Kari koření

Kari koření - Kari koření pomáhá při hubnutí | foto: Profimedia.cz

Kari brání tloustnutí. Stačí špetka do každého jídla

  • 23
Žlutá směs koření známá pod názvem kari je nejen výborným dochucovadlem různých pokrmů, ale podle amerických vědců navíc dokáže zastavit přibírání na váze.

Kari je směs až pětadvaceti druhů různých koření, výraznou žlutou barvu a jedinečnou chuť mu ve všech modifikacích dodává kurkuma, někdy zvaná jako japonský šafrán. A právě kurkuma, používaná ve většině indických jídel, obsahuje aktivní složku, která by mohla pomoci lidem v nekonečném boji s nadváhou.

Stačí přidat špetku

Nejnovější vědecké výzkumy z Tuftské university v Bostonu dokazují, že jídlo, které obsahuje kurkumu, vede k menšímu nabírání na váze než stejné jídlo s navlas stejnými ingrediencemi, ale bez přídavku žlutého prášku. Podle amerických vědců by tedy stačilo přisypat špetku kari koření do běžného jídla a člověk přibere méně než obvykle.

Pod názvem kurkumin se skrývá chemická sloučenina na rostlinné bázi, která se vyznačuje výrazně žlutou až oranžovou barvou a získává se extrakcí z oddenků rostlin druhu kurkuma.

V potravinářství se používá jako přírodní barvivo označené kódem E 100 a tělo ho snadno vstřebává.

Najdeme ho především v konzervovaných výrobcích, v hořčici, worcesterské omáčce a hlavně ve směsi kari koření.

Odborníci z Bostonu totiž zjistili, že kurkumin potlačuje nárůst tukových buněk u myší a lidských buněčných kultur. Velmi efektní při výzkumu bylo přidání kurkumy do pokrmu s vyšším obsahem tuku, což dokazuje, že by žluté koření mohlo účinně bojovat proti obezitě. V praxi to vypadá tak, že složka kurkumin zabraňuje formování nových krevních cév, které napomáhají rozšiřovat tukovou tkáň a jsou příčinou tloustnutí.

"Přibírání na váze je výsledek růstu a zvětšení tukového tkáně, což se nemůže stát, dokud se nevytvoří nové krevní cévy. Tento proces je známý jako angiogeneze a jde o proces novotvorby krevních kapilár," vysvětluje vědec Mohsen Meydani.

"Na základě našich údajů se domníváme, že kurkumin potlačuje angiogenezní aktivitu v tukové tkáni myší krmených stravou s vysokým obsahem tuku. Dalším krokem samozřejmě bude vykonat klinické testy na lidech," dodává vědec.

Žlutý medicínský zázrak

Kurkumin je už dlouho objektem zájmu vědců z celého světa a zdá se, že jde opravdu o zázračnou látku. Kromě výše zmíněných pozitivních účinků v boji s nadváhou byly dokázány jeho příznivé schopnosti při léčbě rakoviny kůže, Alzheimerovy choroby, artritidy a osteoporózy.

Je to také výborný antioxidant, má vynikající protizánětlivé účinky a snižuje hladinu cholesterolu. Hojně je též používán v lidovém léčitelství při poporodních bolestech a zástavě menstruace, při poruchách zažívání a zevně se aplikuje jako zásyp na různé lišeje a kožní poranění.

Dokonce funguje i jako repelent proti mravencům. Vypadá to tedy, že ochutit si občas jídlo exotickým kari kořením nemůže být na škodu.

Kari

Kari koření se nejvíce používá v Indii a jihovýchodní Asii, kde se mu však říká masálá. Pod pojmem kari (curry) si Indové vybaví spíše pokrm připomínající ragů, tedy kousky masa nebo zeleniny v omáčce.

V jiných částech světa se však uchytil název kari a pro svou zvláštní nasládle štiplavou chuť je toto koření hojně používáno po celém světě.

I když existuje mnoho druhů této žluté směsi a někdy se může skládat až z 25 druhů různého koření, základ je vždy stejný - zvláštní chuť mu dodává kurkuma. Původem je z jižní Asie, dnes ho nejvíce produkuje Indie.