Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého masa, které mnoho strávníků nesnáší kvůli kolagenové šlaše uprostřed. Na vině je zkušenost ze špatné přípravy, kdy jí kuchař nedal dost času k úplnému změknutí.

Výsledkem může být poněkud tužší maso uprostřed protkané „flaksou“, kterou každý na talíři raději odřeže. Jenže je to jako s gulášovou kližkou. Když se dušením dostatečně upraví, kolagen se úplně rozpustí a zbude jen šťavnaté měkké maso.

Stejně to platí i pro hovězí plec, také se jí říká loupaná. Najdete ji v jídelních lístcích s omáčkou, na houbách nebo třeba na víně. Pohlreich se rozhodne upéct ji na zelenině.

„Když máte za úkol uvařit pro čtyřčlennou rodinu, je výhodnější strategií upéct velký kus masa než nakoupit steaky a pak se s nimi trápit,“ říká. Příprava je snadná. „Tohle je jídlo, které dá víc práce na začátku, ale pak už se to připravuje samo bez práce,“ snaží se rozptýlit obavy těch, kteří se přípravy velkých kusů masa trošku obávají.

Rozhodně se nezbavujte tukového krytí, protože, jak nezapomene Pohlreich připomenout, „tuk je chuť“. Jen ho špičkou nože překrojte na šachovnici, jako když pečete třeba vepřový bůček.

„Bylo by jednoduché v této fázi plecko dát do pekáče a do trouby, jenže to by byla chyba. Musíte ho pořádně ze všech stran opéct na pánvi, aby dostalo barvu. Kde je barva, tam je chuť a těch pět minut času navíc za to stojí,“ připomíná.

Až když je maso opečené, přendá ho do misky, přelije výpekem a nechá péct v troubě rozpálené na 180 °C. Místo klasické přílohy upeče zeleninu. Pánev, ve které se opékalo maso, postupně plní nahrubo nakrájenou cibulí, celými stroužky česneku, přidá dýni, brokolici, mrkev a pórek. A aby chutí nebylo málo, do směsi přidá tři bobkové listy. 

Vše osolí a opepří a jemně prosype hnědým cukrem. Během pečení začne cukr tmavnout a karamelizovat. A aby to nebylo moc sladké, směs prolije pivem. 

Když má zeleninu připravenou, vyndá „rozpečené“ maso z pekáčku a vsype zeleninovou směs, maso posadí nahoru jako do hnízda a znovu vloží do trouby.

Teď už nezbývá čekat alespoň hodinu a půl, dokud nebude maso dokonale měkké. Na talíř vše servírujete tak, aby tam byl kousek z každého druhu hrubě krájené zeleniny a nahoru posadíte plátky masa a přelijete šťávou. „Tohle jestli není dobrý oběd, tak ať visím,“ pochválil se Pohlreich.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

23. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...