Živé jídlo plné energie a enzymů ozdravuje tělo. Sporák nepotřebujete

Po přechodu na syrovou stravu zhubl šéfkuchař restaurace Biogurmánia Jelica deset kilo a cítí se skvěle. Původně nabízeli hostům i maso, ale teď restauraci mění na čistě vitariánskou. Raw food aneb syrové stravě totiž propadli: nevaří ani nesmaží, všechno jídlo nechávají živé. Nehýbe nožičkami ani tykadly, neprochází žádnou tepelnou úpravou a je skutečně dobré.
Z menu vitariánské kuchyně

Z menu vitariánské kuchyně | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Tahle scéna je z komedie Notting Hill: u stolu vysvětluje éterická, unaveně působící dívka, že je frutariánka. Jí jen ovoce spadlé ze stromů. Nic mrtvého, nic utrženého, nic zabitého... Působí to směšně.

Zdraví a energie na talíři

Když jsem začátkem října se smíšenými pocity kráčela na ochutnávku raw food do nedávno otevřené restaurace Jelica Biogurmánia na pražském Zlíchově, první v hlavním městě, která se specializuje na vitariánskou, tedy syrovou stravu, ta scéna se mi vracela. Vitariáni jedí také jen "živé". Ovoce a zeleninu sice klidně utrhnou, ale vše jedí tepelně neupravené. Jistě, salát není špatný, ale několik chodů? Bude to kapusta se zelím a švestka v hrušce? Jak to může chutnat?

Vitariánské menu ze Zlíchova

Nejprve si ujasněme pár pojmů. Zjednodušeně řečeno: vegetariáni nejedí maso a jatečné produkty. Vegani nekonzumují nic živočišného původu, ale klidně si vyvařují. Vitariáni nepotřebují ani sporák; suroviny, absolutně čerstvé a v biokvalitě, zahřívají nanejvýš do teploty 42 stupňů, jinak by zničili životodárné enzymy, látky, které pomáhají trávení.

Uvařená mrkev nebo kedlubna jsou podle vitariánů mrtvé. Tělo si pak musí enzymy samo vytvořit, čímž se naopak vyčerpává a je pak náchylné k nemocem, alergiím, stárne. Jen syrové jídlo si zachovává opravdovou energii, chuť a vedle enzymů i vitaminy a minerály. Co tatarák? Nebo sašimi? Prý zásadám raw food neodporují. Ale je to negativní energie, mrtvola.

Dobrá, ale není to trochu nuda? Předesílám, mám ráda maso, miluju grilování, horkou polévku, čerstvou kávu. A takhle jen ovoce, zelenina, semena, ořechy, žádné brambory, "hemenex" ani čaj... A život bez sýrů!?

Syrové jídlo není nuda ani náhodou

Jak vzápětí zjišťuji, nuda to není. Vitariáni totiž místo vaření máčejí a nakličují, suší a drtí, mixují a krouhají, marinují. A tak si dopřáváme ohňostroj chutí: dokonce tortillu, pizzu, špagety, ravioli, pikantní mrkvovou polévku, skvělý čokoládový dort. I sýra se dočkám, z ořechů kešu.

"Kdyby mi to někdo vařil, klidně bych na takovou stravu přešla," komentuje menu kolegyně. U stolu je nás asi deset, souhlasíme. Je to opravdu dobré. Moc dobré.
Jen to chce dost fantazie. "A času," říká šéfkuchař Petr Malček.  

I pizzu vitarián připraví syrovou.

"Třeba těsto na pizzu trvá tři dny. Pohanku máčíte dvanáct hodin, promýváte ve vodě. Pak se voda slije, pohanka dvanáct hodin klíčí, opět promýváte, aby neplesnivěla. Sušíte dalších dvanáct hodin. Semelete, přidáte mořské řasy a další ingredience, uděláte těstíčko, z něho placky a ty zase sušíte. Jak říkám, tři dny práce," popisuje postup přípravy.

