí enzymy samo vytvořit, čímž se naopak vyčerpává a je pak náchylné k nemocem, alergiím, stárne. Jen syrové jídlo si zachovává opravdovou energii, chuť a vedle enzymů i vitaminy a minerály. Co tatarák? Nebo sašimi? Prý zásadám raw food neodporují. Ale je to negativní energie, mrtvola.

Dobrá, ale není to trochu nuda? Předesílám, mám ráda maso, miluju grilování, horkou polévku, čerstvou kávu. A takhle jen ovoce, zelenina, semena, ořechy, žádné brambory, "hemenex" ani čaj... A život bez sýrů!?

Syrové jídlo není nuda ani náhodou

Jak vzápětí zjišťuji, nuda to není. Vitariáni totiž místo vaření máčejí a nakličují, suší a drtí, mixují a krouhají, marinují. A tak si dopřáváme ohňostroj chutí: dokonce tortillu, pizzu, špagety, ravioli, pikantní mrkvovou polévku, skvělý čokoládový dort. I sýra se dočkám, z ořechů kešu.

"Kdyby mi to někdo vařil, klidně bych na takovou stravu přešla," komentuje menu kolegyně. U stolu je nás asi deset, souhlasíme. Je to opravdu dobré. Moc dobré.
Jen to chce dost fantazie. "A času," říká šéfkuchař Petr Malček.  

I pizzu vitarián připraví syrovou.

"Třeba těsto na pizzu trvá tři dny. Pohanku máčíte dvanáct hodin, promýváte ve vodě. Pak se voda slije, pohanka dvanáct hodin klíčí, opět promýváte, aby neplesnivěla. Sušíte dalších dvanáct hodin. Semelete, přidáte mořské řasy a další ingredience, uděláte těstíčko, z něho placky a ty zase sušíte. Jak říkám, tři dny práce," popisuje postup přípravy.

Nebo sýr. "Připravujeme ho z namletých mandlí či ořechů kešu, přidáváme přírodní probiotika, ono to zkvasí, nakyne. Rajčata sušíme na sluníčku, na pesto přidáme česnek, piniové oříšky, olivový olej lisovaný za studena. Vše v biokvalitě a superzdravé," líčí Malček nadšeně další chody. "Dřív jsem většinou dělal středomořskou kuchyni, ale tohle mne zajímalo. Jím syrové tak tři měsíce, cítím se výborně a zhubl jsem deset kilo."

Elixír mládí a zdraví. A pořádné energetické turbo

Ačkoli lékaři bývají skeptičtí, argumenty vitariánů znějí logicky a zkušenosti jsou inspirativní, ať už se na věc díváte jakkoli. Na internetu najdete mraky diskusí a stránek, začněte třeba s vitarian.cz. A mimochodem pionýr raw food dr. Norman Walker se prý dožil 99 let, některé prameny uvádějí dokonce 116. I to je dobrá reference.

Zařazení červené řepy na jídelníček jednoznačně oceníte. Vitariáni to dobře...
Syrová zelenina si zachová veškeré vitaminy a enzymy.
Palačinka s čokoládovým krémem

"Líbí se mi, že vitariány nelákají reklamy stylu 'pojďte a kupujte'. Nejde o byznys. Potřebujete jen kvalitní biosuroviny a pár věcí, hlavně výkonný mixér. Stát nás nikdy nebude podporovat: nechodíme do supermarketů a k doktorům, pokud si zrovna něco nezlomíme. Jste zdraví, vybělí se zuby, máte čistou pleť a po čase i mnohem lepší termoregulaci, energii, nesmrdíte," tvrdí Radoslav Vučičevič, majitel restaurace Jelica Biogurmánia.

Před časem prodělal rakovinu kůže, teď je přesvědčený, že už ji mít nikdy nebude. "Začal jsem s vitariánstvím v šestatřiceti, budou to tři roky. Dřív mě bolely všechny klouby, stará zranění, zdálo se, že ve čtyřiceti budu troska, ale všechno samo odešlo." Je vysoký, štíhlý, vypadá to, že nestrádá. Přesto, nechybí mu maso, třeba tatarák? Ten by přece mohl.

Biogurmánie Jelica ladí formu

Pokud by vás popadla touha ochutnat vitariánské menu, pozor, momentálně má zlíchovská restaurace otevřeno jen každé úterý od 17 hodin. Znovuotevření restaurace, která už bude nabízet čistě jen syrovou stravu, se připravuje zhruba na konec listopadu; aktuality lze sledovat na Facebooku. 

"Ze začátku jsem měl chutě, závislost na vařených potravinách je horší než na drogách, zbavujete se jí obtížně. Navíc jsou tu zažité rituály. Ano, zpočátku jsem si maso dal, nebo rybu. Ale pak zjistíte, jak tělo funguje. Řekne si samo, co potřebuje, když mu dáte šanci. Když si dáte bůček, máte chuť na pivo a pak na cigaretu. Ty špatné věci se přitahují. Ale takhle přestanete kouřit, pít alkohol. My si můžeme dát třeba biovíno, ale já už na něj nemám chuť. Dřív jsem pil hodně, dneska jdu do hospody, kluci mají pivo, já si dám vodu nebo fresh a nic mi nechybí."

