Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

aktualizováno 
Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde například nabídka čerstvých ryb. Jednou z jeho nejoblíbenějších je makrela. Podívejte se, jak ji připravuje na grilu.

Makrela obecná je podle stupně ohrožení IUCN (International Union for Conservation of Nature – mezinárodní organizace zaměřená na uchování přírodních zdrojů) málo ohroženým druhem. 

Fotogalerie

Samozřejmě v přímořské oblasti, kde můžete koupit tuto rybu na trhu, je vaření s ní radost. Ale chlazenou makrelu koupíte i u nás, v běžné obchodní síti koupíte i zmrazenou.

Pohlreich měl štěstí, že mu prodavačka rybu vyfiletovala. Kdo by chtěl makrelu podle jeho receptu vyzkoušet, může si ji vyfiletovat i sám. Strukturou kostí je podobná pstruhu. To znamená, že říznete u hlavy nožem k páteři a táhnete k ocasu. Pak jen vyříznete žeberní kosti a zůstane vám krásný čistý filet. Jak na filetování ryby se podívejte zde.

„Když ho hodíte na gril, pečete ho drtivou část času na kůži. Vidíte, jak maso pečením začíná bělat, až nakonec ho otočíte na druhou stranu,“ radí Pohlreich, který pro úpravu na grilu zvolil recept s petrželkovou marinádou. 

Letní grilování

Když vyfiletujete rybu, využijte zbývající čas na další přípravné práce. Filet osolte a opepřete a zakapejte citronovou šťávou a nechejte ho odpočívat. Pak nakrájejte uvařenou bramboru na plátky a šalotku na čtvrtky. Nechte je péct na grilu, neuškodí je pokapat troškou oleje, aby lépe chytaly barvu.

Nasekejte hladkolistou petržel, smíchejte s nasekaným česnekem a olivovým olejem, přidejte sůl a pepř. Je to v podstatě něco, jako kdybyste chtěli připravit pesto z petržele, jen ho nakrájíte jen nahrubo. Jakmile se zdá, že šalotka a brambory na mřížce už jsou skoro hotové, přijde čas na rybu, která je hotová v mžiku. 

Na talíř přidejte plátky opečených brambor, do marinády přidejte i opečenou šalotku, přidejte na talíř rybí filety a jednotlivé vrstvy prokládejte petrželkou, čtvrtky šalotek dávejte bokem jako ozdobu.

Kompletní recept včetně dalších, které jste mohli vidět v posledním díle této série grilování se Zdeňkem Pohlreichem, najdete na iPrima.cz.

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku  pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Autor:

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Hovězí steak s paprikou a žampiony.

VIDEO Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že...

Tipy na jaro


Nejčtenější

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Terasa na terčích zabrání při poruše nákladné rekonstrukci

Terče je možné použít i pro dřevěné podlahy.

Terasové terče jsou robustní polypropylenové podstavce, které umožňují suchou pokládku teras, balkonů a plochých...

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Najdete na iDNES.cz