Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nemá cenu podnikat, když vyděláte stejně jako zaměstnanec, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v seriálu Jak to bylo, šéfe? vrací ve vzpomínkách k natáčení v českých restauracích, kde se setkal s mnohými raritami. Aby ukázal kontrast mezi tím, jak si tehdy představovali restauratéři francouzskou kuchyni, a realitou, zavedl diváky za skutečným mistrem, který se v ikonické francouzské kuchyni cítí jako ryba ve vodě.

Řeč je o Janu Kracíkovi, který se po vyučení vypracoval od píky až po vyhlášeného mistra klasické francouzské kuchyně. A s Pohlreichem si v pořadu zopakovali základní rozdíly mezi italskou (či středomořskou) kuchyní a tou francouzskou.

Zatímco ta italská sází na jednoduché a velmi kvalitních ingredience, francouzská pracuje se zdánlivě jednoduššími a obyčejnějšími surovinami. Jenže díky poučenému kuchařskému mistrovství je dokáže povýšit na umění a stvořit umělecké dílo.

Od tohoto motta se odvíjel i tento díl Pohlreichova Jak to bylo, šéfe? Prolínaly se vzpomínky z podniků, kde se chlubili, že vaří „po francouzsku“, s tím, jak to má vypadat ve skutečnosti.

Ostatně známá hláška: „Jak se jmenuje jídlo bez vína? Snídaně!“ by tu mohla platit bezezbytku. Práce s vínem se vinula celým pořadem. Ostatně je to stejné jako v jakékoliv regionální kuchyni. Všude se vždy vařilo z toho, co příroda nabízela.

Příkladem je farmářská terina, jejíž přípravu můžete vidět na videu. Jejím základem je prorostlé vepřové maso, troška jater, koření a vývar. Všechno, co se snadno získalo z vlastní spíže. A troška koňaku, který se také našel.

S aktuálním receptem se střídá i vzpomínka na staré Ano, šéfe!, kdy se Pohlreich podivuje, jak mohou v kuchyni pracovat s tím, že na každém jídle vydělají pouhých dvacet korun. To považuje za cestu do ekonomického pekla.

„Nemá cenu podnikat a vydělávat tolik jako v zaměstnání,“ divil se. Proč jít cestou rizika podnikání s minimálními jistotami, maximální nejistotou, a zajistit si tím jen výdělek srovnatelný s tím, jako by byl člověk zaměstnaný s veškerou sociální jistotou, dovolenou, odvody na sociální a zdravotní pojištění a dalšími bonusy.

To prostě člověk Pohlreichova ražení nemůže nikdy pochopit. A pohled do menu, kde je tatarák z lososa levnější než z hovězího, které je třikrát dražší než ryba, ho doslova „rozsekal“.

Terinu si zkuste udělat taky, tento recept určitě snadno zvládnete.

Terina de Campagne

Suroviny:

  • 120 g vepřového karé
  • 120 g vepřového bůčku
  • 120 g vepřové krkovice
  • 50 g kuřecích jater
  • 50 g uzeného vepřového bůčku
  • 50 g šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • vepřová bránice
  • 1 vejce
  • 2 dl silného vývaru z vepřových nožiček
  • tymián, sůl, pepř, hladkolistá petržel, špetka muškátového oříšku, lžíce rumu, bobkový list, koňak

Postup:

Kuřecí játra nakrájíme na kostičky, přidáme koňak a necháme 10 min macerovat.

Jak to bylo, šéfe?

Pořad můžete sledovat každé pondělí po desáté večer a reprízu v neděli dopoledne, případně na iPrima.cz

Šalotky nakrájíme najemno, krátce orestujeme na olivovém oleji a necháme zchladnout.

Vepřové maso i uzený bůček nakrájíme na kostky asi 1 cm, přidáme vejce, macerovaná kuřecí játra, orestované šalotky i s olivovým olejem, ochutíme solí, pepřem, muškátem, rumem, přidáme jemně posekaný tymián a petržel.

Vepřovou bránicí vyložíme terinu, přidáme masovou směs, okraje bránice přeložíme přes sebe, poklademe bobkovými listy, pokapeme olivovým olejem, opepříme a dáme do lednice nejlépe přes noc, tak aby se směs rozležela.

Terinu pečeme zakrytou ve vodní lázni na 180 stupňů asi 2 hodiny. Po upečení zalijeme horkým vývarem z vepřových nožiček a dáme do lednice. Terinu necháme alespoň 48 hodin odležet. Servírujeme s nakládanými okurčičkami (cornichons), dijonskou hořčicí, jablečným čatní a opečeným chlebem.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...