Kde a jak se rodí bioovoce, které koupíte na pražské Náplavce

aktualizováno 
Možnost nahlédnout na farmy, s jejichž produkty se setkáváte na pultech stánků farmářských tržišť, začali už loni připravovat studenti České zemědělské univerzity. Ve spolupráci s občanským sdružením Archetyp, organizátorem farmářských tržišť na pražské Náplavce a na náměstí Jiřího z Poděbrad, s nimi začali točit krátké filmy.

Letos budou studenti ve filmování pokračovat a zaměří se přitom především na farmy s živočišnou produkcí. Loni natočili dokumenty o šesti farmách; byly to Trněný Újezd, Kozí biofarma Pěnčín, Ovocné sady Tatobity, pěstírna bylin Květuščina zahrádka a Kunratické jahody rodiny Jakoubkových.   

Šestým již zdokumetovaným hospodářstvím je malé ovocnářství Schauerovy zahrady v českém středohoří, v Horní Řepčici u Úštěku, které farmář Petr Schauer založil v roce 2000 z vlastní školkařské produkce. Dnes tu hospodaří spolu se svojí ženou Jaroslavou a pěstují nejen ovoce, ale i zeleninu.

Fotogalerie

Jejich tříhektarový ovocný sad si můžete prohlédnout na části idylického videa, které u nich natočili studenti ČZU z kurzu dokumentaristiky pod vedením Petra Mikšíčka (pro iDNES.cz je dokument redakčně zkrácen).

O osm let později se Schauerovi rozhodli jít "zelenou cestou" a používat čistě biologické ochranné prostředky. Jednoduše proto, že je jim tento přístup bližší a v blízkosti sadu i žijí.

"Navíc si veškeré agrotechnické práce provádíme sami, chceme, aby po nás zůstala nulová ekologická stopa a chceme nabídnout reziduálně nezatížené potraviny," hlásají na svých webových stránkách. Certifikát Bio - ekologický podnikatel jim byl udělen v roce 2012.

Farmářské trhy letos běží už od poloviny února

Na Náplavce letos začaly pravidelné sobotní farmářské trhy už v polovině února, otevřeno mají od osmi ráno do svou odpoledne. Schauerovy zahrady tam zatím potkáte s vlastním sušeným bioovocem a  nabídkou jablek od jejich spřízněného farmáře. Svoje vlastní už totiž vyprodali.

"Letošní vlastní ovocnou úrodu přivezeme do Prahy nejdříve tak na sklonku června, v podobě třešní," řekla iDNES.cz Jaroslava Schauerová, původem z Prahy. Právě díky trhům má tak s Prahou i nadále kontakt, přestože jinak většinu času hospodaří s manželem na farmě. Kdo o sobotách na Náplavce rád nakupuje, může se těšit i na jejich čerstvou zeleninu.

Co se letošní ovocné úrody týká, vidí to Schauerovi nadějně. "Už po sklizni poznáte, jakou mají stromy násadu květních pupenů. Teď je manžel právě prořezává a je nadšený, jak mají nasazeno. Záleží na jaru, jestli nenaprší do květů nebo nepřijdou zrádné mrazíky. Ale vypadá to nadějně," doufá manželka sadaře, který by pro svůj sad dýchal. Jen ona ví, jaké jsou to na jaře nervy, když rozkvetlé ovocné stromy přepadnou jarní mrazíky a ovocnáři se snaží zachránit, co se dá (rady a tipy, jak lze ovoce v takovém případě chránit, najdete zde).

Tříhektarový ovocný sad u Schauerových opylují čmeláci, již brzy budou podle paní domu do sadu vysazovat nové. Z jednoduchého důvodu. "Čmeláci totiž na rozdíl od včel létají a opylovávají, i když je chladno," vysvětluje (proč byste měli chtít i na své zahradě čmeláky a jak je tam dostat, čtěte zde). Proto také mají v sadu na konci každé řady vysazené trsy květin, které kvetou v období, kdy se ještě - nebo už - čmeláci na jabloních moc nenapasou (viz video).   

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Najdete na iDNES.cz