Sobota 18. ledna 2020, svátek má Vladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 18. ledna 2020 Vladislav

Vánoční perníčky podle drsné rockerky a milovnice minimalismu

aktualizováno 
Perníčky s drsnějším rustikálním vzhledem zdobí Lucie Jadrná ze Stříbrných Hor hlavně bílou a šedou, případně metalickými odstíny. Navíc perníčky maluje hned po upečení, dokud jsou tvrdé. Když zvláční, už to jde podle jejích zkušeností hůře.

Lenka Jadrná má cit pro barvy, vkus, výtvarný talent a pevnou ruku. Pokud dáte tyhle ingredience také dohromady, pusťte se s chutí do zdobení perníčků. | foto: archiv Lucie Jadrné

Již uvítací tón jejího mobilního telefonu napoví, že budete mít co do činění s milovnicí rockové muziky. Mezi její nejoblíbenější patří třeba australská metalová legenda AC/DC. Pak už nepřekvapí, že z barev má nejraději kombinaci bílé s šedou či dokonce černou, což je zřejmé i z jejích velmi vkusně a současně efektně zdobených perníčků.

Rockerka se při zdobení nebojí ani černé či metalických barev

Málokdo by tipoval, že Lucie je mámou dvou roztomilých holčiček; téměř osmileté Bereniky a teprve jedenapůlroční Míši. Stále je tedy doma na mateřské, ale na pečení jí stejně mnoho času nezbývá. „Holky mi totiž dají pěkně zabrat,“ směje se. Zdobení perníčků se tedy věnuje v podstatě právě jen před Vánocemi.

Fotogalerie

Lucčinou doménou je navíc „jen“ finální dekorace, zatímco pečení má na triku maminka, respektive babička Lenka Kočová. Od ní jsme také vyzvěděli oblíbený recept na perníčky, pocházející z kuchyně tety z nedaleké Přibyslavi. Tipem k dobru pak je například právě to, že perníčky před pečením ani po vytažení z trouby neupravuje žádným nátěrem.

„Zůstanou hrubé, drsné, což ještě pozvedne jejich rustikální vzhled,“ vysvětluje paní Lucie. A dodává, že dekorovat polevou a barvami se dají hned po vychladnutí, kdy jsou ještě tvrdé a tuhé. „Jakmile zvláční, jde to už o poznání hůř.“

Nechce se vůbec věřit, že k perníčkům ji nepřivedla maminka ani třeba babička. „U nás doma se medové pečivo nikdy žádné velké oblibě netěšilo,“ přiznává. „Ale jednou mi kolegyně z práce přinesla pár upečených perníčků, abych je ozdobila. Věděla totiž, že mě baví kreslení a mám pevnou ruku.“

Osvědčený recept na perníčky Lenky Kočové

Na těsto budete potřebovat 50 g másla, 100 g tekutého medu, 4 vejce, 650 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 2 až 3 lžíce kvalitního práškového kakaa, 2 lžíce jedlé sody, 1,5 lžíce směsi perníkového koření a 1 lžíce mleté skořice. Na polevu 3 syrové bílky, jemně prosátý moučkový cukr dle potřeby, pár kapek citronové šťávy a potravinářské barvy.

V rendlíku na plotně rozehřejte máslo s medem a dohladka vymíchanou směs odstavte. Na vál jemně prosejte odváženou mouku s moučkovým cukrem a kakaem, přidejte sodu, veškeré koření a vše promíchejte. V hromádce vytvořte důlek, rozklepněte do něj celá vejce, přilijte zchladlý medový základ a vše postupně od středu propracujte. Nejprve nožem, pak dlaněmi a tužší těsto důkladně prohněťte. Je-li příliš měkké, zapracujte do něj další mouku, tuhé naopak napravíte trochou rozehřátého másla. Vyhnětený bochánek uložte zabalený ve fólii alespoň na 1 den v chladu.

Z odpočinutého těsta vyválejte na pomoučeném válu plát silný alespoň 3 mm (dle plánované velikosti perníčků), vypíchnuté kousky přeložte na plech vyložený pečicím papírem a při 150 °C je upečte (doba opět závisí na velikosti tvarů). Upečené nechte zchladnout (rozšlehaným vajíčkem je potírat opravdu nemusíte). Zchladlé můžete hned zdobit bílkovou polevou a barvami.

Tehdy se Lucie úkolu zhostila natolik úspěšně - výtvarné nadání zdědila po rodičích, tatínek pracuje jako restaurátor nábytku a maminka kdysi studovala keramickou školu v jihočeské Bechyni, že si tuto práci zamilovala.

Nejvíc ji ovšem baví barevné experimenty a tak se také zrodila loňská vánoční metalická kolekce určená na stromeček šedostříbrné barvy. A nutno přiznat, že je velmi efektní a ostudu by neudělal žádnému stromečku.

Lucie nejraději pracuje s tekutými potravinářskými barvami s metalickými efekty (konkrétně Rainbow Dust), které se dají nanášet štětcem. Pak teprve přijde na řadu malování bílkovou polevou (složení Lenčiny polevy najdete ve vedlejším boxu u receptu na perníčky). Polevu Lucie nešlehá, aby do sebe nenabrala příliš vzduchu. Jen ji míchá a tře.

Jak prozrazují i inspirativní fotografie, z odstínů tekutých potravinářských barev si nejvíc zamilovala modrou či šedou barvu s metalickým efektem. Na milost ale vzala i zlatou a zajímavě vypadají i její experimenty s temnou černou. Ani té se při zdobení perníčků jako správná rockerka nebojí.

Tip na uchování perníčků do dalších Vánoc

Krásně nazdobené perníčky, které byste rádi používali jako ozdoby, můžete uchovat i do příštích Vánoc. V nezměněné podobě se prý dají skladovat dokonce i několik let. Ideálně v dobře těsnících plechových krabicích, aby k nim nemohlo vlhko ani moli (více o nich zde).

Autoři:
  • Nejčtenější

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť...

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z...

Nejstarší hospody Česka přečkaly staletí a dodnes to v nich žije

Někde se z nich muselo utíkat před lapky tajnými chodbami, jinde štamgastům probourali průchod i hradbami. Nejstarší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Premium

Ve škole byla terčem posměchu. Dnes džihádistka Kristýna nenávidí i matku

Plánuje zabíjet. Soudí ji jako uprchlou. Žena z Mělnicka měla problémy s rodiči i spolužáky. Pětadvacetiletá Kristýna...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

TEST: Vyplatí se benzin, hybrid, nebo diesel? Spočítali jsme to

Auto máte vybrané, co mu ale dát pod kapotu, aby vás provoz vyšel co nejlevněji – klasický benzin, úsporný diesel, nebo...

  • Další z rubriky

Štrúdl podle rodinného receptu, ovšem listové těsto si musíte připravit sami

Jen dvě a půl hodiny času dostali účastníci televizní soutěže Peče celá země na přípravu štrúdlu z listového těsta....

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Zelené kamarádky, které s vámi přežijí i klimatizaci v kanceláři

Když budete mít na pracovišti alespoň malý koutek přírody, budete se tam cítit mnohem líp. Vždyť hlavním důvodem, proč...

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť...

ROZHOVOR: Rozvod si můžete zjednodušit s pomocí mediátorky
ROZHOVOR: Rozvod si můžete zjednodušit s pomocí mediátorky

V současné době se zdá, že udržet si manželský vztah, je stále těžší. Pokud je rozvod nevyhnutelný, pomoci může mediace. Tou se zabývá Mgr. Eva Vaňková, která působí jako rozvodová mediátorka a advokátka.

Najdete na iDNES.cz