Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

GDPR - Obecné nařízení o ochraně osobních údajů

  13:15
Směrnici GDPR (General Data Protection Regulation), česky Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, schválila v dubnu 2016 Evropská unie. GDPR má zajistit větší ochranu osobních údajů, správci a zřizovatelé zároveň budou muset prokazovat, jak data chrání. Platit začne 25. května 2018.

Hacker (ilustrační foto)

GDPR se týká všech podniků a organizací, které v rámci své činnosti zpracovávají osobní údaje. Nařízení tedy dopadá na jakéhokoli podnikatele, který má alespoň jednoho zaměstnance či má mezi svými klienty fyzické podnikající osoby.

„Dnes dáváte často nevědomky při zaškrtnutí obchodních podmínek třeba v e-shopu automaticky souhlas k marketingovému využití nebo předání údajů třetím stranám. To podle GDPR nebude možné. Pokud něco nebude nezbytné k poskytování určité služby, tak souhlas k využití osobních údajů bude muset být vědomý, oddělený a uživatel musí být informovaný, k čemu ho dává,“ popsal změny právník Jan Tomíšek.

PŘEHLEDNĚ: Proč by i vás mělo zajímat, co se skrývá pod zkratkou GDPR

Osobními údaji jsou podle GDPR jakákoliv data, která lze použít pro identifikaci konkrétní fyzické osoby, tedy například jméno, věk, datum narození, pohlaví, fotografie, telefonní číslo, e-mailová adresa, může se ale jednat o IP adresu nebo cookie. GDPR také rozlišuje citlivé osobní údaje jako například etnickou či politickou příslušnost, vyznání, informace z rejstříku trestů, zdravotní dokumentaci, genetické a biometrické údaje.

Vznikne i nová profese – pověřenec pro ochranu osobních údajů. Ten bude kontrolovat soulad organizace s GDPR, radit a vzdělávat, bude i kontaktem pro otázky ochrany osobních údajů pro veřejnost i Úřad pro ochranu osobních údajů, který bude na dodržování GDPR v Česku dohlížet.

V každém státě Evropské unie tak budou platit jednotná pravidla. Za jejich nedodržení nebo porušení hrozí vysoké pokuty, až 20 milionů eur nebo 4 % z celkového obratu společnosti.

Autor:
  • Související články

KOMENTÁŘ: Zajistí lepší online služby nová regulace, nebo trh?

8. února 2024

Řada služeb je dnes poskytována ryze digitálně. Od poslouchání hudby a sledování filmů, přes vedení...

Politici využívají školního souhlasu se zveřejněním fotek dětí, rodiče protestují

3. února 2024  13:19

Souhlas se zveřejněním fotografií dětí, který se podepisuje na začátku školního roku, využívá i...

Sousedé nás už několikrát vytopili. Problém neřeší a jen krčí rameny

17. listopadu 2023

Premium Nájemníci v bytě nad námi nás už několikrát vytopili. Nejdřív byl na vině sprchový kout, pak pračka...

Úřad zakázal Metě využívat osobní údaje pro cílenou reklamu. Hrozí pokutou

1. listopadu 2023  16:34

Evropský regulátor zakázal americké internetové společnosti Meta Platforms využívat osobní údaje...

KOMENTÁŘ: Proregulovat se ke kyberbezpečnosti? Nová směrnice slibuje peklo

1. září 2023

Premium V čase sílících kyberútoků na banky a jiné firmy či úřady míří do parlamentu nový zákon, který jim...

Majitel Facebooku dostal v EU rekordní pokutu, posílal uživatelská data do USA

22. května 2023  11:23,  aktualizováno  11:55

Americká společnost Meta Platforms dostala v Evropské unii rekordní pokutu 1,2 miliardy eur (více...

Seznamy majitelů datovek musí z veřejné databáze zmizet, rozhodl úřad

14. dubna 2023  16:55

Jména nepodnikajících fyzických osob budou odstraněna z veřejných seznamů držitelů datových...

Evropa připravuje regulaci umělé inteligence. Bude mít čtyři stupně rizika

v diskusi je 31 příspěvků

14. dubna 2023  6:30

Generativní umělá inteligence (AI) vypuštěná mezi běžné uživatele vyvolala obavy o nekontrolovaný...

Nová pravidla kyberbezpečnosti se firmám prodraží. Navíc musí sehnat experty

7. března 2023

Premium Pro tisíce firem v Česku přijde příští rok velká změna v oblasti kyberbezpečnosti. A pro většinu z...

Dlužníci mají přednost před řádně se chovajícími sousedy, říká předseda SČMBD

3. února 2023

Premium Přes milion domácností žije v bytových domech, řada z nich má správu domu ve vlastní režii, ať už...

