Jak jíst zdravě a netloustnout? Zapomeňte na kalorie a vážení porcí

Autor:
Zhruba třicet let se stravuje vegetariánsky a přes všechna varování povila a vychovává tři zdravé děti, také vegetariány. Výživě se věnuje i profesně. Dietologii Margit Slimáková vystudovala v USA, odkud k nám také přinesla jednoduchý princip, jak se stravovat svobodně, zdravě a netloustnout.

Vegetariánství ovšem tato odbornice na zdravotní prevenci a výživu nikomu nenutí, ani když to se změnou svého jídelníčku myslíte opravdu vážně. Naopak. Když jsme k ni přijeli natočit reportáž o programu Zdravý talíř, jen pro nás koupila tuňáka ve vlastní šťávě a připravila rybičkovou pomazánku. Samozřejmě aniž by ochutnala. Přesto byla skvělá.

Zbytek tuňáka a pomazánky dostal pes, jídelníček pětičlenné rodiny Slimákových se bez masa obejde. Jak Margit uvedla před rokem v rozhovoru pro OnaDnes.cz (najdete ho zde), třeba na snídani mají doma každý den pečivo, máslo, hromadu zeleniny, kvalitní sýr, někdy vajíčko, jindy pomazánku.

"Kupuji na trhu pšenično-žitný kváskový chléb, máslo mám jenom od farmáře. V zimě jíme pravidelně kysané zelí, které jsme si naložili. K pečivu s máslem a pomazánkami dělám saláty z mrkve a jablek, červené řepy, k tomu hodně další zeleniny a vlašské ořechy. K obědu míváme jídlo založené na těstovinách nebo různá mexická jídla, tortilly, fazolové náplně, italská jídla s polentou. Dělám i vepřo knedlo zelo, ale knedlíky jsou celozrnné a místo vepřové používám pšeničnou náhradu masa, seitan," uvádí konkrétní možnosti, jak se zdravě stravovat.

Jíst kolik chci a netloustnout? Princip je jednoduchý

Zní to jako ideál, protože vlastní princip tzv. zdravého talíře nemůže být jednodušší, pochopí ho každý. Navíc můžete zapomenout na přepočítávání kalorií či joulů a odvažování porcí. V tom tkví asi největší svoboda tohoto přístupu ke stravování.

Jednodušší to být nemůže a volba je jen na vás...

Ovocný snídaňový nebo svačinový talíř

Zeleninový snídaňový nebo svačinový talíř

"Základem každého jídla by měla být zelenina, případně ovoce, pokud chcete sladké jídlo," říká Margit Slimáková, která přitom vychází z nejnovějších amerických výživových doporučení My plate a americké neziskové organizace Physicians Committee for Responsible Medicine.

Ovoce a zelenina by měly dohromady tvořit polovinu denního příjmu potravin, zeleniny by mělo být více než ovoce. Další čtvrtinu talíře by měly tvořit obiloviny a tu poslední bílkoviny obsažené ve vejcích, luštěninách, mase,  kysaných mléčných výrobcích. Zastoupeny mají být samozřejmě i přirozené zdravé tuky jako jsou rostlinné oleje či máslo, dodají je ale i ryby či ořechy.

Zvládne to i dítě

Pokud si to chcete vyzkoušet sestavení "zdravého talíře"  třeba na vlastním dítěti, můžete mu "slepý" zdravý talíř stáhnout zde a nechat ho, ať vám samo namaluje, co by si při dodržení daných pravidel dalo třeba na snídani či večeři.

"Vycházejte při sestavování jídelníčku z přirozených základních potravin, z těch si dělejte třeba pomazánky, saláty nebo polévku, možných variant je nepočítaně. Preferujte přitom potraviny lokální. Zapomenout byste měli na různé polotovary, ztužené tuky a náhražky tuků, výrobky s přidaným cukrem a bílý cukr vůbec," radí Margit Slimáková.

Prostě si základní potraviny jednoduše rozdělte do uvedených pěti skupin a při sestavování jídelníčku jen dodržujte jejich správný poměr. "Toť vše, zvládnou to bez problémů i děti," má ze své praxe vyzkoušeno odbornice na zdravotní prevenci a výživu , která se stala garantem projektu Skutečně zdravá škola (o projektu jsme již psali zde).

Jak sestavit například snídani, tedy jídlo pro náš denní start?

Konzumovaná zelenina by měla být různorodá a barevně pestrá, protože podle Slimákové nejde jen o výživové hodnoty a vitaminy, ale i obsažené barevné pigmenty rostlin podporující vitaminy v jejich funkci. "Ideální je tuzemská zelenina, z vlastní zahrádky, nebo od farmáře. Ale i ta ze supermarketu je pořád lepší než žádná." U ovoce je to s barevností i původem podobné, vyhněte se jen chemicky ošetřenému a u sušeného ovoce sířenému.