Nebo sýr. "Připravujeme ho z namletých mandlí či ořechů kešu, přidáváme přírodní probiotika, ono to zkvasí, nakyne. Rajčata sušíme na sluníčku, na pesto přidáme česnek, piniové oříšky, olivový olej lisovaný za studena. Vše v biokvalitě a superzdravé," líčí Malček nadšeně další chody. "Dřív jsem většinou dělal středomořskou kuchyni, ale tohle mne zajímalo. Jím syrové tak tři měsíce, cítím se výborně a zhubl jsem deset kilo."

Elixír mládí a zdraví. A pořádné energetické turbo

Ačkoli lékaři bývají skeptičtí, argumenty vitariánů znějí logicky a zkušenosti jsou inspirativní, ať už se na věc díváte jakkoli. Na internetu najdete mraky diskusí a stránek, začněte třeba s vitarian.cz. A mimochodem pionýr raw food dr. Norman Walker se prý dožil 99 let, některé prameny uvádějí dokonce 116. I to je dobrá reference.

Zařazení červené řepy na jídelníček jednoznačně oceníte. Vitariáni to dobře...
Syrová zelenina si zachová veškeré vitaminy a enzymy.
Palačinka s čokoládovým krémem

"Líbí se mi, že vitariány nelákají reklamy stylu 'pojďte a kupujte'. Nejde o byznys. Potřebujete jen kvalitní biosuroviny a pár věcí, hlavně výkonný mixér. Stát nás nikdy nebude podporovat: nechodíme do supermarketů a k doktorům, pokud si zrovna něco nezlomíme. Jste zdraví, vybělí se zuby, máte čistou pleť a po čase i mnohem lepší termoregulaci, energii, nesmrdíte," tvrdí Radoslav Vučičevič, majitel restaurace Jelica Biogurmánia.

Před časem prodělal rakovinu kůže, teď je přesvědčený, že už ji mít nikdy nebude. "Začal jsem s vitariánstvím v šestatřiceti, budou to tři roky. Dřív mě bolely všechny klouby, stará zranění, zdálo se, že ve čtyřiceti budu troska, ale všechno samo odešlo." Je vysoký, štíhlý, vypadá to, že nestrádá. Přesto, nechybí mu maso, třeba tatarák? Ten by přece mohl.

Biogurmánie Jelica ladí formu

Pokud by vás popadla touha ochutnat vitariánské menu, pozor, momentálně má zlíchovská restaurace otevřeno jen každé úterý od 17 hodin. Znovuotevření restaurace, která už bude nabízet čistě jen syrovou stravu, se připravuje zhruba na konec listopadu; aktuality lze sledovat na Facebooku. 

"Ze začátku jsem měl chutě, závislost na vařených potravinách je horší než na drogách, zbavujete se jí obtížně. Navíc jsou tu zažité rituály. Ano, zpočátku jsem si maso dal, nebo rybu. Ale pak zjistíte, jak tělo funguje. Řekne si samo, co potřebuje, když mu dáte šanci. Když si dáte bůček, máte chuť na pivo a pak na cigaretu. Ty špatné věci se přitahují. Ale takhle přestanete kouřit, pít alkohol. My si můžeme dát třeba biovíno, ale já už na něj nemám chuť. Dřív jsem pil hodně, dneska jdu do hospody, kluci mají pivo, já si dám vodu nebo fresh a nic mi nechybí."

Jeho mladší bratr Miroslav je aktivní sportovec, na raw food přešel kvůli nemoci. "Byl jsem mladý, silný, vydělal peníze a pak jsem dostal kolitidu (zánět střevní sliznice), rozjela se mi parodontóza, štítná žláza. Začal jsem jíst syrovou stravu a ten přechod byl strašný. Měl jsem horší stavy, rok to trvalo, bylo to hrozné, ale pak tělo začalo sílit, nemoc ustupovat, je to bomba," říká.

Často prý mívá chuť třeba na svíčkovou. Neříká si tělo o maso? "Chodím pravidelně na kontroly na endokrinologii a když řeknu, že jsem vitarián, doktoři začnou: to bude chybět chrom a béčko... Ale já mám výsledky absolutně perfektní. Člověk by si asi mohl občas zahřešit, jenomže ten proces narušíte. Nebude to ono. Už to nebude takový turbo."

