Tak například v Číně se připravuje pikantní studený salát z hovězích drštěk se zeleninou a zázvorem, v Peru připravují dršťky ochucené mátou a kořením na grilu. V Mexiku se pro změnu vaří slavná pikantní dršťková polévka Menudo s chilli, cibulí, citronem, koriandrem a oreganem.
Skvostný recept na dršťky mají také Francouzi, kde se v Normandii kolem města Caen připravují dršťky s telecími nožičkami, bílým vínem, česnekem a tymiánem. A pokud chcete dodržovat originální chuť slavné speciality, neměla by chybět ani kapka kvalitního jablečného Calvadosu.
S Italem do Říma
Na výtečné zadělávané dršťky se již tradičně chodí do útulných restaurací v romantické římské čtvrti Trastevere, kde se připravují slavné trippa alla romana, tedy dršťky připravené s kořenovou zeleninou, cibulí, pálivými papričkami, rajčaty, bílým vínem a pancetou, které se dochutí mátou a sýrem pecorino.
Další variace podobné římské úpravě najdete v mnoha koutech Itálie, oblíbené jsou hlavně dršťky florentinské, milánské, případně pisánské. Ve všech případech jsou dršťky lahodné a krásně měkoučké, až se rozpadají na jazyku, ale hlavně jejich chuť je fantastická. (Recept kuchaře Emanuela Ridiho najdete na jeho webu.)
Z Uher do celé říše
Česká dršťková polévka pochází z Maďarska, odkud se v době monarchie rozšířila do celé střední Evropy. Říkalo se o ní, že nesmí chybět v žádné pořádné nádražní hospodě, ale v posledních letech se vytratila téměř odevšud (kam se chodí na výbornou dršťkovou, si ještě řekneme).
Maďaři ovšem připravují také dršťkový perkelt, tedy jednoduchý, nezahuštěný guláš, jehož nezbytnou složkou je mletá paprika a česnek.
Také na Slovensku byly dršťky oblíbenější než u nás a často se připravovaly třeba obalované v trojobalu nebo v těstíčku a pak osmažené. Obvykle se podávají s brambory, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.
Malostranská Konírna
V českých restauracích dršťky moc nefrčí a specialit z hovězích žaludků je jako šafránu. Jednu z mála výjimek představuje oblíbená malostranská restaurace Konírna s nabídkou staropražských pokrmů.
A nechybějí ani dršťky, které šéfkuchař David Korecký nabízí hned ve dvou verzích. A to buď na smetaně se žampiony, pražskou šunkou a pečenými brambůrky, nebo se sladkou paprikou a pikantní klobásou (v prvním případě zaplatíte 175 korun, ve druhém o 30 korun méně).
Šéfkuchař nepoužívá předvařené dršťky, ale syrové, které vaří celkem třikrát ve slané vodě, dvakrát hodinu a naposledy zhruba tři hodiny. Poté už je nakrájí a připraví z nich jídlo. Vedle výše uvedených specialit nedávno připravoval také dršťky na způsob Stroganov s houbami a okurkami.
Dršťky na černém pivu
Zajímavým tip pro gurmety představují zadělávané dršťky s čerstvými lanýži a majoránkou. Velmi chutnou úpravu nabízí tradiční plzeňská restaurace U Mansfelda, která stojí jen pár desítek metrů od náměstí Republiky. Šéfkuchař je zde připravuje na tmavém pivu se slaninou, česnekem a cibulí a můžete si je dát buď s chlebem nebo s bramborákem.
Za dršťkový ráj můžeme považovat slezskou hospodu Lašská jizba v Sedlišti, kde mají na menu hned pět jídel z drštěk, třeba v bramborovém těstě, smažené s pepřem či na špeku se zakysanou smetanou (ceny jsou zde příznivé - od 80 do 100 korun).
Legenda v Lokálech
Na závěr se vrátíme ke slavné polévce, která reprezentovala tehdejší Československo na Expu 67 v Montrealu. Bohužel, dršťková polévka z hospod mizí a když už se někde objeví, často je připravená z předvařených a bělených drštěk, jejichž chuť není moc valná. Často se také objevuje vegetariánská verze dršťkové polévky, kde jsou hovězí žaludky nahrazeny hlívou.
Na kvalitní dršťkovou polévku se vydejte do některé z restaurací Lokál, v současné době je třeba k dostání v pražském Karlíně nebo v Plzni.
Velmi často mají dršťkovou také ve speciální polévkové restauraci Polévka je Grund v Myslíkově ulici, v Brně naopak můžete vyzkoušet pivnici U Čápa. Závěrem jen připomeňme, že dršťky nemají nic společného se slovem držka (výraz vznikl ze slova drzý), zatímco dršťky mají svůj původ ve slově dršť, které patřilo vyvrženým vnitřnostem.