Čtvrtek 7. července 2022, svátek má Bohuslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 7. července 2022 Bohuslava

GDPR - Obecné nařízení o ochraně osobních údajů

  13:15
Směrnici GDPR (General Data Protection Regulation), česky Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, schválila v dubnu 2016 Evropská unie. GDPR má zajistit větší ochranu osobních údajů, správci a zřizovatelé zároveň budou muset prokazovat, jak data chrání. Platit začne 25. května 2018.

Hacker (ilustrační foto)

GDPR se týká všech podniků a organizací, které v rámci své činnosti zpracovávají osobní údaje. Nařízení tedy dopadá na jakéhokoli podnikatele, který má alespoň jednoho zaměstnance či má mezi svými klienty fyzické podnikající osoby.

„Dnes dáváte často nevědomky při zaškrtnutí obchodních podmínek třeba v e-shopu automaticky souhlas k marketingovému využití nebo předání údajů třetím stranám. To podle GDPR nebude možné. Pokud něco nebude nezbytné k poskytování určité služby, tak souhlas k využití osobních údajů bude muset být vědomý, oddělený a uživatel musí být informovaný, k čemu ho dává,“ popsal změny právník Jan Tomíšek.

PŘEHLEDNĚ: Proč by i vás mělo zajímat, co se skrývá pod zkratkou GDPR

Osobními údaji jsou podle GDPR jakákoliv data, která lze použít pro identifikaci konkrétní fyzické osoby, tedy například jméno, věk, datum narození, pohlaví, fotografie, telefonní číslo, e-mailová adresa, může se ale jednat o IP adresu nebo cookie. GDPR také rozlišuje citlivé osobní údaje jako například etnickou či politickou příslušnost, vyznání, informace z rejstříku trestů, zdravotní dokumentaci, genetické a biometrické údaje.

Vznikne i nová profese – pověřenec pro ochranu osobních údajů. Ten bude kontrolovat soulad organizace s GDPR, radit a vzdělávat, bude i kontaktem pro otázky ochrany osobních údajů pro veřejnost i Úřad pro ochranu osobních údajů, který bude na dodržování GDPR v Česku dohlížet.

V každém státě Evropské unie tak budou platit jednotná pravidla. Za jejich nedodržení nebo porušení hrozí vysoké pokuty, až 20 milionů eur nebo 4 % z celkového obratu společnosti.

Autor:

Související články

Většina škod z parkování se nevyřeší, někdy pomůže kamera

Na parkovišti u obchodního domu Horní Lán v Olomouci se stala dopravní nehoda...
9. května 2022  10:42

Pád ze střechy parkovacího domu nebo převrácení auta na bok jsou extrémy. S drobným poškozením auta...

Vyhlašujeme 9. ročník soutěže Žena roku 2022

Žena roku 2022
22. dubna 2022

Každý ročník naší ankety je nabitý zajímavými a hlavně inspirativními ženami. Existuje mezi námi...

Úřad řešil stížnosti, aplikace prokazující bezinfekčnost měly porušovat GDPR

ilustrační snímek
21. dubna 2022  13:29

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) prověřoval aplikace čTečka i Tečka, které v době covidových...

Existuje nabídka i poptávka, pružnému zaměstnávání uprchlíků brání byrokracie

Před úřadem práce v Brně se táhnou dlouhé fronty a úředníci zde denně odbaví...
21. března 2022  12:26

Už tři týdny do Česka přicházejí uprchlíci z válkou zmítané Ukrajiny, zejména senioři a ženy s...

Uprchlíci se dostávají do spárů šmejdských agentur, úřad na řešení nemá čas

Na mostě nedaleko 149. kilometru dálnice D1 u Jabloňova na Žďársku dělníci...
17. března 2022

Premium S uprchlickou vlnou se začínají objevovat případy zneužití lidské práce, kterým samosprávy kvůli...

Povinnost škol hlásit blízké kontakty byla v souladu se zákonem, rozhodl NSS

Ilustrační snímek
14. března 2022  16:30

Povinnost škol hlásit hygienám blízké kontakty žáků, kteří měli pozitivní test na koronavirus,...

Tečka bude dál fungovat, nakládání s daty na ministerstvu prověřuje úřad

Pražští hygienici kontrolují potvrzení o očkování a bezinfekčnost pomocí...
11. února 2022  16:23

Už druhým dnem se lidé při vstupu do restaurace či kina nemusí prokazovat očkováním nebo negativním...

Meta hrozí stažením Facebooku z Evropy. Vadí jí zákaz přenosu dat do USA

Symbol společnosti Meta, která se dříve jmenovala Facebook.
7. února 2022  15:11

Americká společnost Meta Platforms pohrozila, že své služby Facebook a Instagram stáhne z Evropy,...

KOMENTÁŘ: Otravné cookies. Sériové odklikávání souhlasu vede k jeho devalvaci

5. února 2022

Premium Každý uživatel internetu je teď stokrát denně bombardován dotazy na souhlas s nastavením soukromí....

