Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Pohlreich v novém pořadu ukazuje, jak se změnila česká gastronomie

Zdeněk Pohlreich se v novém pořadu Jak to bylo, šéfe? vrací v nejlepší formě, na vybavení kuchyní ani úroveň znalostí si navíc nebude moci stěžovat. V každém díle představí jednu přední restauraci a jejího šéfkuchaře. Během přípravy menu se společně s hostiteli vrátí k výrazným a charakteristickým situacím z pořadu Ano, šéfe!, které mají přímou souvislost s tématem rozhovoru kuchařů a zvolenou národní kuchyní. A to nejen formou vyprávění, ale také konkrétních ukázek z pořadu.

Osm dílů a osm národních kuchyní, osm kuchařů. A stále jen jeden šéf a jeho pohled na rychlou, efektní i efektivní kuchyni.

Jako rozcvičku, ještě před úvodními titulky, stihl Zdeněk Pohlreich připravit úvodní recept – vepřovou kotletu s grilovaným zelím a celerovým pyré.

Tedy recept, který jako by už nakukoval do letní grilovací sezony. A celý ho můžete zhlédnout v úvodním videu.

V prvním dílu představil Pavla Býčka, který má dnes vlastní restauraci The Eatery.

Jak to bylo, šéfe?

Pořad můžete sledovat každé pondělí po desáté večer a reprízu v neděli dopoledne, případně na iPrima.cz

Kuchař měl kdysi sny, že absolvuje stáže v těch nejlepších michelinských restauracích. Pohlreicha hlavně zajímalo, zda se tento kuchař skutečně někam posunul.

Z natáčení prvních dílů Ano, šéfe! má dnes Pohlreich už jenom matnou vzpomínku. „Nervózní jsem tehdy nebyl, spíš jsem byl naštvaný, že to vypadá, jak to vypadá. Poprvé si vybavuju už jen ty základní věci: oblohy, chemické výrobky, umělé věci a kečup jako základní stavební kámen chuti, ze kterého přece slušní lidé nevaří,“ vzpomíná.

Zdeněk Pohlreich přiznal, že si myslel, že se v kuchyních současnosti bude jen dívat a poflakovat. Ovšem Býček ho zaměstnal, protože se společně odhodlali uvařit něco podle nového konceptu, tedy českou kuchyni, ovšem v novém kabátku. A tak se Šéf proměnil pro jednou v pomocného kuchaře.

„Jestli jste měli rádi Ano, šéfe! a chcete se podívat, jak se tu gastronomie změnila za posledních třináct let, tohle je pořad pro vás. Optimismus je zcela na místě a zlepšení naprosto patrné. Buďte optimisty s námi,“ vyzývá Pohlreich.

V pořadu Jak to bylo, šéfe? totiž uvidíte zajímavý mix vzpomínek na dnes již historické díly s prostřihy do současnosti. Takže to není „vývar“ ze starých příběhů, ale nová naděje do budoucnosti české gastronomie.

Kotlety s grilovaným zelím a celerovým pyré

Suroviny (4 porce):

  • 4 ks vepřových kotlet
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • 1 špetka mletého nebo drceného fenyklu
  • 1 hlávka špičatého červeného zelí
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • olivový olej na pokapání

Celerové pyré:

  • 1 kg celeru
  • 500 ml vývaru
  • 200 ml smetany
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

Očištěný a na kostičky nakrájený celer dejte vařit do zeleninového vývaru. Měkký celer přendejte do mixéru společně se smetanou. Vymixujte do hladkého pyré podle chuti dosolte a opepřete. Na závěr přidejte kurkumu.

Gril rozpalte na 200–220 °C. Červené zelí rozkrájejte na 6 klínků, potřete je olivovým olejem a dejte opékat na gril na přibližně 10 minut. Poté otočte a navrch naneste pomocí cukrářského pytlíku se širokou hubičkou celerové pyré a nechte krátce zapéct, aby se celer prohřál a lehce zapekl.

Vepřové kotlety osolte a opepřete. Posypte drceným fenyklem a vložte do rozpáleného grilu. Kotlety grilujte přibližně 8 minut z každé strany.

Hotové zelí přendejte na talíř, posypte nasekanou petrželkou a pokapejte olivovým olejem. Navrch položte opečené kotlety a servírujte.

Kompletní postup ve videu.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Hovězí steak je na grilu králem. Zkusili jsme ho s chimichurri i lingotto

Hovězí steak s chimichurri

VIDEO Daniele Govoni se účastní soutěží v grilování po celém světě a v Praze předvádí své umění v...

Udělejte na grilu pravá křidélka Buffalo. Kůrku jim dodá kypřicí prášek

Křídla Buffalo se sýrovou omáčkou

VIDEO Stejně jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana...

  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Muži překvapivě dokážou ocenit, že starší kočku už nemusejí vychovávat

10. dubna 2024

Zapomeňte na stereotypy o ženách kočkofilkách, které žijí samy a partnera či rodinu jim nahrazuje...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Psí parazit míří z teplých krajů do střední Evropy. Srdeční červ je tu

11. dubna 2024

Migrace a nové druhy komárů, změna klimatu, ale také častější cestování se psy do zahraničí – to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Kocoura jí přejelo auto, naklonovali jí dva stejné. Povahu zaručenou nemá

17. dubna 2024

Premium Za naklonování kočičího mazlíčka, o kterého přišla v jeho pouhých pěti letech, zaplatila Kanaďanka...

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

17. dubna 2024

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Jarní línání psů je normální. Někdy však za něj může i začínající nemoc

16. dubna 2024

Jarní výměna srsti u psa, tzv. „línání“, je přirozeným procesem, který však může pro leckteré...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...