Středa 29. června 2022, svátek má Petr, Pavel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 29. června 2022 Petr, Pavel

Úřad uložil pokuty za miliony. GDPR vstoupilo v platnost před třemi lety

  20:00
Za porušení nařízení o ochraně osobních údajů, takzvaného GDPR, byly doposud uděleny pokuty za několik milionů korun. Nejvyšší zaplatila společnost Google, a to sto milionů eur a 35 milionů společnost Amazon. V Česku za tříleté období, kdy nařízení vstoupilo v platnost, dosahují pokuty „jen“ několika statisíců korun. Nejvyšší činila 666 tisíc korun.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Před třemi lety na den přesně vešlo v účinnost Obecné nařízení o ochraně osobních údajů – nová právní úprava, která donutila celou Evropu začít smýšlet trochu jinak.

V letech 2018 až 2020 uložil Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) za porušení GDPR pokuty ve výši skoro 2,9 milionu korun, i s letoškem je to celkem 6,370 milionu korun. Nejvyšší pokuta za porušení nařízení činila 666 tisíc korun.

Hledáte zaměstnance? Vyberte si z naší 120 tisícové databáze uchazečů na portálu jobDNES.cz.

„Firmy by měly být schopny srozumitelně vysvětlit a na požádání umět dokázat, že mají svěřená data svých klientů pevně pod kontrolou a zachází s nimi v souladu s platnými zákony,“ uvedl zástupce tiskového mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Vojtěch Marcín.

Za porušení nařízení může úřad udělit pokutu až dvacet milionů eur nebo pokutu čtyři procenta z celosvětového ročního příjmu společnosti. V současnosti se ale české společnosti podle Úřadu ochrany osobních údajů v nařízení orientují lépe. Pro úřady, kraje a obce čeští zákonodárci sankce zrušili.

GDPR ani za dva roky spousta firem nepochopila. Většina si ale ví rady

Firmy musely přijmout taková technická a organizační opatření, aby zajistily, že zpracování osobních údajů je prováděno v souladu s nařízením GDPR. 

„Zvláštní kategorie osobních údajů vypovídající o zdravotním stavu mají být podle stanoviska ÚOOÚ elektronicky přenášeny v zabezpečenější podobě, než je prostý e-mail. Souhlas subjektu údajů není náhradou této povinnosti správce,“ upozornila expertka Renata Lukášová ze společnosti Ideal Mělník.

Časté problémy s dodržováním GDPR mají například webové stránky, pokud jde o lišty žádající potvrzení souhlasu se zpracováním souborů cookies. Na webových stránkách společnosti používají cookie wall, čímž odpírají uživatelům plný přístup k obsahu nebo k některým funkcím stránky, dokud nedostanou paušální souhlas se sběrem všech cookies.

„Takovým způsobem udělený souhlas však podle nelze považovat za svobodný, je v rozporu s GDPR a takto získaný souhlas není platný,“ dodává Lukášová.

„Z hlediska tuzemského podnikového prostředí jsem přesvědčena, že většina společností se nějak vypořádala s administrativní zátěží a formálně povinnosti GDPR splnila. Nebude však mnoho těch, kdo jsou schopni udržovat adaptaci podniku na požadavky GDPR jako perpetuum mobile. 

Tím spíš bychom se nyní po odpadnutí hlavního organizačního a administrativně technického břemene měli vypořádat s tím nejdůležitějším – opravdu najít všechna reálná rizika, najít k nim preventivní opatření a možnost jejich nastání alespoň minimalizovat, pokud úplná eliminace nebude možná. Hold tomu, kdo si s takovým úkolem poradí,“ dodává  Sandra Konečná, advokátní koncipientka V4 Group.

Autor:
  • Nejčtenější

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusko se ocitlo v platební neschopnosti. Je to fraška, peníze máme, zuří Moskva

Rusko se poprvé za více než 100 let ocitlo v platební neschopnosti. Moskvě v neděli večer vypršela lhůta na zaplacení...

Závod o čas na severním pobřeží. Polsko si klestí nové cesty pro plyn

Nad Evropou se vznášejí obavy, že Rusko brzy zavře kohoutky se zemním plynem. Unijní státy narychlo hledají způsoby,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Základní úrok ČNB zvýšila na sedm procent. Je nejvyšší od roku 1999

Bankovní rada České národní banky oznámila další zvýšení základní úrokové sazby. Tentokrát sáhla po razantním zvýšení o...

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

  • Další z rubriky

Stát prosadil svůj návrh, valná hromada ČEZ navýšila dividendy

Po 16 hodinách jednání valné hromady společnosti ČEZ prošel návrh ministertva financí, které předkládalo posunutí...

Podvedení věřitelé EMTC ze Spolku Koruna požadují už přes 300 milionů

Do spolku poškozených dluhopisových věřitelů firem zkrachovalé skupiny EMTC podnikatele Tomáše Bárty se přihlásilo už...

Vláda podle Fialy sektorovou daň nechce, Jurečka žádá analýzu ziskových firem

Členové kabinetu a šéfa ODS Petra Fialy pokračují v rozdílných prohlášeních k tzv. sektorové dani, která by mohla...

Zemědělci vyjeli do polí. Sklizeň ječmene ale komplikují bouřky a silné deště

S letošními prvními sklizňovými pracemi začali zemědělci už v minulém týdnu. Podle mluvčí Agrární komory ČR Barbory...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Aerolinky ruší tisíce prázdninových letů. Pilot vysvětluje proč

Tisíce zrušených letů, mnohahodinové fronty, vyčerpaný personál ostřelovaný výpověďmi. Současné letectví je v těžké...

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Americký dělostřelecký systém HIMARS, po kterém Ukrajina volá už několik týdnů, byl konečně dopraven k bojujícím...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...