Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci chuti navíc. Zejména ta v asijském stylu, jejichž snadnou přípravu vám dnes ukážou průvodci grilovací akademie.

Svoje grily se tentokrát rozhodli rozpálit jen pár kilometrů od Litoměřic, mezi kopci Lovošem a Radobýlem. Mezi strmými svahy a skalními masivy Českého středohoří, v krásném prostředí Parku inspirace rodinné firmy CS Beton, kde si můžete nejen odpočinout, ale také načerpat nové nápady pro váš dům či zahradu.

Pro mnohé z nás jsou perfektní jednohubkou. Způsob přípravy kuřecích křídel v grilu má mnoho podob, a i proto jsou tak oblíbená,“ říká v úvodu epizody pipMaster David Kubricht.

Nejprve si připravte kuřecí maso. Průvodci sáhli po české produkci z farmy Druhaz v Sedlčanech. Jejich maso pochází z pomalu rostoucích kuřat, která jsou přes padesát dnů chována v podestýlce ze slámy a krmena směsmi bez geneticky modifikovaných organismů (GMO).

„Jako první krok zbavte křídla letek. Samozřejmě, kdo je má rád, může si je tam nechat, ale osobně je nemusím, protože se v grilu mohou spálit. A navíc, když je ořežete, tak si z nich můžete udělat krásný vývar. V dalším kroku křídla uprostřed nařízněte ke kloubu, aby se vám nesjížděla a lépe se propekla,“ radí pipMaster ve videu. Takto připravená křídla můžete začít marinovat.

Suroviny na asijská křídla:

  • 1 kg kuřecích křídel
  • 2 stroužky česneku
  • 5 g zázvoru
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička černých sezamových semínek
  • 1 jarní cibulka

Do velké misky nejprve prolisujte česnek, přidejte najemno nastrouhaný čerstvý zázvor. Přidejte sladkou sójovou omáčku, sezamový olej, marinádě dodají perfektní chuť.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

Do marinády dále přidejte ještě černá sezamová semínka a najemno posekanou jarní cibulku. Marinádu důkladně promíchejte, naložte do ní kuřecí křídla a nechte alespoň hodinu marinovat. Po hodině můžete s křídly do grilu.

Gril rozpalte na 190 stupňů. Ideální teplota pro křídla je někde mezi 180 až 200 stupni. Křídla grilujte nepřímou metodou 45 až 60 minut, dokud nebudou propečená a nechytnou zlatou barvu.

„Křídla vyskládejte na rošt dokola, nedávejte je úplně do kraje, protože tam proudí horký vzduch výrazně více a křídla by se vám mohla připálit,“ radí pipMaster. Křídla je samozřejmě potřeba občas otočit, protože zespodu to bude víc hřát než shora, takže se mohla připálit.

Mezitím si připravte asijskou omáčku z pár surovin, kterou je budete nakonec potírat. Do misky dejte omáčku ze směsi chilli papriček a omáčky Sriracha, dále Hoisin omáčku, med a jako poslední přidejte rýžový ocet, důkladně promíchejte.

Lepkavá omáčka na asijská křídla:

6 lžic omáčky Sriracha

3 lžíce omáčky Hoisin

1 ½ lžíce medu

1 lžíce rýžového octu

Jakmile teplota v mase dosáhne 85 stupňů, potřete je připravenou omáčkou a nechte ji na křídlech ještě 10 minut v grilu zaschnout. „Křídla budou samozřejmě mít kvůli různým velikostem různé vnitřní teploty, finální teplota pro sundání z grilu je někde okolo 90 stupňů,“ upozorňuje pipMaster, který ke kontrole teploty uvnitř masa použil teploměr.

Po sundání z grilu můžete křídla ještě lehce potřít připravenou omáčkou. Dozdobte lehce posekanou jarní cibulkou a sezamovými semínky. Ke křidélkům v asijském stylu se hodí například víno Wohlmuth Sauvignon Blanc Ried Steinriegl ročník 2020. Víno pochází z oblasti Südsteiermark a má intenzivní vůni květu černého bezu s nádechem grapefruitové kůry a bylinných tónů.

„Jdeme to ochutnat. Ideální je, když to ještě můžete v kloubu krásně rozlomit, aby vám to při konzumaci šlo krásně od kosti. Asijská křídla jsou krásně šťavnatá, mají parádní pikantní chuť a jsou krásně kořeněná,“ uzavírá spokojený pipMaster a jeho kolega Daniele dodává „pálivé, ale není to agresivní, fakt chutnají dobře“.

Autor:

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Tajemná skotská vejce. Vyzkoušejte je o Velikonocích na grilu trochu jinak

Ideální výsledek: maso je propečené a žloutek zůstal polotekutý.

VIDEO Jsou sice složitější na přípravu, ale kdy jindy si dopřát delikátní skotská vejce v netradiční...

Vyzkoušejte legendární plněné rolky z krkovičky. Jsou to bomby z Apulie

Legendární masové bomby z Apulie

VIDEO Láska k červeném masu dala v Itálii vzniknout pouličním masovým bombám z Apulie. Legendární masové...

  • Nejčtenější

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

KVÍZ: Poznáte naše ryby podle fotografie?

10. června 2024

Co Čech, to rybář, houbař nebo kutil, říká se. Jak jste na tom s rybařením právě vy? Poznáte, co...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

Na zahradě po babi a dědovi si postavila dům a s rodinou buduje novou zahradu

11. června 2024

Soutěž Miluje zahradničení a má to štěstí, že u domu mají i poměrně velkou zahradu. „Nikdy bych nevěřila,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Posekám, ostříhám „bobany“ a kochám se, říká zahradní experimentátorka

10. června 2024

Soutěž Příběh této pečlivě zastřihované zahrady na Českolipsku začal před čtrnácti lety. Tehdy čtenářka...

Sám si navrhl i zrealizoval zahradu, kde vládne kámen. Jako ze žurnálu

17. června 2024

Soutěž S realizací proměny své zahrady na Uhersko-Hradišťsku začal čtenář Marian krok za krokem na podzim...

Ráj s altánkem a jezírkem pro tátu na vozíku pomohli vybudovat kamarádi

16. června 2024

Soutěž Dvougenerační soužití v rodinném domě je poměrně běžné, obzvlášť v menších obcích. Aby se impulsem...

Celé kuře na grilu za dvacet minut? Mistři vědí, jak na to

15. června 2024

Dnes Jan Horký s Davidem Valíčkem připraví celé kuře v oblíbeném cajun rubu za neuvěřitelných 20...

Mládě pražských vombatů už vykukuje mámě z vaku, v sobotu jej čekají křtiny

14. června 2024

Je to tvor tak zvláštní, že přitahuje pozornost, ač vypadá jako velká tlustá šedivá myš. Ovšem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...