Citrusové ovoce nám kromě báječné chuti nabízí také vitamin C, vlákninu a minerály. Vitamin C nejenže podpoří imunitu, ale zaslouží se také o lepší spalování tuků a podpoří i tvorbu kolagenu, který zpevní pojivové tkáně.
Najdeme v nich ale například i vitaminy skupiny B, které pozitivně působí na nervovou soustavu a celkový metabolismus organismu.
Tip do kuchyněPokud vám zbyde šťáva z citrusových plodů, nalijte ji do zásobníku na led a dejte zamrazit. Kostky pak použijete třeba do čaje. |
Citrusy chrání buňky před oxidativním stresem spojeným se řadou závažných onemocnění. Takže shrnuto a podtrženo, nejenže jsou chutné a zdravé, ale především jsou během zimy naším opravdovým životabudičem.
Kromě toho, že se oloupané dají sníst, můžete s citrusy dělat spoustu jiných věcí. Uplatní se při pečení v kuchyni, vyrábějí se z nich džusy a šťávy. Zpracovávají se také do výborných marmelád a džemů.
Jejich kůra krásně voní, dá se usušit a pak se z ní připraví čaj. Výtečnou pochoutkou je třeba i kandovaná citrusová kůra.