Bílkoviny by měly být ideálně zastoupeny luštěninami, na které zapomínáme. "Třeba z vařených fazolí se dá spolu se zakysanou smetanou udělat výborná pomazánka na chleba," radí zkušená zastánkyně co nejméně průmyslově zpracovávaných potravin. Nevynechávejte ani kvalitní sýr, tvaroh, ryby, vejce, kvalitní bílý neodtučněný jogurt (který si můžete sami dochutit trochou medu či domácím ovocem) a oříšky, které tělu podobně jako ryby současně dodají i tuky.

Patří tam samozřejmě i maso, ideálně z malochovu, kde lze uhlídat, čím je zvíře krmené. "Podle Evropského sdružení výrobců krmiv pro hospodářská zvířata totiž až 85 % krmných směsí obsahuje GM materiál. Přitom už existují studie, které prokazují, že dochází k přechodu geneticky modifikovaných organismů z potravy do krve, a to i přes pupečník do krve plodu," uvádí Slimáková zde ve svém článku o biopotravinách. Z etikety na balíčku masa v supermarketu se to ale nedozvíte.

Obiloviny konzumujte v nejrůznějších podobách.
Například vajíčková pomazánka, vejce, tvarohová a rybičková pomazánka, tvrdý...
Oleje a tuky jsou nejhodnotnější v superzdravých potravinách, jako jsou ořechy,...
Pijte vodu, neslazené čaje nebo si do sklenic připravte vodu, v níž macerujte...

Obiloviny a výrobky z nich, které zabírají celou čtvrtinu talíře, by měly být co nejméně zastoupeny bílou moukou. "Zdraví prospěšnější jsou celá zrna jako kroupy, rýže nebo jáhly. Dát si můžete i rýžovou kaši, kvalitní těstoviny ze semolinové mouky či namíchané  müssli, ovšem bez přidaného cukru." Mouku používejte i žitnou, pohankovou či celozrnnou, kupujte či pečte kváskový chléb (jak upéct kváskový chléb čtěte zde, rady kde sehnat kvásek najdete zde).

"Zdravé tuky tělu dodají kvalitní ryby či oříšky, ale i minimálně průmyslově upravované tuky, jako jsou za studena lisované rostlinné oleje, třeba konopný či oříškový. Dále kvalitní máslo a máslo ghí, které snáší vyšší teploty, takže na něm lze i smažit. Skvělým zdrojem zdravých tuků je ale i avokádo."

Jinak se o složení potravin podle Margit Slimákové starat nemusíte, ani o procenta tuků obsažených v sýru či jogurtu. "Pokud budete jíst tyto přirozené potraviny v uvedeném poměru, tak se jich nepřejíte. Důležitější je jejich původ a zda neobsahují přidaná barviva, cukry, ztužené tuky a podobně," konstatuje.

Snesli jsme si při natáčení talíře jídlem ze všech pět skupin těchto přirozených potravin na jeden stůl a nechali si předvést, jak by si sladký a slaný snídaňový talíř sestavila naše hostitelka. Nehleďte na množství, někdo jí více, někdo méně. Zdravých talířů ovšem můžete sníst, kolik chcete, a každý si můžete sestavit podle chuti. Další cenné rady od Margit Slimákové najdete na videu.  

Nejčtenější

Německý rybář chytil „upíří rybu“ z doby dinosaurů. Šokovala ho na Rýně

Stefan Scheer se vydal na noční rybářskou výpravu, která se ovšem proměnila v nečekané setkání s tvorem připomínajícím monstrum z vědecko-fantastického filmu. To, co se objevilo na konci jeho vlasce,...

Zahradu u řadovky plánovala procházkami se židlí. Prostor využila na maximum

Soutěž

Vysnili si zahradu, která se stane opravdovou součástí jejich života. Podařilo se. Ráno si na zahradě vypijí kávu, odpoledne tu děti píšou úkoly a hrají si, dospělí relaxují po práci. Rodina tu tráví...

Zbourali skleník ze zavařovaček a staré zahradě dali moderní užitnou podobu

Soutěž

Poprvé na tuto zahradu vstoupila čtenářka Pavlína téměř před třiceti lety. Byl to pozemek velký zhruba 2 500 metrů čtverečních s velkým políčkem brambor, ovocnými stromy, vysokou trávou, ohrádkou pro...

Nechtěli soumařit na zahradě jako máma, díky covidu naštěstí změnili názor

Člověk míní, život mění. Před rokem 2020 a příchodem covidu měla paní Jana s manželem naprosté jasno v tom, že rozhodně netouží po zahradě své maminky. Rodině sice patřila po generace, nicméně jim...

