U vaření přemýšlejte a ušetříte čas i peníze. Domácí strava je základ

aktualizováno 
Poctivé domácí jídlo je přesně to, co vám kdykoliv udělá dobře. Naše prababičky to dobře věděly, my se to znovu učíme. A hlavně bychom to měli naučit svoje děti. Hlavní fór je v tom, že když koupíte kus masa, ať už hovězího, kuře, nebo lososa, neznamená to, že jste vyřešili jeden oběd nebo večeři.

Zeleninovou polévku připravíte z hovězího vývaru a zeleniny. V zimě se polévka hodí i na snídani, dát si ji můžete i jako lehkou teplou večeři, třeba s pečivem. | foto: Kille Enna pro Ikea

S rozumem v hrsti z něj připravíte třeba tři čtyři jídla. Kdo totiž u vaření přemýšlí, naplánuje si z jednoho „masového základu“ jídel hned víc a jejich konzumaci rozloží i do několika dní jednoho týdne. Není divu, že se tohle téma rozhodla po svém uchopit i IKEA, která svou nabídkou kuchyní a kuchyňských doplňků poměrně válcuje trh, a knížkou „Naše jídlo - přirozeně!“ chce dokázat, že není důvod, abychom doma nestíhali vařit. Protože jen málo co je důležitější.

A pro rodiny s dětmi to platí dvojnásob. Čas strávený společně se členy rodiny v kuchyni i u stolu rozhodně není ztracený. Naopak může se stát doslova fyzickou i duševní vzpruhou a tím nejlepším z každého všedního dne. Vzácnými chvilkami s rodinou, bez drnčícího mobilu a bez televize. Budete si vyprávět, co koho z vás dnes potkalo, pochutnáte si na skvělém domácím jídle a vaše děti si odnesou do života nádherné vzpomínky a zdravé návyky a cenné zkušenosti. 

Co z hovězího a zeleniny?

Ty by se měly týkat všeho, co s kuchyní a vařením souvisí. Takže zdaleka nejde jen o recepty. Umět se musí už nakupovat, správně potraviny skladovat, umět uvařit z toho, co zbylo ze včerejška a naučit se potravinami neplýtvat. Umět v kuchyni využít sezonní potraviny a nebát se zajít si něco do kuchyně natrhat přímo do volné přírody. (Tipy na plané jarní bylinky najdete zde.)

Podle průzkumu, který si IKEA nechala zpracovat, se totiž v každé domácnosti vyhodí zhruba třetina nakoupeného jídla. To je každá třetí nákupní taška s jídlem, kterou si za nemalé peníze odnášíme z obchodů. Takže rezervy tu jsou.

Recept na vařené hovězí s teplým salátem z brambor a celeru

„Myslete dopředu a naplánujte si vše tak, aby to časově klaplo. Během pár večerních hodin si připravte jídlo na následujících pár dní. Ale proč byste se do toho nemohli pustit v neděli, kdy má každý volno? Uvařte dvojitou várku polévky, hromadu masových kuliček, nebo ryby s bramborovou kaší,“ radí nový knižní „praktický průvodce pro opravdu dobrý život“, jak si doma připravit jídlo na dva tři dny dopředu. Kdo má tyto návyky z rodiny, tak tohle všechno dávno zná.    

Zkuste to také. Připravte si vařené hovězí maso s krémovým salátem z brambor a celeru, z vývaru pak silnou zeleninovou polévku, studené vařené hovězí využijte na obložené chleby a celer ještě do misek gratinované zeleniny.  

Na 6 porcí hlavního chodu budete potřebovat: cca 1 kg hovězí zadní kýty nebo hrudí s kostí, 150 g mrkve, 300 g očištěného pórku, 125 g oloupané cibule, 4 stroužky česneku, pár stonků petržele (tu budete potřebovat i do salátu z brambor a celeru), 12 kuliček černého pepře, 5 čerstvých nebo sušených bobkových listů, čtvrt lžičky celého kmínu nebo čtvrt lžičky drceného či čerstvě namletého kmínu a cca 10 g hrubé mořské soli.

5 důvodů, proč vařit doma:

- Ukázat dětem, jak se to dělá. A dát jim skvělé základy pro zdravé stravovací návyky do budoucnosti

- Protože vlastní jídlo chutná lépe a můžete si ho připravit tak, jak ho máte rádi. To s hotovými jídly nejde.

- Protože budete vědět, co jíte, a jak bylo vaše jídlo připraveno. Vyhnete se přísadám a konzervantům, které často obsahují hotová jídla či potraviny.

- Ušetříte. Domácí jídlo uvařené ze sezónních ingrediencí nepotřebuje žádný drahý obalový materiál, štítky, reklamu ani další věci, které jen zatěžují vaši peněženku.

- Protože je to zdravé, zábavné a získáte tak vzpomínky, které přetrvají celý život.