Stop nepravostem. Úřady usnadní podávání stížností, hlavní je diskrétnost

13. ledna 2022  6:08

Přestože zuří epidemie, ve vaší pobočce nutí nakažené zaměstnance chodit do práce, ale navenek to...

Zlomyslný soused ostatním vypíná pojistky. Ideálně, když jsou na dovolené

31. prosince 2021

Premium V bytovém domě máme zlomyslného souseda, který problémy řeší tak, že jde na chodbu a „nepříteli“...

Green Deal mohou firmy využít jako velkou příležitost, říká odborník

2. prosince 2021

Premium Měli bychom využít možností, které nám Green Deal dává, pomoci inovátorům i malým firmám, říká Jan...

Irové dali WhatsAppu rekordní pokutu 225 milionů eur za porušování soukromí

2. září 2021  13:22,  aktualizováno  15:52

Provozovatel komunikační aplikace WhatsApp dostal v Irsku rekordní pokutu 225 milionů eur (5,7...

Úřad uložil pokuty za miliony. GDPR vstoupilo v platnost před třemi lety

25. května 2021

Za porušení nařízení o ochraně osobních údajů, takzvaného GDPR, byly doposud uděleny pokuty za...

Facebook nesmí zpracovávat údaje o uživatelích WhatsAppu, rozhodli Němci

13. května 2021  18:11

V sobotu 15. května vstoupí v platnost nové podmínky použití WhatsAppu. Mají umožnit snazší...

Evropa se bojí o únik citlivých dat do USA. Microsoft slíbil lokální úložiště

6. května 2021  16:05

Americká softwarová společnost Microsoft umožní firmám a zákazníkům z veřejného sektoru v zemích...

Nahlásil Instagramu chybu v systému. Dostal tisíce dolarů jako odměnu

20. srpna 2020  1:08,  aktualizováno  9:59

Odstraníte-li cokoli ze sociální sítě, pak asi předpokládáte, že data jsou smazaná nadobro. Jenže...

Detailní statistiky o koronaviru jsou tajné kvůli podivné výjimce v zákoně

3. srpna 2020  15:01

Ministerstvo zdravotnictví stále odmítá vydat kompletní data ohledně boje s koronavirem. Řada...

GDPR ani za dva roky spousta firem nepochopila. Většina si ale ví rady

25. května 2020  10:38

Uplatňování Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) se sice výrazně zlepšilo, ale správné...

Evropa chce kvůli koronaviru sledovat pohyb lidí. Souhlas nepotřebuje

27. března 2020  12:51

Evropská komise se podle portálu AppleInsider dohodla s osmi velkými telekomunikačními...

KOMENTÁŘ: Jednodenní stávka ještě jde. Delší by byla hazardní

6. listopadu 2019

Premium Na první pohled jako by to vypadlo z nějaké hry Divadla Járy Cimrmana. Učitelům zvyšují platy, tak...

Huawei sbírá v Česku data o dětech, zájmech i majetku, tvrdí exmanažeři

22. července 2019  10:16

Citlivá data o lidech, s nimiž vedou obchodní jednání, údajně shromažďují zaměstnanci české pobočky...

První obří pokuta dle GDPR: Aerolinky mají zaplatit miliardy za únik dat

8. července 2019

Britský úřad pro ochranu osobních údajů udělil nejvyšší pokutu ve své historii. Firmě British...

Španělská fotbalová liga dostala pokutu 250 tisíc eur. Porušila GDPR

12. června 2019  8:52

Španělská fotbalová liga byla národním úřadem pro ochranu osobních údajů potrestána za porušení...

Google vydělává na osobních údajích a porušuje zákon, říkají spotřebitelé

4. června 2019  15:47

Americká internetová společnost Google bude nejspíš v Evropě čelit dalšímu vyšetřování kvůli...

Podle novely už novináři nemusí každého demonstranta žádat o souhlas

25. dubna 2019

Nová pravidla ochrany soukromí, která navazují na evropské nařízení o ochraně osobních údajů...

Facebook má příliš velkou moc. Potřebujeme regulace, tvrdí Zuckerberg

1. dubna 2019

KOMENTÁŘ Facebook musí každý den rozhodovat o tom, jak odstranit z internetu nevhodný nebo nenávistný obsah...

Státu odvádíme vysoké DPH a povinností přibývá, říká starosta malé obce

24. března 2019  9:44

Kvůli zavedení EET skončila řada hospod a obchodů. Aby starostové menších obcí zajistili pro své...

Práce realitního makléře není žádné terno, na první peníze čekají i půl roku

18. března 2019

Většina nových realitních makléřů práci po pár měsících vzdá, jelikož jejich očekávání neodpovídají...