Zahrada po tatínkovi se jí stala průvodcem od nevědomosti k čiré vášni

Soutěž

Psal se rok 1998, když si rodiče čtenářky Elišky nechali od profesionálních zahradníků založit zahradu. „Táta, stavební inženýr, právě budoval náš dům – opravdu stabilní a promyšlený v každém...

Zahrada, která dopřává komfort i soukromí. U domu zahloubeného do terénu

„Nebojte se umístit pergolu s kuchyní dál od domu, není špatné si od něj občas odpočinout,“ říká v nadsázce zahradní designér Ferdinand Leffler. Nerad totiž vidí bioklimatické pergoly nalepené na...

22. června 2025

Goliášova pozdní radost. Ve 135 letech se stal poprvé otcem

Goliáš, impozantní samec želvy sloní, oslavil svůj první Den otců a 135. narozeniny v Zoo Miami, což představuje pozoruhodný milník v jeho dlouhém životě. Po letech neúspěšných pokusů o rozmnožování...

21. června 2025

To je skutečný filmový Nemo. Fascinující klaun očkatý se může stát samičkou

Je to slavný předobraz Nema ze dvou známých animovaných filmů. Jak moc se tvůrci drželi reality? A kterou unikátní schopnost těchto rybek zatím nechali stranou?

20. června 2025

Zahrada po tatínkovi se jí stala průvodcem od nevědomosti k čiré vášni

Soutěž

Psal se rok 1998, když si rodiče čtenářky Elišky nechali od profesionálních zahradníků založit zahradu. „Táta, stavební inženýr, právě budoval náš dům – opravdu stabilní a promyšlený v každém...

20. června 2025

Pivo jako lék. Snižuje riziko úmrtí, stres, posiluje spánek a zlepšuje duševní zdraví

Premium

Stále víc lékařských studií se shoduje, že přiměřená kombinace českého národního nápoje může zpříjemnit a prodloužit život. Ministerstvo kultury zařadilo letos v lednu českou pivní kulturu na seznam...

19. června 2025

Vzácný úspěch. Pražská zoo po 40 letech odchovala čáji obojkové, mláďata už ukazuje

Zoologické zahradě v Praze se po více než 40 letech podařilo odchovat čáji obojkové, statné jihoamerické ptáky. Ze čtveřice narozených mláďat přežila dvě, která jsou nově k vidění ve Vodním světě v...

19. června 2025  14:50

Mšice ničí růže i rajčata. Zbavte se jich rychle a bez chemie

Mšice patří mezi nejčastější a nejúpornější škůdce na zahradě. Napadají růže, rybíz, rajčata i další rostliny, sají z nich šťávu, oslabují je a mohou přenášet i virové choroby, které dále snižují...

19. června 2025

Nechtěli soumařit na zahradě jako máma, díky covidu naštěstí změnili názor

Člověk míní, život mění. Před rokem 2020 a příchodem covidu měla paní Jana s manželem naprosté jasno v tom, že rozhodně netouží po zahradě své maminky. Rodině sice patřila po generace, nicméně jim...

19. června 2025

Hadí překvapení před dveřmi. Texaskou ženu vyděsil nečekaný host

Žena z Texasu zažila nečekaný šok, když zjistila, co se jí plížilo přímo přede dveřmi. Jednoduchá notifikace z bezpečnostní kamery odhalila nezvaného hosta, který Anně z Cypressu z Texasu způsobil...

19. června 2025

Jako když se podíváte mimozemšťanovi do očí. Umožní to makrosnímky hmyzu

Dvojčata Maceo a Andrea Grammaticovi z Paříže zachytila hmyz tak, jak ho ještě neznáte. Jejich nová galerie makrofotografií odhaluje každý detail těchto drobných tvorů – od třpytivých těl až po...

18. června 2025

Ani kapka nazmar: Soutěžíme o dětské designové lahvičky NUK Mini-Me
Ani kapka nazmar: Soutěžíme o dětské designové lahvičky NUK Mini-Me

Hledáte lahvičku, kterou si zamiluje každé dítě? Lahve z řady NUK Mini-Me jsou skvělé pro každodenní použití doma i na cestách. Mají moderní...

Na pár metrech čtverečních živého plotu lze sklízet třešně, jahody či rybíz

Možná potřebujete chytře oddělit dva různé zahradní kouty nebo přemýšlíte, jak smysluplně využít předzahrádku. Či pás podél plotu se sousedy. Co jedlý živý plot poskládaný z ovocných stromků, keřů,...

18. června 2025

Německý rybář chytil „upíří rybu“ z doby dinosaurů. Šokovala ho na Rýně

Stefan Scheer se vydal na noční rybářskou výpravu, která se ovšem proměnila v nečekané setkání s tvorem připomínajícím monstrum z vědecko-fantastického filmu. To, co se objevilo na konci jeho vlasce,...

17. června 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.