Jeho mladší bratr Miroslav je aktivní sportovec, na raw food přešel kvůli nemoci. "Byl jsem mladý, silný, vydělal peníze a pak jsem dostal kolitidu (zánět střevní sliznice), rozjela se mi parodontóza, štítná žláza. Začal jsem jíst syrovou stravu a ten přechod byl strašný. Měl jsem horší stavy, rok to trvalo, bylo to hrozné, ale pak tělo začalo sílit, nemoc ustupovat, je to bomba," říká.

Často prý mívá chuť třeba na svíčkovou. Neříká si tělo o maso? "Chodím pravidelně na kontroly na endokrinologii a když řeknu, že jsem vitarián, doktoři začnou: to bude chybět chrom a béčko... Ale já mám výsledky absolutně perfektní. Člověk by si asi mohl občas zahřešit, jenomže ten proces narušíte. Nebude to ono. Už to nebude takový turbo."

Láká vás vyzkoušet row food neboli syrovou stravu?

celkem hlasů: 3956

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 22. listopadu 2012. Anketa je uzavřena.

Raw food vypadá lákavě, s chutí bych to vyzkoušel(a)
Raw food vypadá lákavě, s chutí bych to vyzkoušel(a) 2134
Připadá mi to zajímavé pouze jako občasné zpestření jídelníčku
Připadá mi to zajímavé pouze jako občasné zpestření jídelníčku 1267
Nevěřím tomu, že lze na syrové stravě normálně fungovat
Nevěřím tomu, že lze na syrové stravě normálně fungovat 313
Stravuji se podle těchto zásad již nějaký čas a plně mi to vyhovuje
Stravuji se podle těchto zásad již nějaký čas a plně mi to vyhovuje 242
Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Německý ovčák je v Česku stále nejoblíbenější. Žebříček je jasný

18. února 2024

Čtyřnohý mazlíček. Pes, přítel člověka. Nikdy nezklame. Co od nejčastějších plemen v tuzemsku...

Na zahradě se pusťte do gruntování stromků. S kartáčem a štětkou v ruce

17. února 2024

Zkušený sadař či pěstitel ovocných stromů dobře ví, že předjaří je ideální čas na jejich velkou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špičkovou kávu připravíte i doma. Přehledně od turka až po espresso

15. února 2024

Ačkoli mezi největší konzumenty kávy na světě nepatříme, přece jen se špičku pelotonu, kterou tvoří...

Na tygra platí parfém, buvol vás zabije s potěšením, líčí veterinářka z divočiny

15. února 2024

Premium Australská veterinářka Chloe Buitingová pracuje převážně s divokými zvířaty v divoké přírodě, o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Být mořskou pannou. Mermaiding milují i muži. Stírá rozdíl mezi sportem a hrou

20. února 2024

Premium Pokouším se dostat k Jardovi elegantním pohybem připomínajícím rybu. „Co ten vytrčený zadek?“...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fascinující boj vlků s přívalem sněhu. V síti tunelů šéf jistí smečku vzadu

22. února 2024

Napadne pár centimetrů sněhu a ve městech to často způsobí téměř kolaps. Což teprve, když čerstvého...

Vyčistí žehličku a uchrání oděv. Odhalte skrytý potenciál pečicího papíru

22. února 2024

Je levný, dostupný a kupodivu i multifunkční. Řeč je o pečicím papíře, který dobře znáte jako...

VIDEO: Modely vláčků ovládly drážďanské výstaviště. Ráj pro všechny fandy

21. února 2024

Drážďany se staly cílem milovníků modelové železnice. Zdejší výstaviště Messe Dresden hostilo již...

Když na vás něco leze, první pomoc najdete v kuchyni. Navíc si pochutnáte

21. února 2024

Pokud vás začne svědit v nose nebo škrábat v krku, nespěchejte hned do lékárny, ale nakoukněte...

Dcera Vladimíra Ráže žije bez ruky. Protézu odložila po dvaceti letech

Veronika Rážová (43) je dcerou slavného českého herce Vladimíra Ráže. Narodila se bez levé horní končetiny. Za hendikep...

Útok moukou byl podvod. Bendigovi hrozí trest, že úřady zaměstnal zbytečně

Zpěvák Jan Bendig se nestal obětí útoku moukou, jak sám všude rozhlašoval. Celou událost s „pachatelem“ ve skutečnosti...

Sexuálních scén je zbytečně moc, míní Cavill. Omlouval se kolegyni za erekci

Britský herec Henry Cavill (40) se nedávno podělil o svůj názor na filmové scény, které vyobrazují sex. Podle něj je...

Známé tváře kritizují Michala Novotného. Nejsem homofob, brání se herec

Na Michala Novotného se na sociálních sítích snesla vlna kritiky. Herec v rozhovoru pro týdeník Téma mimo jiné řekl, že...

Kde máte internet, pane řidiči? V online registrech dokladů je chaos

Od ledna u sebe řidiči nemusí mít prakticky žádné doklady. Všechny jsou online, ale ne každý má přitom běžně přístup k...