Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) se až třetina celosvětově vyprodukovaného jídla vyhodí. Co konkrétně to znamená Evropě, a tedy i u nás? Na jednoho člověka připadá 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok a svůj nemalý podíl na tom mají i domácnosti, nejvíce jednočlenné.
Plýtvání tedy rozhodně může omezit každý a u čerstvého ovoce a zeleniny to platí dvojnásob. Odhadnout množství, které spotřebujeme a ještě poznat, který kousek je opravdu v kondici, ovšem není úplně snadné. Co banány, nejsou ty s hnědými flíčky nahnilé? A co třeba tvrdá rajčata, dozrají?
Nejvíc o tom ví ti, kterým denně projdou pod rukama ne palety, ale doslova jednotlivé kousky ovoce a zeleniny. Například ve Freshbedynky.cz doslova každý kousek vezmou do ruky, když ovoce a zeleninu rozdělují do jednotlivých bedýnek pro své zákazníky. Spolu s bývalým foodblogerem, později zakladatelem Sklizeno.cz Davidem Kuklou, tedy sestavili na základě svých zkušeností šest nosných rad, jak vybírat ovoce a zeleninu v obchodě i na trhu.