Připravte si brambory ve španělském, anglickém nebo francouzském stylu

aktualizováno 
Připravovat jídla z brambor se naučíte hned po vaření čaje. Mají tu výhodu, že jsou jednoduchá a všeobecně oblíbená. Jediná možná zrada číhá ve špatně použitém varném typu.

Španělská omeleta s ančovičkami | foto: archiv redakce

Španělská omeleta s ančovičkami

Vyberte ten správný typ

Varný typ A mají pevnou, lojovitou dužninu, nerozvářejí se, jsou velmi slabě moučnaté. Hodí se k přípravě salátů a vaření ve slupce.

Varný typ B mají polopevnou, mírně moučnatou dužninu jemné až hrubší struktury, příjemně vlhkou až sušší. Jsou ideální přílohou gulášů, polévek i těsta a k restování.

Varný typ C jmají měkkou dužninu, která se rozváří. Hodí se na kaši i do těsta, na bramborák a placky, výborné jsou pečené ve slupce a v alobalu.

  • 800 g drobnějších brambor
  • sůl
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1/2 menší červené papriky
  • 4 plátky ančoviček
  • 10 vajec
  • 100 ml smetany na vaření
  • pepř
  • 2 lžíce nasekané bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje 

  1. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Brambory oloupeme a povaříme v osolené vodě asi osm minut. Slijeme je a necháme vychladnout, pak je nakrájíme na plátky.
  2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme semínka a najemno nasekáme. Papriku nakrájíme na proužky. Ančovičky nadrobno nasekáme.
  3. V misce prošleháme vejce se smetanou, trochou soli, pepřem a bazalkou.
  4.  Ve velké pánvi, vhodné na zapékání v troubě, rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, chilli papričku a papriku a společně opečeme.
  5.  Do pánve přidáme brambory a ančovičky, opatrně promícháme a zalijeme rozšlehanými vejci.  Pánev vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20–30 minut.

NÁŠ TIP: S cibulí můžete na pánvi opéct také chorizo nakrájené na plátky.


Zapečená bramborová kaše s kachnou

Zapečená bramborová kaše s kachnou
  • 5 kachních stehen
  • sůl
  • pepř
  • 6 lžic kachního nebo husího sádla
  • 8 stroužků česneku
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • 1,5 kg brambor
  • 2 šalotky
  • 1 malá červená cibule
  • 2 dcl červeného vína
  • 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
  • 4 lžíce másla
  • 6 lžic smetany nebo mléka    

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Omytá a osušená kachní stehna osolíme a opepříme, vložíme do pekáče se čtyřmi lžícemi sádla, šesti neoloupanými stroužky česneku a tymiánem, podlijeme trochou vody a pečeme asi 1,5 – 2 hodiny.
  2. Ke konci pečení dáme vařit oloupané a na kousky pokrájené brambory do osolené vody.
  3. Šalotku, cibuli a česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme.
  4. Z pekáče vyjmeme stehna a vykostíme je. Stroužky česneku vymáčkneme ze slupek do misky, tymián odstraníme. Teplotu trouby stáhneme na 180 °C.
  5. Na pánvi rozehřejeme zbylé sádlo, opečeme na něm šalotku, cibuli a česnek, přidáme kachní maso a petrželku a zalijeme vínem, povaříme pět minut a obsah pánve přendáme na dno pekáče.
  6. Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme je se solí, upečeným česnekem, máslem a smetanou a lžící navršíme na kachní maso.
  7. Zapečeme v troubě asi 20–25 minut.

NÁŠ TIP: Kaši připravte ze stejného dílu brambor a pastiňáku. Před zapečením ji můžete posypat sýrem nebo strouhankou promíchanou s nasekanými bylinkami.


Tartiflette: brambory se sýrema slaninou

Tartiflette: brambory se sýrem a slaninou
  • 1 kg brambor varného typu A
  • 2 lžíce másla
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 50 ml bílého vína
  • 6 lžic smetany na vaření
  • 200 g sýra reblochon – savojský kravský sýr s oranžovou plísní 

  1. Brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka. Ještě teplé je oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací nádobu vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 200 °C. 
  2. Slaninu nadrobno pokrájíme. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a krátce orestujeme, přidáme pokrájenou slaninu a opékáme, dokud není cibule opečená dozlatova a slanina vypečená, pak směs zalijeme vínem a necháme odpařit.
  4. Do zapékací nádoby vložíme polovinu plátků brambor, pokryjeme polovinou slaniny s cibulí, poklademe zbylými plátky brambor a slaninou s cibulí.
  5. Zalijeme smetanou a na povrch položíme rozpůlený sýr kůrkou nahoru.
  6. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme dozlatova.

NÁŠ TIP: Brambory vyberte stejně velké, aby menší nebyly moc povařené a velké nedovařené. Pokud jídlo připravujete ze starších nehezkých brambor, oloupejte je a povařte rovnou nakrájené plátky. Sýr reblochon zkuste nahradit hermadurem.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Sdílíte na sítích fotky dětí? Někteří rodiče už platí vysoké pokuty

Kyberšikana

Sdílení na sociálních sítích je fenoménem dnešní doby. Začalo to před více než deseti lety, kdy se první generace...

Ve čtyřiceti můžete vypadat na dvacet, říká dvojnásobná maminka

Shannon Collinsová

Zdravotní sestra Shannon Collinsová (40) z Velké Británie vypadá lépe než před dvaceti lety a říká, že za vše může...

Bez řádu bychom potrestali sami sebe, řekli v Rozstřelu rodiče čtyřčat

Rodiče nejmladších českých čtyřčat Helena a Josef Slánští v diskusním pořadu...

Helena s Josefem chtěli dvouletému Vojtovi pořídit sourozence a právě před rokem se jim narodily hned čtyři děti...

OBRAZEM: Pravidelné užívání drog mění lidi k nepoznání

Podívejte se na odstrašující galerii, ve které najdete osoby dlouhodobě...

Podívejte se na odstrašující galerii, ve které najdete lidi dlouhodobě užívající drogy. U některých návykových látek...

Tolik čekání, vodko, a tys to vydržela, vítala se na svobodě Máňa s lahví

Pracovat se Máně nechce. „Umřela bych,“ říká.

Rok sledovaly televizní kamery několik odsouzených žen ve třech českých věznicích. Monika (44), která bodla svého...

Další z rubriky

Kebab, křidýlka i nadívaný pstruh. Rozpalte gril a pozvěte přátele

Kebab se zeleninovým salátem a jogurtovou omáčkou

Letní teploty lákají ven a na zdravém vzduchu také nejlépe chutná. Vyměňte obligátní krkovičku nebo klobásky za...

RECEPT DNE: Šlehaný ovocný cheesecake ve skle

Šlehaný ovocný cheesecake ve skle

Toto je opravdová lahůdka. Vyzkoušejte recept na šlehaný ovocný cheesecake ve skle.

RECEPT DNE: Polévka ze sladkých brambor s avokádem

Polévka ze sladkých brambor s avokádem

Sladké brambory neboli batáty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec. Obsahují velké množství vitaminů i...

Najdete na iDNES.cz