Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

  • 4
Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde například nabídka čerstvých ryb. Jednou z jeho nejoblíbenějších je makrela. Podívejte se, jak ji připravuje na grilu.

Makrela obecná je podle stupně ohrožení IUCN (International Union for Conservation of Nature – mezinárodní organizace zaměřená na uchování přírodních zdrojů) málo ohroženým druhem. 

Samozřejmě v přímořské oblasti, kde můžete koupit tuto rybu na trhu, je vaření s ní radost. Ale chlazenou makrelu koupíte i u nás, v běžné obchodní síti koupíte i zmrazenou.

Pohlreich měl štěstí, že mu prodavačka rybu vyfiletovala. Kdo by chtěl makrelu podle jeho receptu vyzkoušet, může si ji vyfiletovat i sám. Strukturou kostí je podobná pstruhu. To znamená, že říznete u hlavy nožem k páteři a táhnete k ocasu. Pak jen vyříznete žeberní kosti a zůstane vám krásný čistý filet. Jak na filetování ryby se podívejte zde.

„Když ho hodíte na gril, pečete ho drtivou část času na kůži. Vidíte, jak maso pečením začíná bělat, až nakonec ho otočíte na druhou stranu,“ radí Pohlreich, který pro úpravu na grilu zvolil recept s petrželkovou marinádou. 

Když vyfiletujete rybu, využijte zbývající čas na další přípravné práce. Filet osolte a opepřete a zakapejte citronovou šťávou a nechejte ho odpočívat. Pak nakrájejte uvařenou bramboru na plátky a šalotku na čtvrtky. Nechte je péct na grilu, neuškodí je pokapat troškou oleje, aby lépe chytaly barvu.

Nasekejte hladkolistou petržel, smíchejte s nasekaným česnekem a olivovým olejem, přidejte sůl a pepř. Je to v podstatě něco, jako kdybyste chtěli připravit pesto z petržele, jen ho nakrájíte jen nahrubo. Jakmile se zdá, že šalotka a brambory na mřížce už jsou skoro hotové, přijde čas na rybu, která je hotová v mžiku.

Na talíř přidejte plátky opečených brambor, do marinády přidejte i opečenou šalotku, přidejte na talíř rybí filety a jednotlivé vrstvy prokládejte petrželkou, čtvrtky šalotek dávejte bokem jako ozdobu.

Kompletní recept včetně dalších, které jste mohli vidět v posledním díle této série grilování se Zdeňkem Pohlreichem, najdete na iPrima.cz.

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku  pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.


Letní grilování - Maso