bramborák
Muž na slavnostech vdechl kus bramboráku. Je v kritickém stavu v nemocnici
Sedmačtyřicetiletý muž skončil ve vážném stavu poté, co v sobotu večer na venkovních slavnostech v obci na Frýdecko-Místecku vdechl kus bramboráku. Svědci události a poté záchranáři ho oživovali a...
Tvarůžkový král na olomouckém festivalu vyhrál se syrečkovým dipem k bramboráku
Víkendová Olomouc se již posedmé proměnila ve tvarůžkové království a akce to byla rekordní nejen co do počtu návštěvníků, ale i syrečků. Na festivalu se totiž spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků....
VIDEO: Od bramboráků k nanukům. Mlsné medvědí příběhy míří na pól
Věčně hladoví hrdinové Mlsných medvědích příběhů se v pokračování s podtitulem Na pól!, které přijde do kin 30. listopadu, vydají na nanukový festival.
Bramborové rösti je úžasná křupavá příloha, zkuste je místo bramboráčků
Rösti jsou jednodušší bezlepkový bramborák. Ve Švýcarsku, kde jsou doma, se připravují různými způsoby. Někdy se dělají i z vařených brambor. Šéfkuchař Patrik Bečvář ukáže, jak na ně.
Brambory pomáhají na bolest šíje, dráždivý kašel, pálení žáhy i revma
Agria, Antonia, Bernina, Ditta, Laura – brambory mají nejen pěkná jména, ale tahle zelenina boduje i svými benefity. Pod slupkou se totiž skrývá tolik minerálních látek a vitaminů jako v nějaké...
Dýně, královny podzimu. Která se na co hodí?
Každá je jiná, jedno mají ale dýně společné – hodí se k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Sezona této oblíbené zeleniny je nyní v plném proudu. V obchodech, na trzích či v zahrádkách se skví řada...
RECEPT DNE: Bramboráky z červené řepy
Máte rádi bramboráky? Pak rozhodně vyzkoušejte zdravější verzi z červené řepy.
Skauti z celého světa se sešli v Americe, nechyběl ani student ze Zlína
Před dvěma lety zlínský student Zbyněk Cypra sehnal brigádu v provozovně fastfoodu. Měl jasnou představu, na co použije vydělané peníze. Věděl, že na přelomu července a srpna 2019 se uskuteční v...
RECEPT DNE: Houbový bramborák
Máme pro vás recept na bramboráky připravené z čerstvých hub.
RECEPT DNE: Špenátové bramboráčky s tvarohovým dipem
Máme pro vás recept na trochu jiné bramboráky, tentokrát se špenátem.
Čtyři rychlé večeře z brambor, které potěší chuťové buňky i zasytí
Všední dny bývají někdy hektičtější, než bychom si přáli, a tak se občas stane, že cestou z práce ani nestihneme nakoupit. Pár brambor se ale doma vždycky najde a když k nim přidáme několik více či...
Dršťky jsou lahůdka na celém světě. Se sýrem, zázvorem i telátky
Legendární dršťková polévka podávaná snad ve všech nádražních restauracích Rakouska-Uherska sice zažívá pozvolný ústup ze slávy, ale ve světě platí dršťky stále za prvotřídní delikatesu. A třeba...
Štědrý den v Třebíči má šest podob. V tomto směru je výjimečná
Stačí se postavit na Masarykovu vyhlídku na Hrádku a hned uvidíte ty kostely a upomínky na různá náboženství. Na město velikosti Třebíče je jich tu překvapivě hodně a v nečekaně pestré skladbě. Co se...
S našou žabou jíjou žlicou. Na Vysočině se mluví mnoha jazyky
Na Vysočině žije přes půl milionu lidí. Jejich mluva se někdy značně liší. Třeba zkušené ucho obyvatele Jihlavy rychle a zřetelně pozná, když hovoří někdo z Třebíče. A je řada slov, která si i...
Šest podzimních výletů za dýněmi, dýňovými hrátkami a dobrotami
Začneme hádankou: jejich barvy dokážou prozářit i deštivé a nevlídné podzimní dny, a když do nich vložíte svíčku, ochotně se budou smát celý večer. Co je to? Odpověď zní dýně; velké i malé,...
Břevnovské posvícení a další říjnové akce pro gurmány a mlsaly
Víte, kde najdete nejstarší mužský benediktinský klášter v Česku? Nápovědou je Břevnovské posvícení, které se před klášterními branami koná od pátku 7. do neděle 9. října. Na pečené husy s knedlíkem...
Vila po uhlobaronovi sloužila jako klub ROH, dnes opět září zlatem
Prvorepubliková vila na kopci, který je součástí národní přírodní památky, se dočkala znovuzrození. Investora s architektem totiž pojilo přátelství, ale i odhodlání vrátit opuštěné stavbě původní...
Vy ale máte slušné kluky! Jak Lála s Reichlem cepují hokejovou mládež
Kdysi jim v Německu říkali jim Bráchové. A taky Torfabrik, Továrna na góly. Teď jsou Robert Reichel a Jiří Lála zase spolu, u reprezentační osmnáctky.