Meta musí zaplatit 390 milionů eur za nakládání s daty, rozhodl irský úřad

4. ledna 2023  17:43

Irský úřad pro ochranu osobních údajů (DPC) vyměřil americké společnosti Meta dvě pokuty v celkové...

Bankovní identita nově ověří věk. V plánu jsou i online žádosti o důchod

7. prosince 2022  11:19

Bankovní identita funguje už dva roky, během nichž získala dva miliony aktivních uživatelů. Do...

Falešní poradci na internetu. Jak poznat amatéra, který vás chce jen zneužít

21. listopadu 2022

Premium V poslední době se objevuje stále více těch, kteří vám chtějí poradit, jak zbohatnout, jak vyřešit...

Na UP v Olomouci skončil děkan přírodovědecké fakulty, odvolal ho rektor

4. října 2022  9:57

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Martin Procházka odvolal z funkce děkana tamní...

Za hranicí kraje systém pěstouna nevidí. Resort chce spojit jejich seznamy

3. října 2022

Systém pěstounství čeká změna. Ministerstvo v rámci novely plánuje zřídit jednotnou evidenci...

Ze zdravého miminka hadrovou panenkou. Příčinu nikdy nezjistili

26. září 2022

Johanka se narodila jako zdravé miminko, ale už za pár týdnů poprvé zkolabovala. V nemocnici...

Chraňte si osobní údaje i v zaměstnání, má to svá pravidla. Na co si dát pozor

16. září 2022

Premium Právo být zapomenut bývá nejčastěji spojováno s internetem a sociálními sítěmi. Zdaleka to však...

Krok k digitalizaci státu. Ministerstvo chystá zrušení technických průkazů aut

16. září 2022

Stát připravuje zjednodušení technického průkazu vozidel. Od roku 2024 by už motoristé neměli...

Čína má problémy s úniky dat. Na vině je rozsáhlý systém sledování občanů

2. srpna 2022  12:47

Čína se potýká s úniky osobních dat občanů prodávaných hackery na internetu. Zloději je získávají z...

Většina škod z parkování se nevyřeší, někdy pomůže kamera

9. května 2022  10:42

Pád ze střechy parkovacího domu nebo převrácení auta na bok jsou extrémy. S drobným poškozením auta...

Vyhlašujeme 9. ročník soutěže Žena roku 2022

22. dubna 2022

Každý ročník naší ankety je nabitý zajímavými a hlavně inspirativními ženami. Existuje mezi námi...

Úřad řešil stížnosti, aplikace prokazující bezinfekčnost měly porušovat GDPR

21. dubna 2022  13:29

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) prověřoval aplikace čTečka i Tečka, které v době covidových...

Existuje nabídka i poptávka, pružnému zaměstnávání uprchlíků brání byrokracie

21. března 2022  12:26

Už tři týdny do Česka přicházejí uprchlíci z válkou zmítané Ukrajiny, zejména senioři a ženy s...

Uprchlíci se dostávají do spárů šmejdských agentur, úřad na řešení nemá čas

17. března 2022

Premium S uprchlickou vlnou se začínají objevovat případy zneužití lidské práce, kterým samosprávy kvůli...

Povinnost škol hlásit blízké kontakty byla v souladu se zákonem, rozhodl NSS

14. března 2022  16:30

Povinnost škol hlásit hygienám blízké kontakty žáků, kteří měli pozitivní test na koronavirus,...

Tečka bude dál fungovat, nakládání s daty na ministerstvu prověřuje úřad

11. února 2022  16:23

Už druhým dnem se lidé při vstupu do restaurace či kina nemusí prokazovat očkováním nebo negativním...

Meta hrozí stažením Facebooku z Evropy. Vadí jí zákaz přenosu dat do USA

7. února 2022  15:11

Americká společnost Meta Platforms pohrozila, že své služby Facebook a Instagram stáhne z Evropy,...

KOMENTÁŘ: Otravné cookies. Sériové odklikávání souhlasu vede k jeho devalvaci

5. února 2022

Premium Každý uživatel internetu je teď stokrát denně bombardován dotazy na souhlas s nastavením soukromí....

Stop nepravostem. Úřady usnadní podávání stížností, hlavní je diskrétnost

13. ledna 2022  6:08

Přestože zuří epidemie, ve vaší pobočce nutí nakažené zaměstnance chodit do práce, ale navenek to...

Zlomyslný soused ostatním vypíná pojistky. Ideálně, když jsou na dovolené

31. prosince 2021

Premium V bytovém domě máme zlomyslného souseda, který problémy řeší tak, že jde na chodbu a „nepříteli“...