A pusťte se do vaření. Hovězí vložte do velkého hrnce (ideálně tlakového, dobu přípravy tak lze zkrátit až od dvě třetiny času) a přidejte jen tolik vody, aby bylo maso ponořené. Přiveďte k varu a z hladiny sbírejte vznikající pěnu, zbavíte se tak nečistot (více o správném hovězím vývaru například zde).

Oškrabejte mrkev, pórek a cibuli a nakrájejte je na velké kusy, přidejte je do hrnce a přihoďte i česnek, stonky petržele, bobkový list, celý kmín a hrubou mořskou sůl. Snižte plamen a vařte po dobu dvou hodin až dvou a půl. Poté odstavte a nechte maso alespoň 30 minut odpočinout, servírujte rozkrájené na velké kusy společně se salátem z brambor a celeru.

Na salát z brambor a celeru budete potřebovat: lžíci másla, 500 g malých brambor, 500 g oloupaného celeru, 50 g kaparů, 100 g nakládaných okurek, 250 ml horkého hovězího vývaru (z vařeného hovězího), 200 ml smetany, 50 g najemno nastrouhaného křene, nahrubo nasekanou čerstvou petrželku, mořskou sůl a čerstvě namletý černý pepř.

Brambory na salát uvařte tak, aby se téměř rozpadaly. Oloupejte je a rozkrojte na poloviny. Celer nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 2x2 cm a uvařte jej téměř doměkka. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte brambory, uvařené kostičky celeru a najemno nakrájené kapary a okurky. Dochuťte mořskou solí a čerstvě namletým pepřem a 5 minut duste. Přidejte hovězí vývar a přiveďte obsah hrnce k varu. Pal teprve přidejte i smetanu a na mírném ohni vařte salát tak dlouho, až bude hustý a krémový. Nakonec vmíchejte najemno nastrouhaný křen a nahrubo nasekanou petržel, případně ho můžete vylepšit kyselou ovocnou chutí a přidat do něj na kostičky nakrájené jablko neno kdoule.

Na obložený chleba s hovězím masem a brusinkami si připravte: krajíc opečeného žitného chleba, plátky vařeného hovězího masa, 50 g salátu z brambor a celeru, brusinkový džem nebo želé a křen nakrájený na plátky.

Žitný chléb opečte, salát z brambor a celeru vidličkou rozmačkejte a namažte ho na opečený chleba. Na salát položte vařené hovězí, přidejte brusinkový džem a nakonec plátky křenu.

Gratinovaný celer a mangold si můžete dát třeba na svačinu.

Gratinovaný celer a mangold si můžete dát třeba na svačinu.

A nezapomeňte ani na gratinovaný celer a mangold, případně pórek: na tuhle malou chuťovku, svačinku nebo přílohu dalšího jídla, si na dvě porce připravte 300 g salátu z brambor a celeru, 200 g očištěného mangoldu nebo pórku, za studena lisovaný olivový olej na smažení, 30 g nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra, například parmezánu.

Mangold (nebo pórek) nakrájejte nahrubo a na olivový olej smažte na velkém plameni dozlatova. Přidejte salát z brambor a celeru a promíchejte. Směs rozdělte do dvou malých zapékacích misek, posypte nahrubo nastrouhaným parmezánem a pečte asi 15 minut při teplotě 225 °C, až bude sýr dozlatova.

Zeleninová polévka zahřeje, připravte si na ni: na zhruba 1 litr 750 ml hovězího vývaru (z uvařeného hovězího masa), 75 g očištěného bílého zelí nebo kapusty, 100 g očištěného pórku, 150 g jablek nakrájených na kostičky i se slupkou, hrst nahrubo nasekané čerstvé petržele, mořskou sůl podle chuti a čerstvě namletý černý pepř.

Tak se vaří u nás

Ověřené recepty na vaření doma najdete na webu o vaření Labužník.cz.

Hovězí vývar ohřejte, listy zelí srolujte, zmáčkněte a pokrájejte na tenké plátky. Pórek rozkrájejte na tenká kolečka a ty společně se zelím vložte do hrnce s polévkou. Zeleninu vařte 5 až 10 minut doměkka. Přidejte na kostičky nakrájené jablko a petržel, dochuťte mořskou solí a čerstvě namletým černým pepřem a podávejte. Třeba s chlebem a máte vynikající večeři.

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Soutěž o nejlepší relaxační místo. Jedna z posledních sérií fotografií

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce...

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce shromáždilo velké množství příspěvků,...

Většinu orchidejí stačí namáčet, rosit a hnojit. I ty maceškovité

Můrovce jsou ideální orchideje pro začátečníky.

Mnohé orchideje spojují dlouhou dobu kvetení a exotický vzhled s překvapivě malými nároky na péči. Konkrétní praktické...

Srovnejte si biologické hodiny. I noční výlety do lednice tělo rozhodí

Podle vědců by byli lidé při nastavení zimního času celkově psychicky zdravější...

Biorytmy ovlivňují každou buňku v našem těle. Když se vychýlí, zhorší kvalitu spánku, soustředění, a dokonce mohou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz