Středa 12. května 2021, svátek má Pankrác
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 12. května 2021 Pankrác

Jak jíst zdravě a netloustnout? Zapomeňte na kalorie a vážení porcí

Zhruba třicet let se stravuje vegetariánsky a přes všechna varování povila a vychovává tři zdravé děti, také vegetariány. Výživě se věnuje i profesně. Dietologii Margit Slimáková vystudovala v USA, odkud k nám také přinesla jednoduchý princip, jak se stravovat svobodně, zdravě a netloustnout.

Vegetariánství ovšem tato odbornice na zdravotní prevenci a výživu nikomu nenutí, ani když to se změnou svého jídelníčku myslíte opravdu vážně. Naopak. Když jsme k ni přijeli natočit reportáž o programu Zdravý talíř, jen pro nás koupila tuňáka ve vlastní šťávě a připravila rybičkovou pomazánku. Samozřejmě aniž by ochutnala. Přesto byla skvělá.

Fotogalerie

Zbytek tuňáka a pomazánky dostal pes, jídelníček pětičlenné rodiny Slimákových se bez masa obejde. Jak Margit uvedla před rokem v rozhovoru pro OnaDnes.cz (najdete ho zde), třeba na snídani mají doma každý den pečivo, máslo, hromadu zeleniny, kvalitní sýr, někdy vajíčko, jindy pomazánku.

"Kupuji na trhu pšenično-žitný kváskový chléb, máslo mám jenom od farmáře. V zimě jíme pravidelně kysané zelí, které jsme si naložili. K pečivu s máslem a pomazánkami dělám saláty z mrkve a jablek, červené řepy, k tomu hodně další zeleniny a vlašské ořechy. K obědu míváme jídlo založené na těstovinách nebo různá mexická jídla, tortilly, fazolové náplně, italská jídla s polentou. Dělám i vepřo knedlo zelo, ale knedlíky jsou celozrnné a místo vepřové používám pšeničnou náhradu masa, seitan," uvádí konkrétní možnosti, jak se zdravě stravovat.

Jíst kolik chci a netloustnout? Princip je jednoduchý

Zní to jako ideál, protože vlastní princip tzv. zdravého talíře nemůže být jednodušší, pochopí ho každý. Navíc můžete zapomenout na přepočítávání kalorií či joulů a odvažování porcí. V tom tkví asi největší svoboda tohoto přístupu ke stravování.

Jednodušší to být nemůže a volba je jen na vás.

Jednodušší to být nemůže a volba je jen na vás...

Ovocný snídaňový nebo svačinový talíř

Ovocný snídaňový nebo svačinový talíř

Zeleninový snídaňový nebo svačinový talíř

Zeleninový snídaňový nebo svačinový talíř

"Základem každého jídla by měla být zelenina, případně ovoce, pokud chcete sladké jídlo," říká Margit Slimáková, která přitom vychází z nejnovějších amerických výživových doporučení My plate a americké neziskové organizace Physicians Committee for Responsible Medicine.

Ovoce a zelenina by měly dohromady tvořit polovinu denního příjmu potravin, zeleniny by mělo být více než ovoce. Další čtvrtinu talíře by měly tvořit obiloviny a tu poslední bílkoviny obsažené ve vejcích, luštěninách, mase,  kysaných mléčných výrobcích. Zastoupeny mají být samozřejmě i přirozené zdravé tuky jako jsou rostlinné oleje či máslo, dodají je ale i ryby či ořechy.

Zvládne to i dítě

Pokud si to chcete vyzkoušet sestavení "zdravého talíře"  třeba na vlastním dítěti, můžete mu "slepý" zdravý talíř stáhnout zde a nechat ho, ať vám samo namaluje, co by si při dodržení daných pravidel dalo třeba na snídani či večeři.

