Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křižovatku u Brodu děsící řidiče kamionů čeká proměna, ustoupí jí dva domy

  9:07
Kdo jezdí s nákladním autem mezi Havlíčkovým Brodem a Přibyslaví, to místo v Pohledu dobře zná. Pro některé řidiče je to doslova noční můra. Silnice I/19 tu zatáčí mezi domy do pravého úhlu. A právě tuto křižovatku čeká radikální proměna. Stavební práce začnou tento týden a neobejdou se bez uzavírky.

„Je to nebezpečné místo, riziková křižovatka. Hlavně větší auta a kamiony se do křižovatky nevejdou. Musí si široce nadjíždět, některé dokonce couvat a manévrovat. Když se potkají dvě nákladní auta proti sobě, nevyhnou se,“ popsal starosta Pohledu Milan Klement.

Potíže jsou tu na denním pořádku. Průjezd křižovatkou vadí i místním zemědělcům nebo autům, která míří do kamenolomu. Proto obec už roky usiluje o to, aby Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) místo upravilo a zpřehlednilo.

Nyní se místní dočkali. ŘSD začne místo upravovat co nevidět. „Dokončujeme veškeré přípravy. Zahájení prací předpokládáme příští týden a uvedení křižovatky do plného provozu pak v půlce srpna,“ uvedl minulý týden mluvčí ŘSD v Kraji Vysočina Jiří Veselý.

Podle starosty Klementa obec na projektu s ŘSD úzce spolupracovala. Její zástupci se podíleli na výběru finální varianty řešení. Jeho součástí budou demolice hned dvou domů v těsné blízkosti křižovatky.

„Kdo místo zná a znovu tudy bude projíždět na podzim, nepozná to tu. Křižovatka bude vypadat úplně jinak, navíc se otevřou nové výhledy do obce,“ řekl starosta.

Silnice se rozšíří, poloměr oblouku zvětší

Na silnici 19 se v první řadě zvětší poloměr směrového oblouku. Navrhovaný oblouk o poloměru 20 metrů doplní oboustranné, patnáct metrů dlouhé přechodnice.

„V prostoru křižovatky dojde k rozšíření jízdních pruhů z tří metrů na 5,75 metru na vnitřní straně oblouku a na 5,3 metru na vnější straně oblouku. Celková šířka zpevnění mezi obrubami dosahuje podle projektu hodnoty 11,55 metru,“ přibliž zásadní úpravu Veselý.

Rozšíření jízdních pruhů v křižovatce přinese bezpečnější průjezd vozidel, a to i těch větších a delších. Denně jich tudy projede okolo sedmnácti set, z toho až pětinu tvoří nákladní auta a kamiony.

Sanace svahu uzavře silnici z Brodu do Žďáru, objížďka má až 60 kilometrů

Dům s číslem popisným 10 muselo ŘSD od původních majitelů vykoupit. Jak zmínil Milan Klement, jednání to nebyla jednoduchá a vyžádala si čas. Majitelé v domě u křižovatky ještě před rokem bydleli.

„Nechtěli z Pohledu odejít. Čekali, než se v obci objeví jiný dům, do něhož by se mohli přestěhovat. Chvíli to trvalo,“ sdělil starosta.

Druhý dům, který půjde k zemi, stojí hned naproti přes ulici. Jedná se o stavení s číslem popisným 80. Budova, která připomíná spíše ruinu bez střechy, patří městu a do budoucna ji nepotřebuje. Využije proto situace a při demolici jednoho domu nechá zbourat i druhý.

Nákladní auta si zajedou až přes Ždírec

Tak zásadní práce v silnici a v její těsné blízkosti se ovšem neobejdou bez úplné uzavírky. „Místně i časově naváže na dokončenou sanaci svahu za obcí ve směru na Přibyslav,“ zmínil Jiří Veselý. Omezení má trvat po celou dobu rekonstrukce, tedy od tohoto týdne do půlky srpna.

Uzavírková komise již schválila objízdné trasy. Vedou zvlášť pro osobní a zvlášť pro nákladní dopravu. Vozy do tří a půl tuny budou jezdit po silnici třetí třídy přes Stříbrné Hory a Krátkou Ves. Těžší vozidla musí volit trasu po silnicích prvních tříd 34 a 37 přes Ždírec nad Doubravou a Žďár nad Sázavou. Alternativou je pak cesta přes Dlouhou Ves po silnicích nižších tříd. Mezi Pohledem a Dlouhou Vsí však mají provoz řídit semafory.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

„Komplikace to bude velká, hlavně pro naše zemědělce a provozovatele kamenolomu. Ale budeme se s tím muset smířit. Na uzavírky jsme tu za poslední roky zvyklí. A křižovatku je potřeba upravit, je to nutnost. Ty tři měsíce to vydržíme,“ konstatoval pohledský starosta Klement.

Zakázku na úpravu křižovatky získala od ŘSD společnost Silnice Čáslav. „Podala nejvýhodnější nabídku z celkem pěti uchazečů. Dílo provede za 4,44 milionu korun bez DPH,“ dodal Jiří Veselý.

14. května 2024

  • Nejčtenější

Pokutují ho za stání před garáží, která mu patří. Strasti s parkováním v Jihlavě

11. června 2024

Premium Nový systém parkování v Jihlavě přináší podle hlášení z radnice řád a pořádek. Nicméně běžným lidem...

Na Jihlavsku ráno zemřel po nárazu do stromu řidič auta

15. června 2024  12:36

Řidič osobního auta zemřel ráno při nehodě mezi obcemi Kamenice a Pavlínov na Jihlavsku. Vyjel mimo...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Díky kosení je Šafranice plná orchidejí, žijí zde i čolci či potápníci

14. června 2024  8:50

V lesích mezi vesnicemi Slavkovice, Veselíčko a Jámy na Žďársku, mimo značené turistické trasy, je...

První hospic na Vysočině zahájí zkušební provoz, pacienty přijme na podzim

10. června 2024  8:27

Přidělat poličky, dřevěné obložení, umístit postele - a nový krajský lůžkový hospic v Havlíčkově...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Archeologický výzkum pod brodským obchvatem měnil historii a naplnil muzeum

16. června 2024  9:08

Doklad o osídlení Posázaví v pravěku. Existence středověkých hutí netušeného významu. Unikátní...

Běh poslů o prapor. V Jemnici se odehrála jedna z nejstarších slavností

17. června 2024  18:39

Jemnice o víkendu žila tradičním Barchanem. Slavnost patří mezi jedny z vůbec nejstarších městských...

A pak mi bajonet projel krkem. Železný Zekon nejen o tom, proč tahá auta uchem

17. června 2024

Premium Už čtyři desetiletí baví publikum silák a rekordman Železný Zekon. Na pelhřimovském Festivalu...

Nejčastěji střílím škodnou. Beránek o zlaté euforii, Brodu i myslivecké vášni

17. června 2024  13:53

Jako malý kluk snil Ondřej Beránek doma v Havlíčkově Brodě o tom, že si jednou možná zahraje v...

Krajské volby na Vysočině slibují souboj matadorů proti novým tvářím

17. června 2024  12:16

Ostřílení matadoři, ale i nové tváře budou usilovat o post hejtmana Kraje Vysočina. Ačkoliv...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...