U vaření přemýšlejte a ušetříte čas i peníze. Domácí strava je základ

Poctivé domácí jídlo je přesně to, co vám kdykoliv udělá dobře. Naše prababičky to dobře věděly, my se to znovu učíme. A hlavně bychom to měli naučit svoje děti. Hlavní fór je v tom, že když koupíte kus masa, ať už hovězího, kuře, nebo lososa, neznamená to, že jste vyřešili jeden oběd nebo večeři.
Zeleninovou polévku připravíte z hovězího vývaru a zeleniny. V zimě se polévka...

Zeleninovou polévku připravíte z hovězího vývaru a zeleniny. V zimě se polévka hodí i na snídani, dát si ji můžete i jako lehkou teplou večeři, třeba s pečivem. | foto: Kille Enna pro Ikea

S rozumem v hrsti z něj připravíte třeba tři čtyři jídla. Kdo totiž u vaření přemýšlí, naplánuje si z jednoho „masového základu“ jídel hned víc a jejich konzumaci rozloží i do několika dní jednoho týdne. Není divu, že se tohle téma rozhodla po svém uchopit i IKEA, která svou nabídkou kuchyní a kuchyňských doplňků poměrně válcuje trh, a knížkou „Naše jídlo - přirozeně!“ chce dokázat, že není důvod, abychom doma nestíhali vařit. Protože jen málo co je důležitější.

A pro rodiny s dětmi to platí dvojnásob. Čas strávený společně se členy rodiny v kuchyni i u stolu rozhodně není ztracený. Naopak může se stát doslova fyzickou i duševní vzpruhou a tím nejlepším z každého všedního dne. Vzácnými chvilkami s rodinou, bez drnčícího mobilu a bez televize. Budete si vyprávět, co koho z vás dnes potkalo, pochutnáte si na skvělém domácím jídle a vaše děti si odnesou do života nádherné vzpomínky a zdravé návyky a cenné zkušenosti. 

Co z hovězího a zeleniny?

Ty by se měly týkat všeho, co s kuchyní a vařením souvisí. Takže zdaleka nejde jen o recepty. Umět se musí už nakupovat, správně potraviny skladovat, umět uvařit z toho, co zbylo ze včerejška a naučit se potravinami neplýtvat. Umět v kuchyni využít sezonní potraviny a nebát se zajít si něco do kuchyně natrhat přímo do volné přírody. (Tipy na plané jarní bylinky najdete zde.)

Podle průzkumu, který si IKEA nechala zpracovat, se totiž v každé domácnosti vyhodí zhruba třetina nakoupeného jídla. To je každá třetí nákupní taška s jídlem, kterou si za nemalé peníze odnášíme z obchodů. Takže rezervy tu jsou.

Recept na vařené hovězí s teplým salátem z brambor a celeru

„Myslete dopředu a naplánujte si vše tak, aby to časově klaplo. Během pár večerních hodin si připravte jídlo na následujících pár dní. Ale proč byste se do toho nemohli pustit v neděli, kdy má každý volno? Uvařte dvojitou várku polévky, hromadu masových kuliček, nebo ryby s bramborovou kaší,“ radí nový knižní „praktický průvodce pro opravdu dobrý život“, jak si doma připravit jídlo na dva tři dny dopředu. Kdo má tyto návyky z rodiny, tak tohle všechno dávno zná.    

Zkuste to také. Připravte si vařené hovězí maso s krémovým salátem z brambor a celeru, z vývaru pak silnou zeleninovou polévku, studené vařené hovězí využijte na obložené chleby a celer ještě do misek gratinované zeleniny.  

Na 6 porcí hlavního chodu budete potřebovat: cca 1 kg hovězí zadní kýty nebo hrudí s kostí, 150 g mrkve, 300 g očištěného pórku, 125 g oloupané cibule, 4 stroužky česneku, pár stonků petržele (tu budete potřebovat i do salátu z brambor a celeru), 12 kuliček černého pepře, 5 čerstvých nebo sušených bobkových listů, čtvrt lžičky celého kmínu nebo čtvrt lžičky drceného či čerstvě namletého kmínu a cca 10 g hrubé mořské soli.

5 důvodů, proč vařit doma:

- Ukázat dětem, jak se to dělá. A dát jim skvělé základy pro zdravé stravovací návyky do budoucnosti

- Protože vlastní jídlo chutná lépe a můžete si ho připravit tak, jak ho máte rádi. To s hotovými jídly nejde.

- Protože budete vědět, co jíte, a jak bylo vaše jídlo připraveno. Vyhnete se přísadám a konzervantům, které často obsahují hotová jídla či potraviny.