Green Deal mohou firmy využít jako velkou příležitost, říká odborník

2. prosince 2021

Premium Měli bychom využít možností, které nám Green Deal dává, pomoci inovátorům i malým firmám, říká Jan...

Irové dali WhatsAppu rekordní pokutu 225 milionů eur za porušování soukromí

2. září 2021  13:22,  aktualizováno  15:52

Provozovatel komunikační aplikace WhatsApp dostal v Irsku rekordní pokutu 225 milionů eur (5,7...

Úřad uložil pokuty za miliony. GDPR vstoupilo v platnost před třemi lety

25. května 2021

Za porušení nařízení o ochraně osobních údajů, takzvaného GDPR, byly doposud uděleny pokuty za...

Facebook nesmí zpracovávat údaje o uživatelích WhatsAppu, rozhodli Němci

13. května 2021  18:11

V sobotu 15. května vstoupí v platnost nové podmínky použití WhatsAppu. Mají umožnit snazší...

Evropa se bojí o únik citlivých dat do USA. Microsoft slíbil lokální úložiště

6. května 2021  16:05

Americká softwarová společnost Microsoft umožní firmám a zákazníkům z veřejného sektoru v zemích...

Nahlásil Instagramu chybu v systému. Dostal tisíce dolarů jako odměnu

20. srpna 2020  1:08,  aktualizováno  9:59

Odstraníte-li cokoli ze sociální sítě, pak asi předpokládáte, že data jsou smazaná nadobro. Jenže...

Detailní statistiky o koronaviru jsou tajné kvůli podivné výjimce v zákoně

3. srpna 2020  15:01

Ministerstvo zdravotnictví stále odmítá vydat kompletní data ohledně boje s koronavirem. Řada...

GDPR ani za dva roky spousta firem nepochopila. Většina si ale ví rady

25. května 2020  10:38

Uplatňování Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) se sice výrazně zlepšilo, ale správné...

Evropa chce kvůli koronaviru sledovat pohyb lidí. Souhlas nepotřebuje

27. března 2020  12:51

Evropská komise se podle portálu AppleInsider dohodla s osmi velkými telekomunikačními...

KOMENTÁŘ: Jednodenní stávka ještě jde. Delší by byla hazardní

6. listopadu 2019

Premium Na první pohled jako by to vypadlo z nějaké hry Divadla Járy Cimrmana. Učitelům zvyšují platy, tak...

Huawei sbírá v Česku data o dětech, zájmech i majetku, tvrdí exmanažeři

22. července 2019  10:16

Citlivá data o lidech, s nimiž vedou obchodní jednání, údajně shromažďují zaměstnanci české pobočky...

První obří pokuta dle GDPR: Aerolinky mají zaplatit miliardy za únik dat

v diskusi je 39 příspěvků

8. července 2019

Britský úřad pro ochranu osobních údajů udělil nejvyšší pokutu ve své historii. Firmě British...

Španělská fotbalová liga dostala pokutu 250 tisíc eur. Porušila GDPR

12. června 2019  8:52

Španělská fotbalová liga byla národním úřadem pro ochranu osobních údajů potrestána za porušení...

Google vydělává na osobních údajích a porušuje zákon, říkají spotřebitelé

4. června 2019  15:47

Americká internetová společnost Google bude nejspíš v Evropě čelit dalšímu vyšetřování kvůli...

Podle novely už novináři nemusí každého demonstranta žádat o souhlas

25. dubna 2019

Nová pravidla ochrany soukromí, která navazují na evropské nařízení o ochraně osobních údajů...

Facebook má příliš velkou moc. Potřebujeme regulace, tvrdí Zuckerberg

Mark Zuckerberg, zakladatel a šéf sociální sítě Facebook

v diskusi je 210 příspěvků

1. dubna 2019

KOMENTÁŘ Facebook musí každý den rozhodovat o tom, jak odstranit z internetu nevhodný nebo nenávistný obsah...

Státu odvádíme vysoké DPH a povinností přibývá, říká starosta malé obce

24. března 2019  9:44

Kvůli zavedení EET skončila řada hospod a obchodů. Aby starostové menších obcí zajistili pro své...

Práce realitního makléře není žádné terno, na první peníze čekají i půl roku

Realitní makléř
18. března 2019

Většina nových realitních makléřů práci po pár měsících vzdá, jelikož jejich očekávání neodpovídají...

Klausův příměr zákona k Židům do transportu za války bude ODS dál řešit

13. března 2019  13:22

Občanská demokratická strana bude řešit vystupování svého poslance Václava Klause mladšího, který...

Eurokomisařka Jourová: Zákony by se měly dodržovat i na sociálních sítích

16. února 2019  16:53

České eurokomisařky Věry Jourové se obávají i ti největší internetoví giganti. Zastupuje trh EU, na...