Středa 19. ledna 2022, svátek má Doubravka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 19. ledna 2022 Doubravka

Připravte si brambory ve španělském, anglickém nebo francouzském stylu

Připravovat jídla z brambor se naučíte hned po vaření čaje. Mají tu výhodu, že jsou jednoduchá a všeobecně oblíbená. Jediná možná zrada číhá ve špatně použitém varném typu.

Španělská omeleta s ančovičkami | foto: archiv redakce

Španělská omeleta s ančovičkami

Vyberte ten správný typ

Varný typ A mají pevnou, lojovitou dužninu, nerozvářejí se, jsou velmi slabě moučnaté. Hodí se k přípravě salátů a vaření ve slupce.

Varný typ B mají polopevnou, mírně moučnatou dužninu jemné až hrubší struktury, příjemně vlhkou až sušší. Jsou ideální přílohou gulášů, polévek i těsta a k restování.

Varný typ C jmají měkkou dužninu, která se rozváří. Hodí se na kaši i do těsta, na bramborák a placky, výborné jsou pečené ve slupce a v alobalu.

  • 800 g drobnějších brambor
  • sůl
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1/2 menší červené papriky
  • 4 plátky ančoviček
  • 10 vajec
  • 100 ml smetany na vaření
  • pepř
  • 2 lžíce nasekané bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje 

  1. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Brambory oloupeme a povaříme v osolené vodě asi osm minut. Slijeme je a necháme vychladnout, pak je nakrájíme na plátky.
  2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme semínka a najemno nasekáme. Papriku nakrájíme na proužky. Ančovičky nadrobno nasekáme.
  3. V misce prošleháme vejce se smetanou, trochou soli, pepřem a bazalkou.
  4.  Ve velké pánvi, vhodné na zapékání v troubě, rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, chilli papričku a papriku a společně opečeme.
  5.  Do pánve přidáme brambory a ančovičky, opatrně promícháme a zalijeme rozšlehanými vejci.  Pánev vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20–30 minut.

NÁŠ TIP: S cibulí můžete na pánvi opéct také chorizo nakrájené na plátky.

Zapečená bramborová kaše s kachnou

Zapečená bramborová kaše s kachnou
  • 5 kachních stehen
  • sůl
  • pepř
  • 6 lžic kachního nebo husího sádla
  • 8 stroužků česneku
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • 1,5 kg brambor
  • 2 šalotky
  • 1 malá červená cibule
  • 2 dcl červeného vína
  • 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
  • 4 lžíce másla
  • 6 lžic smetany nebo mléka    

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Omytá a osušená kachní stehna osolíme a opepříme, vložíme do pekáče se čtyřmi lžícemi sádla, šesti neoloupanými stroužky česneku a tymiánem, podlijeme trochou vody a pečeme asi 1,5 – 2 hodiny.
  2. Ke konci pečení dáme vařit oloupané a na kousky pokrájené brambory do osolené vody.
  3. Šalotku, cibuli a česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme.
  4. Z pekáče vyjmeme stehna a vykostíme je. Stroužky česneku vymáčkneme ze slupek do misky, tymián odstraníme. Teplotu trouby stáhneme na 180 °C.
  5. Na pánvi rozehřejeme zbylé sádlo, opečeme na něm šalotku, cibuli a česnek, přidáme kachní maso a petrželku a zalijeme vínem, povaříme pět minut a obsah pánve přendáme na dno pekáče.
  6. Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme je se solí, upečeným česnekem, máslem a smetanou a lžící navršíme na kachní maso.
  7. Zapečeme v troubě asi 20–25 minut.

NÁŠ TIP: Kaši připravte ze stejného dílu brambor a pastiňáku. Před zapečením ji můžete posypat sýrem nebo strouhankou promíchanou s nasekanými bylinkami.

Tartiflette: brambory se sýrema slaninou

Tartiflette: brambory se sýrem a slaninou
  • 1 kg brambor varného typu A
  • 2 lžíce másla
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 50 ml bílého vína
  • 6 lžic smetany na vaření
  • 200 g sýra reblochon – savojský kravský sýr s oranžovou plísní 

  1. Brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka. Ještě teplé je oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací nádobu vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 200 °C. 
  2. Slaninu nadrobno pokrájíme. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a krátce orestujeme, přidáme pokrájenou slaninu a opékáme, dokud není cibule opečená dozlatova a slanina vypečená, pak směs zalijeme vínem a necháme odpařit.
  4. Do zapékací nádoby vložíme polovinu plátků brambor, pokryjeme polovinou slaniny s cibulí, poklademe zbylými plátky brambor a slaninou s cibulí.
  5. Zalijeme smetanou a na povrch položíme rozpůlený sýr kůrkou nahoru.
  6. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme dozlatova.

NÁŠ TIP: Brambory vyberte stejně velké, aby menší nebyly moc povařené a velké nedovařené. Pokud jídlo připravujete ze starších nehezkých brambor, oloupejte je a povařte rovnou nakrájené plátky. Sýr reblochon zkuste nahradit hermadurem.

Autor:
  • Nejčtenější

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Zemřela Adalia Rose. Holčička, která předčasně stárla

Adalia Rose byla velkou bojovnicí. Podle lékařů měla zemřít kvůli progerii krátce po porodu. Dožila se ovšem patnácti...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Lenka zhubla 52 kilogramů. Člověka musí jeho životní styl bavit, říká dnes

Lenku Gasnárkovou kdysi považovali za matku jejího o dva roky mladšího bratra. Dnes by se to už ale nestalo. Přivítala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Manželka mi nechybí, jen mému tělu se v noci stýskalo, řekl manžel z Výměny

V nové Výměně se tentokrát sešly úplně odlišné osobnosti. Rázná Blanka je zvyklá být už od pěti od rána v pracovním...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nečekaný příbuzenský vztah. Vévodkyně Kate a Meghan pojí krev Přemyslovců

Premium Učebnice mluví jasně. Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306, kdy byl mladičký král Václav III. zákeřně zavražděn...

Češi investují do kryptoměn ve velkém. Stát řeší, jak je přinutit přiznat zisky

Premium Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experimentovat a nebáli se...

  • Další z rubriky

Největší zlo? Rýže v pytlíku. Je to hnusné, říká šéfkuchař z MasterChefa

Premium Kdysi se v Praze na „čínu“ chodilo do Vodičkovy ulice, od konce roku 2017 se na pravou „asii“ chodí do restaurace Sia...

Fenykl, to je svěží zdravá chuť v zimní kuchyni. Receptů máme spoustu

Pro mnohé z nás tak trochu neznámý, ale úžasný fenykl patří mezi zeleninu, která se dá zužitkovat a spotřebovat celá:...

Omlazující ovoce, tak nazývají goji v Číně. A pěstovat ho lze i u nás

Sice se většinou označují jako plody kustovnice čínské, ale mohou pocházet i z kustovnice cizí, popř. z hybridních...

Jste tým chlebíčky, nebo jednohubky? Na silvestra můžete dát tradicím volno

Konec roku je pro většinu z nás časem slavení, setkávání a dobrého jídla. Kdy jindy se proto předvést jako dokonalá...

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Zemřela Adalia Rose. Holčička, která předčasně stárla

Adalia Rose byla velkou bojovnicí. Podle lékařů měla zemřít kvůli progerii krátce po porodu. Dožila se ovšem patnácti...

Německá pošta startuje diesely. Elektrododávky v zimě nevyjedou kopec

Německá Deutsche Post DHL provozuje největší flotilu elektrických dodávek, které si navíc sama vyvinula. V horském...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Začínal se čtyřmi zaměstnanci, dnes jich má devadesát a prodává i do světa

Svou firmu založil navzdory již existující konkurenci. Po úspěšném startu začal s vlastní výrobou výtahů, později...