"Vycházejte při sestavování jídelníčku z přirozených základních potravin, z těch si dělejte třeba pomazánky, saláty nebo polévku, možných variant je nepočítaně. Preferujte přitom potraviny lokální. Zapomenout byste měli na různé polotovary, ztužené tuky a náhražky tuků, výrobky s přidaným cukrem a bílý cukr vůbec," radí Margit Slimáková.

Prostě si základní potraviny jednoduše rozdělte do uvedených pěti skupin a při sestavování jídelníčku jen dodržujte jejich správný poměr. "Toť vše, zvládnou to bez problémů i děti," má ze své praxe vyzkoušeno odbornice na zdravotní prevenci a výživu , která se stala garantem projektu Skutečně zdravá škola (o projektu jsme již psali zde).

Jak sestavit například snídani, tedy jídlo pro náš denní start?

Konzumovaná zelenina by měla být různorodá a barevně pestrá, protože podle Slimákové nejde jen o výživové hodnoty a vitaminy, ale i obsažené barevné pigmenty rostlin podporující vitaminy v jejich funkci. "Ideální je tuzemská zelenina, z vlastní zahrádky, nebo od farmáře. Ale i ta ze supermarketu je pořád lepší než žádná." U ovoce je to s barevností i původem podobné, vyhněte se jen chemicky ošetřenému a u sušeného ovoce sířenému.

Bílkoviny by měly být ideálně zastoupeny luštěninami, na které zapomínáme. "Třeba z vařených fazolí se dá spolu se zakysanou smetanou udělat výborná pomazánka na chleba," radí zkušená zastánkyně co nejméně průmyslově zpracovávaných potravin. Nevynechávejte ani kvalitní sýr, tvaroh, ryby, vejce, kvalitní bílý neodtučněný jogurt (který si můžete sami dochutit trochou medu či domácím ovocem) a oříšky, které tělu podobně jako ryby současně dodají i tuky.

Patří tam samozřejmě i maso, ideálně z malochovu, kde lze uhlídat, čím je zvíře krmené. "Podle Evropského sdružení výrobců krmiv pro hospodářská zvířata totiž až 85 % krmných směsí obsahuje GM materiál. Přitom už existují studie, které prokazují, že dochází k přechodu geneticky modifikovaných organismů z potravy do krve, a to i přes pupečník do krve plodu," uvádí Slimáková zde ve svém článku o biopotravinách. Z etikety na balíčku masa v supermarketu se to ale nedozvíte.

Obiloviny konzumujte v nejrůznějších podobách.
Například vajíčková pomazánka, vejce, tvarohová a rybičková pomazánka, tvrdý...
Oleje a tuky jsou nejhodnotnější v superzdravých potravinách, jako jsou ořechy,...
Pijte vodu, neslazené čaje nebo si do sklenic připravte vodu, v níž macerujte...

Obiloviny a výrobky z nich, které zabírají celou čtvrtinu talíře, by měly být co nejméně zastoupeny bílou moukou. "Zdraví prospěšnější jsou celá zrna jako kroupy, rýže nebo jáhly. Dát si můžete i rýžovou kaši, kvalitní těstoviny ze semolinové mouky či namíchané  müssli, ovšem bez přidaného cukru." Mouku používejte i žitnou, pohankovou či celozrnnou, kupujte či pečte kváskový chléb (jak upéct kváskový chléb čtěte zde, rady kde sehnat kvásek najdete zde).

"Zdravé tuky tělu dodají kvalitní ryby či oříšky, ale i minimálně průmyslově upravované tuky, jako jsou za studena lisované rostlinné oleje, třeba konopný či oříškový. Dále kvalitní máslo a máslo ghí, které snáší vyšší teploty, takže na něm lze i smažit. Skvělým zdrojem zdravých tuků je ale i avokádo."

Jinak se o složení potravin podle Margit Slimákové starat nemusíte, ani o procenta tuků obsažených v sýru či jogurtu. "Pokud budete jíst tyto přirozené potraviny v uvedeném poměru, tak se jich nepřejíte. Důležitější je jejich původ a zda neobsahují přidaná barviva, cukry, ztužené tuky a podobně," konstatuje.

