Salátové variace s čočkou, avokádem a hovězím potěší i masožrouty

  0:05aktualizováno  0:05
Jestli vaše kuchařské umění se saláty začíná a končí okurkovým salátem a šopákem, přinášíme vám recepty na nápadité zeleninové variace, se kterými budete za hvězdu.

Do salátu patří hlavně čerstvá zelenina, ale můžete do něj "propašovat" i maso. | foto: archiv redakce

Salát s hovězím masem a bazalkou

Čím dochutit?

ZELENÁ BOHYNĚ: majonéza, zakysaná smetana, pažitka, ančovičky, kerblík, estragon, citronová šťáva a pepř
MEDOVÁ HOŘČICE: půl na půl med a hořčice, nastavte olivovým olejem nebo octem
RANČERSKÝ DRESINK: podmáslí, sůl, česnek, cibule, pažitka, petržel, kopr, černý pepř, paprika a mletá hořčičná semínka

Příprava 30 minut, vaření 5-7 minut

  • 300 g hovězí steak
  • pepř
  • olej
  • 1 větší salátová okurka
  • 3 hrsti různých druhů bazalky
  • 1 chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky třtinového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky rybí omáčky (fish sauce)
  • 1 lžička pasty sambal oelek

1. Maso potřeme olejem, opepříme a necháme je krátce odležet při pokojové teplotě.
2. Okurku oloupeme, podélně rozřízneme, vyškrábneme střed s jádry a nakrájíme ji na plátky. Bazalku omyjeme, odstřihneme tužší stonky a osušíme ji.
3. Chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme semínka a najemno nasekáme.
Česnek oloupeme, nadrobno pokrájíme.
4. V misce vyšleháme limetkovou šťávu, cukr,olej, rybí omáčku, sambal oelek a vmícháme česnek a chilli papričku.
5. Na pánvi zprudka opečeme steak z obou stran. Hotový steak po 5–7 minutách odležení nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky.
6. Maso promícháme s bazalkou, okurkou a ochutíme připravenou zálivkou.

NÁŠ TIP: Podívejte se na trzích nebo v dobrých zahradnických centrech po různých druzích bazalky a ochutnávejte.
Existují bazalky, které mají různé listy, různé barvy a různé chutě a vůně.

Salát s avokádem, grepem a šunkou

avokádový salát s grepem a šunkou

Příprava 30 minut

  • 4 lžíce přírodního cukru  
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 římský nebo ledový salát
  • 2 velké růžové grapefruity
  • 200 g sušené šunky
  • 2 velká zralá avokáda
  • čerstvá pažitka

1. V misce prošleháme cukr s octem, špetkou soli a čerstvě mletým pepřem. Přišleháme olej.
2. Salát rozebereme na listy, opláchneme ve studené vodě, osušíme je a natrháme.
3. Grepy oloupeme a vyřežeme ze slupek jednotlivé filety. Šťávu z nich zachytíme do misky a přilijeme do zálivky. Šunku natrháme nebo nakrájíme na proužky.
4. Na talíře rozdělíme salátové listy, v míse promícháme filety grepu se zálivkou.
Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecky a ve slupce je nařežeme na plátky, plátky vyloupneme do mísy lžící, promícháme.                                                                                                                                                                                               5. Směs rozdělíme na salátové listy, ozdobíme plátky šunky a ihned podáváme.

NÁŠ TIP: Místo cukru použijte med nebo agávový sirup. Salát můžete doplnit červenou cibulí nakrájenou na tenké plátky.

