Středa 19. ledna 2022, svátek má Doubravka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 19. ledna 2022 Doubravka

Kuřecí maso na tři způsoby: s kořenovou zeleninou, citronem a dipem

Rychleji než kuřecí maso už připravíte jen ryby. Ale nejen proto je oblíbené. Také pro nejrůznější varianty masa na jednom zvířeti a hlavně pro neodolatelnou kůrčičku.

Kuře pečené s kořenovou zeleninou | foto: Profimedia

Kuře pečené s kořenovou zeleninou

Co kdy vyjde?

Další dobroty ze seriálu 100 nejlepších receptů najdete každé pondělí v MF DNES v magazínu ONA DNES:

1/7        Kuře
8/7        Saláty
15/7      Řízky
22/7      Vše z brambor
29/7      Oblíbené koláče
5/8        Knedlíky
12/8      Omáčky
19/8      Polévky
26/8      Dorty

Příprava 30 minut, vaření 2 hodiny

Porce pro 4 OSOBY

  • 1 kuře
  • sůl
  • 150 g másla
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvý tymián
  • 10 brambor
  • 2 mrkve
  • 2 malé petrželky
  • kousek celeru
  • 2-3 celé paličky nového česneku

1. Troubu předehřejeme na 200°C. Kuře omyjeme studenou vodou a dobře osušíme. Kuře nasolíme zvnějšku i zevnitř.

2. Třetinu másla rozpustíme, potřeme jím kuře. Zbylé máslo pokrájíme, část vložíme do kuřete, část do pekáče vedle.

3. Rozmarýn a tymián natrháme, polovinu vložíme do dutiny kuřete, zbytek odložíme na ozdobení.

4. Kuře vložíme do rozehřáté trouby a podlité trochou vody pečeme asi 30 minut.

5. Brambory a kořenovou zeleninu očistíme. Brambory nakrájíme na větší měsíčky, zeleninu na špalíky a nebo větší kousky.

6. Teplotu v troubě snížíme na 170°C, na pekáč přidáme brambory, zeleninu, palice česneku, osolíme, podlijeme vodou a dáme péct na hodinu, zakryjeme poklopem.

7. Během pečení kuře přeléváme výpekem a podléváme vypečenou šťávou.

8. Na poslední půlhodinu kuře a zeleninu odkryjeme, během dopékání zvýšíme mírně teplotu a přeléváme výpekem, aby kuře získalo zlatavou kůrčičku.

9. Upečené kuře necháme deset minut odležet, ozdobíme zbylými bylinkami a naporcujeme.

NÁŠ TIP: Kuře podložte několika silnějšími plátky cibule, při pečení se nepřilepí ke dnu pekáče a kuře můžete během pečení otáčet.

Citronovo-česnekové kuře

Citronovo-česnekové kuře

Příprava 20 minut, vaření 1,5 hodiny

Porce pro 4 OSOBY

  • 1 kuře
  • sůl
  • pepř
  • 3 malé citrony
  • hrst snítek čerstvého tymiánu
  • 2 palice česneku
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce rozpuštěného másla

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Kuře omyjeme a osušíme zevnitř i z vnějšku papírovými ubrousky. Dutinu kuřete potřeme směsí soli a pepře. Naplníme ji jedním rozpůleným citronem a polovinou tymiánu.

2. Palice česneku rozpůlíme, obložíme jimi kuře na pekáči, část stroužků vyloupneme a vložíme do dutiny kuřete.

3. Na pekáč přidáme zbylé rozkrojené citrony, kuře osolíme a opepříme, potřeme zbylými stroužky prolisovaného česneku. Potřeme rozpuštěným máslem, podlijeme trochou vody a dáme péct do vyhřáté trouby.

4. Po půlhodině pečení kuře zakryjeme, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 40 minut.

5. Kuře odklopíme a dopečeme dvacet minut odkryté. Během pečení kuře podléváme vodou, přeléváme výpekem a seškrabujeme ze stran pekáče připečenou šťávu.

6. Hotové kuře necháme 10 minut odležet, pak je naporcujeme, ozdobíme zbylým nasekaným tymiánem a podáváme například s vařenými novými bramborami.