Láká vás vyzkoušet row food neboli syrovou stravu?

celkem hlasů: 3956
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 22. listopadu 2012. Anketa je uzavřena.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

Ostravská zoo má nové lákadlo. Malí levharti vyrazili do venkovního výběhu

Půlroční mláďata levharta cejlonského se v ostravské zoo začala seznamovat se svým venkovním výběhem. Dosud se zdržovala pouze v interiéru a zpočátku jen v bezprostřední blízkosti své matky. Jejich...

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

Uhlí i brikety mají své výhody. Naučte se vybrat to pravé pro grilování

Je lepší uhlí, nebo brikety? Poradíme vám, jaké zvolit palivo do grilu, abyste se při výběru nespálili!

16. května 2025

Trvalky potřebují v létě ochranu před škůdci. Přírodní postřiky jsou účinnou volbou

V létě naše zahrady bývají v plném květu. To však láká nejen pohledy sousedů a kolemjdoucích, ale bohužel také spoustu nejrůznějších škůdců, jako jsou slimáci, mšice, svilušky, molice nebo housenky....

16. května 2025

Po dvaceti letech zahrada vyzrála do podoby krajiny s nadčasovým domem

Při budování zahrady si málokdo umí představit, jak bude vypadat za pár let či desetiletí. Pokud má opravdu promyšlenou podobu, bývá to radost – zahrada dozraje a měla by plnit svou funkci podobně,...

16. května 2025

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

1. května 2025,  aktualizováno  15.5 9:22

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

15. května 2025

Trofej nikdy není jedna. Šéf sklárny Ajeto o výrobě Thalií i váze pro Menšíka

Premium

Ta práce bolí na těle i na duši. Skláři dřou ve výhni, trpí, když se dílo promění v hromadu střepů. K radosti šéfa Davida Ševčíka vyrobili ve sklárně Ajeto, kde vznikají nádherné trofeje, i vázu pro...

14. května 2025

Pochlubte se příběhem a snímky své zahrady v soutěži Nejkrásnější zahrada

Soutěž

Začíná velké zahradní klání čtenářů iDNES.cz – v tom nejlepším smyslu toho slova. Mělo by opět ukázat, kolik radosti nám přináší pečovat o „svůj“ kousek půdy, přetvářet ho k obrazu svému a přinášet...

14. května 2025

Na karamel potřebujete jednu surovinu a vykouzlíte sladký zázrak. Nebo slaný

Karamel je sladký zázrak jantarové barvy, k jehož přípravě v té nejjednodušší podobě potřebujete jedinou surovinu: cukr. Vzniká procesem zvaným karamelizace, při němž se štěpí molekuly cukru, což...

14. května 2025

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

13. května 2025

Šťastnější a voňavý domov, který člověka nabíjí energií, vytvoříte snadno

S jarem přichází i chuť na změny. Vytvořte si kolem sebe prostředí, které vás nabije energií, vnese čerstvý vítr do vašich domovů a hlavně – díky němuž se budete cítit šťastnější. Nemějte obavy, není...

13. května 2025

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, příspěvková organizace
Záchranář / Záchranářka pro VZ Tachov

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, příspěvková organizace
Plzeňský kraj

Rostliny spolu umějí komunikovat a v jistém ohledu jsou schopny se učit, říká biolog

Premium

Když hrozí nebezpečí, začnou produkovat vonné signály, aby varovaly ostatní. Třeba když je chce sežrat koza. A to i přesto, že nemají mozek ani žádné jiné řídicí centrum. Rostliny jsou velmi chytré,...

12. května 2025

Vlasy, korunu krásy, dostane do kondice ořechová terapie i elixír z rajčat

Roztřepené konečky, mastné kořínky nebo celkově zplihlé a unavené vlasy, takže byste nejraději stále nosili čepici? Lepší bude dopřát vlasům pořádnou péči. V první řadě je potřeba postarat se o...

12. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.