Úterý 27. září 2022, svátek má Jonáš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 27. září 2022 Jonáš

Živé jídlo plné energie a enzymů ozdravuje tělo. Sporák nepotřebujete

Po přechodu na syrovou stravu zhubl šéfkuchař restaurace Biogurmánia Jelica deset kilo a cítí se skvěle. Původně nabízeli hostům i maso, ale teď restauraci mění na čistě vitariánskou. Raw food aneb syrové stravě totiž propadli: nevaří ani nesmaží, všechno jídlo nechávají živé. Nehýbe nožičkami ani tykadly, neprochází žádnou tepelnou úpravou a je skutečně dobré.

Z menu vitariánské kuchyně | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Tahle scéna je z komedie Notting Hill: u stolu vysvětluje éterická, unaveně působící dívka, že je frutariánka. Jí jen ovoce spadlé ze stromů. Nic mrtvého, nic utrženého, nic zabitého... Působí to směšně.

Zdraví a energie na talíři

Když jsem začátkem října se smíšenými pocity kráčela na ochutnávku raw food do nedávno otevřené restaurace Jelica Biogurmánia na pražském Zlíchově, první v hlavním městě, která se specializuje na vitariánskou, tedy syrovou stravu, ta scéna se mi vracela. Vitariáni jedí také jen "živé". Ovoce a zeleninu sice klidně utrhnou, ale vše jedí tepelně neupravené. Jistě, salát není špatný, ale několik chodů? Bude to kapusta se zelím a švestka v hrušce? Jak to může chutnat?

Vitariánské menu ze Zlíchova

Nejprve si ujasněme pár pojmů. Zjednodušeně řečeno: vegetariáni nejedí maso a jatečné produkty. Vegani nekonzumují nic živočišného původu, ale klidně si vyvařují. Vitariáni nepotřebují ani sporák; suroviny, absolutně čerstvé a v biokvalitě, zahřívají nanejvýš do teploty 42 stupňů, jinak by zničili životodárné enzymy, látky, které pomáhají trávení.

Uvařená mrkev nebo kedlubna jsou podle vitariánů mrtvé. Tělo si pak musí enzymy samo vytvořit, čímž se naopak vyčerpává a je pak náchylné k nemocem, alergiím, stárne. Jen syrové jídlo si zachovává opravdovou energii, chuť a vedle enzymů i vitaminy a minerály. Co tatarák? Nebo sašimi? Prý zásadám raw food neodporují. Ale je to negativní energie, mrtvola.

Dobrá, ale není to trochu nuda? Předesílám, mám ráda maso, miluju grilování, horkou polévku, čerstvou kávu. A takhle jen ovoce, zelenina, semena, ořechy, žádné brambory, "hemenex" ani čaj... A život bez sýrů!?

Syrové jídlo není nuda ani náhodou

Jak vzápětí zjišťuji, nuda to není. Vitariáni totiž místo vaření máčejí a nakličují, suší a drtí, mixují a krouhají, marinují. A tak si dopřáváme ohňostroj chutí: dokonce tortillu, pizzu, špagety, ravioli, pikantní mrkvovou polévku, skvělý čokoládový dort. I sýra se dočkám, z ořechů kešu.

"Kdyby mi to někdo vařil, klidně bych na takovou stravu přešla," komentuje menu kolegyně. U stolu je nás asi deset, souhlasíme. Je to opravdu dobré. Moc dobré.
Jen to chce dost fantazie. "A času," říká šéfkuchař Petr Malček.  

I pizzu vitarián připraví syrovou.

"Třeba těsto na pizzu trvá tři dny. Pohanku máčíte dvanáct hodin, promýváte ve vodě. Pak se voda slije, pohanka dvanáct hodin klíčí, opět promýváte, aby neplesnivěla. Sušíte dalších dvanáct hodin. Semelete, přidáte mořské řasy a další ingredience, uděláte těstíčko, z něho placky a ty zase sušíte. Jak říkám, tři dny práce," popisuje postup přípravy.

Nebo sýr. "Připravujeme ho z namletých mandlí či ořechů kešu, přidáváme přírodní probiotika, ono to zkvasí, nakyne. Rajčata sušíme na sluníčku, na pesto přidáme česnek, piniové oříšky, olivový olej lisovaný za studena. Vše v biokvalitě a superzdravé," líčí Malček nadšeně další chody. "Dřív jsem většinou dělal středomořskou kuchyni, ale tohle mne zajímalo. Jím syrové tak tři měsíce, cítím se výborně a zhubl jsem deset kilo."

