Netradiční řízky: Obalte telecí, jehněčí i hovězí

Historicky první plátek masa, jehož šťavnatost zaručila krusta z mouky, rozšlehaného vejce a strouhanky, prý hodili na pánev staří Římané. A my jsme jim za to dodnes vděční.

Hovězí v ořechové strouhance a kari dip | foto: archiv redakce

Hovězí v ořechové strouhance a kari dip

V čem obalit řízek?

V SÝRECH: Přimíchejte do strouhanky čedar, gruyére, nebo parmazán.

V BYLINKÁCH: Rozmixujte se strouhankou petržel, bazalku, nebo tymián a oregano.

V OŘÍŠCÍCH: Hrst mletých vlašských ořechů, mandlí, nebo piniových semínek dodá obalu řízku na hloubce chuti.

Příprava 40 minut, vaření 20 minut, porce pro 4 osoby

  • 1 masité rajče
  • 1 jarní cibulka
  • 1,5 lžičky kari
  • 200 g lučiny
  • 1 lžíce majonézy
  • sůl
  • 600 g hovězí svíčkové
  • 50 g loupaných lískových oříšků
  • 10 lžic neochucených cornflakes
  • 5 lžic strouhanky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • hladká mouka
  • olej
  1. Rajče spaříme v horké vodě, oloupeme ho, rozkrojíme, vymáčkneme šťávu a semínka a nadrobno pokrájíme. Jarní cibulku nasekáme.
  2. Do mixéru vložíme kousky rajčete, cibulku a promixujeme. Přidáme kari, lučinu a majonézu a umixujeme do hladka. Dochutíme solí a necháme odležet v chladu.
  3. Očištěnou svíčkovou nakrájíme na plátky a ty ještě rozkrájíme na silnější proužky. Ochutíme solí a pepřem.
  4. Oříšky nahrubo nastrouháme, cornflakes nadrtíme paličkou, nebo válečkem na menší kousky a promícháme se strouhankou.
  5. V misce prošleháme vejce s jogurtem. Kousky masa obalíme v hladké mouce, protáhneme je vejci s jogurtem a obalíme v připravené směsi strouhanky, cornflakes a lískových oříšků.
  6. Smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova po obou stranách. Osmažené kousky necháme okapat na papírových ubrouscích.
  7. Podáváme s vychlazeným kari dipem a zeleninovým salátem.

NÁŠ TIP: Zbylou strouhanku skladujte v chladu, lískové oříšky by při pokojové teplotě zežlukly.

Piccata alla milanese

Příprava 20 minut, vaření 50 minut, porce pro 4 osoby

Piccata alla milanese
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • rozmarýn
  • 500 g cherry rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/5 dcl bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • 150 až 200 ml zeleninového vývaru
  • 8 menších plátků telecí kýty
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • 200 g strouhaného parmazánu
  • olej
  • 300 g špaget
  • čerstvá bazalka
  1. Cibuli, česnek a řapíkatý celer oloupeme a nadrobno pokrájíme. Rozmarýn nasekáme. Rajčata omyjeme a překrájíme.
  2. V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, orestujeme na něm cibuli, přihodíme česnek a celer a společně opečeme. Do pánve přidáme víno, necháme je odpařit, přidáme rajčata, rozmarýn, sůl, pepř a vývar. Přiklopíme a necháme 15 minut podusit.
  3. Odklopíme poklici a necháme odpařit část šťávy.
  4. Telecí maso nakrojíme po okrajích, naklepeme, ochutíme solí, pepřem.
  5. Obalíme je v hladké mouce, rozšlehaném vejci a parmazánu a smažíme na pánvi na oleji po obou stranách.
  6. Špagety povaříme ve vroucí osolené vodě na skus.
  7. Na talíře rozdělíme podušená rajčata, osmažené telecí maso a špagety. Před podáváním ozdobíme bazalkou.

NÁŠ TIP: Na omáčku můžete použít i loupaná rajčata z konzervy.

