Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podceňujeme význam kreativity, říká ilustrátorka a lektorka výtvarných kurzů

  9:08
Že chce svůj profesní život jednou zasvětit malování, to věděla Michaela Málková už od dětství. A sen se sedmatřicetileté výtvarnici splnil. Pokud se zrovna nevěnuje své rodině, tráví obvykle čas v přírodě, kde velmi ráda sbírá inspiraci, a následně mezi svými milovanými akvarelovými barvami, aby nápady přenesla na papír.
Michaela Málková měla při svém studiu možnost vyzkoušet celou řadu výtvarných...

Michaela Málková měla při svém studiu možnost vyzkoušet celou řadu výtvarných technik. Právě akvarel jí však učaroval nejvíce. Touto technikou nyní maluje nejčastěji a vyučuje ji také ve svých kurzech pro veřejnost. | foto: Archiv Michaely Málkové

Cestu k relaxaci prostřednictvím tvorby ukazuje zájemcům i ve svých výtvarných kurzech. Na nich se mohou v technice akvarelu či kresby zdokonalit jak lidé, kteří už v této oblasti nějaké zkušenosti mají, tak i úplní začátečníci.

Jací lidé na vaše kurzy chodí? Chtějí umět dokonale malovat, nebo si „pouze“ nějakým kreativním způsobem odpočinout?
Je to opravdu široká škála lidí, mezi nimiž převažují ženy; muž přijde jen výjimečně. Tyto ženy, často i šířeji tvořivě zaměřené, většinou v malbě hledají primárně relax a nějaký čas pro sebe. Na to je kurz ideální – účastníci se něco nového naučí, je tu příjemné prostředí a mohou své pocity a nápady sdílet s dalšími, většinou podobně naladěnými lidmi. Přicházejí ale i ženy, které rády malují, jenže doma se k pravidelnému tvoření prostě nedostanou. Přihlásit se na kurz je pro ně způsob, jak si ten čas najít.

Jak často se tedy díky kurzu k tvoření dostanou? Kdy a kde se scházíte?
Zpočátku jsem třeba nevěřila, že v menším městě, jako je Chotěboř, by se mohly konat pravidelné kurzy akvarelu. Ale je to tak – setkáváme se tu jednou do měsíce na zhruba tři hodiny a sjíždí se sem nejen místní, ale třeba i účastnice z Jihlavy. Vyhovuje jim právě ta pravidelnost. Běžné kurzy akvarelu ale jinak dělám celodenní, protože chci, aby se tam lidé naučili skutečně co nejvíce, ale ne v časovém presu. Musím mít klid a prostor na to, abych jim vše vysvětlila. Ráda totiž zmiňuji i teorii a technické věci, aby měli účastníci ponětí o technice jako takové. Samozřejmě i malujeme, ale nechrlíme za každou cenu jeden obrázek za druhým.

Pokud bych se u vás tedy chtěla naučit maloval technikou akvarelu, co vše k tomu budu potřebovat? Něco speciálního?
Základ jsou samozřejmě akvarelové barvy. Někdo by si třeba řekl, že stačí obyčejné vodovky, ale akvarelové barvy se opravdu chovají jinak. Stejně tak místo klasických papírových čtvrtek je lepší přímo speciální akvarelový papír. Teprve pak to při malování dělá ty správné efekty. K tomu samozřejmě štětce určené na akvarel, měkké, ideálně z přírodních vlasů. Právě takové se totiž hezky rozprostřou a krásně vodu vedou po papíře. Pomůcky ale lidé nemusí hned kupovat, lze si je u mě i půjčit.

Michaela Málková

  • Sedmatřicetiletá malířka vystudovala Střední uměleckou školu textilních řemesel a poté Vyšší odbornou školu oděvního návrhářství v Praze.
  • Následně získala bakalářský titul na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, obor Knižní vazba, a magisterský titul na téže univerzitě v oboru Ilustrace.
  • Se svojí bakalářskou prací, souborem bohatě ilustrovaných knih typu pop-up, obsadila v roce 2011 třetí místo v soutěži Nejkrásnější kniha – Cena Arna Sáňky.
  • Ilustruje knihy, vytváří autorské obrazy, nabízí ale i pohlednice, přáníčka, zápisníky, samolepky.
  • Vede kurzy kresby a především pak akvarelu, na nějž se zaměřuje již přes dvacet let.
  • Kurzy se konají pravidelně v Chotěboři, dále také v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Žďáře nad Sázavou a v dalších městech.
  • Píše blog michaelamalkova.cz/blog určený pro tvůrce, výtvarníky, zapálené kreslíře a malíře.
  • Natáčí i online kurzy akvarelu.
  • S rodinou – manželem a dvěma dětmi – žije v malé vesničce Libická Lhotka, místní části Libice nad Doubravou na Havlíčkobrodsku.
  • Více informací o tvorbě Michaely Málkové, jejích kurzech i výtvarných technikách obecně, především pak o akvarelu, lze najít na webu michaelamalkova.cz.