Elixír mládí a zdraví. A pořádné energetické turbo

Ačkoli lékaři bývají skeptičtí, argumenty vitariánů znějí logicky a zkušenosti jsou inspirativní, ať už se na věc díváte jakkoli. Na internetu najdete mraky diskusí a stránek, začněte třeba s vitarian.cz. A mimochodem pionýr raw food dr. Norman Walker se prý dožil 99 let, některé prameny uvádějí dokonce 116. I to je dobrá reference.

Zařazení červené řepy na jídelníček jednoznačně oceníte. Vitariáni to dobře...
Syrová zelenina si zachová veškeré vitaminy a enzymy.
Palačinka s čokoládovým krémem

"Líbí se mi, že vitariány nelákají reklamy stylu 'pojďte a kupujte'. Nejde o byznys. Potřebujete jen kvalitní biosuroviny a pár věcí, hlavně výkonný mixér. Stát nás nikdy nebude podporovat: nechodíme do supermarketů a k doktorům, pokud si zrovna něco nezlomíme. Jste zdraví, vybělí se zuby, máte čistou pleť a po čase i mnohem lepší termoregulaci, energii, nesmrdíte," tvrdí Radoslav Vučičevič, majitel restaurace Jelica Biogurmánia.

Před časem prodělal rakovinu kůže, teď je přesvědčený, že už ji mít nikdy nebude. "Začal jsem s vitariánstvím v šestatřiceti, budou to tři roky. Dřív mě bolely všechny klouby, stará zranění, zdálo se, že ve čtyřiceti budu troska, ale všechno samo odešlo." Je vysoký, štíhlý, vypadá to, že nestrádá. Přesto, nechybí mu maso, třeba tatarák? Ten by přece mohl.

Biogurmánie Jelica ladí formu

Pokud by vás popadla touha ochutnat vitariánské menu, pozor, momentálně má zlíchovská restaurace otevřeno jen každé úterý od 17 hodin. Znovuotevření restaurace, která už bude nabízet čistě jen syrovou stravu, se připravuje zhruba na konec listopadu; aktuality lze sledovat na Facebooku. 

"Ze začátku jsem měl chutě, závislost na vařených potravinách je horší než na drogách, zbavujete se jí obtížně. Navíc jsou tu zažité rituály. Ano, zpočátku jsem si maso dal, nebo rybu. Ale pak zjistíte, jak tělo funguje. Řekne si samo, co potřebuje, když mu dáte šanci. Když si dáte bůček, máte chuť na pivo a pak na cigaretu. Ty špatné věci se přitahují. Ale takhle přestanete kouřit, pít alkohol. My si můžeme dát třeba biovíno, ale já už na něj nemám chuť. Dřív jsem pil hodně, dneska jdu do hospody, kluci mají pivo, já si dám vodu nebo fresh a nic mi nechybí."

Jeho mladší bratr Miroslav je aktivní sportovec, na raw food přešel kvůli nemoci. "Byl jsem mladý, silný, vydělal peníze a pak jsem dostal kolitidu (zánět střevní sliznice), rozjela se mi parodontóza, štítná žláza. Začal jsem jíst syrovou stravu a ten přechod byl strašný. Měl jsem horší stavy, rok to trvalo, bylo to hrozné, ale pak tělo začalo sílit, nemoc ustupovat, je to bomba," říká.

Často prý mívá chuť třeba na svíčkovou. Neříká si tělo o maso? "Chodím pravidelně na kontroly na endokrinologii a když řeknu, že jsem vitarián, doktoři začnou: to bude chybět chrom a béčko... Ale já mám výsledky absolutně perfektní. Člověk by si asi mohl občas zahřešit, jenomže ten proces narušíte. Nebude to ono. Už to nebude takový turbo."

Láká vás vyzkoušet row food neboli syrovou stravu?

celkem hlasů: 3956

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 22. listopadu 2012. Anketa je uzavřena.

