Bramboráky s červenou řepou a jiné lahůdky z levné kořenové zeleniny

aktualizováno 
Vařit jen z dostupných lokálních surovin. Zní to hezky, ale v praxi jsou teď z "naší" zeleniny dostupné vlastně jen brambory, mrkev, celer, petržel, růžičková kapusta, cibule, zelí, pórek, při troše štěstí česnek... Jenže takhle na tom byly naše babičky, prababičky a přitom vařily skvěle.

Bramboráky s červenou řepou, vpravo dole kapustové placky | foto: Zdena Skokanová, Jezte česky, Smart Press

Autorky kuchařky Jezte česky, rok v naší kuchyni napadlo dát tradičním sezonním receptům současný kabát. Takže se obě, Jana Vašáková i Zdena Skokanová, postavily k plotně, ta druhá přitom ještě odskakovala k fotoaparátu, a dva roky vařily, pekly a vychytávaly, jak v kuchyni připravit jídla z typických českých surovin.

Fotogalerie

Když jejich kuchařkou pozorně zalistujete (vydal Smart Press, 2012), na první dobrou zaregistrujete rozčlenění knížky na jednotlivá roční období a k nim se vázající suroviny, které rozeberou z praktické stránky: co obsahují, jak je uskladnit, jak je zpracovávat a podobné vychytávky. 

V klidu vás přitom jednoznačně nenechá spojení sugestivních fotografií s názvy receptů. Bez Pavlovova reflexu to nedáte, vyzkoušeli jsme si to na několika členech redakce: vybudí ve vás chuť spoustu receptů okamžitě vyzkoušet.

Vepřové s fazolemi, pečená panenka se sušenými švestkami, kapustičky dušené ve smetaně, celerový, petrželový či mrkvový krém, saláty z červené řepy či z kořenové zeleniny s jablky, cibulové koláčky, zeleninové lupínky... A to jsme pořád v sekci zima, s recepty pro období s omezenými zdroji čerstvých surovin. Nechme sebetrýznění, z fotografií jsou totiž cítit i chuť a vůně.

Skvělá levná večeře: recept na bramboráky z červené řepy

Bramborák je klasika, tak proč ho nevyzkoušet s červenou řepou, řekli jsme si. Dostanete tak do všech členů rodiny mimo jiné draslík a cenné železo, kromě toho je podle autorek řepa i zdrojem vitaminu C a E i dalších antioxidantů a cesia či rubidia.

Na zhruba šest bramboráků budete potřebovat jednu středně velkou červenou řepu, dvě střední brambory (ideálně typu C, ale nám se povedly i s typem B), půlku cibule, dvě vejce, lžíci mléka, lžíci pohankové mouky na zahuštění (my jsme dali dvě), špetku soli a pepře, přiměřeně sušeného fenyklu (ten jsme čerstvě nadrtili v mlýnku na koření), lžičku majoránky a řepkový olej na smažení (my měli slunečnicový).

Červenou řepu i brambory oloupejte, nastrouhejte a promíchejte spolu s nadrobno pokrájenou nebo posekanou cibulí. Přidejte vejce, mléko a koření a směs pečlivě promíchejte. Nakonec zahustěte pohankovou moukou, ideálně jednou, maximálně dvěma lžícemi. 

Na bramboráky s červenou řepou vystačíte s lokálními surovinami.
Přidejte vajíčka a mléko.
Přidejte pohankovou mouku na zahuštění a směs znovu promíchejte.
Na pánvi rozehřejte olej a bramboráky z obou stran dozlatova opečte.

V pánvi rozehřejte olej a bramboráky opečte dozlatova z obou stran. Z pánve odložte rovnou na ubrousek, který vsaje přebytečný tuk, a můžete začít hodovat. Jen si nespalte jazyk. Výborně chutnají s kyselým mlékem, oceníte je i studené.

Příjemně překvapí, že chutnají i chlapům, ačkoliv ani náhodou nešly kolem masa nebo alespoň slaniny. Dokonce jsou trošičku nasládlé, díky červené řepě, ale ani to není na škodu. U nás doma se teď na jídelníčku jednoznačně občas objeví.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším dílu primácké show...

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích, zkuste maso na chvíli...

Nepusťte zloděje do bytu. Balkon zamkněte, na okna nalepte fólie

Bezpečnostní fólie v sobě skrývá obrovské překvapení pro zloděje. Jakmile...

Najít příbytek vybílený zloději si jistě nepřeje nikdo. Z policejních statistik však vyplývá to, že až 95 % pachatelů...

Najdete na iDNES.cz