Pátek 3. dubna 2020, svátek má Richard
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 3. dubna 2020 Richard

Jezte a vařte jako za časů našich babiček, radí kuchař s rytířským řádem

  18:33aktualizováno  18:33
Maso si dejte obden nebo jednou za tři dny, ale hlavně vařte úplně stejně jako vaše babičky z místních surovin. Naplňování téhle vize vyneslo kuchaři Daliboru Navrátilovi francouzský rytířský řád za přínos gastronomii.

Kuchař Dalibor Navrátil je nositelem francouzského rytířského řádu za přínos gastronomii. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Navrátil o víkendu vysvětloval v Plzni hoteliérům a šéfkuchařům ze západních Čech, jak i oni mohou okouzlit své strávníky.

"Když mi bylo 10 let a jedl jsem u babičky, byla to radost, nezapomenutelný zážitek. Ráno na dvorku chytila kuře, v poledne bylo k obědu. To je úplně o něčem jiném, než když si dáte kuře, které celý svůj třítýdenní život strávilo pořád zavřené někde v hale. Z mého pohledu je cestou ke zlepšení české gastronomie návrat k jejím tradicím. Zapomeňte na prášky a polotovary, vařte z pořádných surovin," vysvětloval Dalibor Navrátil, když si v kuchyni plzeňské hotelové školy připravoval drůbeží čtvrtky z místního farmářského obchodu.

Maso podle něj stačí v našem jídelničku jednou za dva tři dny. Další den mohou být třeba jáhly, pak pohanka na různé způsoby. Z vlastní zkušenosti přidává tip na brambory vařené ve slupce, které při naší návštěvě bublaly v jednom z hrnců. "Nechci, aby to vypadalo jako klišé, ale podívejte, jak vařím brambory. Co všechno je v hrnci. Bylinky, česnek, cibule, koření, kůže od špeku. Takhle uvaříte kvalitní brambůrky ve slupce, pak si umícháte tvaroh s trochou olivového oleje, máslem, česnekem, přidáte něco pepře, soli, bylinky, a děti se po takovém jídle mohou utlouct. Nemusíme mít pořád maso," vysvětluje.

Šéfkuchařům radí, aby ve vaření nehledali nic záludného. "Vařte tak, jak vařila vaše babička. Dostaňte do restaurací to, co jste u ní okoukali. Základem je poctivá a kvalitní surovina, která samozřejmě stojí nějaké peníze. Majitelé podniků to neradi vidí, ti raději sáhnou po levném kuřeti v hypermarketu, než aby si připlatili za pořádné kuře z místní farmy," upozorňuje rytíř kuchařského řádu, kterému titul přiřkli francouzští hodnotitelé.

V pořádné restauraci podle Navrátila nechybějí kuchařky od Dobromily Rettigové, Santnerové nebo Brabce. Mluví o nich jako o biblích české kuchyně, které nesmějí chybět v poličkách, a právě v nich mají profesionálové hledat inspiraci.

Západočeským kuchařům radil, jak využít nadšení Čechů pro grilování čehokoli. Nebylo to jen o přípravě mas, ale o přílohách. "Jde udělat i kaviár z lilku. Samozřejmě v tomto období u nás neroste, teď je z Holandska nebo Španělska. Proč nemůže být přílohou pěna nebo kaviár z lilku, které se hodí k rybě i různým masům, místo klasické hořčice, kečupu nebo dresinku z nějaké lahve," uvedl rytíř kuchařského řádu Dalibor Navrátil.

Dalibor Navrátil pochází z Frenštátu pod Radhoštěm. "Tam u nás se říká: Brambory a zelé, to je Valašsko celé. A já k tomu ještě přidávám slivovici. Tamní lidé ale gastronomii moc nechtějí. Proto jsem musel vyrazit do Prahy," popisuje svůj životní příběh.

Autor:
  • Nejčtenější

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně, další přírůstek je na cestě

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně. Matkou nového přírůstku do Údolí slonů je slonice Tamara. Odpoledne...

Když se vám mlží brýle při nošení roušky, pomůže jar i pěna na holení

Že se mají nosit roušky, všichni vědí. Ale že to přinese problémy lidem s brýlemi, se zjistilo až při běžném nošení....

Otázky a odpovědi: V době koronaviru si dávejte pozor na domácí mazlíčky

Opatření proti šíření nového typu koronaviru dopadají i na majitele zvířat, prokázáno už totiž bylo několik přenosů z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Bez lidí se zvířata nudí, říká Bobek. Na začátku pandemie byli podle něj lovci

Zdálo by se, že si teď ředitel pražské zoo Miroslav Bobek může vychutnávat procházky zahradou, aniž by ho při nich...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času

V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je...

Pleníme spíž: nenechte zásobu brambor zkazit. Uvařte šulánky

Bramborové šulánky jsou geniálně jednoduchým jídlem našich babiček, které můžete podávat ve sladké i slané verzi....

Když nakoupíte zbytečně moc zeleniny, využijte ji na ratatouille

Ratatouille je zeleninové ragú, které je typickým francouzským pokrmem. Přitom toto národní jídlo patří k těm, který...

Poradíme: Aby mateřství bylo plné radostí
Poradíme: Aby mateřství bylo plné radostí

Zjistila jste, že jste těhotná nebo už máte doma roztomilé batole? Mít děti je obrovská radost, ale zároveň to znamená přemýšlet, jak vše zorganizovat a zaplatit. Na zdraví, zvlášť těch nejmenších, nelze šetřit. Poradíme vám, kde získat nějaké výhody a ušetřit.

Schillerová navrhne zrušit daň z nabytí nemovitostí a odpočty hypoték

Ministryně financí Alena Schillerová navrhne na vládě zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitostí. Věří, že by to...

Česko patrně srazilo míru nakažlivosti viru na méně než polovinu

Model českých odborníků tvrdí, že v Česku se výrazně zpomalilo šíření viru SARS-CoV-2. Podle jejich údajů klesla...

Žil jako nemohoucí stařec. Pak Marek zhubl 57 kilo a je z něj idol žen

Marek Láca žil v osmadvaceti letech jako nemohoucí stařec, bez energie, bez ženy, zato však s pořádnou nadváhou. Ta už...

Italská duše trpí. Běžte domů, křičí na sebe sousedé z balkonů ve Florencii

Ulice toskánské metropole Florencie, které jsou jindy plné turistů a kde se milenci z mostu Ponte Vecchio vždy kochali...

Služba kontroluje práci z domova. Jejímu výrobci lidé spílají

Koronavirus ji firmám vnutil, jenže mnohé firmy mají pocit, že kvůli práci z domova ztrácejí nad pracovní silou dohled....