Snesli jsme si při natáčení talíře jídlem ze všech pět skupin těchto přirozených potravin na jeden stůl a nechali si předvést, jak by si sladký a slaný snídaňový talíř sestavila naše hostitelka. Nehleďte na množství, někdo jí více, někdo méně. Zdravých talířů ovšem můžete sníst, kolik chcete, a každý si můžete sestavit podle chuti. Další cenné rady od Margit Slimákové najdete na videu.  

Autor:
  • Nejčtenější

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

Pohlreich nadskakoval nedočkavostí, když mu gril sebrala Iveta Fabešová

Zdeněk Pohlreich rád vaří a griluje. Ovšem když mu jeho oblíbenou hračku sebere jeho souputnice pořadem Rozpal to,...

VIDEO: S tupými zahradnickými nůžkami se nadřete. Nabrousíte je za okamžik

Není nic horšího, než pracovat s tupými nástroji. To se týká i zahradnických nůžek, které po zimě vytáhnete z kůlny a...

Existuje pět typů majitelů koček, tvrdí vědci. Ke kterému patříte vy?

Premium Pokud máte doma kočku, určitě se poznáte v jednom z pěti typů chovatelů, které popsali vědci z univerzity v anglickém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Procházku vypnu, slibuje Rakić. Uznávaný sudí analyzuje: Dokázal by to, ale...

Premium Z Jiřího Procházky se mezi konkurenty polotěžké váhy UFC (93 kg) stává žádané zboží. O novou dvojku divize si hlasitě...

Nejproočkovanější země světa zavádí tvrdá opatření. Covid mají i očkovaní

Premium Na Seychelách vyskočil součet všech případů za více než rok pandemie v posledních třech dnech o třináctinu. Problém je...

  • Další z rubriky

Při koupi vchodových dveří hleďte na ideální kombinaci dveří, zárubní i zámku

Pokud vyměňujete staré vchodové dveře za nové, buďte při jejich výběru obezřetní. Zvažte nejen jejich cenu, velikost,...

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

Zkuste nadýchané čokoládové suflé s karamelizovanými ořechy a mascarpone

Suflé je kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. Jednou z hlavních ingrediencí jsou...

Dveře, odpady, voda, chemie. Jak předcházet drobným domácím katastrofám

I když by se mohlo zdát, že domácí prostředí skýtá větší bezpečí než pobyt venku, ani v domě či bytě se lidé nevyhnou...

Věděli jste, že můžete ovlivnit riziko vzniku alergie vašeho děťátka?
Věděli jste, že můžete ovlivnit riziko vzniku alergie vašeho děťátka?

Alergie je nemoc dnešní doby. V České republice je až 25 % alergických dětí a tento počet pořád stoupá. Lze nějak vzniku alergie předejít?

Výchova šokem: policie vytáhla čumila z auta, aby si prohlédl mrtvolu

Na německé dálnici A3 v Hesensku v neděli zahynuli při dopravní nehodě dva mladí lidé, muž ve věku 35 let na místě,...

Své důchodové konto si nehlídal. Dostane tak od státu nižší penzi

Kontrolujete si pravidelně své důchodové konto, které vede Česká správa sociálního zabezpečení. Hlídejte si také, zda...

Havlové je po očkování špatně. Nerada jsem se podřídila celku, napsala

Dagmar Havlová (68) se fanouškům na sociálních sítích svěřila s tím, že jí momentálně není dobře. Po první dávce...

Udělal chybu, bude pykat, říká moderátorka Křížková o manželově trestu vězení

Modelka a moderátorka Lucie Křížková (36), rozená Váchová, se na Instagramu svěřila s překvapivou novinkou z osobního...

Dům sestavili na pozemku za den. Na 56 metrů čtverečních se vešlo vše

Jednašedesátka, tedy obytný dům s pořadovým číslem Freedomky No. 061, byl na pozemku sestaven, k překvapení sousedů,...