- Ušetříte. Domácí jídlo uvařené ze sezónních ingrediencí nepotřebuje žádný drahý obalový materiál, štítky, reklamu ani další věci, které jen zatěžují vaši peněženku.

- Protože je to zdravé, zábavné a získáte tak vzpomínky, které přetrvají celý život.

A pusťte se do vaření. Hovězí vložte do velkého hrnce (ideálně tlakového, dobu přípravy tak lze zkrátit až od dvě třetiny času) a přidejte jen tolik vody, aby bylo maso ponořené. Přiveďte k varu a z hladiny sbírejte vznikající pěnu, zbavíte se tak nečistot (více o správném hovězím vývaru například zde).

Oškrabejte mrkev, pórek a cibuli a nakrájejte je na velké kusy, přidejte je do hrnce a přihoďte i česnek, stonky petržele, bobkový list, celý kmín a hrubou mořskou sůl. Snižte plamen a vařte po dobu dvou hodin až dvou a půl. Poté odstavte a nechte maso alespoň 30 minut odpočinout, servírujte rozkrájené na velké kusy společně se salátem z brambor a celeru.

Na salát z brambor a celeru budete potřebovat: lžíci másla, 500 g malých brambor, 500 g oloupaného celeru, 50 g kaparů, 100 g nakládaných okurek, 250 ml horkého hovězího vývaru (z vařeného hovězího), 200 ml smetany, 50 g najemno nastrouhaného křene, nahrubo nasekanou čerstvou petrželku, mořskou sůl a čerstvě namletý černý pepř.

Brambory na salát uvařte tak, aby se téměř rozpadaly. Oloupejte je a rozkrojte na poloviny. Celer nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 2x2 cm a uvařte jej téměř doměkka. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte brambory, uvařené kostičky celeru a najemno nakrájené kapary a okurky. Dochuťte mořskou solí a čerstvě namletým pepřem a 5 minut duste. Přidejte hovězí vývar a přiveďte obsah hrnce k varu. Pal teprve přidejte i smetanu a na mírném ohni vařte salát tak dlouho, až bude hustý a krémový. Nakonec vmíchejte najemno nastrouhaný křen a nahrubo nasekanou petržel, případně ho můžete vylepšit kyselou ovocnou chutí a přidat do něj na kostičky nakrájené jablko neno kdoule.

Na obložený chleba s hovězím masem a brusinkami si připravte: krajíc opečeného žitného chleba, plátky vařeného hovězího masa, 50 g salátu z brambor a celeru, brusinkový džem nebo želé a křen nakrájený na plátky.

Žitný chléb opečte, salát z brambor a celeru vidličkou rozmačkejte a namažte ho na opečený chleba. Na salát položte vařené hovězí, přidejte brusinkový džem a nakonec plátky křenu.

Gratinovaný celer a mangold si můžete dát třeba na svačinu.

A nezapomeňte ani na gratinovaný celer a mangold, případně pórek: na tuhle malou chuťovku, svačinku nebo přílohu dalšího jídla, si na dvě porce připravte 300 g salátu z brambor a celeru, 200 g očištěného mangoldu nebo pórku, za studena lisovaný olivový olej na smažení, 30 g nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra, například parmezánu.

Mangold (nebo pórek) nakrájejte nahrubo a na olivový olej smažte na velkém plameni dozlatova. Přidejte salát z brambor a celeru a promíchejte. Směs rozdělte do dvou malých zapékacích misek, posypte nahrubo nastrouhaným parmezánem a pečte asi 15 minut při teplotě 225 °C, až bude sýr dozlatova.

Zeleninová polévka zahřeje, připravte si na ni: na zhruba 1 litr 750 ml hovězího vývaru (z uvařeného hovězího masa), 75 g očištěného bílého zelí nebo kapusty, 100 g očištěného pórku, 150 g jablek nakrájených na kostičky i se slupkou, hrst nahrubo nasekané čerstvé petržele, mořskou sůl podle chuti a čerstvě namletý černý pepř.

Tak se vaří u nás

Ověřené recepty na vaření doma najdete na webu o vaření Labužník.cz.

Hovězí vývar ohřejte, listy zelí srolujte, zmáčkněte a pokrájejte na tenké plátky. Pórek rozkrájejte na tenká kolečka a ty společně se zelím vložte do hrnce s polévkou. Zeleninu vařte 5 až 10 minut doměkka. Přidejte na kostičky nakrájené jablko a petržel, dochuťte mořskou solí a čerstvě namletým černým pepřem a podávejte. Třeba s chlebem a máte vynikající večeři.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...