Čtvrtek 9. července 2020, svátek má Drahoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 9. července 2020 Drahoslava

GDPR - Obecné nařízení o ochraně osobních údajů

  13:15
Směrnici GDPR (General Data Protection Regulation), česky Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, schválila v dubnu 2016 Evropská unie. GDPR má zajistit větší ochranu osobních údajů, správci a zřizovatelé zároveň budou muset prokazovat, jak data chrání. Platit začne 25. května 2018.

Hacker (ilustrační foto)

GDPR se týká všech podniků a organizací, které v rámci své činnosti zpracovávají osobní údaje. Nařízení tedy dopadá na jakéhokoli podnikatele, který má alespoň jednoho zaměstnance či má mezi svými klienty fyzické podnikající osoby.

„Dnes dáváte často nevědomky při zaškrtnutí obchodních podmínek třeba v e-shopu automaticky souhlas k marketingovému využití nebo předání údajů třetím stranám. To podle GDPR nebude možné. Pokud něco nebude nezbytné k poskytování určité služby, tak souhlas k využití osobních údajů bude muset být vědomý, oddělený a uživatel musí být informovaný, k čemu ho dává,“ popsal změny právník Jan Tomíšek.

PŘEHLEDNĚ: Proč by i vás mělo zajímat, co se skrývá pod zkratkou GDPR

Osobními údaji jsou podle GDPR jakákoliv data, která lze použít pro identifikaci konkrétní fyzické osoby, tedy například jméno, věk, datum narození, pohlaví, fotografie, telefonní číslo, e-mailová adresa, může se ale jednat o IP adresu nebo cookie. GDPR také rozlišuje citlivé osobní údaje jako například etnickou či politickou příslušnost, vyznání, informace z rejstříku trestů, zdravotní dokumentaci, genetické a biometrické údaje.

Vznikne i nová profese – pověřenec pro ochranu osobních údajů. Ten bude kontrolovat soulad organizace s GDPR, radit a vzdělávat, bude i kontaktem pro otázky ochrany osobních údajů pro veřejnost i Úřad pro ochranu osobních údajů, který bude na dodržování GDPR v Česku dohlížet.

V každém státě Evropské unie tak budou platit jednotná pravidla. Za jejich nedodržení nebo porušení hrozí vysoké pokuty, až 20 milionů eur nebo 4 % z celkového obratu společnosti.

Autor:

Související články

GDPR ani za dva roky spousta firem nepochopila. Většina si ale ví rady

Ilustrační snímek
25. května 2020

Uplatňování Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) se sice výrazně zlepšilo, ale správné...

Evropa chce kvůli koronaviru sledovat pohyb lidí. Souhlas nepotřebuje

Ilustrační snímek
27. března 2020

Evropská komise se podle portálu AppleInsider dohodla s osmi velkými telekomunikačními...

Premium

KOMENTÁŘ: Jednodenní stávka ještě jde. Delší by byla hazardní

Do středeční stávky učitelů se zapojí třeba pražské Gymnázium Nad Alejí.
6. listopadu 2019

Na první pohled jako by to vypadlo z nějaké hry Divadla Járy Cimrmana. Učitelům zvyšují platy, tak...

Huawei sbírá v Česku data o dětech, zájmech i majetku, tvrdí exmanažeři

Ilustrační snímek
22. července 2019

Citlivá data o lidech, s nimiž vedou obchodní jednání, údajně shromažďují zaměstnanci české pobočky...

První obří pokuta dle GDPR: Aerolinky mají zaplatit miliardy za únik dat

British Airways
8. července 2019

Britský úřad pro ochranu osobních údajů udělil nejvyšší pokutu ve své historii. Firmě British...

Španělská fotbalová liga dostala pokutu 250 tisíc eur. Porušila GDPR

Pedro Alcala (vlevo) z Girony se pokouší ubránit Alvara Moratu z Atletica.
12. června 2019

Španělská fotbalová liga byla národním úřadem pro ochranu osobních údajů potrestána za porušení...

Google vydělává na osobních údajích a porušuje zákon, říkají spotřebitelé

(Ilustrační snímek)
4. června 2019

Americká internetová společnost Google bude nejspíš v Evropě čelit dalšímu vyšetřování kvůli...

Podle novely už novináři nemusí každého demonstranta žádat o souhlas

Demonstrace proti Andreji Babišovi na Malinovského náměstí v Brně.
25. dubna 2019

Nová pravidla ochrany soukromí, která navazují na evropské nařízení o ochraně osobních údajů...

Facebook má příliš velkou moc. Potřebujeme regulace, tvrdí Zuckerberg

1. dubna 2019

KOMENTÁŘ Facebook musí každý den rozhodovat o tom, jak odstranit z internetu nevhodný nebo nenávistný obsah...

Státu odvádíme vysoké DPH a povinností přibývá, říká starosta malé obce

24. března 2019

Kvůli zavedení EET skončila řada hospod a obchodů. Aby starostové menších obcí zajistili pro své...

Práce realitního makléře není žádné terno, na první peníze čekají i půl roku

18. března 2019

Většina nových realitních makléřů práci po pár měsících vzdá, jelikož jejich očekávání neodpovídají...

Klausův příměr zákona k Židům do transportu za války bude ODS dál řešit

13. března 2019

Občanská demokratická strana bude řešit vystupování svého poslance Václava Klause mladšího, který...

Eurokomisařka Jourová: Zákony by se měly dodržovat i na sociálních sítích

16. února 2019

České eurokomisařky Věry Jourové se obávají i ti největší internetoví giganti. Zastupuje trh EU, na...

Tipy pro Windows 10: aktivujte si bezpečné virtuální brouzdání v Edge

7. února 2019

Po spuštěním virtualizované verze browseru Edge se už nemusíte bát vstupovat na potenciálně...

ANALÝZA: Rok na tobogánu dovedl Facebook k rekordu, loni vydělal 22 miliard

4. února 2019

Sociální síť Facebook má za sebou nejtěžší rok dosavadní existence. Přesto vykázala rekordní zisk....

Mladou ženu poslali s bolestmi domů, že je to normální. Nádor odhalili pozdě

4. února 2019

Když mladá maminka Renata Mauerová po gynekologickém zákroku trpěla bolestmi, lékaři ji poslali...

Google mlží, rozhodl úřad ve Francii a vystavil pokutu 50 milionů eur

21. ledna 2019

Francouzský úřad na ochranu osobních údajů CNIL v pondělí vyměřil americké internetové společnosti...

Server, který zveřejnil Sobotkovy e-maily, byl zablokován

15. ledna 2019

Krajně pravicový extremistický server White Media, který například zveřejnil obsah soukromé...

Liberálové ocenili nejlepší nápady roku. Zaujala marihuana i silikonové panny

9. ledna 2019

Co si myslí čeští liberálové o nápadech, které rezonovaly v tuzemských médiích v roce 2018? O těch...

Energetičtí šmejdi nahradili předváděcí akce. Rojí se i podvodné e-shopy, říká ČOI

aktualizováno  7. ledna 2019

Podvodníci mají nové způsoby, jak obírat lidi. Fenoménem minulého roku se staly energetické aukce,...

Příchodem souhlasíte s focením pro propagaci. Pořadatelé nerozumí GDPR

aktualizováno  20. prosince 2018

Svým příchodem souhlasíte s pořizováním fotografií a záznamů své osoby. Tímto stručným oznámením se...

Osobní údaje hlídá odsouzený úředník, část zastupitelů mu je nechce svěřit

12. prosince 2018

Pět libereckých zastupitelů odmítlo poskytnout magistrátu své osobní údaje. Upozorňují na to, že na...

Za narušení soukromí pokuta až deset milionů, rozhodla Sněmovna

5. prosince 2018

Poslanci schválili nová pravidla ochrany soukromí, která navazují na evropské nařízení GDPR. Nový...

Google je v rozporu s GDPR, stěžují si evropské spotřebitelské organizace

27. listopadu 2018

Společnosti Google hrozí vysoké pokuty za porušování GDPR. Sedm evropských spotřebitelských...

Problém školní inspekce. Data tisíců žáků byla volně dostupná na internetu

aktualizováno  7. listopadu 2018

Ve volně dostupné aplikaci České školní inspekce (ČSI) bylo možné se dostat k důvěrným informacím o...

Na školy i rodiče se valí stohy papírů. Mnohdy jde o zbytečné dokumenty

9. října 2018

Být rodičem školáka neznamená jen pomoc s domácími úkoly. Přibývá také podpisů, které rodiče musejí...

Tipy na zajímavé weby: nechte si pomoci s formuláři a jejich odesíláním

8. října 2018

Poznat zajímavá místa v tuzemsku a zaznamenat si zážitek zprostředkuje portál Turistický-denik.cz....

Velký bratr do všech škol. ANO chce po volbách sledovat dění na chodbách

5. září 2018

Hnutí ANO ve svém programu pro volby na pražský magistrát slibuje, že zajistí bezpečné školy. Do...

Data od klientů řeknou, jak lépe řídit, míní finanční ředitel pojišťovny

1. září 2018

Snad ještě víc než jiná odvětví se bude pojišťovnictví spoléhat na data, která získá od svých...