Smažené jehněčí kotletky

Příprava 30 minut, chlazení 2 hodiny, vaření 20 minut, porce pro 4 osoby

Smažené jehněčí kotletky
  • 8 jehněčích kotletek
  • 1 lžička nasekaných rozmarýnových lístků + na ozdobu
  • 2 stroužky česneku
  • pepř
  • 300 g strouhanky
  • 100 g strouhaného parmezánu
  • 2-3 vejce
  • sůl
  • hladká mouka
  • 2 středně velké lilky
  • olivový olej
  • 1 citron
  1. Omyté a osušené kotletky potřeme směsí rozmarýnových lístků a prolisovaného česneku, ochutíme pepřem a necháme dvě hodiny odležet v chladu.
  2. Strouhanku promícháme s parmezánem. Vejce prošleháme s trochou studené vody a solí.
  3. Odleželé kotletky obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a ochucené strouhance.
  4. Lilky podélně překrojíme, potřeme olivovým olejem a grilujeme po obou stranách na grilu, nebo na grilovací pánvi 6-8 minut. Ochutíme solí a pepřem.
  5. Obalené kotletky smažíme na středně rozehřátém oleji v pánvi dozlatova. Hotové řízky odkládáme okapat na papírové ubrousky.
  6. Usmažené kotletky podáváme s grilovaným lilkem, na měsíčky pokrájeným citronem a ozdobíme čerstvým rozmarýnem.

NÁŠ TIP: Pokud nemáte čas na odležení řízků, můžete česnek nastrouhat a vmíchat i s nasekaným rozmarýnem přímo do strouhanky. Kotletky jen ochuťte čerstvě mletým pepřem a obalte v mouce, vejci a strouhance.

Autor:
  • Nejčtenější

Jablka a hrušky. Co o nich možná nevíte a tipy na nejlepší podzimní recepty

Rozjasní zasmušilou podzimní náladu, zaženou dotěrné virózy a dodají energii. Sladké šťavnaté hrušky a jablka jsou součástí loučení se s létem a vítání podzimu. Kromě toho nám dávají v kuchyni...

28. září 2024

Kolem světa s kávou. Za její chuť vděčíme Osmanům, papeži i vídeňským kočím

Premium

Káva, kdysi střežený poklad z Arábie, je dnes symbolem klidného rána i odpoledních setkání. Ať už si vychutnáváte silné italské espresso nebo osvěžující řecké frappé, každý šálek má svůj vlastní...

1. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zjistěte, co víte o zvěřině nejen v kuchyni, a vyhrajte knihu receptů

Podzim, čas ranních mlh a sychravého počasí, je také vrcholem lovecké sezony. Jak dobře si povedete v kvízových otázkách z období, kdy mají myslivci velmi napilno?Pokud odpovíte na všechny otázky...

vydáno 5. října 2024

Kolem světa s kávou. Za její chuť vděčíme Osmanům, papeži i vídeňským kočím

Premium

Káva, kdysi střežený poklad z Arábie, je dnes symbolem klidného rána i odpoledních setkání. Ať už si vychutnáváte silné italské espresso nebo osvěžující řecké frappé, každý šálek má svůj vlastní...

1. října 2024

Salát s kuřecím masem v avokádu

Salát s kuřecím masem v avokádu

Lehké

30 min

Lahodný salát s masem netradičně servírovaný v avokádu. Znáte snad lepší kombinaci?

Salát z černé čočky v dýni

Salát z černé čočky v dýni

Lehké

60 min

Poctivý podzimní salát.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Škoda odhalila nový elektromobil Elroq na Vltavě, ceny startují na 800 tisících

Škoda představila v Praze, v reprezentativní budově Občanské plovárny, svůj nový elektromobil. Model Elroq je od...

Vyplatilo se Němcům opustit jádro? Studie odhaluje překvapivé zjištění

Norská studie dokazuje, že masivní investice do obnovitelných zdrojů energie přinesly Německu v posledních 20 letech...

Horší než nejčernější scénář. Převézt zboží nešlo, říká majitel vyplavené firmy

Jeseníkem se prohnala velká voda, smetla většinu města, nešetřila domy ani firmy. Malé říčky Bělá a Staříč způsobily...

Sexy studentka je novou hvězdou Playboye. Nafotil ji SuperStar Miro Šmajda

V létě vyhrála soutěž Hledáme Playmate 2024 a už má za sebou focení pro Playboy. Studentka Sandra Taškovičová (19) z...

V dubnu zrušil asistovanou sebevraždu, nyní se Jan Kavalír dočkal dcery

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpící neurosvalovým onemocněním ALS zrušil letos v dubnu asistovanou sebevraždu...