Španělská omeleta s ančovičkami
Vyberte ten správný typVarný typ A mají pevnou, lojovitou dužninu, nerozvářejí se, jsou velmi slabě moučnaté. Hodí se k přípravě salátů a vaření ve slupce. Varný typ B mají polopevnou, mírně moučnatou dužninu jemné až hrubší struktury, příjemně vlhkou až sušší. Jsou ideální přílohou gulášů, polévek i těsta a k restování. Varný typ C jmají měkkou dužninu, která se rozváří. Hodí se na kaši i do těsta, na bramborák a placky, výborné jsou pečené ve slupce a v alobalu. |
- 800 g drobnějších brambor
- sůl
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 chilli paprička
- 1/2 menší červené papriky
- 4 plátky ančoviček
- 10 vajec
- 100 ml smetany na vaření
- pepř
- 2 lžíce nasekané bazalky
- 2 lžíce olivového oleje
- Troubu rozehřejeme na 200 °C. Brambory oloupeme a povaříme v osolené vodě asi osm minut. Slijeme je a necháme vychladnout, pak je nakrájíme na plátky.
- Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme semínka a najemno nasekáme. Papriku nakrájíme na proužky. Ančovičky nadrobno nasekáme.
- V misce prošleháme vejce se smetanou, trochou soli, pepřem a bazalkou.
- Ve velké pánvi, vhodné na zapékání v troubě, rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, chilli papričku a papriku a společně opečeme.
- Do pánve přidáme brambory a ančovičky, opatrně promícháme a zalijeme rozšlehanými vejci. Pánev vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20–30 minut.
NÁŠ TIP: S cibulí můžete na pánvi opéct také chorizo nakrájené na plátky.
Zapečená bramborová kaše s kachnou
- 5 kachních stehen
- sůl
- pepř
- 6 lžic kachního nebo husího sádla
- 8 stroužků česneku
- několik snítek čerstvého tymiánu
- 1,5 kg brambor
- 2 šalotky
- 1 malá červená cibule
- 2 dcl červeného vína
- 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
- 4 lžíce másla
- 6 lžic smetany nebo mléka
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Omytá a osušená kachní stehna osolíme a opepříme, vložíme do pekáče se čtyřmi lžícemi sádla, šesti neoloupanými stroužky česneku a tymiánem, podlijeme trochou vody a pečeme asi 1,5 – 2 hodiny.
- Ke konci pečení dáme vařit oloupané a na kousky pokrájené brambory do osolené vody.
- Šalotku, cibuli a česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme.
- Z pekáče vyjmeme stehna a vykostíme je. Stroužky česneku vymáčkneme ze slupek do misky, tymián odstraníme. Teplotu trouby stáhneme na 180 °C.
- Na pánvi rozehřejeme zbylé sádlo, opečeme na něm šalotku, cibuli a česnek, přidáme kachní maso a petrželku a zalijeme vínem, povaříme pět minut a obsah pánve přendáme na dno pekáče.
- Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme je se solí, upečeným česnekem, máslem a smetanou a lžící navršíme na kachní maso.
- Zapečeme v troubě asi 20–25 minut.
NÁŠ TIP: Kaši připravte ze stejného dílu brambor a pastiňáku. Před zapečením ji můžete posypat sýrem nebo strouhankou promíchanou s nasekanými bylinkami.
Tartiflette: brambory se sýrema slaninou
- 1 kg brambor varného typu A
- 2 lžíce másla
- 200 g anglické slaniny
- 1 střední cibule
- 1 lžíce oleje
- 50 ml bílého vína
- 6 lžic smetany na vaření
- 200 g sýra reblochon – savojský kravský sýr s oranžovou plísní
- Brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka. Ještě teplé je oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací nádobu vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Slaninu nadrobno pokrájíme. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky.
- Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a krátce orestujeme, přidáme pokrájenou slaninu a opékáme, dokud není cibule opečená dozlatova a slanina vypečená, pak směs zalijeme vínem a necháme odpařit.
- Do zapékací nádoby vložíme polovinu plátků brambor, pokryjeme polovinou slaniny s cibulí, poklademe zbylými plátky brambor a slaninou s cibulí.
- Zalijeme smetanou a na povrch položíme rozpůlený sýr kůrkou nahoru.
- Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme dozlatova.
NÁŠ TIP: Brambory vyberte stejně velké, aby menší nebyly moc povařené a velké nedovařené. Pokud jídlo připravujete ze starších nehezkých brambor, oloupejte je a povařte rovnou nakrájené plátky. Sýr reblochon zkuste nahradit hermadurem.