Klausův příměr zákona k Židům do transportu za války bude ODS dál řešit

13. března 2019  13:22

Občanská demokratická strana bude řešit vystupování svého poslance Václava Klause mladšího, který...

Eurokomisařka Jourová: Zákony by se měly dodržovat i na sociálních sítích

16. února 2019  16:53

České eurokomisařky Věry Jourové se obávají i ti největší internetoví giganti. Zastupuje trh EU, na...

Tipy pro Windows 10: aktivujte si bezpečné virtuální brouzdání v Edge

7. února 2019

Po spuštěním virtualizované verze browseru Edge se už nemusíte bát vstupovat na potenciálně...

ANALÝZA: Rok na tobogánu dovedl Facebook k rekordu, loni vydělal 22 miliard

4. února 2019

Sociální síť Facebook má za sebou nejtěžší rok dosavadní existence. Přesto vykázala rekordní zisk....

Mladou ženu poslali s bolestmi domů, že je to normální. Nádor odhalili pozdě

4. února 2019

Když mladá maminka Renata Mauerová po gynekologickém zákroku trpěla bolestmi, lékaři ji poslali...

Google mlží, rozhodl úřad ve Francii a vystavil pokutu 50 milionů eur

21. ledna 2019  18:08

Francouzský úřad na ochranu osobních údajů CNIL v pondělí vyměřil americké internetové společnosti...

Server, který zveřejnil Sobotkovy e-maily, byl zablokován

15. ledna 2019

Krajně pravicový extremistický server White Media, který například zveřejnil obsah soukromé...

Liberálové ocenili nejlepší nápady roku. Zaujala marihuana i silikonové panny

9. ledna 2019  20:01

Co si myslí čeští liberálové o nápadech, které rezonovaly v tuzemských médiích v roce 2018? O těch...

Energetičtí šmejdi nahradili předváděcí akce. Rojí se i podvodné e-shopy, říká ČOI

6. ledna 2019,  aktualizováno  7.1 14:09

Podvodníci mají nové způsoby, jak obírat lidi. Fenoménem minulého roku se staly energetické aukce,...

Příchodem souhlasíte s focením pro propagaci. Pořadatelé nerozumí GDPR

20. prosince 2018,  aktualizováno  15:04

Svým příchodem souhlasíte s pořizováním fotografií a záznamů své osoby. Tímto stručným oznámením se...

Osobní údaje hlídá odsouzený úředník, část zastupitelů mu je nechce svěřit

12. prosince 2018  11:57

Pět libereckých zastupitelů odmítlo poskytnout magistrátu své osobní údaje. Upozorňují na to, že na...

Za narušení soukromí pokuta až deset milionů, rozhodla Sněmovna

5. prosince 2018  10:22

Poslanci schválili nová pravidla ochrany soukromí, která navazují na evropské nařízení GDPR. Nový...

Google je v rozporu s GDPR, stěžují si evropské spotřebitelské organizace

27. listopadu 2018  18:08

Společnosti Google hrozí vysoké pokuty za porušování GDPR. Sedm evropských spotřebitelských...

Problém školní inspekce. Data tisíců žáků byla volně dostupná na internetu

7. listopadu 2018  9:33,  aktualizováno 

Ve volně dostupné aplikaci České školní inspekce (ČSI) bylo možné se dostat k důvěrným informacím o...

Na školy i rodiče se valí stohy papírů. Mnohdy jde o zbytečné dokumenty

9. října 2018  10:52

Být rodičem školáka neznamená jen pomoc s domácími úkoly. Přibývá také podpisů, které rodiče musejí...

Tipy na zajímavé weby: nechte si pomoci s formuláři a jejich odesíláním

8. října 2018

Poznat zajímavá místa v tuzemsku a zaznamenat si zážitek zprostředkuje portál Turistický-denik.cz....

Velký bratr do všech škol. ANO chce po volbách sledovat dění na chodbách

5. září 2018  10:31

Hnutí ANO ve svém programu pro volby na pražský magistrát slibuje, že zajistí bezpečné školy. Do...

Data od klientů řeknou, jak lépe řídit, míní finanční ředitel pojišťovny

1. září 2018

Snad ještě víc než jiná odvětví se bude pojišťovnictví spoléhat na data, která získá od svých...

Novinky ve školství: studenti pojedou za čtvrtinu, bagety se vrátí do škol

29. srpna 2018

Začátek nového školního roku přinese několik změn - na pulty školních bufetů se vrátí některé...

Nová překážka při tvorbě rodokmenu: GDPR. Archivy stahují data z internetu

26. srpna 2018  14:31

Strach z dopadu evropského nařízení na ochranu osobních údajů GDPR dolehl i na archiváře, kteří...

Díky GDPR zjistil, kolik peněz utratil ve videohrách. Byl to pro něj šok

25. července 2018  18:10

Dvaatřicetiletý muž z Velké Británie využil zavedení legislativy GDPR a čistě ze zvědavosti požádal...