Kari je směs až pětadvaceti druhů různých koření, výraznou žlutou barvu a jedinečnou chuť mu ve všech modifikacích dodává kurkuma, někdy zvaná jako japonský šafrán. A právě kurkuma, používaná ve většině indických jídel, obsahuje aktivní složku, která by mohla pomoci lidem v nekonečném boji s nadváhou.
Stačí přidat špetku
Nejnovější vědecké výzkumy z Tuftské university v Bostonu dokazují, že jídlo, které obsahuje kurkumu, vede k menšímu nabírání na váze než stejné jídlo s navlas stejnými ingrediencemi, ale bez přídavku žlutého prášku. Podle amerických vědců by tedy stačilo přisypat špetku kari koření do běžného jídla a člověk přibere méně než obvykle.
Pod názvem kurkumin se skrývá chemická sloučenina na rostlinné bázi, která se vyznačuje výrazně žlutou až oranžovou barvou a získává se extrakcí z oddenků rostlin druhu kurkuma. |
"Přibírání na váze je výsledek růstu a zvětšení tukového tkáně, což se nemůže stát, dokud se nevytvoří nové krevní cévy. Tento proces je známý jako angiogeneze a jde o proces novotvorby krevních kapilár," vysvětluje vědec Mohsen Meydani.
"Na základě našich údajů se domníváme, že kurkumin potlačuje angiogenezní aktivitu v tukové tkáni myší krmených stravou s vysokým obsahem tuku. Dalším krokem samozřejmě bude vykonat klinické testy na lidech," dodává vědec.
Žlutý medicínský zázrak
Kurkumin je už dlouho objektem zájmu vědců z celého světa a zdá se, že jde opravdu o zázračnou látku. Kromě výše zmíněných pozitivních účinků v boji s nadváhou byly dokázány jeho příznivé schopnosti při léčbě rakoviny kůže, Alzheimerovy choroby, artritidy a osteoporózy.
Je to také výborný antioxidant, má vynikající protizánětlivé účinky a snižuje hladinu cholesterolu. Hojně je též používán v lidovém léčitelství při poporodních bolestech a zástavě menstruace, při poruchách zažívání a zevně se aplikuje jako zásyp na různé lišeje a kožní poranění.
Dokonce funguje i jako repelent proti mravencům. Vypadá to tedy, že ochutit si občas jídlo exotickým kari kořením nemůže být na škodu.
KariKari koření se nejvíce používá v Indii a jihovýchodní Asii, kde se mu však říká masálá. Pod pojmem kari (curry) si Indové vybaví spíše pokrm připomínající ragů, tedy kousky masa nebo zeleniny v omáčce. |