Máte lekce pro pokročilejší výtvarníky, ale i pro úplné laiky. S malováním jakých motivů začínáte v kurzu, kde jsou právě nováčci?
V těchto kurzech míváme většinou tři setkání, kdy se snažím motivy obměňovat, aby byl každý kurz jiný. Začínáme zkoušením různých technik. Následuje například krajinomalba, studijní malba květin či zvířat. Dalo by se říci, že postupujeme od jednoduchosti přes volnější tvorbu krajiny až po reálnější a pracnější motivy.

Proč jste pro kurzy zvolila zrovna akvarel? Mně jako laikovi totiž přijde, že jde o celkem složitou záležitost…
Když jsem začínala s výtvarnými kurzy, bylo pro mě zcela přirozené zvolit právě tuto techniku. Je nejblíže mému srdci a zároveň si myslím, že ji i nejlépe ovládám, a mám tedy účastníkům co předat.

Vždy vás to táhlo tímto výtvarným směrem?
Při studiu jsem měla možnost si vyzkoušet řadu výtvarných technik. Ale vzhledem k tomu, jaká jsem, se akvarel ke mně prostě hodí nejvíce. Je jemný, stejně jako já, navíc vyžaduje pečlivost, což mi také vyhovuje. Líbí se mi, že mohu při tvorbě postupně vrstvit barvy, budovat celý ten prostor, hrát si s barvami, a to vše velmi něžným způsobem. Jinak ale dělám i kurzy kresby, která je mi také blízká – v této oblasti mě vždy bavily hlavně portréty a figury.

V čem může být podle vás takový kurz akvarelu, kresby, případně i nějakého jiného tvoření pro člověka přínosem, když odhlédnu od již zmíněné relaxace a času pro sebe?
Myslím, že důležitost tvoření se dnes trochu podceňuje. Lidé si na to bohužel neumějí nebo nechtějí vyhradit čas. Já osobně mám třeba velmi ráda kontakt s materiálem, s látkou, papírem i výtvarnými potřebami. Stejně tak to má i hodně žen, co chodí na mé kurzy. Přijde mi, že tyto hmatové vjemy v člověku přirozeně aktivují a rozvíjí potřebná mozková spojení. Kreativita navíc není důležitá jen pro umělce, ale i pro řadu dalších profesí. Je velmi potřebné rozvíjet fantazii, vymýšlet řešení rozličných situací, improvizovat, trénovat mozek. Kdybychom zůstali pasivně jenom u mobilu a tabletu, tak tato součást naší osobnosti úplně zakrní.

Vy jste k malování tíhla už odmalička?
Ano. Bavilo mě to. Můj už hodně dávný dětský sen byl psát a také si sama ilustrovat knížky. Nechodila jsem sice na základní uměleckou školu, ale navštěvovala jsem zase různé výtvarné kroužky. Potom jsem pokračovala na střední výtvarnou školu a poté i na vyšší odbornou školu oděvního návrhářství a studium jsem zakončila na vysoké škole, kde jsem se věnovala knižní vazbě a ilustraci. Vlastně celý život jdu tímto směrem, za malováním.

Zmínila jste oděvní návrhářství. Proč jste u něj nakonec nezůstala?
Zpočátku jsem variantu, že budu navrhovat oděvy nebo různé módní doplňky, zvažovala; tahle oblast mě docela zajímala. Po dokončení studia oboru Ilustrace jsem ale už k navrhování oděvů tolik netíhla. A když jsem po škole přemýšlela, jakým směrem se vydat, malba nakonec zvítězila, je to teď moje priorita.

Jaké má vůbec čerstvý absolvent, budoucí ilustrátor, možnosti obživy? Jak si shání první zakázky, když ještě nemá jméno?
Někdy hraje při jejich získání štěstí, kdy si vás nakladatelé někde najdou. Nebo si lidé o vaší tvorbě mezi sebou řeknou, doporučí vás. Můžete ale samozřejmě nakladatele i sama oslovovat, jenže ilustrátorů je poměrně hodně, takže získat práci není v téhle branži snadné, a zvláště takovou, která by vás uživila.

