bramborák

Muž na slavnostech vdechl kus bramboráku. Je v kritickém stavu v nemocnici

Sedmačtyřicetiletý muž skončil ve vážném stavu poté, co v sobotu večer na venkovních slavnostech v obci na Frýdecko-Místecku vdechl kus bramboráku. Svědci události a poté záchranáři ho oživovali a...

14. července 2024  10:23,  aktualizováno  16:04

Tvarůžkový král na olomouckém festivalu vyhrál se syrečkovým dipem k bramboráku

Víkendová Olomouc se již posedmé proměnila ve tvarůžkové království a akce to byla rekordní nejen co do počtu návštěvníků, ale i syrečků. Na festivalu se totiž spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků....

16. dubna 2024  11:04

VIDEO: Od bramboráků k nanukům. Mlsné medvědí příběhy míří na pól

Věčně hladoví hrdinové Mlsných medvědích příběhů se v pokračování s podtitulem Na pól!, které přijde do kin 30. listopadu, vydají na nanukový festival.

20. října 2023  17:37

Bramborové rösti je úžasná křupavá příloha, zkuste je místo bramboráčků

Rösti jsou jednodušší bezlepkový bramborák. Ve Švýcarsku, kde jsou doma, se připravují různými způsoby. Někdy se dělají i z vařených brambor. Šéfkuchař Patrik Bečvář ukáže, jak na ně.

18. února 2022

Brambory pomáhají na bolest šíje, dráždivý kašel, pálení žáhy i revma

Agria, Antonia, Bernina, Ditta, Laura – brambory mají nejen pěkná jména, ale tahle zelenina boduje i svými benefity. Pod slupkou se totiž skrývá tolik minerálních látek a vitaminů jako v nějaké...

6. května 2020  17:26

Dýně, královny podzimu. Která se na co hodí?

Každá je jiná, jedno mají ale dýně společné – hodí se k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Sezona této oblíbené zeleniny je nyní v plném proudu. V obchodech, na trzích či v zahrádkách se skví řada...

18. října 2019

RECEPT DNE: Bramboráky z červené řepy

Máte rádi bramboráky? Pak rozhodně vyzkoušejte zdravější verzi z červené řepy.

16. října 2019

Skauti z celého světa se sešli v Americe, nechyběl ani student ze Zlína

Před dvěma lety zlínský student Zbyněk Cypra sehnal brigádu v provozovně fastfoodu. Měl jasnou představu, na co použije vydělané peníze. Věděl, že na přelomu července a srpna 2019 se uskuteční v...

16. srpna 2019  13:58

RECEPT DNE: Houbový bramborák

Máme pro vás recept na bramboráky připravené z čerstvých hub.

20. září 2018,  aktualizováno  26.3 16:54

RECEPT DNE: Špenátové bramboráčky s tvarohovým dipem

Máme pro vás recept na trochu jiné bramboráky, tentokrát se špenátem.

1. září 2018,  aktualizováno  26.3 17:15

Čtyři rychlé večeře z brambor, které potěší chuťové buňky i zasytí

Všední dny bývají někdy hektičtější, než bychom si přáli, a tak se občas stane, že cestou z práce ani nestihneme nakoupit. Pár brambor se ale doma vždycky najde a když k nim přidáme několik více či...

21. února 2017

Dršťky jsou lahůdka na celém světě. Se sýrem, zázvorem i telátky

Legendární dršťková polévka podávaná snad ve všech nádražních restauracích Rakouska-Uherska sice zažívá pozvolný ústup ze slávy, ale ve světě platí dršťky stále za prvotřídní delikatesu. A třeba...

21. února 2017

Štědrý den v Třebíči má šest podob. V tomto směru je výjimečná

Stačí se postavit na Masarykovu vyhlídku na Hrádku a hned uvidíte ty kostely a upomínky na různá náboženství. Na město velikosti Třebíče je jich tu překvapivě hodně a v nečekaně pestré skladbě. Co se...

23. prosince 2016  11:39

S našou žabou jíjou žlicou. Na Vysočině se mluví mnoha jazyky

Na Vysočině žije přes půl milionu lidí. Jejich mluva se někdy značně liší. Třeba zkušené ucho obyvatele Jihlavy rychle a zřetelně pozná, když hovoří někdo z Třebíče. A je řada slov, která si i...

10. listopadu 2016  17:34

Šest podzimních výletů za dýněmi, dýňovými hrátkami a dobrotami

Komerční sdělení

Začneme hádankou: jejich barvy dokážou prozářit i deštivé a nevlídné podzimní dny, a když do nich vložíte svíčku, ochotně se budou smát celý večer. Co je to? Odpověď zní dýně; velké i malé,...

5. října 2016

Břevnovské posvícení a další říjnové akce pro gurmány a mlsaly

Komerční sdělení

Víte, kde najdete nejstarší mužský benediktinský klášter v Česku? Nápovědou je Břevnovské posvícení, které se před klášterními branami koná od pátku 7. do neděle 9. října. Na pečené husy s knedlíkem...

3. října 2016

Vila po uhlobaronovi sloužila jako klub ROH, dnes opět září zlatem

Prvorepubliková vila na kopci, který je součástí národní přírodní památky, se dočkala znovuzrození. Investora s architektem totiž pojilo přátelství, ale i odhodlání vrátit opuštěné stavbě původní...

3. května 2016

Vy ale máte slušné kluky! Jak Lála s Reichlem cepují hokejovou mládež

Kdysi jim v Německu říkali jim Bráchové. A taky Torfabrik, Továrna na góly. Teď jsou Robert Reichel a Jiří Lála zase spolu, u reprezentační osmnáctky.

