VIDEO: Ve vedru vás spolehlivě nakopne a osvěží kávová limonáda

aktualizováno 
Je vedro, že by se člověk svlékl z kůže, ale ani to by zřejmě nepomohlo. Vyzkoušejte raději osvěžující drink, je jednoznačně účinnější a probere vás z apatie.

Kávová limonáda v sobě nese kouzlo povzbuzujícího kofeinu v kombinaci s osvěžujícím ledovým džusem z grapefruitů. A pokud sáhnete po kávě původem z Afriky, tedy s ovocnými tóny chuti, získáte ideální letní osvěžující nápoj.

Potřebovat budete led, grepový džus, cukrový sirup a studenou filtrovanou kávu. Tu připravíte velmi jednoduše, zkusit to můžete podle našeho návodu:

Příprava osvěžující limonády krok za krokem

Cukrový sirup si také zvládnete připravit sami, i do zásoby. Jednoduše smícháte cukr a vodu v poměru 1:1, tedy například litr vody na 1 kg cukru, povaříte na mírném ohni zhruba 5 minut, slijete do lahve a uložíte ji tak, aby byla po ruce. 

A můžete se pustit do přípravy. Do 300 ml vysoké sklenice nasypte led, na něj nalijte 6 centilitrů grepového džusu, 2 cl cukrového sirupu a promíchejte. Pak přilijte ještě 6 cl zchlazené filtrované kávy a dolijte sklenici sodovkou. Přidejte brčko, na okraj sklenice plátek grepu a reálnou šanci na skutečné osvěžení máte po ruce.

„Grepová šťáva krásně funguje v kombinaci s kávou právě proto, že mají společné jak citrusové tóny, tak lehounce nahořklou chuť, což je pro léto ideální,“ vysvětluje volbu této kombinace její autor, barista Ondřej Hurtík, na kterého můžete narazit v kavárnách Alza, Místo, nebo Můj šálek kávy. 

Kávy původem z Afriky podle něj ve studené formě zvláště dobře fungují, protože chuťově hodně připomínají ovoce, často právě citrusy či osvěžující rybíz.

Pokud nepijete kávu, ale příprava domácí limonády vás láká, zkuste okurkovou:

Autor:
Témata: Afrika, Káva, Brčko, Alza.cz, Pily

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Nesnášejí děti na základce šutrologii? V Muzeu Říčany se naučí ji milovat

Čedičové varhany, které vznikají tuhnutím magmatu, se nacházejí u zřejmě...

Muzeum v Říčanech je tak trochu odlišné. Neočekávejte posedávající důchodkyně hlídající zaprášené skleněné vitríny s...

Maso z jalovice je lepší než z býka, míní kuchař Lukáš Nevyjel

Šéfkuchař Lukáš Nevyjel

Lukáš Nevyjel z pražské restaurace Nota Bene si sám bourá hovězí maso. Nevybírá si však jenom ty nejatraktivnější...

Najdete na iDNES.cz