Jak jste to tedy vyřešila s prací vy?
Po ukončení studia přišly děti, takže jsem se věnovala primárně mateřství. Bylo mi v té době už docela dost let, proto jsem nechtěla startovat kariéru, abych pak stejně za chvíli šla na mateřskou. Jak ale děti trochu povyrostly, postupně jsem s prací začínala. V té době jsem však samozřejmě neměla tolik souvislého času, abych si mohla dovolit ilustrovat celou knihu, navíc akvarelem, který není zrovna rychlá technika. Výtvarné kurzy mi tedy přišly jako dobré řešení. Umožňovalo mi to určit si den, hodinu, zajistit si na tuto dobu hlídání. Ještě před dětmi a v těhotenství jsem ilustrovala dvě knihy, ale s rodinou už je tohle vše mnohem těžší.

Nechybí vám i nějaká „nevýuková“ tvorba?
Zakázky tohoto druhu mám naštěstí také. Jedná se o nárazovou, ale hodně různorodou práci, za což jsem moc vděčná. Loni jsem spolupracovala třeba s klubem Plaváček, který dělá kurzy plavání s dětmi napříč celou republikou. Ilustrovala jsem pro ně leporelo s říkankami, které při své výuce používají. Je určeno pro nejmenší děti, ale plánujeme něco i pro navazující věkovou kategorii. Celou knihou se nese motiv vody, který všechny stránky propojuje. Je tam ale i hodně ilustrací zvířátek, dětí… Byla to moc hezká práce. Své obrázky přenáším ale i na různé výrobky, které pak nabízím na Fleru, v chotěbořské kavárně Café Kohout a na dalších prodejních místech.

Vypadá to, že cílíte hlavně na dětskou ilustraci…
Je pravda, že mě hodně baví, mám ráda tu dětskou hravost. Jinak je ale pole mé působnosti širší. U tvorby pro děti mi začne vždy časem chybět určitá část mě samé, kdy se potřebuji vyjádřit volněji, více otevřeně, umělecky. Tam vidím cestu hlavně v obrazech pro dospělé, které také ráda tvořím. Jen se zase dostáváme k problému nedostatku času, který je na právě takovou tvorbu potřeba.

Kde nejčastěji sbíráte inspiraci?
Nejvíce nápadů ke mně chodí venku, v přírodě. Máme psa a každý den s ním chodím ven na procházky. Naštěstí nám louky, pole a lesy začínají hned za domem. A stejně jako mnoho dalších výtvarníků a umělců to mám tak, že mě často napadá tolik motivů a mám tolik inspirace, že všechno ani zdaleka nestíhám přenášet na papír.

  • Nejčtenější

Pokutují ho za stání před garáží, která mu patří. Strasti s parkováním v Jihlavě

11. června 2024

Premium Nový systém parkování v Jihlavě přináší podle hlášení z radnice řád a pořádek. Nicméně běžným lidem...

Na Jihlavsku ráno zemřel po nárazu do stromu řidič auta

15. června 2024  12:36

Řidič osobního auta zemřel ráno při nehodě mezi obcemi Kamenice a Pavlínov na Jihlavsku. Vyjel mimo...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Díky kosení je Šafranice plná orchidejí, žijí zde i čolci, mloci či potápníci

14. června 2024  8:50

V lesích mezi vesnicemi Slavkovice, Veselíčko a Jámy na Žďársku, mimo značené turistické trasy, je...

První hospic na Vysočině zahájí zkušební provoz, pacienty přijme na podzim

10. června 2024  8:27

Přidělat poličky, dřevěné obložení, umístit postele - a nový krajský lůžkový hospic v Havlíčkově...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Své hokejové mistry světa oslaví na Vysočině jen Havlíčkův Brod a Žďár

10. června 2024  14:37

Hokejová euforie, která v Česku vypukla 21. května, poté co národní tým porazil ve finále světového...

Archeologický výzkum pod brodským obchvatem měnil historii a naplnil muzeum

16. června 2024  9:08

Doklad o osídlení Posázaví v pravěku. Existence středověkých hutí netušeného významu. Unikátní...

Na Jihlavsku ráno zemřel po nárazu do stromu řidič auta

15. června 2024  12:36

Řidič osobního auta zemřel ráno při nehodě mezi obcemi Kamenice a Pavlínov na Jihlavsku. Vyjel mimo...

Nadšený fanoušek Nečas se po letech sám vrátil jako hokejová hvězda

15. června 2024  10:06

Žďár nad Sázavou v pátek odpoledne vítal na Farských humnech hokejového útočníka Martina Nečase,...

Vítej mistře! Nečas přivezl do Žďáru pohár. Hlavně pro děti, říká jeho otec

15. června 2024  9:49

Pokud by existoval stroj času, s nímž by se člověk mohl přenést do roku 2010, mohl by vidět...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...