Neděle 8. prosince 2019, svátek má Květoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 8. prosince 2019 Květoslava

Vylepšete recepty české kuchyně vynikajícím medvědím česnekem

aktualizováno 
Pořád ještě máte šanci užít si sezonu medvědího česneku. Nejenže léčí a čistí organismus. Díky své znamenité chuti jeho používání také příjemně zpestří jarní jídelníček. Koukejte toho využít, protože jakmile medvědí česnek odkvete, stáhne se pod zem a s jeho čerstvými lístky se můžeme zase na rok rozloučit.

Knedlíčky s bylinkami zajímavěji nejen vypadají, ale i chutnají. | foto: Stanislava Neradová

Chuť a aroma lístků medvědího česneku ten klasický hodně připomínají, jsou ale mnohem jemnější. Medvědí česnek roste planě v přírodě, jen musíte dát pozor, abyste si ho nespletli s hodně podobnými listy jedovaté konvalinky. Pokud už ale vyhnal květy, měli byste ho poznat bez problémů.

Jak medvědí česnek získat

Další možností je koupit čerstvé listy na trhu, od někoho přímo ze zahrádky, nebo si je vypěstovat na svém bylinkovém záhonu. Od zelinářů-pěstitelů se dají čas od času koupit sazeničky. Ale asi nejpohodlnější je nákup natrhaných lístků v supermarketu nebo velkoobchodech. Například Makro dováží vaničky lístků z rakouských pěstíren.

Zpracování listů v kuchyni

Listy česneku nejprve opláchněte v cedníku.Svěží zelené lístky medvědího česneku můžete do svého obvyklého jídelníčku úspěšně zařadit všude tam, kde jste zvyklí používat česnek. Abyste dobře poznali jeho chuť, určitě ho nejprve ochutnejte syrový - stačí ho nakrájet nebo nasekat na čerstvě upečený, nejlépe celozrnný chléb, namazaný třeba máslem. Nebo si ho přidejte do sýrové či tvarohové pomazánky.

Medvědí česnek bohatě uplatníte i v teplé kuchyni – do bramboráků, do polévek, do omáček, na ochucení těstovin. Nebojte se, šetrnou přípravou jeho aroma zachováte.

S listy česneku pracujte jako s jakoukoliv jinou listovou zeleninou. Pokud pochází z pěstírny, nevíte, čím ho zalévali. Proto nejprve listy opláchněte, nejlépe v teplé vodě. Pak je ještě pořádně prohlédněte, jestli se mezi nimi neschovává nějaký hmyz. Pak čisté, okapané listy pokrájejte na proužky nebo posekejte.

Tip na obědové menu:

Vhodnou kombinací může být například zeleninová polévka s kvasnicovými knedlíčky a medvědím česnekem obohacená nádivka k pečenému kuřeti a zelenému listovému salátu. Na obojí vystačíte zhruba se 100 g listů, ať již zakoupených nebo čerstvě nasbíraných. Listy jednoduše pokrájejte na proužky a vmíchejte do těsta na nádivku i na knedlíčky. Rozhodně s ním nešetřete.

Kvasnicové knedlíčky do polévky
Zkuste při přípravě játrových nebo kvasnicových knedlíčků nahradit klasické stroužky pokrájenými lístky medvědího česneku.Připravte si 4 kostky kvasnic, plátek másla, 1 cibuli, 1 celé vajíčko, strouhanku, 2 lžíce mléka, pokrájený medvědí česnek, mořskou sůl, čerstvě mletý černý nebo bílý pepř
Na másle zpěňte cibulku a na nízké teplotě nechte pozvolna zesklovatět. Cibulka nesmí zhnědnout, zhořkla by. Na cibulku rozdrobte kvasnice, které nechte rozpustit, a míchejte, až se voda odpaří a kvasnice jsou mazlavé. Hmotu přendejte do mísy, rozklepněte vajíčko, přidejte trochu mléka a zahustěte strouhankou. Těsto by nemělo být příliš řídké, ani moc husté. Osolte, opepřete a vmíchejte pokrájený česnek. Horkou lžící vykrajujte knedlíčky, které okamžitě vkládejte do vařícího zeleninového vývaru. Česnek si v knedlíčcích uchová své aroma.

Nádivka s medvědím česnekem
Čerstvě upečená nádivka je zajímavou přílohou ke kuřecím prsíčkům, místo brambor přidejte třeba hlávkový salát.Budete potřebovat 4 žemle nebo 4 rohlíky (pro 4 strávníky), 2 lžíce másla, mléko na zvlhčení, 100 g celých mandlí, 4 celá vajíčka, 300 g drůbežích jater, medvědí česnek, sůl, muškátový oříšek, pepř
Pečivo pokrájejte na kostičky, použít můžete bílé i celozrnné (zajímavou chuť nabízí například bageta se zapečenou cibulkou a česnekem). Mandle zhruba na deset minut ponořte do horké vody a oloupejte. Kostičky pečiva zvlhčete mlékem, přidejte pokrájená drůbeží játra a oloupané mandle. Pokrájejte je na menší kousky, můžete je nechat i celé nebo rozpůlené. Máslo lehce rozehřejte a vlijte do těsta. Osolte, nastrouhejte trochu muškátového oříšku a opepřete. Přidejte žloutky a z bílků si vytvořte sníh, který vmíchejte až nakonec, společně s pokrájeným česnekem - nádivka pak bude nadýchanější. Hmotu nalijte do vymazané formy a pečte zhruba při 180 stupních do zlatova.

Autoři:
  • Nejčtenější
Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Vyhrajte boj s nachlazením. Pokud selže prevence, nasaďte pomocníky

Chřipce a nachlazení se můžeme účinně bránit, je třeba se jenom vyvarovat běžných chyb a dodržovat několik jednoduchých...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Řezníci obnovují svůj svátek. Jak se vyznáte v jejich řemesle?

Český Den řezníků se slaví 1. prosince, aktuálně probíhá už druhý ročník. Řezníci se pokoušejí obnovit tento starodávný...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky
Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Vyhrajte boj s nachlazením. Pokud selže prevence, nasaďte pomocníky

Chřipce a nachlazení se můžeme účinně bránit, je třeba se jenom vyvarovat běžných chyb a dodržovat několik jednoduchých...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

KVÍZ: Řezníci obnovují svůj svátek. Jak se vyznáte v jejich řemesle?

Český Den řezníků se slaví 1. prosince, aktuálně probíhá už druhý ročník. Řezníci se pokoušejí obnovit tento starodávný...

OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?
OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?

Propadli jste pleťovým a tělovým olejům a hledáte inspiraci? Vyzkoušeli jsme olejíčky Frei öl®, které slibují tu nejlepší péči pro pokožku dospělých i našich nejmenších.

Najdete na iDNES.cz