Sobota 14. prosince 2019, svátek má Lýdie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 14. prosince 2019 Lýdie

VIDEO: Naučte se správně skladovat zeleninu, vajíčka i chléb. Ušetříte

aktualizováno 
Rady, jak uchovat zeleninu co nejdéle čerstvou, abyste ji nemuseli vyhodit, dali pro čtenáře iDNES.cz dohromady šéfkuchař Petr Pešek z bistra Rybarna.net a Petr Hanzel z iniciativy Zachranjidlo.cz. Uvidíte, že se vám jejich praktikování vyplatí. Spočítejte si, kolik ušetříte, když odteď žádnou zeleninu nevyhodíte.

U salátů oceňujeme vysoký obsah vody a s tím související křehkost, takže stojí za to nenechat je v lednici zaschnout nebo zahnít. To už si pak moc nepochutnáte.

Jak uchovat zeleninu a vejce

Přitom stačí koupený salát seříznout a vložit do misky s čerstvou vodou, tak aby byla seříznutá část potopená, a uložit ho do ledničky. Nasimulujete tak v podstatě hydroponii, salát vydrží déle křehký a zachová si i svou chuť. Dokonce pak můžete odebírat i jednotlivé listy salátu podle potřeby.

Podle Petra Hanzela k šetrnému uchování listové či košťálové zeleniny nepotřebujete ani chladničku. Stačí ho nechat stát ve vodě třeba na kuchyňské lince a ještě vás bude těšit pohled na svěže zelené listy. "Je ale potřeba udělat si čas a alespoň jednou denně salátu vodu v misce vyměnit za čerstvou." To samé platí i pro brokolici, případně další košťáloviny, některé jsou schopny ve vodě i dorůstat.

A co další druhy zeleniny? A co chléb a vajíčka?

Zeleninu obecně - jako třeba okurky, mrkev, papriky - ukládejte ve spodní části lednice, která je k tomu určena. Ideálně tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly. Protože jakmile jeden kus začne zahnívat, přenese se hniloba i na ostatní a posléze můžete místo jednoho špatného kusu vyhodit vše.

Proč iniciativa zachranjidlo.cz

Je prokázáno, že se vyhazuje třetina až polovina potravin a spolu s nimi i cenné zdroje, jako je voda, energie, pohonné hmoty i lidská práce. Jde tedy současně i o ekonomický problém: čím více potravin vyhazujeme, tím se zbytečně zvyšuje cena toho, co doopravdy zpracujeme a využijeme.

Zachranjidlo.cz je snahou skupiny přátel (připravili například tisíc obědů zdarma na Václavském náměstí, více zde), kteří chtějí upoutat pozornost na dlouhodobou kampaň proti plýtvání, která vyvrcholí v roce 2014. Ten byl Evropskou komisí vyhlášen rokem boje proti plýtvání jídlem.

Cibule a česnek jsou zase naopak v podstatě takové živé zeleninové konzervy, takže je můžete bez obav uchovávat při běžné pokojové teplotě mimo lednici.

K bramborám zase Hanzel radí přidat jablko, které vylučuje látky, jež bramborám pomohou udržet si déle čerstvost a nekazit se.  

U vajíček záleží na tom, jestli jste tzv. "kochači" a rádi se do lednice rádi díváte. Vajíčkům vyloženým v přihrádce na dveřích pak takové střídání teplot nedělá dobře - respektive zahřívání při otevřených dveřích lednice. "Pak je lepší nechat je v obalu, ve kterém je přinesete z obchodu a uložit je do zadní části lednice, kde zůstává teplota víceméně stabilní i během otevření dvířek lednice," upozorňuje Hanzel.

A čerstvý chleba? Zapomeňte na igelit, v něm se chleba zapaří a často začne plesnivět. Zabalený do bavlněné či lněné utěrky vydrží voňavý a kůrka křupavá. 

Autor:
  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Zahrádkáři chtějí nový zákon. Je to paskvil, hřímá opozice

Zahrádkářský svaz už počtvrté za posledních dvacet bojuje za to, aby bylo jeho fungování uznáno za obecně prospěšnou...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

Premium

Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

Premium

Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky

Nenahřívat, neužívat rozpouštědla. Jak v zimě předejít zamrzlým zámkům

S příchodem prvních mrazíků se vrací i každoroční boj se zamrzlými zámky. Co dělat, když nás ráno překvapí nedobytné...

Ochotní sousedé i úklid cenností. Sedm rad, jak zabezpečit chalupu na zimu

Jen za první polovinu letošního roku napáchali zloději v rekreačních objektech škody za více než osmnáct milionů korun....

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

Najdete na iDNES.cz