Hovězí v ořechové strouhance a kari dip
V čem obalit řízek?V SÝRECH: Přimíchejte do strouhanky čedar, gruyére, nebo parmazán. V BYLINKÁCH: Rozmixujte se strouhankou petržel, bazalku, nebo tymián a oregano. V OŘÍŠCÍCH: Hrst mletých vlašských ořechů, mandlí, nebo piniových semínek dodá obalu řízku na hloubce chuti. |
Příprava 40 minut, vaření 20 minut, porce pro 4 osoby
- 1 masité rajče
- 1 jarní cibulka
- 1,5 lžičky kari
- 200 g lučiny
- 1 lžíce majonézy
- sůl
- 600 g hovězí svíčkové
- 50 g loupaných lískových oříšků
- 10 lžic neochucených cornflakes
- 5 lžic strouhanky
- 2 vejce
- 2 lžíce bílého jogurtu
- hladká mouka
- olej
- Rajče spaříme v horké vodě, oloupeme ho, rozkrojíme, vymáčkneme šťávu a semínka a nadrobno pokrájíme. Jarní cibulku nasekáme.
- Do mixéru vložíme kousky rajčete, cibulku a promixujeme. Přidáme kari, lučinu a majonézu a umixujeme do hladka. Dochutíme solí a necháme odležet v chladu.
- Očištěnou svíčkovou nakrájíme na plátky a ty ještě rozkrájíme na silnější proužky. Ochutíme solí a pepřem.
- Oříšky nahrubo nastrouháme, cornflakes nadrtíme paličkou, nebo válečkem na menší kousky a promícháme se strouhankou.
- V misce prošleháme vejce s jogurtem. Kousky masa obalíme v hladké mouce, protáhneme je vejci s jogurtem a obalíme v připravené směsi strouhanky, cornflakes a lískových oříšků.
- Smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova po obou stranách. Osmažené kousky necháme okapat na papírových ubrouscích.
- Podáváme s vychlazeným kari dipem a zeleninovým salátem.
NÁŠ TIP: Zbylou strouhanku skladujte v chladu, lískové oříšky by při pokojové teplotě zežlukly.
Piccata alla milanese
Příprava 20 minut, vaření 50 minut, porce pro 4 osoby
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 stonek řapíkatého celeru
- rozmarýn
- 500 g cherry rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/5 dcl bílého vína
- sůl
- pepř
- 150 až 200 ml zeleninového vývaru
- 8 menších plátků telecí kýty
- hladká mouka
- 2 vejce
- 200 g strouhaného parmazánu
- olej
- 300 g špaget
- čerstvá bazalka
- Cibuli, česnek a řapíkatý celer oloupeme a nadrobno pokrájíme. Rozmarýn nasekáme. Rajčata omyjeme a překrájíme.
- V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, orestujeme na něm cibuli, přihodíme česnek a celer a společně opečeme. Do pánve přidáme víno, necháme je odpařit, přidáme rajčata, rozmarýn, sůl, pepř a vývar. Přiklopíme a necháme 15 minut podusit.
- Odklopíme poklici a necháme odpařit část šťávy.
- Telecí maso nakrojíme po okrajích, naklepeme, ochutíme solí, pepřem.
- Obalíme je v hladké mouce, rozšlehaném vejci a parmazánu a smažíme na pánvi na oleji po obou stranách.
- Špagety povaříme ve vroucí osolené vodě na skus.
- Na talíře rozdělíme podušená rajčata, osmažené telecí maso a špagety. Před podáváním ozdobíme bazalkou.
NÁŠ TIP: Na omáčku můžete použít i loupaná rajčata z konzervy.
Smažené jehněčí kotletky
Příprava 30 minut, chlazení 2 hodiny, vaření 20 minut, porce pro 4 osoby
- 8 jehněčích kotletek
- 1 lžička nasekaných rozmarýnových lístků + na ozdobu
- 2 stroužky česneku
- pepř
- 300 g strouhanky
- 100 g strouhaného parmezánu
- 2-3 vejce
- sůl
- hladká mouka
- 2 středně velké lilky
- olivový olej
- 1 citron
- Omyté a osušené kotletky potřeme směsí rozmarýnových lístků a prolisovaného česneku, ochutíme pepřem a necháme dvě hodiny odležet v chladu.
- Strouhanku promícháme s parmezánem. Vejce prošleháme s trochou studené vody a solí.
- Odleželé kotletky obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a ochucené strouhance.
- Lilky podélně překrojíme, potřeme olivovým olejem a grilujeme po obou stranách na grilu, nebo na grilovací pánvi 6-8 minut. Ochutíme solí a pepřem.
- Obalené kotletky smažíme na středně rozehřátém oleji v pánvi dozlatova. Hotové řízky odkládáme okapat na papírové ubrousky.
- Usmažené kotletky podáváme s grilovaným lilkem, na měsíčky pokrájeným citronem a ozdobíme čerstvým rozmarýnem.
NÁŠ TIP: Pokud nemáte čas na odležení řízků, můžete česnek nastrouhat a vmíchat i s nasekaným rozmarýnem přímo do strouhanky. Kotletky jen ochuťte čerstvě mletým pepřem a obalte v mouce, vejci a strouhance.