Z Louže do Šatlavy. Hledáme nejlepší hospody Českého Krumlova
Nejkrásnějším a nejzachovalejším historickým městem střední Evropy se od března do listopadu valí statisíce turistů, kterým slouží zhruba stovka restaurací a hospod. Zatímco většina se vám vykouří z...
Zabijačka, koláče a tajní agenti. Lešetínský fašank hýřil recesí
Sobotní Zlín patřil fašankovému veselí, tisíce lidí se vměstnaly na tři ulice v blízkosti centra. Lešetínský fašank pojali především jako možnost potkat se se známými. Akce se koná už 17 let.
Brno si zvyká na nové trhy. Chybí hrníčky i svoboďáček
Mají to být revoluční vánoční trhy. Na novoty si však zatím lidé v Brně těžko zvykají. Ve výměně keramických hrníčků vzniká chaos a návštěvníkům vadí i další změny. Třeba že z centra téměř vymizel...
Led to není, přesto zájemců o bruslení na zlínském náměstí přibývá
Lidé ve Zlíně si mohou letos při vánočních trzích poprvé zabruslit. Umělá ledová plocha bude na náměstí Míru ve Zlíně v provozu až do 7. ledna. Vejde se na ni až padesát bruslařů.
V Třebíči se rozsvítil vánoční strom, bude se pod ním bruslit
Také v Třebíči v sobotu po setmění rozsvítili pod dohledem stovek nadšených dětí letošní vánoční strom. Je jím patnáctimetrová douglaska, která pochází od starého Domu dětí a mládeže v místním parku...
Rodinu ke zdobení nepouštím, říká autorka domu plného vánočních světel
Na domě a v zahradě Nataši Harvanové z Benešova nad Ploučnicí se v předvánočním čase rozsvěcí záplava světélek. Svítit budou minimálně do Tří králů. Autorka výzdoby neváhá za nejrůznější svítící...
Čtenářský recept: Lívance s jahodami a kysanou smetanou
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.
Obnovený Radniční sklípek je plný slastí. Ale čekáte na ně dlouho
Nově otevřená restaurace Radniční sklípek v centru Liberce je klenot nevybroušený a místy ještě matný. Reportáž MF DNES, na niž jsme se vydali inkognito, však přináší o obnovené legendární pivnici...
Jihlavský vánoční trh končí. Prodejci ho letos hodnotí s rozpaky
Ještě v úterý budou nabízet zboží na jihlavském Masarykově náměstí prodejci na Vánočním jarmarku. Trh trval dvanáct dní, byl tedy o týden kratší než v minulých letech. A jaké je hodnocení prodejců?...
Jihlavská radnice na svatomartinském trhu zakázala bramborové výrobky
Netradiční opatření jihlavského magistrátu usměrňuje žadatele o stánkový prodej na Masarykově náměstí na svatého Martina, tedy 11. listopadu. V podmínkách radnice například stojí, že se nemohou...
Mladí v Třebíči chtějí udržet hospodu, kterou navštěvovaly osobnosti
Parta mladých se rozhodla zachránit třebíčskou hospodu, kterou navštěvovaly známé osobnosti. Před lety tam chodívali na pivo třeba Pavel Liška s Táňou Vilhelmovou, když ještě tvořili pár a občas...
Třebíčské pivní slavnosti letos budou v největší hospodě v Česku
Ve staré borovinské fabrice v Třebíči vznikne na dva dny největší hospoda v České republice. Stane se tak od 16. do 17. května v rámci gastronomických a pivních slavností Beer House Borovina....
Za rok zpracují v táborské firmě až 30 tisíc tun brambor
Už dvanáctým rokem je Josef Hlavinka majitelem táborské firmy Friall. Pod jeho vedením potravinářská společnost investovala do modernizace technologií a celkově se jí daří. Na českém trhu je ve svém...
Potraviny, které vám ubírají energii
Jídlo má velký vliv nejen na naše zdraví, ale také na vitalitu. Existují potraviny, které nám dodají energii, ale jsou i ty, co nám ji uberou. "Nejvíce unavení můžeme být třeba po těstovinách s masem...
Očima čtenáře: Jak jsem strávil půl roku v Chile
Zimní semestr 2013 jsem strávil na Katolické univerzitě v Santiagu. Jako nadšenec do Latinské Ameriky jsem si Chile vybral i proto, že je to bezpečná a funkční země. Statisticky je na tom Chile jako...
Tradiční masopust v Nesměni: malí celníci a voňavý bramborák
Jako na celnici, ovšem mnohem veseleji, to v sobotu vypadalo při příjezdu do malé obce Nesměň na Českobudějovicku. Od rána čekali na hranicích vesnice tři kluci v maskách, aby bylo jasné, že celý den...
Odborníci radí, jak vařit levně a zdravě. Na kuřecí kůže zapomeňte
Na internetu i v televizi se v poslední době objevují recepty na extra levné pokrmy, které vyjdou doslova na pár korun. Odborníci na zdravou výživu ale varují, že jídelníček z takových jídel může...
Připravte si brambory ve španělském, anglickém nebo francouzském stylu
Připravovat jídla z brambor se naučíte hned po vaření čaje. Mají tu výhodu, že jsou jednoduchá a všeobecně oblíbená. Jediná možná zrada číhá ve špatně použitém varném typu.