14. dubna 2016  7:45

Z Louže do Šatlavy. Hledáme nejlepší hospody Českého Krumlova

Nejkrásnějším a nejzachovalejším historickým městem střední Evropy se od března do listopadu valí statisíce turistů, kterým slouží zhruba stovka restaurací a hospod. Zatímco většina se vám vykouří z...

5. dubna 2016

Zabijačka, koláče a tajní agenti. Lešetínský fašank hýřil recesí

Sobotní Zlín patřil fašankovému veselí, tisíce lidí se vměstnaly na tři ulice v blízkosti centra. Lešetínský fašank pojali především jako možnost potkat se se známými. Akce se koná už 17 let.

6. února 2016  16:01

Brno si zvyká na nové trhy. Chybí hrníčky i svoboďáček

Mají to být revoluční vánoční trhy. Na novoty si však zatím lidé v Brně těžko zvykají. Ve výměně keramických hrníčků vzniká chaos a návštěvníkům vadí i další změny. Třeba že z centra téměř vymizel...

12. prosince 2015  15:30

Led to není, přesto zájemců o bruslení na zlínském náměstí přibývá

Lidé ve Zlíně si mohou letos při vánočních trzích poprvé zabruslit. Umělá ledová plocha bude na náměstí Míru ve Zlíně v provozu až do 7. ledna. Vejde se na ni až padesát bruslařů.

9. prosince 2015  11:57

V Třebíči se rozsvítil vánoční strom, bude se pod ním bruslit

Také v Třebíči v sobotu po setmění rozsvítili pod dohledem stovek nadšených dětí letošní vánoční strom. Je jím patnáctimetrová douglaska, která pochází od starého Domu dětí a mládeže v místním parku...

5. prosince 2015  20:15

Rodinu ke zdobení nepouštím, říká autorka domu plného vánočních světel

Na domě a v zahradě Nataši Harvanové z Benešova nad Ploučnicí se v předvánočním čase rozsvěcí záplava světélek. Svítit budou minimálně do Tří králů. Autorka výzdoby neváhá za nejrůznější svítící...

3. prosince 2015

Čtenářský recept: Lívance s jahodami a kysanou smetanou

Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

18. srpna 2015

Obnovený Radniční sklípek je plný slastí. Ale čekáte na ně dlouho

Nově otevřená restaurace Radniční sklípek v centru Liberce je klenot nevybroušený a místy ještě matný. Reportáž MF DNES, na niž jsme se vydali inkognito, však přináší o obnovené legendární pivnici...

6. ledna 2015  8:30

Jihlavský vánoční trh končí. Prodejci ho letos hodnotí s rozpaky

Ještě v úterý budou nabízet zboží na jihlavském Masarykově náměstí prodejci na Vánočním jarmarku. Trh trval dvanáct dní, byl tedy o týden kratší než v minulých letech. A jaké je hodnocení prodejců?...

23. prosince 2014  11:58

Jihlavská radnice na svatomartinském trhu zakázala bramborové výrobky

Netradiční opatření jihlavského magistrátu usměrňuje žadatele o stánkový prodej na Masarykově náměstí na svatého Martina, tedy 11. listopadu. V podmínkách radnice například stojí, že se nemohou...

30. října 2014  8:53

Mladí v Třebíči chtějí udržet hospodu, kterou navštěvovaly osobnosti

Parta mladých se rozhodla zachránit třebíčskou hospodu, kterou navštěvovaly známé osobnosti. Před lety tam chodívali na pivo třeba Pavel Liška s Táňou Vilhelmovou, když ještě tvořili pár a občas...

28. července 2014  9:34

Třebíčské pivní slavnosti letos budou v největší hospodě v Česku

Ve staré borovinské fabrice v Třebíči vznikne na dva dny největší hospoda v České republice. Stane se tak od 16. do 17. května v rámci gastronomických a pivních slavností Beer House Borovina....

19. března 2014  17:17

Za rok zpracují v táborské firmě až 30 tisíc tun brambor

Už dvanáctým rokem je Josef Hlavinka majitelem táborské firmy Friall. Pod jeho vedením potravinářská společnost investovala do modernizace technologií a celkově se jí daří. Na českém trhu je ve svém...

16. března 2014  9:33

Potraviny, které vám ubírají energii

Jídlo má velký vliv nejen na naše zdraví, ale také na vitalitu. Existují potraviny, které nám dodají energii, ale jsou i ty, co nám ji uberou. "Nejvíce unavení můžeme být třeba po těstovinách s masem...

5. března 2014

Očima čtenáře: Jak jsem strávil půl roku v Chile

Zimní semestr 2013 jsem strávil na Katolické univerzitě v Santiagu. Jako nadšenec do Latinské Ameriky jsem si Chile vybral i proto, že je to bezpečná a funkční země. Statisticky je na tom Chile jako...

18. února 2014

Tradiční masopust v Nesměni: malí celníci a voňavý bramborák

Jako na celnici, ovšem mnohem veseleji, to v sobotu vypadalo při příjezdu do malé obce Nesměň na Českobudějovicku. Od rána čekali na hranicích vesnice tři kluci v maskách, aby bylo jasné, že celý den...

17. února 2014  15:35

Odborníci radí, jak vařit levně a zdravě. Na kuřecí kůže zapomeňte

Na internetu i v televizi se v poslední době objevují recepty na extra levné pokrmy, které vyjdou doslova na pár korun. Odborníci na zdravou výživu ale varují, že jídelníček z takových jídel může...

29. listopadu 2013

Připravte si brambory ve španělském, anglickém nebo francouzském stylu

Připravovat jídla z brambor se naučíte hned po vaření čaje. Mají tu výhodu, že jsou jednoduchá a všeobecně oblíbená. Jediná možná zrada číhá ve špatně použitém varném typu.

3. srpna 2013