Raw food vypadá lákavě, s chutí bych to vyzkoušel(a) 2134
Připadá mi to zajímavé pouze jako občasné zpestření jídelníčku 1267
Nevěřím tomu, že lze na syrové stravě normálně fungovat 313
Stravuji se podle těchto zásad již nějaký čas a plně mi to vyhovuje 242
Autoři:

Tisíce včel online. Sledujte živě provoz ve včelím úle

  • Nejčtenější

Češi se vrhli na fotovoltaiku. Chtějí i nabíječku auta, mají vyšší dotaci

Je to jenom otázka jednoduchého výpočtu. Proč nevyužít zvýšené dotace od státu při instalaci fotovoltaických panelů a...

Ocenili jste pět zahrad, nad kterými se od počátku opravdu přemýšlelo

Soutěž Letošní soutěž Nejkrásnější zahrada dospěla k závěru. Čtenáři iDNES.cz za poslední týden rozdali své hlasy mezi dvacet...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Omezte televizi a vařte s pokličkou. Deset tipů, jak doma šetřit energie

Premium Drobné maličkosti v chování mohou přinést výraznou úsporu v hospodaření celé domácnosti. Podle hesla „halíře dělají...

Nejlepší restaurace se stávají vegetariánskými, to mě celkem štve, říká kuchař

Premium Britský deník The Guardian před lety zařadil designový hostel Long Story Short v Olomouci mezi deset nejlepších nových...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak skladovat úrodu ze zahrady a proč nemíchat jablka, brambory či cibuli

Ovoce i zelenina se sice dají koupit po celý rok, ale možnost mít zásoby z vlastních vypěstovaných zdrojů ve sklepě je...

Sověti ozářili Richarda Nixona radioaktivitou. Jeho agenti to zastavili trikem

Premium Při návštěvě v Sovětském svazu Richard Nixon sice přátelsky hovořil se sovětským vůdcem Nikitou Chruščovem v takzvané...

Test kočičích kapsiček. I z krmiva za deset korun může zvíře dostat vše

Premium Kočky nám sice někdy připadají mlsné, ale ony jen v miskách hledají to, co jejich tělu prospívá nejvíc: maso plné...

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

VIDEO: Podívejte se, jak příjemnou oázou je zelená střecha ve velkoměstě

O zelených střechách se hodně mluví, ale moc se o nich obecně neví. Přitom všude, kde je to jen trochu stavebně možné,...

Před dvěma sty lety vznikly polévkové ústavy, předchůdci školních jídelen

Že s kručícím žaludkem se špatně učí, poznal asi každý. Před 200 lety proto začal vznikat první systém stravování dítek...

Číču zradila chuť. Dojela na sladké krevety a vypadla z Masterchefa první

Ve středu vypadla jako první z finálové šestnáctky televizní soutěže Masterchef Česko 2022 Číča, jejíž jídlo v jedné...

S levným kusem masa se v kuchyni vždy nadřete víc, upozorňuje kuchař Hromas

K přípravě kvalitních pokrmů je třeba znát nejen nápadité recepty, ale také ovládat znalosti o různých druzích masa a...

Digitální závislost u dětí? Poradíme, jak je motivovat k pohybu
Digitální závislost u dětí? Poradíme, jak je motivovat k pohybu

V Česku proběhl rozsáhlý výzkum o digitální závislosti napříč populací. Jeho výsledky vás možná překvapí. Děti školou povinné totiž velkou část...

RECENZE: Pro Pokáče byla O2 arena příliš velkým soustem

Z hlediska návštěvnosti skončil koncert písničkáře Pokáče v O2 areně maximálním úspěchem - pár hodin před začátkem...

Příběh Marty: Syn si přivedl domů přítelkyni, je to líná špindíra

Se synem jsme měli vždycky hezký vztah. Naším společným plánem bylo, že jednou s námi zůstane žít v našem domě v...

Rusové v panice skupují letenky za rekordní sumy. Zájem je o jednosměrné

Ruský prezident Vladimir Putin ve středečním projevu k národu vyhlásil částečnou mobilizaci. Začne platit okamžitě a...

Slovensko vře kvůli cenám elektřiny. Největší výrobce hrozí bankrotem

Největšímu výrobci elektřiny na Slovensku, společnosti Slovenské elektrárne, se příčí dodávání elektřiny slovenským...

Mrazivá noc bez spánku a výstup na skálu. Soukalová promluvila o ztracení

Moderátorka Gabriela Soukalová (32) vyrazila na dovolenou v italském Livignu se svým přítelem Milošem a dcerkou...