Grilovaná kuřecí křidélka s dipem

Příprava 20 minut, marinování 2 hodiny, grilování 30 minut

Grilovaná kuřecí křidélka s dipem

Porce pro 4 OSOBY

  • 16 kuřecích křídel
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce ostrého kečupu
  • 1–2 lžíce medu
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku

1. Z křídel odstřihneme nejtenčí část (můžeme je dát do mrazáku a pak použít na vývar), omyjeme je  a dobře osušíme.

2. V misce rozmícháme sójovou omáčku, protlak, kečup, med a zázvor. Křídla nasypeme do plastového uzavíratelného sáčku, promícháme s marinádou a necháme dvě hodiny odležet v chladu.

3. Troubu rozehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. V misce promícháme zakysanou smetanu s majonézou, přimícháme nadrobno pokrájenou jarní cibulku a prolisovaný stroužek česneku.

4. Křídla rozložíme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Během pečení je potíráme zbylou marinádou a obracíme.

5. Hotová křídla podáváme s vychlazeným dipem a zeleninovým salátem nebo bílou bagetou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Zemřela Adalia Rose. Holčička, která předčasně stárla

Adalia Rose byla velkou bojovnicí. Podle lékařů měla zemřít kvůli progerii krátce po porodu. Dožila se ovšem patnácti...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Lenka zhubla 52 kilogramů. Člověka musí jeho životní styl bavit, říká dnes

Lenku Gasnárkovou kdysi považovali za matku jejího o dva roky mladšího bratra. Dnes by se to už ale nestalo. Přivítala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Manželka mi nechybí, jen mému tělu se v noci stýskalo, řekl manžel z Výměny

V nové Výměně se tentokrát sešly úplně odlišné osobnosti. Rázná Blanka je zvyklá být už od pěti od rána v pracovním...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nečekaný příbuzenský vztah. Vévodkyně Kate a Meghan pojí krev Přemyslovců

Premium Učebnice mluví jasně. Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306, kdy byl mladičký král Václav III. zákeřně zavražděn...

Češi investují do kryptoměn ve velkém. Stát řeší, jak je přinutit přiznat zisky

Premium Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experimentovat a nebáli se...

  • Další z rubriky

Největší zlo? Rýže v pytlíku. Je to hnusné, říká šéfkuchař z MasterChefa

Premium Kdysi se v Praze na „čínu“ chodilo do Vodičkovy ulice, od konce roku 2017 se na pravou „asii“ chodí do restaurace Sia...

Praktické tipy, jak nejen o svátcích ohromit dokonalou roládou

Připravit roládu, která se netrhá a jejíž náplň nevytéká, není jen tak. Aby se tento dezert povedl, je potřeba...

Jste tým chlebíčky, nebo jednohubky? Na silvestra můžete dát tradicím volno

Konec roku je pro většinu z nás časem slavení, setkávání a dobrého jídla. Kdy jindy se proto předvést jako dokonalá...

Fenykl, to je svěží zdravá chuť v zimní kuchyni. Receptů máme spoustu

Pro mnohé z nás tak trochu neznámý, ale úžasný fenykl patří mezi zeleninu, která se dá zužitkovat a spotřebovat celá:...

Opět jsme to roztočili: Ohlédnutí za Vánočním kolotočem v roce 2021
Opět jsme to roztočili: Ohlédnutí za Vánočním kolotočem v roce 2021

Vánoční kolotoč se stal nedílnou součástí eMimina. Letos si už po třinácté naše uživatelky vzájemně poslaly dárečky, které opět udělaly velkou...

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Zemřela Adalia Rose. Holčička, která předčasně stárla

Adalia Rose byla velkou bojovnicí. Podle lékařů měla zemřít kvůli progerii krátce po porodu. Dožila se ovšem patnácti...

Německá pošta startuje diesely. Elektrododávky v zimě nevyjedou kopec

Německá Deutsche Post DHL provozuje největší flotilu elektrických dodávek, které si navíc sama vyvinula. V horském...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Začínal se čtyřmi zaměstnanci, dnes jich má devadesát a prodává i do světa

Svou firmu založil navzdory již existující konkurenci. Po úspěšném startu začal s vlastní výrobou výtahů, později...