Pátek 6. prosince 2019, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 6. prosince 2019 Mikuláš

VIDEO: Naučte se správně skladovat zeleninu, vajíčka i chléb. Ušetříte

aktualizováno 
Rady, jak uchovat zeleninu co nejdéle čerstvou, abyste ji nemuseli vyhodit, dali pro čtenáře iDNES.cz dohromady šéfkuchař Petr Pešek z bistra Rybarna.net a Petr Hanzel z iniciativy Zachranjidlo.cz. Uvidíte, že se vám jejich praktikování vyplatí. Spočítejte si, kolik ušetříte, když odteď žádnou zeleninu nevyhodíte.

U salátů oceňujeme vysoký obsah vody a s tím související křehkost, takže stojí za to nenechat je v lednici zaschnout nebo zahnít. To už si pak moc nepochutnáte.

Jak uchovat zeleninu a vejce

Přitom stačí koupený salát seříznout a vložit do misky s čerstvou vodou, tak aby byla seříznutá část potopená, a uložit ho do ledničky. Nasimulujete tak v podstatě hydroponii, salát vydrží déle křehký a zachová si i svou chuť. Dokonce pak můžete odebírat i jednotlivé listy salátu podle potřeby.

Podle Petra Hanzela k šetrnému uchování listové či košťálové zeleniny nepotřebujete ani chladničku. Stačí ho nechat stát ve vodě třeba na kuchyňské lince a ještě vás bude těšit pohled na svěže zelené listy. "Je ale potřeba udělat si čas a alespoň jednou denně salátu vodu v misce vyměnit za čerstvou." To samé platí i pro brokolici, případně další košťáloviny, některé jsou schopny ve vodě i dorůstat.

A co další druhy zeleniny? A co chléb a vajíčka?

Zeleninu obecně - jako třeba okurky, mrkev, papriky - ukládejte ve spodní části lednice, která je k tomu určena. Ideálně tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly. Protože jakmile jeden kus začne zahnívat, přenese se hniloba i na ostatní a posléze můžete místo jednoho špatného kusu vyhodit vše.

Proč iniciativa zachranjidlo.cz

Je prokázáno, že se vyhazuje třetina až polovina potravin a spolu s nimi i cenné zdroje, jako je voda, energie, pohonné hmoty i lidská práce. Jde tedy současně i o ekonomický problém: čím více potravin vyhazujeme, tím se zbytečně zvyšuje cena toho, co doopravdy zpracujeme a využijeme.

Zachranjidlo.cz je snahou skupiny přátel (připravili například tisíc obědů zdarma na Václavském náměstí, více zde), kteří chtějí upoutat pozornost na dlouhodobou kampaň proti plýtvání, která vyvrcholí v roce 2014. Ten byl Evropskou komisí vyhlášen rokem boje proti plýtvání jídlem.

Cibule a česnek jsou zase naopak v podstatě takové živé zeleninové konzervy, takže je můžete bez obav uchovávat při běžné pokojové teplotě mimo lednici.

K bramborám zase Hanzel radí přidat jablko, které vylučuje látky, jež bramborám pomohou udržet si déle čerstvost a nekazit se.  

U vajíček záleží na tom, jestli jste tzv. "kochači" a rádi se do lednice rádi díváte. Vajíčkům vyloženým v přihrádce na dveřích pak takové střídání teplot nedělá dobře - respektive zahřívání při otevřených dveřích lednice. "Pak je lepší nechat je v obalu, ve kterém je přinesete z obchodu a uložit je do zadní části lednice, kde zůstává teplota víceméně stabilní i během otevření dvířek lednice," upozorňuje Hanzel.

A čerstvý chleba? Zapomeňte na igelit, v něm se chleba zapaří a často začne plesnivět. Zabalený do bavlněné či lněné utěrky vydrží voňavý a kůrka křupavá. 

Autor:
  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

Zařaďte do jídelníčku dýně. Jsou vynikající, zdravé a pomáhají hubnout

Klasické dýňové pyré zdaleka nenadchne každého, a s ním také většinou končí i veškerá invence, jak třeba takové hokaido...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Najdete na iDNES.cz