Kuře pečené s kořenovou zeleninou
Co kdy vyjde?Další dobroty ze seriálu 100 nejlepších receptů najdete každé pondělí v MF DNES v magazínu ONA DNES: 1/7 Kuře |
Příprava 30 minut, vaření 2 hodiny
Porce pro 4 OSOBY
- 1 kuře
- sůl
- 150 g másla
- čerstvý rozmarýn
- čerstvý tymián
- 10 brambor
- 2 mrkve
- 2 malé petrželky
- kousek celeru
- 2-3 celé paličky nového česneku
1. Troubu předehřejeme na 200°C. Kuře omyjeme studenou vodou a dobře osušíme. Kuře nasolíme zvnějšku i zevnitř.
2. Třetinu másla rozpustíme, potřeme jím kuře. Zbylé máslo pokrájíme, část vložíme do kuřete, část do pekáče vedle.
3. Rozmarýn a tymián natrháme, polovinu vložíme do dutiny kuřete, zbytek odložíme na ozdobení.
4. Kuře vložíme do rozehřáté trouby a podlité trochou vody pečeme asi 30 minut.
5. Brambory a kořenovou zeleninu očistíme. Brambory nakrájíme na větší měsíčky, zeleninu na špalíky a nebo větší kousky.
6. Teplotu v troubě snížíme na 170°C, na pekáč přidáme brambory, zeleninu, palice česneku, osolíme, podlijeme vodou a dáme péct na hodinu, zakryjeme poklopem.
7. Během pečení kuře přeléváme výpekem a podléváme vypečenou šťávou.
8. Na poslední půlhodinu kuře a zeleninu odkryjeme, během dopékání zvýšíme mírně teplotu a přeléváme výpekem, aby kuře získalo zlatavou kůrčičku.
9. Upečené kuře necháme deset minut odležet, ozdobíme zbylými bylinkami a naporcujeme.
NÁŠ TIP: Kuře podložte několika silnějšími plátky cibule, při pečení se nepřilepí ke dnu pekáče a kuře můžete během pečení otáčet.
Citronovo-česnekové kuře
Příprava 20 minut, vaření 1,5 hodiny
Porce pro 4 OSOBY
- 1 kuře
- sůl
- pepř
- 3 malé citrony
- hrst snítek čerstvého tymiánu
- 2 palice česneku
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce rozpuštěného másla
1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Kuře omyjeme a osušíme zevnitř i z vnějšku papírovými ubrousky. Dutinu kuřete potřeme směsí soli a pepře. Naplníme ji jedním rozpůleným citronem a polovinou tymiánu.
2. Palice česneku rozpůlíme, obložíme jimi kuře na pekáči, část stroužků vyloupneme a vložíme do dutiny kuřete.
3. Na pekáč přidáme zbylé rozkrojené citrony, kuře osolíme a opepříme, potřeme zbylými stroužky prolisovaného česneku. Potřeme rozpuštěným máslem, podlijeme trochou vody a dáme péct do vyhřáté trouby.
4. Po půlhodině pečení kuře zakryjeme, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 40 minut.
5. Kuře odklopíme a dopečeme dvacet minut odkryté. Během pečení kuře podléváme vodou, přeléváme výpekem a seškrabujeme ze stran pekáče připečenou šťávu.
6. Hotové kuře necháme 10 minut odležet, pak je naporcujeme, ozdobíme zbylým nasekaným tymiánem a podáváme například s vařenými novými bramborami.
Grilovaná kuřecí křidélka s dipem
Příprava 20 minut, marinování 2 hodiny, grilování 30 minut
Porce pro 4 OSOBY
- 16 kuřecích křídel
- 6 lžic sójové omáčky
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce ostrého kečupu
- 1–2 lžíce medu
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- 2 lžíce oleje
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 lžíce majonézy
- 1 jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
1. Z křídel odstřihneme nejtenčí část (můžeme je dát do mrazáku a pak použít na vývar), omyjeme je a dobře osušíme.
2. V misce rozmícháme sójovou omáčku, protlak, kečup, med a zázvor. Křídla nasypeme do plastového uzavíratelného sáčku, promícháme s marinádou a necháme dvě hodiny odležet v chladu.
3. Troubu rozehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. V misce promícháme zakysanou smetanu s majonézou, přimícháme nadrobno pokrájenou jarní cibulku a prolisovaný stroužek česneku.
4. Křídla rozložíme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Během pečení je potíráme zbylou marinádou a obracíme.
5. Hotová křídla podáváme s vychlazeným dipem a zeleninovým salátem nebo bílou bagetou.