ŘSD opraví barokní most, který autem poničil opilec. Napáchal škodu za 750 tisíc

  • 12
Barokní most poblíž žďárského zámku, cennou kulturní památku z první poloviny 18. století, hyzdí už více než jeden a půl roku proražené kamenné zábradlí. V říjnu 2022 poničil stavbu opilý řidič, který při najíždění na most nezvládl řízení a nakonec skončil částečně mimo silnici. Most se nyní dočká opravy.

„Po dohodě s památkáři byl stanoven způsob opravy barokního mostu, a především schválen technologický postup. Celková škoda byla odhadnuta na přibližně 750 tisíc korun bez DPH,“ vyčíslil náklady Jiří Veselý, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na Vysočině.

Opravy si ale vyžádají i zhruba dvanáctidenní dopravní omezení na silnici I/37, na jejíž trase se barokní stavba nachází. Práce na přemostění budou podle ŘSD rozvrženy do dvou fází, během nichž bude doprava na mostě vedena kyvadlově a řízena semafory.

„Poprvé k tomu dojde již ve čtvrtek 23. a v pátek 24. května,“ nastínil harmonogram Jiří Veselý s tím, že v tyto dny se uskuteční pouze příprava místa budoucí opravy.

Podruhé už dojde k částečné uzavírce kvůli samotné rekonstrukci. „Předběžně byla stanovena na první polovinu července a trvat bude deset dní,“ uvedl k omezení provozu Veselý.

Barokní most ve Žďáře

  • Barokní tříobloukový kamenný most byl postaven v první polovině 18. století jižně od tehdejšího kláštera, dnešního zámku. Nahradil tak původní dřevěné přemostění.
  • Stavba převádí dopravu přes Stržský potok, který v tomto úseku propojuje blízký Konventský a Bránský rybník.
  • Most je osazen celkem osmi barokními sochami světců, umístěnými na žulových podstavcích.
  • V letech 2008 až 2009 – při kompletní rekonstrukci mostu – byly originály soch kvůli přílišnému dopravnímu zatížení nahrazeny kopiemi. Původní skulptury byly po restaurování umístěny na nedaleký Dolní hřbitov.

Nejen místní, ale i turisté, mířící v létě v hojném počtu právě do areálu žďárského zámku nebo za nedalekou památku UNESCO – poutním kostelem svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, se tak musí obrnit trpělivostí. Jakékoliv, byť pouze částečné uzavření tohoto žďárského mostu je totiž spojeno s kolonami, obzvláště pak v dopravních špičkách. Jedná se totiž o strategický most na velmi frekventovaném průtahu Žďárem, který nelze objet žádnou boční ulicí. Z jedné strany toto přemostění Stržského potoka obkličuje Konventský a ze druhé Bránský rybník.

Dopravní nehoda, při níž byl barokní most poškozen, se stala v sobotu 15. října 2022 po druhé hodině v noci. Dvaadvacetiletý řidič fabie mířil tehdy Santiniho ulicí ve směru z centra města k zámku. Nezvládl však řízení a přejel do protisměru, kde narazil do mostu.

Odmrštěný automobil se následně zastavil až o kamenný sokl jedné z osmi soch. „Škoda vznikla na vozidle, na kamenném mostě, dopravní značce a poškozeném listnatém stromu, do kterého narazily odlomené mostní kameny,“ shrnula tehdy krajská policejní mluvčí Dana Čírtková s tím, že mladý šofér po nehodě nadýchal 2,21 promile alkoholu. Z havárie vyvázl s lehkým zraněním.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz