Klidně kupujte banány s hnědými flíčky a tvrdá rajčata, jsou nejlepší

aktualizováno 
Metoda pokus omyl vychází při nákupu ovoce a zeleniny pěkně draho. To zlevněné, co vypadalo výhodně, často nakonec vyhodíme. A něčeho koupíme víc, než jsme schopni spotřebovat. Co radí ti, pro které je nákup a prodej těchto komodit každodenním chlebem? Jak ušetřit a omezit plýtvání?
Část 1/8
Není čerstvou zeleninu, po nákupu ovšem většinou potřebuje urychleně zpracovat.

Není čerstvou zeleninu, po nákupu ovšem většinou potřebuje urychleně zpracovat.

Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) se až třetina celosvětově vyprodukovaného jídla vyhodí. Co konkrétně to znamená Evropě, a tedy i u nás? Na jednoho člověka připadá 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok a svůj nemalý podíl na tom mají i domácnosti, nejvíce jednočlenné.

banán, rajče

Plýtvání tedy rozhodně může omezit každý a u čerstvého ovoce a zeleniny to platí dvojnásob. Odhadnout množství, které spotřebujeme a ještě poznat, který kousek je opravdu v kondici, ovšem není úplně snadné. Co banány, nejsou ty s hnědými flíčky nahnilé? A co třeba tvrdá rajčata, dozrají? 

Nejvíc o tom ví ti, kterým denně projdou pod rukama ne palety, ale doslova jednotlivé kousky ovoce a zeleniny. Například ve Freshbedynky.cz doslova každý kousek vezmou do ruky, když ovoce a zeleninu rozdělují do jednotlivých bedýnek pro své zákazníky. Spolu s bývalým foodblogerem, později zakladatelem Sklizeno.cz Davidem Kuklou, tedy sestavili na základě svých zkušeností šest nosných rad, jak vybírat ovoce a zeleninu v obchodě i na trhu.

Autor:

Nejčtenější

Ze zahrady v satelitu vytvořila architektka venkovní obývák s bazénem

Pohled z domu na bazén časem milosrdně zacloní vysoká tráva ozdobnice. ...

Zahrada u rodinného domu by podle zahradního architekta Ferdinanda Lefflera měla rodině jednoznačně sloužit v podstatě...

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Zlatavá velikonoční nádivka by měla být s chutí másla, uzeného masa a plná...

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve velikonočních tradicích

Kraslice Jaroslavy Vaňousové z Chebu zdobené drátkováním

Velikonoční svátky výrazně provázejí tradice. Mnohé z nich se ale udržují pouze lokálně a některé zvyky dokonce už...

Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

Košík s "úlovkem česnekových" bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním...

Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího...

Liščata odložená na zastávce se zachránit nepodařilo, všechna uhynula

Zvířecí záchranář Karel Bobál se snaží vypiplat liščí mláďata.

Ani jedno z pěti liščat nalezených v papírové krabici na autobusové zastávce nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku se...

Další z rubriky

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Zlatavá velikonoční nádivka by měla být s chutí másla, uzeného masa a plná...

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a...

Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

Košík s "úlovkem česnekových" bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním...

Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího...

Mladé skopové je pro Velikonoce typickým pokrmem. Jen vědět, jak na něj

Mladé skopové maso se považuje za jeden ze symbolů jarních svátků. Mnozí se nad...

Mladé maso se považuje za jeden ze symbolů jarních svátků. Mnozí se nad ním ošklibují, je to však spíše tím, že se...

Najdete na iDNES.cz