Novinky ve školství: studenti pojedou za čtvrtinu, bagety se vrátí do škol

29. srpna 2018

Začátek nového školního roku přinese několik změn - na pulty školních bufetů se vrátí některé...

Nová překážka při tvorbě rodokmenu: GDPR. Archivy stahují data z internetu

26. srpna 2018

Strach z dopadu evropského nařízení na ochranu osobních údajů GDPR dolehl i na archiváře, kteří...

Díky GDPR zjistil, kolik peněz utratil ve videohrách. Byl to pro něj šok

25. července 2018

Dvaatřicetiletý muž z Velké Británie využil zavedení legislativy GDPR a čistě ze zvědavosti požádal...

Firmy si vyřizují účty s dlužníky samy, zveřejňují jejich seznamy

25. července 2018

Nepracují poctivě, dluží velké peníze, a tak se ocitli na černých listinách svých věřitelů, které...

Pět triků, kterými vás Google a Facebook matou a manipulují ke sdílení

5. července 2018

Když víte, kam kliknout, můžete si na Googlu, Facebooku nebo ve Windows nastavit ochranu soukromí...

Bruselštější než Brusel. Jak ukrýt nepopulární opatření za směrnici EU

29. června 2018

Seriál Češi rádi kritizují nařízení Evropské unie. Někdy však pláčou na špatném hrobě. Tvrdost nařízení...

Selhal stát, říká o podezřelé zakázce na GDPR v České Lípě jednatel firmy

26. června 2018

Podezření vzbudila v České Lípě zakázka na GDPR, kterou radní zadali firmě VATAK bez výběrového...

Vztah Čechů k EU za patnáct let ochladl. Kvůli rumu i přívalu běženců

21. června 2018

Seriál Nálady Čechů vůči Evropské unii se v průběhu let měnily. Zpočátku mezi občany panovalo opatrné...

Nový útok zneužívá GDPR. Klienti Fiobanky by se měli mít na pozoru

18. června 2018

Podvodná zpráva mířící na klienty Fio banky se z nich snaží vylákat přihlašovací údaje.

Česká Lípa zaplatila kvůli GDPR dva miliony, zakázku bude zkoumat policie

15. června 2018

Nevýhodnou a předraženou smlouvu musí vysvětlovat českolipská radnice. V květnu uzavřela smlouvu na...

Z GDPR mají v domově důchodců rodinný kšeft, ředitelka střet zájmu nevidí

aktualizováno  15. června 2018

Ředitelka domova důchodců v Sedlčanech Jaroslava Kocíková využila evropského nařízení ohledně...

Pozor na špatné zabezpečení: Babišův web omylem vystavil e-maily fanoušků

13. června 2018

Web chcemelepsicesko.cz, který patří politickému hnutí ANO, měl špatně zabezpečené odhlašování....

Většina dětí při registraci na sociální sítě lže, ukázal průzkum

8. června 2018

Tři z pěti dětí někdy lhaly při zakládání svých profilů na sociálních sítích. Ukázal to průzkum...

Dítě číslo 23 a prázdné parte. Lidé na sociálních sítích vtipkují o GDPR

5. června 2018

GDPR, neboli Nařízení o ochraně osobních údajů, začalo platit 25. května a za tu dobu už se stačilo...

Úplná pravidla soutěže o vstupenky na akci Maker Faire 2018

4. června 2018

Druhé kolo soutěže o vstupenky na akci Maker Faire 2018.

Twitter zablokoval všechny uživatele, kteří si založili účet před 13. narozeninami

1. června 2018

Twitterové účty, které byly založeny před 13. rokem věku uživatele, služba zablokovala. Chce tak...

Apple blokuje Telegramu aktualizace. Aplikace proto nevyhovuje GDPR

31. května 2018

Po rozhodnutí ruských úřadů o zablokování Telegramu se na stranu Moskvy tak trochu postavil i...

GDPR zkomplikovalo věrnostní programy, klienti firem přišli o výhody

30. května 2018

Železniční dopravce Leo Express zrušil před několika dny zákaznické účty lidem, kteří nestihli...

Craft RUNGO závody v Plzni: v mužích vyhrál muž, v ženách žena

26. května 2018

Už několik let děláme běžecké závody. Pečeme občerstvení, organizujeme, vyběháváme všechna...

Bojoval s Facebookem u Evropského soudu, nyní jej žaluje kvůli GDPR

25. května 2018

Rakouský aktivista a právník Max Schrems rozběhl novou bitvu se sociální sítí Facebook a dalšími....

Mýty vs. pravda. Začíná platit evropské nařízení GDPR

25. května 2018

Začíná platit Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, takzvané GDPR. Mluvit se o něm u nás začalo...

Najdete na iDNES.cz