Salát s klíčky a červenou řepou
Ingredience:
- 2 menší červené řepy
- olivový olej
- sůl
- 1 malá cibule
- 250 g červené čočky
- 2 lžíce balzamikového octa
- cukr
- 200 g různých zelených salátů
- 100 g klíčků (např. čočky, ředkvičky a munga)
- 120 g kozího sýra
- šťáva z jednoho citronu
- mletý černý pepř
Pracovní postup:
- Řepu dobře omyjeme a vložíme do pekáčku. Pokapeme ji olivovým olejem, osolíme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 60 minut. Během pečení řepu obracíme. Upečenou řepu necháme vychladnout a pak ji oloupeme.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na lžíci oleje. Přidáme propláchnutou čočku, zalijeme ji asi 400 ml vody, uvaříme doměkka a necháme vychladnout.
- Hotovou čočku ochutíme balzamikovým octem, olivovým olejem, solí a cukrem a dáme do chladničky odležet. Mezitím opereme salátové listy, necháme je okapat a podle potřeby natrháme na menší kousky. Oloupanou řepu nakrájíme na tenká kolečka.
- Pak salátové listy, čočku a řepu vložíme do mísy, opatrně promícháme a posypeme čerstvými klíčky a rozdrobeným kozím sýrem. Podle chuti pokapeme olivovým olejem, citronovou šťávou a posypeme pepřem.