Čočkový salát s houbami

čočkový salát s houbami

Příprava 20 minut, vaření 50 minut

  • 1/2 cibule  
  • 3 stroužky česneku
  • 2 malé mrkve
  • 50 g slaniny
  • 200 g zelené puy čočky
  • 100 g černé čočky beluga
  • 6 středních žampionů
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 200 g baby špenátu
  • 6 lžic oleje
  • 1 lžíce přírodního cukru
  • 400–500 ml horkého zeleninového vývaru
  • sůl
  • 1–2 lžíce červeného vinného octa
  • 1/2 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 malé salátové okurky
  • 50 g loupaných lískových oříšků

1. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu pokrájíme na tenké proužky. Obě čočky propláchneme a necháme okapat. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenčí plátky. Tymiánové lístky otrháme a nasekáme. Špenátové listy propereme, odstřihneme tužší stonky a osušíme.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme lžíci oleje a pokrájenou slaninu, kterou necháme vyškvařit. Přidáme pokrájenou mrkev a cibuli a společně restujeme asi pět minut. Pak přidáme cukr, česnek a krátce orestujeme.
3. Přisypeme černou čočku a zalijeme vývarem, tak aby byla ponořená, stáhneme plamen a pomalu vaříme, bez míchání, jen přiléváme vývar podle potřeby.
4. Po deseti minutách vaření přidáme zelenou čočku a přiléváme vývar, dochutíme solí, vaříme na mírném plameni.
5. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a zprudka orestujeme plátky hub.
6. V misce prošleháme zbylý olej, vinný ocet a hořčici. Okurku oloupeme a škrabkou podélně rozkrájíme na tenké plátky.                 
7. Hotovou měkkou čočku promícháme s houbami, rozdělíme na jednotlivé porce, ozdobíme špenátovými listy, plátky okurky a oříšky. Podáváme s připravenou zálivkou.

NÁŠ TIP: Salát se dá připravit i z naší české čočky, postup je stejný, jen čočku předem namočte a počítejte s delší dobou vaření.

Autor:

Nejčtenější

Za co utratí 50 tisíc? Nemá ani na jídlo pro děti, divila se vyměněná Andrea

Tereza se svou rodinou: synem Davidem, sestrou Bárou, neteřemi Danielou a Hanou...

Tereza si svůj osud nevybrala. Od dětství se starala o mladší sestru, když jim před dvěma lety máma zemřela,...

Zemřel legendární německý návrhář Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld (21. ledna 2014)

Kreativní ředitel módního domu Chanel Karl Lagerfeld zemřel v noci na 19. února po těžké nemoci ve svých 85 letech,...

Čtyři největší chyby, které ženy dělají, když dojde na sex

Ilustrační snímek

Možná si myslíte, že stěžejními ničiteli dokonalého milostného života jsou nedostatek soukromí a pracovní stres. Jenže...

Sympatický kamioňák Zdeněk z Výměny manželek přišel o nohy při nehodě

Rodina z Přelovice nesnáší nudu a neustále něco podniká. Zdeněk ve volném čase...

Život si s osudem akční rodiny z Přelovic krutě zahrál. Tatínkovi Zdeňkovi museli po těžké autonehodě amputovat obě...

Nejsme rádi, když se nás lidé ptají, co máme v kalhotách, říká trans muž

Spoluzakladatel organizace Trans*parent Viktor Heumann v diskusním pořadu...

Seriál Most! oživil ve společnosti hned několik choulostivějších témat, jedním z nich je i vztah Čechů k transgender...

Další z rubriky

Vaříme s Gwyneth Paltrowovou: vyzkoušejte netradiční salát i polévku

Gwyneth Paltrow napsala kuchařku Je to tak snadné

V dnešní uspěchané době se málokdo dovede zastavit a na pár hodin zapomenout na pracovní povinnosti, uvázat si kolem...

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

Báječné pohoštění pro nečekanou návštěvu? Využijte zbytky z Vánoc

Francouzský toast z vánočky

Chcete hostům, kteří se u vás mezi svátky staví na skok, nabídnout malé pohoštění k vínu nebo přenocující počastovat...

ROZHODNUTO: Obědy zdarma budou jen pro některé děti
ROZHODNUTO: Obědy zdarma budou jen pro některé děti

Několikaměsíční dohady jsou u konce. Vláda rozhodla, že obědy ve školách zdarma se nebudou týkat každého. Kdo na ně dosáhne a kolik to bude stát?

Najdete na iDNES.cz